×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас се докосна до гения на Тарас Шевченко (ВИДЕО)


Бургас се докосна до гения на Тарас Шевченко (ВИДЕО)
Почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов (вторият отляво надясно) е с основна заслуга за гостуването на изложбата тук
05 Април 2014, Събота, 10:14 ч.
Автор: Флагман.бг, видео:Иван КОЛЕВ

Изложба, посветена на 200 години от рождението на украинския Васил Левски, бе открита снощи в Бургас
Изложба, разказваща за живота и творчеството на големия украински поет и художник Тарас Шевченко, бе открита в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино”.  Инициативата за експозицията, с която Бургас се присъединява към честването на 200 години от рождението на Шевченко, е на почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов. Тя е осъществена със съдействието на украинското посолство у нас.

На откриването на изложбата присъстваха генералният консул на Украйна във Варна Ирина Димитренко, почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов, областният управител на Бургаска област Павел Маринов, заместник-кметът на община Бургас Красимир Стойчев.

„Ние наричаме Шевченко Апостол на правдата и свободата. Той говори с пламенните си думи, за да я защити от нашествениците, зове към борба, оставяйки на своите още неродени сънародници най-важни посоки”, подчерта в словото си Ирина Димитренко, която направи аналог със сегашното време на изпитания за Украйна. „Словото на Шевченко остава като надежден щит и днес, когато с помощта на нови технологии се опитват да спрат процеса на националното самосъзнание на нашия народ”, каза още тя.

Експозицията, която ще остане на разположение на жители и гости на Бургас до 13 април, е под наслов „Тарас Шевченко и България”. Тя представя оригинали на негови ръкописи, акварели и офорти, архивни документи и факсимилета, някои от които се изваждат от хранилищата за първи път. Сред  експонатите, илюстриращи едни от емблематичните моменти от живота и творческата дейност на Шевченко,  са картини от колекцията на националния музей в Киев, който носи неговото име, както и документи от личните архиви на български творци и изследователи, съхранявани в научния архив на БАН и материали от архивните фондове на историческия архив при националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Интерес представляват първите преводи на Шевченкови творби. 
Фокусът в изложбата е поставен върху влиянието на Шевченко над българските възрожденски дейци и техните творби. Проследен е интересът на българските изследователи към творчеството на украинския поет през различните периоди на българската държава. Един от акцентите е поставен върху взаимоотношенията на БАН и научното дружество „Шевченко”.

В контекста на експозицията се вписват и подредени предмети на украинския национален бит, изработени от живеещите в Бургас украинци. Те са около 250 и водят оживен организационен живот, сподели председателят на украинската диаспора в града Мариан Горбан. От името на сдружението в програмата за откриване на изложбата се включи украинката Стела Бедова, която изпълни песен по текст на Тарас Шевченко.  Стихове на поета на руски и български език поднесоха младежи от театралната школа в Общински детски комплекс, а музикалния щрих добави Елена Христова от клуб „Сезони”.



В категории: Бургас


2
Коментара
Флагман.БГ ДПС обяви листите си за националния вот ДПС обяви листите си за националния вот 07/05/2024, Вторник 12:06 0
Флагман.БГ Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо 07/05/2024, Вторник 11:40 2
2
Коментара по темата
2.
Елена
11.04.2014 15:25:34
0
0
Искам да кажа едно голямо благодаря ти помни и почита паметта на Тарас Шевченко
1.
дипломат
05.04.2014 16:39:09
1
1
Димитър Караненов- почетния консул на Украйна...... не съм срещал по високомерен и презиращ раята/обикновените хора/ човек.... На Краси Стойчев дали не му се е наложило да "размразява" дясната си ръка... :) ? Явно за хора от такъв тип е създадена пословицата - "Покрай наш Илия намразих и свети Илия".....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Остава загадка от кого е впечатляващият букет от червени рози, с който Лидия се похвали в мрежата   46% ръст на младежката безработица в България, сочи Евростат 46% ръст на младежката безработица в България, сочи Евростат Страната е една от членките на ЕС с най-драстичен ръст Задържаха жена, пробола с ръжен съпруга си Задържаха жена, пробола с ръжен съпруга си Мъжът ѝ е посочил пред разследващите, че ще се откаже да завежда съдебно дело От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото В Бургас водач на листата на БСП ще бъде инж. Петър Кънев Летището в Бургас ще се развива с парите от туристите, каза кметът на Поморие Летището в Бургас ще се развива с парите от туристите, каза кметът на Поморие Общинските бюджети няма да бъдат ощетени, добави градоначалникът Иван Алексиев Циклон понижава температурите с 8 градуса, очаква се да вали дъжд до уикенда Циклон понижава температурите с 8 градуса, очаква се да вали дъжд до уикенда Най-съществените валежи се очакват в сряда и в четвъртък, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев Неприятна изненада за пътуващите с влакове Неприятна изненада за пътуващите с влакове Средно с 20% плащаме повече за билет Ще поскъпнат ли шоково горивата заради зелената сделка? Ще поскъпнат ли шоково горивата заради зелената сделка? Поне до изборите в САЩ няма да се променят драстично цените на петрола на световните пазари, прогнозира експерт  Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче В Люлин се разгоряла истинска войни между съседи за паркоместа Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Поклонението ще състои на 8 май, сряда от 11 до 13 часа в катедралния храм „Св. Богородица“,  гр. Пазарджик.
Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO)
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори