×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Камелия от Математическата донесе два златни медала по Тайчи, разби противниците в Букурещ


Камелия от Математическата донесе два златни медала по Тайчи, разби противниците в Букурещ
Крехката 17-годишна бургазлийка покри също така майсторска степен в ушу и завърши курс за международен съдия в категория таолу
15 Май 2014, Четвъртък, 08:00 ч.
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА снимка Личен архив

Спортистката се увлича по бойните изкуства на 4 години, но обича също така и математиката

Още една красива и умна ученика от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“  в Бургас прослави града ни преди дни. 17-годишната Камелия Колева не бе отличена като математичка, а като състезател по китайската бойна дисциплина ушу. На 15-тото Европейско първенство по ушу в Букурещ, което се проведе от 3 до 12 май т.г., бургазлийката спечели 2 златни медала в дисциплината Тайчи чуан, покри майсторска степен в ушу и завърши курс за международен съдия в категория таолу. На оспорваното състезание България беше представена от 5 състезатели на местния СК "Бей Син". Родните спортисти спечелиха общо 2 бронзови, 2 сребърни и 2 златни медала.

Биографията на Камелия е забележителна. Още на 4 години тя започва да посещава тренировките по ушу на баща си – бизнесмена Стефан Колев, който е председател и главен инструктор на спортния клуб СК "Бей Син".
През 2005 г. на 9 години печели три златни медала на световната купа в Италия. През 2010 става за пръв път европейска шампионка в Анталия. През същата година печели два златни медала на Средиземноморската купа по ушу. През 2011 г. е двукратна вицешампионка на Световните детски игри.
За постигнатото 6-то място на световното първенство през март тази година Камелия Колева спечели квота на Олимпийския турнир по ушу в Нанджин, Китай. Макар че ушу не е олимпийски спорт Камелия получи лична покана за състезанието. Не е ясно още как ще се финансира нейното участие.

Историята на бургаския спортен клуб Бей Син също е интересна. За развитието на местната школа по китайски бойни изкуства разказа пред Флагман.бг. бащата на Камелия - Стефан Колев.
Идеята за създаване на клуба е на майстора по китайски бойни изкуства Красимир Димитров – Китаеца, който вече не е сред живите.

„През месец май, 1994 г., в паузата на един семинар по тайдзи цюан стил чън, в спортна зала “Черно море” в Варна, споделих с Китаеца идеята да направим група по Тайдзи цюан в Бургаския Свободен Университет. Явно му допадна. И докато разказвах за трудностите, които срещахме при реализирането на този проект и евентуалното бъдещо развитие, той неочаквано ми предложи да основа клуб”, разказва Колев.

Той му отказва без колебание. В последствие Колев осъзнава обаче, че много хора се интересуват от създаването на клуб, в който да се преподават китайски бойни изкуства.

В една студената сутрин на 05.11.1994 г. в 5.20 часа, в “Актовата зала” на Строителния техникум в Бургас, бе проведено първото занимание по тайдзи цюан. Присъствали четирима души – Стефан Колев, Станка Костадинова, Слави Атанасов и Никола Николов. Малко по-късно се присъединяват сегашните наставници Марин Калоянов, Ваня Стоянова – дългогодишен секретар и член на УС на клуба, Георги Тодоров – член на УС и главен инструктор и Иво Иванов, а след време и Даниела Тенева, Йовка Янакиева, Димитър Тодоров и други.

По същото време е дадено и името на клуба – Бей Син Гуан, което означава школата Северна звезда. Кръстник отново е Красимир Димитров. През годините популярно става китайското име, а за българското значение знаят малцина.

Само за 5-6 месеца, малката група от хора се превръща в сериозен и проспериращ клуб, в който се провеждат занимания по Тайдзи цюан стилове Ян и Чън, Спортно ушу и Вин чун. Започва провеждането на редица семинари с Красимир Димитров, Ван Циенцюн, Валери Иванов, Божидар Станчев, Симеон Делчеф и др. В края на 1995 г., клуба вече беше добре структориран, с ясна политика и стратегия за развитие.

„Най-важното което постигнахме обаче в тези безгрижни години е обичта и приятелството, които спечелихме”, спомня си Колев.
Днес СК Бей син е в навечерието на своята 20 годишнина. За тези години учениците на Стефан Колев са спечелили над 100 медала на Световни, Европейски първенства, Световни купи и турнири.

В категории: Спорт


Флагман.БГ Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов 17/05/2024, Петък 16:25 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипа му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството  Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори