×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Операция ,,Ватикана”


Операция ,,Ватикана”
24 май 1977 г., папа Павел Шести приема Тодор Живков с държавни почести
01 Юни 2014, Неделя, 14:47 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ, BG VOICE

Управляваната от ДПС България прехвърли на Македония празника на кирилицата в папската държава

Премиерът на България Пламен Орешарски трябва да е много благодарен на отминалите избори, защото събитията около тях избутаха на заден план темата за неговото посещение в Италия. Не толкова често се случва поканата към правителствен ръководител на уж съюзна и приятелска държава да бъде отменена с безумно обяснение. Италия отказа да приеме г-н Орешарски, понеже - видите ли, в столицата Рим щяло да има много предизборни митинги на политически партии!? Покрай проваленото посещение обаче на заден план остана и още едно събитие, което бе колкото важно, толкова и скандално. Става дума за тестванията в Рим на 24 май, които са ежегодни и познати на всички.

Накратко хронологията

е такава: вицепремиерът Даниела Бобева заедно с делегация отива в Рим на 22 май, посещава гроба на Кирил, няколко църкви и паметника на Иван Вазов, после в посолството се провежда традиционният прием по случай празника. На самия 24 май правителствената пресслужба съобщи, че и делегация начело с другия вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова се разходила до Рим и извършила абсолютно същите неща, каквито Бобева, само че този път Западноевропейският митрополит Антоний отслужил молебен на гроба на свети Кирил. Стара българска традиция, поставена впрочем по времената на комунизма, е папата да е във Ватикана на тази дата и официално да приеме българската делегация. Така католическата държава винаги е изразявала почитта и уважението си към българската азбука, нейните създатели и страната, която я е съхранила през вековете. Тази година обаче традицията за първи път бе нарушена - папата избута срещата си с Пламен Орешарски чак за 28 май, тъй като на 24-ти бе на посещение в Израел и Палестина. Последваха обяснения от страна на кого ли не -  като се започне от министъра на външните работи мине се през разни експерти и кореспонденти и се стигне до посланика в Рим Марин Райков. Той, заставайки на амбразурата, се опита да оправдае грандиозния провал с дипломатически словоред.


Във всички тези събития, новини и репортажи случайно да чухте името Кирил Топалов? Вероятно не сте. А такова лице съществува и добрува в качеството си на посланик на Република България при Ватикана. Организацията на всичко изброено дотук се полага именно на него, тъй като Ватикана строго държи да бъде независима държава и да няма нищо общо с Италия. Това е и причината всички страни, включително и България, да имат отделен посланик и посолство при папата. Споменатият човек обаче тотално отсъства от разговора около 24 май в Рим. Макар че спорът за посолството във Ватикана хич не беше отсъстващ - BG VOICE подробно разказа преди време колко сериозни усилия България (и в частност тогавашният премиер Бойко Борисов) положи, за да вреди там сина на рок музиканта Кирил Маричков. Очевидно в България някой възприема дипломатическия пост във Ватикана като синекурна длъжност, понеже Кирил Маричков-младши, подкрепян ударно и от баща си, със зъби и нокти се натискаше да е дипломат баш там, а българската държава даде всичко от себе си да му угоди. Обаче във Ватикана изразиха огромно недоверие към неговата дейност в Рим, където Маричков е адвокат и май упражнява професията, без да има право на това. В България се опитаха да оправдаят тихия отказ на Ватикана да му издаде агреман за посланик с уж някаква книга на гей тематика. Но причината според добре осведомените източници на BG VOICE, бе в десетките жалби на български имигранти в Италия срещу Маричков. Жалби, които във Ватикана бяха прочели доста добре. След като скандалът с фамилията Маричкови отшумя, тихомълком във Ватикана се настани въпросната персона Топалов. И съвсем синекурно дипломатства вече година.

Традиционното посещение по случай 24 май има своя, да я наречем, ,,механика".

Правят се последователни стъпки, които са както формални, така и неформални поради спецификата на папската държава. В първите дни на януари посолството при Ватикана изпраща вербална нота до Държавния секретариат (външното министерство) на Светия престол, с която заявява желанието на българските власти (президент, премиер или председател на НС) да бъдат приети от папата на 24 май по случай празника. Този акт е предшестван от консултации със София кой точно ще води делегацията. Това се прави настоятелно и в спешен порядък, така че властите в България да обърнат внимание и да ангажират съответната дата в календара. В този случай Топалов очевидно не е направил това и логично програмата на премиера Орешарски е била запълнена в тези дни с посещение другаде. Междувременно Република Македония извърши перфектен дипломатически ход, като организира посещението на президента си на 22 май във Ватикана, аудиенция при папата с всички почести на държавен глава, а на всичкото отгоре прави и изложба в самия Ватикан на ,,средновековни македонски ръкописи".

Посолството на България при Светия престол не реагира

, освен че провали срещата на премиера с папата на празничната дата. Последните данни са, че тази среща ще е в резиденцията ,,Санта Марта", но на 28 май. Това всъщност е едно общежитие, което се намира до портата ,,Перуджино" на Ватиканския град, където отсядат обикновени прелати и свещеници от целия свят, когато са по работа в Рим. Папата държи да живее там в две стаички, свързани помежду си, по негови си съображения. Както се разбира, това не е място за срещи, поради което най-вероятно Орешарски ще се ръкува с папата в някой коридор, понеже стаичките са за спане и е някак неуютно в тях, току до койките и завивките, да се срещат премиер и папа.

Такова унижение и такъв порвал за българската дипломация страната не помни от 1977 г., когато Тодор Живков поставя началото на посещенията във Ватикана и срещите със съответните глави на Римокатолическата църква (тогава това е папа Павел VІ). Всички тези срещи, независимо че са с държавен глава на атеистична държава, дори и по времето на папа Йоан Павел Втори, когото социалистическият лагер ненавиждаше заради полския му произход и антикомунистическите му нагласи, са били в Апостолическия дворец, където със съответния военен церемониал от страна на швейцарската гвардия се оказваше почест на другаря Живков. Почест, която г-н Орешарски няма да има честта да получи.

Всички славянски държави напоследък агресивно започват да претендират за кирилометодиевското дело, при това с научни според тях доказателства. Чехия, Словакия, Полша, Русия, а сега вече и Украйна, но особено Македония провеждат мащабни пропагандни акции на гърба на двамата братя. По странна случайност това става в момент, когато България тихомълком прави крачка назад и спира да се интересува от популяризиране на делото им и на собствените си заслуги за съхраняването му. Изглежда невероятно, че именно държавата, която грижливо пази кирилицата, се срамува да го демонстрира там, където това е най-редно да се прави - на гроба на Кирил. Случайно и невероятно обаче е само на пръв поглед. Защото точно днес България се управлява от хора, за които славянският език и кирилицата не струват нищо. Ако има още някой, който не е разбрал, че ДПС диктува дневния ред в тази страна, то случилото се тази година на най-българския празник трябва да му е като аларма. Ето защо е възможно във Ватикана да се появи и недоразумението Кирил Топалов.

В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
1
Коментара по темата
1.
Приятел
01.06.2014 22:42:25
1
5
Браво Божидаре! Ето затова винаги съм те уважавал! Затова, че винаги напипваш невидян и/или премълчан от другите ти колеги, проблем и го осветляваш. Аз лично съм разчитал на теб и твоите качества и не съм се лъгал никога.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори