×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опитах се да преборя корупцията в КАТ, но станах неудобен и ме отстраниха


Опитах се да преборя корупцията в КАТ, но станах неудобен и ме отстраниха
"Охранителна полиция" не трябва да седи по кръстовища и кръгови движения, а да пази до училищата и в малките населени места, но не го правят, защото там няма как да се корумпират, смята бившият началник на КАТ Богдан Милчев
27 Април 2014, Неделя, 10:32 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Сегашното ръководство на вътрешното министерство бе заложник на протестите и му бе необходима лоялността на полицаите, заради това не иска да се бори с корупцията в системата



Богдан Милчев е бивш шеф на КАТ-София, сочен е за един от най-успешните ръководители на звеното. Колеги го определят за човек с твърда ръка, борец за справедливост и един от малкото висши полицаи, които предприели битка срещу корупцията в МВР. Уви – неуспешна. Преди месеци Богдан Милчев бе пратен в резерва, а по-късно и напусна системата. Основният мотив, изтъкнат от ръководството на вътрешното министерство, бе „слаби резултати“, но на всички бе пределно ясно, че кадровата въртележка в КАТ-София бе предприета, след като Богдан Милчев издаде електронен фиш за превишена скорост, не на кой да е друг, а на вътрешния министър Цветлин Йовчев. През седмицата Богдан Милчев бе в Бургас и даде обширно интервю пред Флагман.бг.

- Г-н Милчев, на какво според Вас се дължи отстраняването Ви от КАТ-София, Вие бяхте един от най-успешните началници в страната?

- Желанието да бъда махнат започна още от средата на 2012 г. Тогава издадох заповед в КАТ-София, с която забраних спирането на автомобили без нарушение. Тоест – пътният полицай да не спира автомобили, ако няма извършено нарушение. Направих го, защото смятам, че по този начин решаваме няколко проблема. Първият е, че шофьорите, когато знаят, че има такава заповед, ще правят по-малко нарушения, а като има по-малко нарушения ще има по-малко ПТП и жертви. По този начин решаваме най-важния проблем чрез превенция. Решаваме и проблема с корупцията, защото ако има спрян автомобил, това означава, че трябва да има акт или фиш. Тогава полицаят няма как да вземе пари. Така е много лесен и самият контрол върху полицаите. Когато го въведох през март 2012 г., за три месеца напуснаха 50 служители и отидоха в "Охранителна полиция", там където могат съвсем спокойно да спират автомобили и да създават едно корупционно поведение. Тогава влязох в конфликт с бившото ръководство на МВР и настоявах да спрат да ги пускат. Те вместо да ме подкрепят, започнаха да ми правят проверки и опитаха да докажат, че моят метод на работа не е ефективен. Ровеха ме месеци, но не успяха да открият нищо нередно, което ми даде увереност, че пътят, по който съм тръгнал, е правилен. Когато дойде министър Йовчев, още от първия ден исках среща, защото виждайки се с него щях да му обясня този проблем между мен и част от останалите служби в МВР, свързан с корупцията в системата. А корупцията в МВР – това е ракът на министерството. Всеки един министър, когато влиза в системата, заварва организъм, който е болен от хрема и от рак. Хремата е организацията на работата, материално-техническата осигуровка на служителите, а ракът е корупцията в МВР. Никой министър не иска да влезе остро да решава корупцията в МВР, защото това е сложен процес. По-лесно му е да се захване с хремата и да изтъкне, че решава проблемите в системата. А защо е толкова важно да излекуваме рака – защото ние до момента, в който не преборим корупцията в МВР, няма как да накараме хората да ни повярват. Обществото трябва да повярва, че може да разчита на полицията. Корупцията, която най-много развращава, е корупцията на пътя. Защото когато извършиш дребно нарушение, те спира полицаят, но вместо да те глоби, за 10 лева може да ти реши проблема. Тогава в теб остава една безнаказаност, че можеш да си над законите. И ти правиш нарушение след нарушение.

- Защо министър Цветлин Йовчев не се нае да лекува рака в МВР?

- Това ръководство на МВР беше заложник на протестите и на него му бе необходима лоялността на охранителните звена, тъй като корупцията в МВР е организирана, тя не е хаотична. Полицаите на пътя не вземат пари, защото просто така им е хрумнало. На тях им е създадена подходяща среда. Ако искаме да го приключим този проблем, трябва да имаме воля от най-високо ниво. В случая, никой министър не се захваща, защото трябва да настрои срещу себе си цялата система. Това е като да местиш гробище – не можеш да очакваш подкрепа отвътре. Казано на футболен език, ако бяха влезли остро с бутонките към полицаите, за да спрат корупцията, те нямаше да имат тази лоялност и прямота, с която служителите на МВР застанаха с телата си пред парламента и пазеха народната власт. Тогава те можеше да ги бойкотират, за да дойде друг, който няма да им наруши спокойствието и ще остави да се развива корупционната среда в системата.

- Какви резултати постигнахте в КАТ-София, след като въведохте новия модел на работа?

- За две години успяхме да намалим жертвите на пътно-транспортни произшествия с 40 % и забележете, това го постигнахме с намаляване на 50% на написаните актове. А сега само за първите 3 месеца има увеличаване на жертвите от ПТП-а с 36%, което е чудовищно и никой не му обръща сериозно внимание. Това е първият индикатор, върху който трябва да се работи.  От началото на годината само за София има толкова жалби за корупция, колкото за цялата 2013 г. Усещането за корупция в нашето общество нараства, то идва именно от поведението на тези полицаи.

- Кой контролира корупцията в СДВР?

- Корупцията в СДВР е организирана и тя си има име – Ал Капоне. Всички полицаи в София знаят кой е Ал Капоне. Този човек за огромно съжаление е много близък до ръководството на МВР и всеки ден обядва с тях. Заема висок ръководен пост в СДВР.

-Той ли бе в основата на Вашето отстраняване?

- При махането ми бе упражняван огромен натиск върху мен и моите служители. За всичко това съм уведомил министър Йовчев, но действия не бяха предприети. Единственото, което се случи, е аз да бъда сменен. Искам ясно да подчертая, че не съм уволнен от МВР, напуснах по собствено желание.

- Но преди това бяхте пратен в резерва, нали?

- Знаете ли какво означава резервът!? Пак си оставаш служител на МВР, получаваш същата заплата, която до момента си вземал, но ти се води същия трудов стаж, без да работиш. Седиш си вкъщи и чакаш да ти се обадят, ако някога имат нужда от теб. Казах си, че това не е за мен и искам да напусна, защото ми се работи още. 

- Защо искате оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев?

- Той извърши нещо, което е пагубно и изключително неморално. Заснехме го през август с камера да управлява с превишена скорост личния си автомобил, издадохме му фиш за 100 лева, изпратихме го на домашния му адрес. Най-нормалното в този случай е, ако ти не си карал колата, да пуснеш възражение, че тя е управлявана от някой друг, или ако ти си бил зад волана, да си платиш глобата. А той какво прави? След като получи този фиш, го даде дава го на един директор, който го праща на моя заместник. Всичко това се крие от мен. Моят заместник го дава на служителя, който го е издал и му казва: "Отиди да го платиш!" Служителят е изплашен, след като вижда какво се случва, и прави това, което му казват. Вади си от личните пари и плаща глобата на министър Йовчев. Смятам, че когато си постъпил по този начин, когато си дал пример на всички полицаи, ти трябва да носиш отговорност, а тя в политиката означава само едно – оставка. Ако ние сме едно нормално общество, щяхме да го принудим да го стори, но няма да го направим. Ще изчакаме да дойде следващото ръководство на МВР, което ще извади акта и ще почне Йовчев.

- Искате оставката на министър Йовчев, но опонентите Ви казват, че Вие сте човек на Цветан Цветанов, който сега Ви е „активирал“ да говорите.

- Пълни глупости, с които се опитват да ме оклеветят и омаловажат всичко, което казват. Който ме познава, знае, че никой не може да ме активира, аз седя сам и моите проблеми започнаха още от времето на Цветанов – през 2012 г., тогава ми бяха правени най-големите и най-сериозни проверки.

- Кой е най-широко разпространеният метод за корупция в КАТ?

- Проблемът не е в КАТ, защото 1/10 от всички полицаи, които са на пътя, са пътни полицаи или катаджии, както те са известни. Само че за гражданите всички, които седят на пътя, са катаджии. Ето тук е разковничето. Има много служби, които злоупотребяват. Защо например "Охранителна полиция" трябва да седи на кръстовищата? Там едва ли някой ще наруши обществения ред, единственото нещо, което може да стане, е шофьор да извърши нарушение на Закона за движение по пътищата. Работата на охранителните полицаи е много по-различна от тази – те трябва да следят за спазването реда, не да спират автомобили. Но за тях това не е приоритет, защото там няма корупционна среда. И не си мислете, че това им поведение не е контролирано от техните ръководители, защото те могат да ги пратят да седят до училището, в някоя село, или до пощата.

- Какви са наблюденията Ви над работата на полицаите Бургас? Питам Ви, провокиран от Вашите думи. В Бургас на кръговото за Варна всяка вечер може да бъде забелязан полицейски автомобил - дали е на КАТ, дали на "Охранителна полиция" – не знам, но е факт, че е там.

- Не бих искал да се ангажирам с мнение за работата на полицията в Бургас, но мога да Ви кажа, че като граждани трябва да повдигнем следния въпрос: "Седейки на кръговото кръстовище, охранителният полицай какъв проблем решава?" Ако там има концентрация на пътно-транспортни произшествия, самото присъствие на униформен, ще ги намали. Само че това не е работа на "Охранителна полиция", на нея са вменени други функции. Тук е мястото на ръководителите, които трябва да насочат всички сили в интерес на хората.

В категории: Крими


18
Коментара по темата
18.
Здрасти
06.07.2014 00:37:29
1
0
Най добре да ги махнат от улицата да оставят само камерите,
17.
Васко
10.05.2014 11:58:04
0
1
Милчев е една крива много лакома глава
16.
Станимир
28.04.2014 12:50:44
2
3
Така е, неудобните никъде не ги толерират и винаги са неразбрани от нещастниците!
15.
господа
28.04.2014 11:28:37
0
2
вижте интервюто по БНТ ДЕНЯ ЗАПОЧВА С Георги Любенов и Иво Писанов настоящия началник на КАТ София .вижте как отговаря за давностния срок на глобите ** не е работа на кат да коментира-----** а как връчват постановленията при неплатени глоби аааа или трябва да го светне чистачката на кат тя е наясно а той отговори на въпросите не ги коментира е това е пример послушковици без коментар
14.
господа
28.04.2014 11:20:54
1
1
вите интервюто по БНТ ДЕНЯ ЗАПОЧВА С Георги Любенов и Иво Писанов настоящия началник на КАТ София .вижте как отговаря за давностния срок на глобите ** не е работа на кат да коментира-----** а как връчват постановленията при неплатени глоби аааа или трябва да го светне чистачката на кат тя е наясно а той отговори на въпросите не ги коментира е това е пример послушковици без коментар
13.
КОРУПЦИЯ
28.04.2014 11:13:43
0
2
КОРУПЦИЯ ХАОС ПРОВАЛИ КРЪВ ПО МАГИСТРАЛИ ТОВА Е РЕФОРМАТА В МВР. И ТОЗИ НАЧАЛНИК АКО ИЗПЪЛНЯВАШЕ ГНУСНИТЕ ПРАКТИКИ НА ДИРЕКЦИЯТА НА СДВР И ВРЪЗКАРИТЕ НЯМАШЕ ДА ГО ПРЕМЕСТЯТ И ЗАПЛАТА ДА . МУ ДАДАТ САМО ДА НЕ ИМ ПРЕЧИ . И ТОВА НЕ Е САМО В МВР НАВСЯКЪДЕ В СТРАНАТА СЕ УВОЛНЯВА ПОДМЕНЯВА АГЕНТУРА СЕ СЪЗДАВА ТАКА ЧЕ ТРЕБВА ДА СЕ ВНИМАВА В КАКВИ ДОНОСИ ЩЕ ВИ ВПИШАТ И КАКВА ШАПКА ЩИ НИ СКРОЯТ ПЕЧЕНИТЕ ПЕНСИОНИРАНИ ПОЛИЦАИ РАБОТЕЩИ СЕГА КАТО ОХРАНИТЕЛИ С ПЕНСИЯ И МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА КАТО АГЕНТИ НО СЕГА ЗЕТЯ И ГЪРБА МУ ТРЯБВА ДА ЗАПАЗИ ВЛАСТТА НА СТАНИШЕВ И МЕСТАН А ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ
12.
+++++++++++++++++++++
28.04.2014 08:49:57
1
1
+++++++++++++++++++++++++
11.
сандо
27.04.2014 19:31:57
3
7
Милчев се опита да промени нещата , но много бързо го заляха с помия. Аз го познавам и съм сигурен , че изненадите тепърва предстоят
10.
пю
27.04.2014 19:10:10
3
4
ако това е истина-добре-ама по твое време беше същото
9.
станишев
27.04.2014 16:39:07
2
6
Йовчев трябва да си ходи щом един фиш не иска да си плати. Как може да кара подчинените му да му плащат фиша.
8.
симо
27.04.2014 16:36:43
2
7
Според мен този Милчев е прав. Ако се забрани спирането на автомобили без да са извършили нарушение ще се решат голяма част от проблемите
7.
АНТИ МИЛИЦИОНЕР
27.04.2014 16:15:17
2
8
Направените коментари са на фуражки корумпета, на които пътят за муфтене на гражданите е открит.
На Вашата съвест обаче лежат вече много човешки животи, защото Вие сте СЪУЧАСТНИЦИ на УБИЙСТАВАТ НА ПЪТЯ.
Дано някой от Вас не се натъкне на мен при проверка, защото ще го съдя във всички световни съдилища.
Срамувам се от хора, като Вас готови да се шпродадат за десет кинта и с поведението си да създават предпоставки за смърт на българи.
Вие корумпета сте срам!
Много злоба лъха от коментарите ви, защото наистина боли, когато нещата се назовават с истинските им имена.
И знайте, че Бог забавя, но не забравя!
6.
Ц.ЙОВЧЕВ
27.04.2014 14:28:57
3
2
НАЛИ ЗНАЕШ.ЧЕ В КРАЯ НА СЕМИЦАТА КАТО ТЕ НЯМА ПРИ МЕН С ТОРБАТА В НАЧАЛОТО НА ДРУГАТА И ТЕБ ТЕ НЯМА НЯМА НАЧАЛНИК НА КАТ ИЛИ ДАИ КОЙТО ДА НЕСЕ ОТЧИТА С ТОРБАТА В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЧАО
5.
Калъча
27.04.2014 13:32:33
3
5
Пълен идиот,който системата на МВР може само да създаде?Абе Милчев,освен да чупиш стойки в последно време по удобните медии,някога да си работил ,като полицай от Охранителна Полиция?Поне щеше да ти стане ясно,че и край детските градини и училища също се извършват нарушения на ЗДП.Застани,край което си поискаш учебно заведение и погледни ,,как нарушават как хората нарушават масово ЗДвП,само и само да оставят или вземат децата си отатамПалячо,такиви мишки като теб отдвна трябва да са наритани от МВР.Айде да застанеш ,на час пик на кръстовище Трапезеца в БУРГАС и да засечеш с хронометър ,как и в в какво време се сменя сигнала на сфетофара ,при наличие на патрул от КАТ и при липса на такъв?Да те открехна ли,няма разлика,а се имитира дейност от съответните служители.Вземат модула за управлението на сфетофара,и опънат кабела ,застанат на сянка и стой та гледай работа в услуга на гражданите.Тази пародия на служба КАТ в МВР ,трябва тотално да бъде закрита.
4.
Стан
27.04.2014 12:15:51
5
4
Много са ми интересни няколко въпроса:
1-Колко от издадените фишове са платени и колко заличени ?
2-Г-н Милчев колко точно сигнала е входирал срещу корупията в МВР. Много е лицемерно да се жалваш от корупция след като си работил години наред в тази система.

Аз лично имам входиран сигнал срещу служител на МВР-Бургас входиран на 11,08,2013г. в инспектората в София и получавам отговор на 17,01,2014г. в дома си в 17:10 лично от служител на МВР (охранителна полиция) който ми го връчи и избяга(буквално) . Отговорът беше с изходящ номер от 29,10,2013г. а съдържанието му такова че да ми замаже очите (от входната ми врата до дирекцията в Бургас са 30км. или средно по 1км. на ден и е изминавал отговорът за да пристигне при мен )
Незнам какво прави господина в Бургас но ако е такъв за какъвто се представя не е на подходящото място.
3.
John Doe
27.04.2014 12:14:11
5
7
Вече наистина съм убеден, че Богдан Милчев неправилно е пратен в резерва ... трябвало е да бъде уволнен.
2.
sad
27.04.2014 11:55:39
5
2
Дано има, но няма. Всички в полицията са хранилка
1.
петко
27.04.2014 11:34:39
5
13
Дано има повече такива хора в страната.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Собственици на пунктове за ГТП се оправдават за високите цени - и на тях всичко им поскъпнало Собственици на пунктове за ГТП се оправдават за високите цени - и на тях всичко им поскъпнало На места в страната задължителните прегледи скочиха двойно, като достигат и до 100 лева Запишете си отпуск в този период - това е най-подходящото време за море у нас Запишете си отпуск в този период - това е най-подходящото време за море у нас Предстои ни поредното горещо лято, казва синоптик Тази плеймейтка разходи 5 рокли по червения килим в Кан, щракна се с Ева Лонгория Тази плеймейтка разходи 5 рокли по червения килим в Кан, щракна се с Ева Лонгория Мечтая да изиграя Скарлет О'Хара, споделя Анна-Мария Чернева Този певец е бесен, използват името му за реклама на фалшиво лекарство Този певец е бесен, използват името му за реклама на фалшиво лекарство От известно време в интернет циркулира клип, в който Веселин Маринов подробно говори как имал проблеми със ставите, кръста и гърба и уж открил чудодеен и таен начин за лечение 1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница 1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница Кърлежите са в някакъв бум тази година, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ЕК спъва наши земеделски производители ЕК спъва наши земеделски производители Европа не разрешава парите, които се получават у нас за земеделски дейности от съюза, да не се облагат с данъци Френският турист , пострадал на Рилските езера, се подобрява Френският турист , пострадал на Рилските езера, се подобрява Мъжът, паднал от доста голяма височина, беше транспортиран за лечение с хеликоптер Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес Също днес е последният ден за заявленията за вот с подвижна кутия за хора с увреждания за вота "две в едно" Треньорска сага разтърсва ЦСКА Треньорска сага разтърсва ЦСКА Засега треньорът Стамен Белчев продължава да се ползва с доверието на ръководните фактори в Борисовата градина Добавете това към кафето си и мозъкът ви ще заработи като компютър, а талията ви ще започне да се топи Добавете това към кафето си и мозъкът ви ще заработи като компютър, а талията ви ще започне да се топи Добавянето на черен пипер допълнително ще засили свойствата на куркумина
Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Най-известен е с филма си от 2004 г. Super Size Me Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Певицата заложи и на нова фризура за важното събитие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Средно на ден в страната се изяждат 3 милиона броя След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън Принцесата на Уелс продължа да се лекува от рак, подлага се на химиотерапия Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него Спец части арестуваха известен рапър Спец части арестуваха известен рапър Имението му посиня от полиция, баретите заключиха и майка му Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Volkswagen остава лидер с дял от 27.8%, докато Ford отбелязва най-голям спад Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни На 23 май Пекин започна мащабни военни учения около острова
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори