×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение е регистрирано в района на Пловдив
  • Спортен самолет се разби край Загреб – има жертва
  • Светият синод избира Сливенски митрополит
  • Нова порция слънце в неделя
  • Днес е четвъртата неделя след Великден - на разслабения
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският апелативен съд преписал отменено решение с техническите грешки


Бургаският апелативен съд преписал отменено решение с техническите грешки
Делото срещу Йордан Лечков от няколко години се върти в омагьосан кръг заради магистратски грешки. Процесът отново е върнат в БАС
18 Март 2014, Вторник, 16:20 ч.
Източник: Правен свят

Прочитът на двете съдебни решения сочи, че преобладаващата част от съдържанието им е copy-paste
Върховният касационен съд (ВКС) за втори път връща на Бургаския апелативен съд (БАС) едно от делата срещу бившия кмет на Сливен Йордан Лечков, като в решението на ВКС се посочва, че апелативният съд не само не е отстранил пропуските в отмененото веднъж решение, а го е преписал, заедно с техническите грешки в него.

Става дума за делото, по което Лечков е подсъдим за престъпление по служба, с което ощетил община Сливен с над 671 000 лева. Според обвинението това е станало, като Лечков е нарушил Закона за общинската собственост и Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост в периода август 2008 г. - февруари 2010 г., като е предоставил за ползване без наем общински имот - бившия зенитен полк - на четири частни фирми. Бившият кмет е допуснал дружествата "Хидросистеми", ЛТБ България", "Еко бул агро" ЕООД и "Булгейт" на територията на поделението в Сливен, без да проведе публичен търг или публично оповестен конкурс и без сключени договори.

Делото два пъти стига до ВКС, веднъж бе връщано и от БАС (виж хронологията в карето). Когато през септември м.г. ВКС за пръв път върна делото, в тогавашното му решение се казваше, че е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като Ямболският съд (бел. ред. делото се гледа там на първа инстанция заради отводи в съда в Сливен) се е ползвал от доказателства, които не са събрани по предвидения за това процесуален ред. Въпреки съкратеното следствие, при което е протекло делото, съдът прочел протоколите от съдебното заседание на състава, който преди това го е гледал, като се е позовал на чл.283 от НПК, а можел да стори това само по реда на по чл.281 от НПК.

През декември м.г. апелативният съд потвърди условната присъда на Лечков от две и половина години затвор. След протест на прокуратурата и жалба на подсъдимия, то отново стига до Върховния съд, който пак го връща, като в решението се казва, че липсват мотиви, а количественият обем на съдебния акт не може да замести качествените му характеристики. Върховните съдии констатират, че пропуските не само не са отстранени, ами отмененият вече акт на Бургаския апелативен съд, на практика е бил преписан от друг негов състав.

"Прочитът на двете съдебни решения /по внохд No254/2012 г. и по внохд No188/2013 г./ сочи, че преобладаващата част от съдържанието им е идентично /copy-paste/, което поставя под съмнение формирането на лично вътрешно убеждение в съдебния състав, постановил контролирания в настоящето производство въззивен акт, така както изисква законът в нормата на чл.14 ал.1 от НПК. Основание за такъв извод допълнително дава и обстоятелството, че дори и допуснатите във въззивното решение по внохд 254/2012 г. грешки /напр. в уводната част е отразено, че подсъдимият е осъден на шест месеца лишаване от свобода/ са преповторени в проверяваното въззивно решение, което сочи на чисто механично репродуциране на текста на решението, дори без критично осмисляне на неговото съдържание", се казва в последното решение на състав на ВКС с председател Даниела Атанасова, докладчик Антоанета Данова и Лада Паунова.

В него се подчертават и други пороци в решението на апелативните съдии. Например, съдът е приел показания на свидетелка, която давала сведения или по слух – "обществено известно е, че фирмите са от кръга на Лечков", или по предположения – "считам, че това не е ставало без знанието на кмета".

"Съдебната практика и доктрина са категорични, че свидетелят възпроизвежда в процеса не самите факти-предмет на неговите показания, а своите непосредствени възприятия от тези факти. Именно за това са недопустими в наказателния процес свидетелски показания, които се отнасят до факти, станали известни по слух /мълва/. И това е така, тъй като в тези случаи свидетелят не възпроизвежда лично възприети факти от действителността, а преразказва информация, станала му известна от трети неидентифицирани лица, достоверността на която не може да бъде проверена", се казва в решението на ВКС.

Отделно от това, съдът е установил, че от събраните гласни доказателства, може да се направи извод, че Лечков е бил наясно, че въпросните фирми са ползвали общинския имот, без да плащат наем, защото няма договор за такъв, но не е направил нищо за прекратяване на това неправомерно ползване. ВКС отбелязва обаче, че подсъдимият няма такова обвинение. Друг пропуск, който върховните съдии констатират е, че в решението на Апелативния съд се описва престъпна дейност от края на юли 2008 г., докато инкриминираният период е от август 2008 г.

"Макар касационният съд да не може да подмени вътрешното убеждение на съда по същество, намеса от негова страна е необходима във всички случаи на неправилен подход при неговото формиране. По настоящето дело при формиране на вътрешното убеждение на съдилищата са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила във връзка с 1/ преценката относно допустимостта на подмяна на първични с производни доказателства, 2/оценката на доказателствата, с оглед тяхното действително съдържание и 3/ оценка на свидетелстването по слух", обобщава в решението си ВКС.

Хронология на делото

    20 септември 2011 г. - Ямболският окръжен съд признава Лечков за виновен и го осъжда условно на 3 години затвор
    14 март 2012 г. – Бургаският апелативен съд връща делото на първата инстанция поради липса на мотиви
    12 юни 2012 г. – Ямболският окръжен съд пак признава Лечков за виновен, но редуцира размера на наказанието до две и половина години затвор условно
    3 април 2013 г.  – Бургаският апелативен съд потвърждава решението
    25 септември 2013 г. – ВКС връща делото на Апелативния съд
    10 декември 2013 г. – Бургаският апелативен съд отново потвърждава решението на Окръжния съд в Ямбол
    17 март 2014 г. ВКС отново връща делото на Бургаския апелативен съд

В категории: Темида


5
Коментара
Флагман.БГ Кошмарни тапи на две граници Кошмарни тапи на две граници 26/05/2024, Неделя 20:36 0
5
Коментара по темата
5.
доносника
18.03.2014 22:01:50
3
0
как да ти се отрази бе делото дражев като ти си най големия доносник агент на държавна сигурност
4.
Дражев
18.03.2014 18:42:18
3
0
Флагман отразиха спечелването на делото ми срещу Момата и не знам защо тука моите съмишленици от СКАТ и от НФСБ така мразят жената на Валентин Касабов - ама ние си ги знаем всичките тука в офиса - еле един!
3.
OhoBoho
18.03.2014 18:21:00
0
2
Защото другарката Керанка е на хранилка при МОМАТА!
2.
do BESOVETE
18.03.2014 17:59:28
1
3
Защо никъде не споменавате за спечеленото дело от общ.съветник Дражев срещу кмета Николов?
1.
БОС
18.03.2014 17:56:42
1
2
РЕШЕНИЕ

Номер 312

28 февруари 2014 година град Бургас
В ИМЕТО НА НАРОДА

Бургаският окръжен съд наказателен състав

на 13 декември 2013 година в открито заседание в следния състав:

Председател: Ц. Попова Членове: Стефан Стойков

Станимира Петрова

секретар Ц.Е.

разгледа докладваното от съдия Попова в.н.ч.х.дело № 910 по описа за 2013 година

С присъда № 182 от 12 септември 2013 г., постановена по н.ч.х.д.№ 4897/2012 г., Бургаският районен съд признал подсъдимия Г.Д.А. за невинен в това, че по време на сесия на Общински съвет - гр. Бургас, проведена на 30.10.2012 г. от 10.00 часа, публично разгласил позорни за Димитър Н.Николов в качеството му на Кмет на Община Бургас, при изпълнение на службата му, неверни, позорни обстоятелства, в контекста на цялото му изказване, изразяващи се в следните изречени от него изрази: „Една прекрасна територия на брега на морето, която много искат определени хора в лицето на Д.Николов да я дадат съответно на някоя приятелска фирма”, „Инвестиция около 3 милиона и 400 хиляди лева, на година приход около 1 милион и 200 хиляди, за три години изплащане на концесията. Останалите 32 години, както се казва на този, който я е подарил, по колкото са се разбрали” и „Става дума за 30 милиона кой да ги прибере. Тъй като докладната е от Кмета Д.Николов, считам че той решава кой да ги прибере”, поради което и на основание чл.304 НПК го оправдал по повдигнатото му с тъжбата обвинение за извършено престъпление по чл.148, ал.2 вр. ал.1, т.1 и т.З вр. чл.147, ал.1 от НК. С присъдата районният съд осъдил тъжителя Д.Николов да заплати на подсъдимия Г.Д.А. направените по делото разноски в размер на 500 лева.

Недоволен от постановената присъда е останал тъжителят, който я обжалва в срок чрез повереника си - адв. Луков. Във въззивната жалба се сочи, че съдебният акт е неправилен, поради което се иска неговата отмяна и постановяване на нова присъда, с която подсъдимият бъде признат за виновен в извършване на престъпление по чл.148, ал.2 вр. ал.1, т.1 и т.З предл.първо вр. чл.147, ал.1, предл.първо от НК и му бъде наложено справедливо наказание, съобразно предвиденото в закона.

В съдебно заседание повереникът поддържа жалба. Частният тъжител, редовно призован, не се явява.
................................
Районният съд правилно е приел, че Г.Д. е действал със съзнанието, че изпълнява своя граждански и служебен дълг да защитава интересите на гражданите на гр. Бургас.

В тази насока следва да бъде отбелязано, че според Европейския съд за правата на човека дискусията по въпроси от обществено значение обуславя по-голяма защита на свободата на изразяване. Същевременно, политиците и изборните лица трябва да проявяват по-голяма толерантност към критиката, отколкото обикновените граждани. В решение № 7/1996 г. на Конституционния съд на Република България също се подчертава, че трябва да се прави разграничение „между информация и идеи, които се правят публично достояние в контекста на политическия и въобще обществения дебат, и такива, които не попадат в този контекст. Принадлежащите към първата категория определено се ползват с по- висока степен на защита“.

С оглед на изложените съображения, настоящият състав на съда прие, че районният съд е приложил правилно закона, като е признал подсъдимия за невинен и го е оправдал по повдигнатото му с тъжбата обвинение.

Мотивиран от горното и на основание чл.338 НПК, Бургаският окръжен съд



РЕШИ:



ПОТВЪРЖДАВА присъда № 182, постановена на 12 септември 2013 г. по н.ч.х.д.№ 4897/2012 г. на Бургаския районен съд.

Решението е окончателно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте как ще се повишават пенсиите през следващите три години Вижте как ще се повишават пенсиите през следващите три години МФ публикува Конвергентната програма за следващите три години – от 2024 до 2027 г Няма и помен от "Ергенът" 2, Валерия празнува РД-то си куче Няма и помен от "Ергенът" 2, Валерия празнува РД-то си куче Миналата година покрай рождения ден на хубавицата отново имаше скандал с Евгени, не само защото много фенове отбелязаха, че тя се държи ужасно с него, но и защото ясно се виждаше, че не е сред желаните гости на партито Не искаме аналогови матури, ще ги дигитализираме, обяви образователният министър Не искаме аналогови матури, ще ги дигитализираме, обяви образователният министър В над 750 училища в цялата страна се провеждат матури, работи се при дефицит на време, за 15-20 минути трябва да се разпечатат материалите за от 200 до 300 зрелостника в едно училище Сърцето на тази риалити звезда е разбито, но тя намери начин да го излекува Сърцето на тази риалити звезда е разбито, но тя намери начин да го излекува Сицилия лекува души с цветовете си, онези розови оттенъци, светлосенките, усмивките на хората, написа в социалните мрежи Елена от Ергенът Граничните полицаи стават и катаджии Граничните полицаи стават и катаджии Те ще могат да спират автомобили и да глобяват нарушители в периметъра на пропускателните пунктове и граничните зони Той е най-известното мъжко жиголо, а в списъка му има политици, бизнесмени... Той е най-известното мъжко жиголо, а в списъка му има политици, бизнесмени... Почти всички го поръчвали чрез популярна интернет платформа, където се представяли с истинските си имена Кошмарни тапи на две граници Кошмарни тапи на две граници Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" и на ГКПП "Маказа" на вход за леки автомобили Сянката на плажа поскъпва това лято Сянката на плажа поскъпва това лято Дни преди началото на летния сезон подготовката на плажовете тече с пълна сила Кой взе голямата награда на националния събор "Фолклорен венец Божура" Кой взе голямата награда на националния събор "Фолклорен венец Божура" В рамките на фестивала се проведоха три конкурса  в пет възрастови групи "Нефтохимик" спечели първото място в Областната група, но трудното тепърва предстои "Нефтохимик" спечели първото място в Областната група, но трудното тепърва предстои За Трета лига ще са необходими поне 500 хил.лева
Буквите на древните българи използвани не само за глаголицата, но и за латинската, и за гръцката писменост Буквите на древните българи използвани не само за глаголицата, но и за латинската, и за гръцката писменост Църко и Страхота от Солун, наричани Кирил и Методий, произхождат от стар древнобългарски род, който се е изселил от Стара Велика България Какво ще направи Чоткин след победата в "Хелс Китчън" Какво ще направи Чоткин след победата в "Хелс Китчън" Вдига сватба Годеникът й почина в деня на сватбата им: Беше неутешима, а 3 години по-късно разкри ужасна тайна Годеникът й почина в деня на сватбата им: Беше неутешима, а 3 години по-късно разкри ужасна тайна Исках да избухна от гняв, признава тя Почина гений, който радваше милиони Почина гений, който радваше милиони Композиторът на Дисни издъхна  Бившата съпруга на някогашния кмет на Варна Кирил Йорданов с отличие като учител Бившата съпруга на някогашния кмет на Варна Кирил Йорданов с отличие като учител Любопитна подробност е, че освен като учител, Йорданова, която запази фамилията на някогашния варненски кмет, понастоящем е водач и на партийна листа на Обединение за нова България за вота на 9 юни Зеленски за пръв път проговори за мир, иска среща с Русия Зеленски за пръв път проговори за мир, иска среща с Русия За всички нас ще бъде удоволствие да установим мир, заявява украинският президент Поверително от Уиндзор: Кейт Мидълтън бе в кома, защото... Поверително от Уиндзор: Кейт Мидълтън бе в кома, защото... Имало сънотворни в чая  Европа е изправена пред ад, очаква ни най-горещото лято в историята Европа е изправена пред ад, очаква ни най-горещото лято в историята Компютърните ни модели са категорични, че ни очаква поредното необичайно горещо лято, особено в края на юли и целия август Тази снимка струва 8 бона Тази снимка струва 8 бона Кувейтската актриса и фотомодел Рауан Бин Хюсеин качи видео на 6 май тази година, в което за 8 секунди приветства Бурак Йозчивит в офиса на модната марка, която създаде Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО На мястото са се отзовали спасителни екипи, включително армията и националната гвардия
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Учителката:
- Кажете ми противоположното на "Децата правят грешки в тъмното"!
Иванчо:
- Грешките в тъмното правят деца...
Виц на деня Виц на деня - Защо пиеш толкова много!?
- Обикновено аз пия малко - 100 грама. Ама след 100 грама в мен се събужда друг човек. Е тва говедо пие като смок!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-хубавото на 20-годишните момичета са техните 40-годишни майки.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори