×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Купувачи търсят луксозни жилища по морето, в Бургаско такива почти няма


Купувачи търсят луксозни жилища по морето, в Бургаско такива почти няма
Клиентите предпочитат едностайни и двустайни апартаменти, по-рядко - големи, каза Райна Минчева, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ в Бургас
06 Август 2014, Сряда, 19:08 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

Няма предлагане на имоти под наем, не знам как ще посрещнем студентите тази година, от месец пазарът е в пълен застой

За пазара на имоти в момента, какво се търси, какво липсва и как да се предпазим от измама Флагман.Бг разговаря с Райна Минчева, която е председател на регионалната структура в Бургас на Национално сдружение „Недвижими имоти“ и е в този бранш от 20 години


- Г-жо Минчева, как клиентите могат да се предпазят от евентуална измама при сделка с недвижим имот, какво ще ги посъветвате?

- Най-често срещаната измама в нашата практика е, когато не се правят правилно справките за тежестите върху самия имот. Много е важно продавачът да се легитимира като собственик с документ за самоличност и с нотариален акт, след което да се направи проверка дали този нотариален акт е действителен. От там нататък е задължително да бъдат направени пълни справки за тежестите върху имота. Не е достатъчно само досегашният собственик, който е физическо лице, а и всички предишни собственици. Справките, които се правят, са точни, когато се извършат за всичките лица или собственици на този имот през годините. Трябва да се направят всички необходими проверки. Това е начинът клиентите да се предпазят от измама.

- Как бихте определили пазара на недвижими имоти в момента?

- Пазарът на имоти в момента е много активен и динамичен. Цените са с около 10% по-високи от миналата година. В момента най-голямо търсене има от руски и български купувачи. Отчитам малко раздвижване на целевото жилищно кредитиране при покупка на имоти. Търсенето остава в същите параметри. Най-често хората предпочитат едностайни и двустайни апартаменти, по-рядко търсят големи. В момента има огромно търсене на жилища под наем, сред които и луксозни. Купувачи често търсят и луксозни имоти, а такива за съжаление почти няма.

- Какво се търси най-много в Бургас и региона и как вървят цените към момента?

- За мен отдавна вече няма цена на квадратен метър. Имотът струва определена цена в зависимост от местоположението си, състоянието си и вида на строителство. Съвсем скоро имах запитване за цената на квадратен метър на имот с гледка към морето. Много относително е да се каже някаква цена. Този имот може да бъде в ж. к. Зорница, ж. к. Изгрев, ж. к. Лазур. Самото местоположение на имота ще определи каква ще бъде неговата цена.
Например, в комплексите едностайните панелни апартаменти, които са за ремонт, са между 23 и 24 хиляди евро, между 29 и 31 хиляди евро са двустайните панелни жилища. Тристаен панелен апартамент в зависимост от етажа, на който се намира, и местоположението му е между 37 и 50 хиляди евро. Сделки стават и на доста по-високи цени – с 10 – 15% повече, но ако жилището е изцяло реновирано и няма нужда от никакъв ремонт. Може да се предлага и мебелирано. Всичко това определя цената, а предпочитанията на купувачите са различни.

- Какво се търси най-много в момента?

- Едностайни и двустайни апартаменти, както и жилища под наем много се търсят в момента. Скоро идват и студентите, а пазарът на наеми почти няма предлагане. Не знам как тази година ще се справим с търсенето на имоти под наем. Такива почти няма.

- На какво се дължи този проблем с имотите под наем?

- Не мога да си обясня. Винаги по това време на годината пазарът за имоти под наем е бил много натоварен. Тази година ми прави впечатление, че е съвсем зле. Няма предлагане на такива имоти. Винаги през август и септември идват студентите и има огромно раздвижване. От повече около месец обаче имаме застой, няма никакво предлагане. Възможно е да знаят какво се е случвало през август и септември минали години и този път да са решили да наемат от по-рано жилище. Лично аз нямам логично обяснение.

- Какви чужденци най-често купуват имоти в Бургас?

- Руските клиенти не спират да търсят имоти в България. Каквото бяха купили тук англичаните, почти го разпродадоха вторично. Няма вече такъв голям интерес от англичани. Българи и руснаци са основните купувачи на пазара на недвижими имоти.

- Кой е най-фрапиращият случай от Вашата 20-годишна практика в бранша?

- Лично на мен за толкова години това не ми се е случило. Никой не е застрахован обаче. Всички колеги брокери се страхуват от това и затова сме много внимателни. Всеки от нас може да стане обект на измама. Когато обаче полагаш усилия да си максимално защитен и си много внимателен, дори мнителен, всичко е наред. При нас има и професионално изкривяване – с практиката ставаме много мнителни, защото знаем какво може да се случи. Нека клиентите не ни се сърдят, правим го за тяхната сигурност. Затова изискваме толкова много документи и проверяваме всичко.

- В коя част на България в момента има най-голям интерес към покупко-продажба на недвижими имоти?

- Винаги най-привлекателни са били Бургас и регионът, Варна и регионът, Пловдив и регионът. В момента навсякъде се търсят земеделски земи, стига да са в кооперация и да са с добра годишна рента. Големите градове и ваканционните комплекси – това са местата, където хората купуват имоти.

- Какъв тип имоти купуват предимно хората, търсят ли се жилища на зелено, например?

- В момента няма строителство. Много малко строителни фирми работят, за да могат хората да си купуват на зелено. Не е като едно време – всеки втори беше строител. Друг е въпросът какъв строител беше той. В момента на пазара останаха само сериозни строители и клиентите не се страхуват да купят от тях дори на зелено.
Хубаво е да има строителство, тъй като пазарът е на вторични продажби вече. Няма строителство, има клиенти, които търсят нови жилища, а няма от къде.

В категории: Бизнес


Флагман.БГ Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър 16/05/2024, Четвъртък 17:21 0
България Всички новини
Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Церемонията, с която ще бъде отбелязано началото на летния сезон у нас, ще започне в 18 ч., пред портите на Старинен град Несебър Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Климатичните промени донесоха и нещо хубаво по нашите географски ширини Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Домакин и организатор на проявата е боксов клуб „Роял“, входът е свободен НАП проверява 40 лица, заподозрени в участие в престъпна група за строителни измами НАП проверява 40 лица, заподозрени в участие в престъпна група за строителни измами По първоначална информация строителната бригада обещавала извършването на ремонтни дейности на покриви и огради, договаряли си определено заплащане, но след това променяли условията си и изнудвали клиентите си да им доплащат големи суми Американец, издирван от Интерпол заради порно с деца, е задържан в Благоевград Американец, издирван от Интерпол заради порно с деца, е задържан в Благоевград Мъжът може да получи до 20 години затвор Бежанските центрове са пълни на 25%, миграционният натиск намалява Бежанските центрове са пълни на 25%, миграционният натиск намалява 12 000 от трети страни са спрени на границата с Турция от януари Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Ротираме книги, вместо министри, призова той Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Това е сред най-значимите събития за развитието на община Приморско като туристическа дестинация, каза кметът Иван Гайков Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Почти няма човек от бг-звездите, който да не знае за лечителя и ефективността на неговите методи Българинът предпочита да живее в собствено жилище Българинът предпочита да живее в собствено жилище Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори