×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Крайно време е държавата да намери пари, за да възстанови Мишкова нива, това може да бъде лицето на туризма ни


Крайно време е държавата да намери пари, за да възстанови Мишкова нива, това може да бъде лицето на туризма ни
Проф.Валерия Фол
02 Май 2014, Петък, 10:57 ч.
Автор: Черноморски фар

Малко Търново не е последният град на страната, а е първият, който се вижда на влизане в нея

Проф. д.и.н. Валерия Фол e траколог, преподавател в УниБИТ и ръководител на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство. Завършва Факултета по история в Софийския университет със специалност „Стара и средновековна история“ и втора специалност „Философия“ през 1976 г. Получава докторска степен по изкуствознание в Института по изкуствознание на Българската академия на науките (1986 г.). Става старши научен сътрудник II степен в секция „История“ на Института по тракология на БАН през 1994 г. Бивш преподавател в Департамента по Източни и средиземноморски изследвания на НБУ. Носител е на специална награда за наука в областта на културно-историческото наследство “Питагор” (януари 2010 г.).

- Проф. Фол, какво е значението на тракийското наследство?

- Тракийското наследство е едно от най-атрактивните не само в европейския Югоизток, но и в Европа като цяло. Първо тракийската култура е алтернативна на елинската. Една бляскава култура, която принадлежи на едно нелитературно общество с различна социална и политическа организация от елините. Затова хората се интересуват. От този тип са културите и на келти, илири и др. древни народи. Траките са заемали една огромна територия, не само за древността, но и сега. Траки има във всички съседни нам държави, включително има в Украйна и в Молдова, че дори в Крим, както и северозападна Мала Азия. Нека не забравяме, че Витинското царство там е тракийско.

- Имат ли различните региони свои специфики?

- Разбира се, но така е и сега. По един начин се живее в планината, по друг в равнината, по трети на морето. Хората имат различна икономика, организацията им на живот е различна. Имат и културни специфики. От един период на сетне край морето културата е хибридна, т.е. тракийска, но и на елините. В планината е различно. Ето сега се намираме в Странджа и трябва да знаем, че в тази територия населението е постоянно, нямаме смяна, имаме консерватизъм в културата и едни обредни практики, които вървят от най-дълбока древност.

- Какво сме наследили от траките?

-  Преди много, много години проф. Димитър Ангелов формулира, че българският народ се е формирал от траки, славяни и прабългари. Сега едва ли има живи траки, които да се разхождат по улиците. Но така или иначе ние носим много от тях в културно отношение. Вероятно и като гени, но това ще кажат генетиците. Много добри и много лоши неща сме взели от тях. Взели сме изключителната толерантност към други народи и етноси. В древността не са мислили „аз съм трак, ти си келт“ и т.н. Хората по-скоро в културно отношение са общували помежду си, а иначе са се причислявали към династията, която ги е управлявала. Тоест не са имали етносамосъзнание, живели са в общество, толерантно към културите и вярванията на другите. Другото добро, което сме взели (говоря за народа, а не за фирмите), е отношението към природата. Българинът има усещането, че природата е нещо свещено. И факт е, че в България все пак са съхранени много девствени гори, стари дървета, има пиетет към природата и животните.

- А нещо лошо?

- Безхаберието. Ние живеем така, все едно сме безсмъртни. Не си уреждаме земните дела. Друго ли? Някои колеги казват пиянството, но аз не мога да кажа това. Напивали са се само по време на обред. Но и другите народи са го правили. Друго отрицателно качество е разединението ни. Херодот го е казал: „Ако траките бяха единни, щяха да са непобедими.“ Разединението много ни пречи и днес. Ако бяхме по-единни, щяхме да сме на друго място в цивилизационно отношение.

- Кое прави едно място свещено? Някаква особена енергия ли има там?

- Може би има. Но обикновено се избират лични места, с извори с вода, от гледна точка на природата. За траките природата е велика богиня. Възможно е да има някакви геомагнитни или други аномалии, които те да са усещали. Погледнете тракийските светилища и ще видите, че са на най-красивите места.

- На мода сега са мегалитите, какво провокира интереса към тях?

- Те са на мода в Западна Европа още от 19 век. Тогава мегалитните паметници са предизвикали интерес и на западни учени, както и на български учени след Освобождението. Дори и преди него е имало обиколки, предимно на този район (Странджа). Мегалит означава голям камък, голямокаменни градежи. Разбира се, хората първо са се вълнували как са ставали тези градежи. Знае се, че тогава не са имали техническите средства, с които разполага напредналата цивилизация сега. Ще отворя скоба и ще кажа, че още в античността тези градежи са предизвиквали интерес и така е възникнал митът за гигантите. Особено тези, които са работили по рудниците, са откривали кости фосили на големи праисторически животни. Намират такива кости, в същия момент виждат строежи от гигантски камъни и веднага ги свързват с гиганти, които са ги изграждали. Така възниква още в античността митът за гигантите. Европейска Турция, Странджа, трябва да отидем и малко към Мраморно море, са места, на които има не само рудни залежи, но и се откриват такива фосили. Затова в древната митология са сложени на тази територия и тук става битката между гигантите и олимпийските богове, водени от Зевс. Тази представа е съхранена и в странджанския фолклор. Даже доскоро възрастните хора разказваха, че тези грамадни хора, които са живели тук, са изчезнали защото са били толкова високи, че не са виждали къде ходят, спъват се в къпините, падат, почупват се и умират.

- Защо точно в къпините?

- Къпината е свързана още в древните вярвания с отвъдния свят. В тези легенди има кодирано знание и за отвъдното.

- С какво още се свързват мегалитите?

- Свързани са с древни астрономически знания. Заради това започват и археастрономическите изследвания и се установява, че тези паметници са свързани с култа към бога Слънце, със слънцестоенето, равноденствието. Това е нормално, защото това са стабилни градежи. В пейзажа откриват маркерите за изгревите и залезите и по този начин измерват времето. Нека не забравяме, че древните нямат часовници. Свързани са и с някои съзвездия и с някои други астрални култове. Астралните и астрономическите знания на древните траки са изумителни. Такива са имали и другите древни народи, но при нас интересното е, че има много съхранени паметници, в които е кодирано това знание. Например „Камъкът“ или „Каменна бърчина“ е едно светилище, което е функционирало и като древна обсерватория още от средата на второто хилядолетие преди Христа. Днес вече с много трансформации, хората още вярват, че ако се промушат през цепнатината, ще бъдат здрави. В древността астрономическите знания са пазени от жреците. Това е било привилегия.

- Как са получавали тези знания?

- С наблюдения и предаване от поколение на поколение. Така е още от Шумер, Акад, Египет... Наблюдавам, забелязвам, констатирам и предавам на следващите и така хилядолетия наред.

- Казвате, че светилището на Мишкова нива може да се възстанови, пъзелът да бъде нареден, защо това не се случва?

- Този въпрос аз го задавам 30 години. При един такъв страхотен обект с всички запазени елементи десетилетия наред не се намират пари. Сега музеят и общината в Малко Търново са пуснали проект, дано се даде някакво финансиране. Този обект може да е едно от лицата на България. От Турция се влиза в Европейския съюз, нека ги посрещнем с единс страхотен паметник, друг такъв няма. Да влязат в града и да видят надписите, които са от светилището и са посветени на боговете Дионис и Аполон. Всичко това е много атрактивно за всеки един. Крайно време е да се намери финансиране да се възстанови Мишкова нива, да се оправи пътят и този култов комплекс да влезе в икономиката на общината, а и на България. Имаше възможност, още когато беше открит, но все не се намират пари. Нека разберем, че Малко Търново не е последният град на България, а е първият, който се вижда на влизане в страната. Това го говоря от младите си години, ще се пенсионирам и изглежда ще продължа да го говоря.

В категории: Малко Търново


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
45634
06.05.2014 09:54:22
0
1
Истината е следната-жените имат буфер на стреса,който както знаете отключва всички болести и е първопричината за срива на имунната система и всичките произтичащи от това последствия.
Буферът на стреса се казва-МЪЖ ! Той има задачата да подсигури храна и всичко необходимо за просъществуването на семейството.Жената играе второстепенна рола.Тя осъзнава ,че главната отговорност не пада върху нея,и не изпитва същия дискомфорт и стрес ,както мъжа,когато например загуби работата си .
Жената не страда по начина по който страда мъжът.Тя излиа от ситуацията казвайки-работи бе,ТИ си главата на семейството,и ТИ трябва да подсигуряваш средствата.
Силния пол не са мъжете.Те са единственно по силни физически,което е всъщност без значение,щото не им е давало никакво предимство.Напротив - било е винаги недостатък,Те е трябвало да мрът по бойните полета,те е трябвало да орат нивите,да строят къщите ,да носят тежките камъни и въобще да вършат цялата непривлекателна и тежка физическа работа,докато жените удобно скрити зад фасадата (нежен пол) ,си стоят в къщи до печката и цялата им функция се свежда до това да направят някакъв булумач.И това повечето го не могат,не забравяйте че най добрите готвачи са мъже.
Отгоре на всичко и трябва да бъдат ухажвани,обличани,обгрижвани и молени.В 80% от случайте когато мъжът поиска интимност,му се отказва поради всякакви предлози .В 99% от случайте мъжът е принуден да изпие горчивата чаша и да се моли за ласки.Да поема пръв инициативата ,унижавайки се малко или много !
Та кой е силния пол - тия които са на колене и гърбят като животни,или тия дето се скатават в кухнята ,манпулират и правят само каквото и когато на тях им изнася ?
5.
e2341
04.05.2014 10:36:48
0
0
Да видим тази новина колко време ще е актуална.
4.
sxas
03.05.2014 09:40:59
0
1
Те вече избягаха два милиона, та за двама ще берем грижа! Последният, моля, да изгаси осветлението.
Цари пълна некадърност от най-горе, та до най-долу. Никой не носи отговорност за нищо. Строим ограда по границата, но и за какво? Първото, което искат бежанците е да се махнат от тука. Така ли е било с 35 хиляди арменци, които намират България за прекрасно място за живот. До къде я докарахме? Всеки, който е честен и работлив, иска да се махне от тук. Има един свестен Росен Плевнелиев и червените кхмери искат и него да махнат. Просто нямам думи .....
3.
Читател
02.05.2014 22:29:58
1
5
И какво толкова да и възстановяват? Да и подредят малко камъните и да и окосят тревата? Какво има държавата да се намесва толкова, на Община Малко Търново толкова ли им се свиди, нали искат туризъм да развиват...
2.
Ох
02.05.2014 12:04:18
1
4
Глупости!
Траките са на Балканите хиляди години преди Христа,когато българите са били в Мала Азия. И не само на територията на днешна България са живяли траки,а са били най-многолюдното население на Европа.Десетки са тракийските племена,населявали и предшествали днешните държави.
1.
българин
02.05.2014 11:45:34
5
4
Крайно време е да спре тази огромна лъжа за траките (термин измислен през 20-ти век от мъжа на госпожата) и да нарекат древното население на тези земи с истинското им име - БЪЛГАРИ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси (НА ЖИВО) Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси (НА ЖИВО) Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Все повече млади хора предпочитат напитките на растителна основа пред кравето мляко Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Почнаха разпити – установява се кой за малко не предизвика снощи инцидент с фатален изход Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" От администрацията призовават гражданите, гостите и приятелите на града да се присъединят към благотворителната акция За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари Доброто стои в основата на човешките отношения, заяви министърът на образованието Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори