×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Най-скъпите хобита


Най-скъпите хобита
В Париж редовно се организират изложения на стари автомобили за колекционери СНИМКА: РОЙТЕРС
09 Ноември 2014, Неделя, 12:51 ч.

Изкуството безспорно е най-скъпото хоби в света
Хората с много пари нерядко имат хобита, които граничат с чудачеството. Дейвид Рокфелер например от детството си колекционирал бръмбари и дори открил нов вид, кръстен в чест на милиардера. Банкерът Клеми Диксън Спенглър поправя часовници. Голяма част от свободното си време отделя за ремонт на механични хронометри. Милиардерът Гордън Гети пък се отказа от петрола на предшествениците си, за да съчинява опери. Той дори постави на сцена най-известното си произведение “Фалстаф”. Дори и най-необичайната страст не изглежда неизпълнима, когато човек има много пари. В някои случаи за хобито са нужни милиони. Друг път за него се отделят по-скромни суми, но и те не са по джоба на печелещите скромна заплата. Американският сайт TheRichest обобщи кои са най-скъпите хобита в света.

Гмуркане

Ако човек се отнася към това хоби сериозно, а не на принципа - “пробвахме в Шарм ел Шейх за 25 долара”, то би струвало хиляди годишно. Основната екипировка е поне 500 долара. Необходим е инструктаж или в по-добрия случай получаване на сертификат за гмуркач, който се взема срещу 300-400 долара. Най-скъпата част на удоволствието обаче е свързана с откриването на все нови и нови екзотични места по света, разкриващи неповторим подводен свят. Едно пътешествие до Големия бариерен корален риф е поне няколко хиляди. А и колкото по-надълбоко се гмурка човек, толкова по-сложна и съответно по-скъпа трябва да е екипировката.

Модели

на влакчета


Когато сте били на 6 г., Дядо Коледа може би ви е подарил първия електрически влак. При някои момченца този детски спомен остава толкова силен, че когато пораснат, стават запалени колекционери на релси, вагони, локомотиви, гари, семафори и какво ли още не. Някои стигат дотам, че отделят за това хоби цели помещения от дома си. Независимо че това хоби е напълно лишено от практически смисъл, то е много скъпо. Локомотив средна ръка струва около 300 долара, а колекционерските модели се оценяват на стотици хиляди.

Поло

Мнозина са желаещите да приличат на английски аристократи, и могат да си го позволят стига да притежават солидни банкови сметки. За практикуването на подобно хоби обаче е нужен добър кон, който струва между 20 000 и 40 000 долара, не са малки и разходите по грижите за него. Към това трябва да се прибави членството в клуб за играчи на поло, което излиза средно по 8000 долара годишно, както и заплащането на инструктора, чиито съвети са необходими, за да се овладее тази не много лесна игра, в която британските принцове Уилям и Хари са корифеи.

Летене с балон

Онези, у които Жул Верн е оставил незабравима емоция и могат да отделят минимум 50 хиляди долара, биха могли да опитат едно без съмнение вдигащо адреналина хоби, каквото е летенето със собствен въздушен балон и личен инструктор. Услугите на учителя излизат около $ 3500 месечно, а курсът на обучение продължава приблизително година. Впоследствие обаче обученият в летенето може да пътешества по света и да участва в гонки и фестивали, които вече са много популярни. Има още една подробност - по закон всеки летящ на въздушен балон трябва да си наеме спасителен екип, който да го следва с кола.

Пилотиране

Мнозина мечтаят да управляват самолет поне веднъж в живота си. За богатите границата за това е само небето. Първата стъпка е школата за летене и получаването на лиценз за частен пилот, което струва не по-малко от $ 5000. Цената на лекомоторните самолети и обслужването им е от порядъка на 100 000 долара. Арендата е значително по-малка - около $ 80 на час, но това също е доста скъпичко при редовно летене.

Формула 1

Оказва се, че за управлението на болид не е нужно обезателно да си талантлив състезател, но е задължително да си много богат. Притежаването на собствена кола от този тип струва поне 1 млн. долара, без да е включено обслужването. А дори и колата да се вземе под наем, което струва около 500 долара за 15 мин, пак трябва да се плати за инструктор, за задължителна застраховка срещу нещастни случаи и за аренда на състезателното трасе. Друг вариант е драгрейсингът. Там състезателите застават на старта и натискат газта при сигнал на светофара. Но освен скъпите подобрения по автомобила, за достигането на 300 км в час е нужно и специално гориво. Разходите за покупката на самата кола и за поддържането ѝ се движат между 200 хиляди и 1 млн. долара.

Отглеждане на

екзотични животни


Забравете за любимото коте, сега това не е модно. За да следва човек последната мода на бомонда, трябва да си има поне тигър. Самото животно струва около 200 000 долара, а за грижите за него и храната му отиват по $ 5000 на ден. Затова не е случайно, че този тип хоби е особено популярен сред богаташите в петролните емирства. Тигърът няма как да живее в къщата, дори тя да е огромна, така че трябва да му се оборудва специално открито пространство за поне 100 000 долара. И тъй като самотният тигър лесно може да изпадне в депресия, ще е добре да му се осигури и тигрица.

Събиране

на комикси


В американските филми събирачите на комикси може и да са пълнички пъпчиви младежи, които никога не са имали гадже, но често са технически гении, обаче дейсвителността е друга. Пазарът на колекционерските комикси се оценява на $ 10 млрд. Например комиксът за Батман, издаден през 1939 г., бе продаден за 1 млн. долара, а при това той не е най-редкият и ценният. Така че подобно хоби могат да си позволят само спортен тип гладко обръснати мъже, които никога не са имали друго гадже освен топмодел.

Колекциониране

на коли


Това съвсем очевидно е хоби за заможни хора. Съществуват няколко типа коли, които интересуват колекционерите. Всеки тип има своите особености и стил, както и цена. Колкото колата е по-рядка, толкова е по-скъпа. А повечето колекционери търсят уникални или редки модели, или такива, които някога са принадлежали на известни личности. Например “Бугати тайп 57S” от 1937 г. струва 4,4 млн. долара, “Ферари Калифорния” от 1961 г. - 10,8 млн., а състезателен болид “Мерцедес” за Формула 1 от 1954 г. стига до $ 30 млн.

Изкуство

Това безспорно е най-скъпото хоби в света, макар че често при него е размита границата между удоволствието и добрата инвестиция. Знае се, че изкуството е най-сигурната стойност, която е наподвластна на финансови кризи, затова и най-богатите на планетата имат най-пищните колекции. Оценката им се измерва в милиарди. Възможно е в нея да има творби на съвременни автори, които след това са се прочули и произведенията им са поскъпнали. Но мъртвите класици по принцип се търгуват на аукционите за милиони долари. Най-скъпата до момента картина е “Играчи на карти” на Пол Сезан, за която колекционер плати $ 250 млн. Някои градове имат по-ниски бюджети, а тук става въпрос за хоби.

В категории: Лайфстайл


Коментари
Пожар унищожи 22 яхти
Пожар унищожи 22 яхти 15/05/2024, Сряда 16:17 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Грози го затвор до 6 години Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Ще се превърне в паркинг за иззети от СДВР коли Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Стойността на нанесената щета е в процес на установяване Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа
Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори