×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бивш агент на ЦРУ: Атентатът в Бургас не е планиран като послание към европейските страни


19 Юли 2014, Събота, 20:43 ч.
Източник: Агенция Кросс, снимка: Агенция Кросс

Попадането в списъка на терористичните групировки на ЕС или в този на САЩ само по себе не е пречка за действията на Хизбула. Организацията повече е загрижена за активите си у дома - в Ливан и това, което Израел може да направи с тях. Израелците имат опит в преследването на хора, които извършват терористични престъпления срещу израелските интереси. Имало е случаи, когато членове на Хизбула са били убивани, години след събитията, заради които израелците си отмъщават. Това коментира пред БНР Пол Пилар, бивш агент на ЦРУ и експерт по антитероризъм и Близкия Изток по повод годишнината от атентата на летище Сарафово и попадането на военното крило на Хизбула в списъка на ЕС на терористичните организации. Според него, атентатът не е планиран като послание към европейските страни и не е осъществен под диктовката на Иран.

Обикновено, при планирането на такива операции, основната причина за избор на мястото, е степента на трудност за извършването на атентата. В миналото, така е било решено да се удари израелска цел в Буенос Айрес, при известния атентат през 90-те години, приписван на Хизбула. В Аржентина групировката просто е имала необходимата организация и способности да извърши нападението, без непременно да отправя послание към въпросната държава. Мисля, че в българския случай, съображенията са били същите. Макар че, не бих изключил възможността това да е предупреждение към Европейските държави, включително към България, че могат да си платят заради твърде близките им отношения с Израел.

Разбира се, господин Нетаняху обича да обвинява Иран за всичко. Въпреки че Хизбула е близък съюзник на Иран, в този случай тя не е просто марионетка. През годините тя се превърна в силна, самостоятелна организация в Ливан, която е способна да действа дори без Иран изрично да ѝ заповядва. Болката от този конкретен атентат, разбира се, е предимно за хората в България и семействата на загиналите. Но ЕС и САЩ имат много по-важни съображения свързани с Иран. Между всичко останало бих споменал само стремежът иранската ядрена програма да остане само за мирни цели. Външнополитическите решения, често се взимат въз основа на множество фактори, а не само заради един атентат.

Ако САЩ постигнат сделка с Иран за ядрената му програма, това не би оказало съществен ефект върху Хизбула, смята експертът.

Не мисля, че постигането на споразумение ще има какъвто и да било ефект върху Хизбула. Тя има собствена база и ресурси, а иранците имат много други причини да продължат близките си контакти с Хизбула. Ядрените преговори няма никакво влияние.

Няма съмнение, че ставащото днес в Газа и убийството на близо 300 палестинци, ¾ от които жени и деца, ще разпали още повече гняв срещу Израел в Арабския свят. Винаги, когато по този начин страстите се разгарят, това увеличава шансовете за терористично отмъщение срещу израелски цели.




Коментари
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 0
Флагман.БГ Тези симптоми алармират за... Тези симптоми алармират за... 01/06/2024, Събота 16:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Свидетел даде описание на чужденеца: черна къдрава коса, светлокафява кожа и рядка брада Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Скандалният бивш кмет на Галиче и синът му лежат само година и половина зад решетките заради фиктивна работа Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори