×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдът в Бургас поряза продавачите на вестници – остави ги да мизерстват с 200 – 300 лева на месец


Съдът в Бургас поряза продавачите на вестници – остави ги да мизерстват с 200 – 300 лева на месец
Защо в магазин за хранителни стоки може да се продават вестници и списания, а ние не можем поне кафе и минерална вода да предлагаме, сърдят се продавачите
06 Март 2014, Четвъртък, 14:41 ч.
Автор: Флагман

Общинският съвет разреши на вестникарските будки да се продават цигари и пакетирани стоки, магистратите обаче стопираха наредбата

Продавачи на вестници в Бургас се чувстват дискриминирани от спирането на Наредбата за преместваемите обекти, пише вестник „Черноморски фар“.  Общинската Наредба бе стопирана с решение на Административния съд  по жалба на Асоциацията на Средния и дребен бизнес в Бургас. Усещайки заплаха от конкуренция, Асоциацията, която уж се бори с монополите, реши да оспорва в съда наредбата, която бе изменена от Общинския съвет. През октомври съветниците  дадоха възможност и на вестникарските будки да продават цигари, пакетирани стои и вода, за да поемат глътка въздух в трудната икономическа ситуация. Ясно е, че по цял свят вече само от този бизнес не се печели, мръзнем за по 200, 300 лева месечен доход, оплакват се продавачи. Според тях, ако им се разреши да продават пакетирани стоки и да работят в нормални условия, би се вдигнал оборота, както това се случва в съседни конкурентни павилиони. Репортерска проверка, направена на  няколко възлови точки в Бургас показа, че винаги до вестникарска будка са поставени и други с цигари, алкохол и пакетирани стоки.
Собствениците им  имат лиценз за това, в същото време продават и периодични издания, но павилионите за продажба на вестници  нямат правото да разширят асортиментната си листа и разчитат само на прихода от печатни издания. Генка Коева е продавач на вестници от 11 години,  спомня си как преди време бизнесът е бил по-обортен и само от него е можела да си изважда заплатата. Тя работи на един от най-популярните павилиони на спирката до Операта, където би следвало потокът от слизащи и качващи се пътници да е най-голям.
„Близо 11 години работя тази работа и с желание, но през последните години трудно се изкарва само с  вестници и списания. Може би, защото хората  нямат пари. Освен това около мен има и други павилиони за вестници и конкуренцията е голяма. Не можем да изкарваме прехраната си. Продажбите паднаха.  Клиентите търсят дъвки, цигари, напитки и не правят разлика, че това е павилион за вестници. Защо да не можем и ние да продаваме други стоки”, пита Генка и продължава:

„Чувствам се дискриминирана,

клиентът търси при мен минерална вода и цигари, но аз не мога да му предложа и си тръгва, дори и вестник не си купува, защото ще го вземе от съседния магазин, където има всичко”, казва тя.
На спирката до Операта  е най-голямата концентрация на павилиони по Наредбата за преместваеми обекти. Според нейни разпоредби би следвало на спирките да има само павилиони за вестници и цветя. До тях обаче точно зад заслона незнайно как съществува и друг - за цигари и пакетирани стоки, който през годините е започнал да предлага и вестници, и списания. На павилиона ни обслужва продавач,  купуваме си бонбони за левче, собственикът ни подава стоката без задължителната касова бележка. За сведение на данъчните инспектори в НАП –Бургас редакцията разполага със снимките и при желание ще им ги предостави. Разбираме, че собственикът притежава павилиони и на няколко места в „Меден рудник”, все атрактивни.
На бургаската улица „Богороди” би следвало алъш-веришът и вестниците да вървят най-много. На друго мнение е обаче Тодорка Христова, която работи от шест години на павилион, разположен на улиците „Богориди” и „Славянска”. „Ограничени сме, продаваме само списания и вестници, а от това вече не може да се печели.
Клиентите  търсят запалки, цигари, минерални води, сладки неща, дори и ваучери за телефони. На ден връщам много хора. С 200-300 лева заплата не се издържа. Ако разширят асортимента, работата ще живне, защото хората търсят тези неща и като не ги намират при мен, отиват на друго място. Определено сме дискриминирани.

Чудя се защо в магазин за хранителни стоки може да се продават вестници и списания, а ние не можем поне кафе и минерална вода да предлагаме”, казва Тодорка.

До павилиона, в който работи тя е залепен друг, за продажба на дребни стоки. Купуваме минерална вода, отново пропускат да ни издадат касова бележка, след настояване, успяваме да си издействаме такава.
Площадчето на улиците ”Георги Кирков” и „Възраждане” е другият павилион - обект на проверката ни. В съседство е разположен денонощен магазин за алкохол, цигари, вестници и още един павилион за дребни стоки.  Вестникарката стои цял ден, за да продаде два вестника,  жената с висше образование е станала в пет часа и е навлечена с три якета, за да издържи в студа.
„Срамно е да продавам по два, три вестника. Заплатите са страшно ниски, не искам да я споменавам, не си заслужава да се стои в студа. Аз искам да работя и да се развивам, искам да се увеличи асортимента, не само да са вестници, защото ще се вдигне оборота и след това ще взимам по-прилична заплата”, казва Станка Стоянова. Според нея би следвало и тя като колежката си в другия магазин да може да продава други стоки и да стои на топло и светло. „Искам да продавам стока, не само вестници. Само с вестници не става”, казва Станка Стоянова.
Божидар Данев пред вестник ”Преса”: Сивата икономика е мутиращ, бързо променящ се икономически звяр
За периода 2007-2012 г. несъбраните приходи от данъци, осигурителни вноски, акцизи и мита заради укрити средства са повече от 12,4 млрд. лв. Ресурсът от сивата икономика се насочва в три направления - към лобистки групи, в това число и политически, и икономически, за инвестиции и потребление. Укритите средства са разпределени основно за инвестиции и търговия с влияние. По некоректен начин отиват и за социално благополучие на част от нацията. Сивата икономика е мутиращ, бързо променящ се икономически звяр, който се развива много бързо в зависимост от действията и бездействията на управленския елит и на данъчната администрация. Този звяр притиска чистия сектор, пренасочва финансовите и инвестиционните потоци, закрива качествени устойчиви работни места. В замяна на това поддържа некачествени и неустойчиви позиции и създава едно фалшиво благосъстояние на част от нацията. Т.е. има шизоидно въздействие на сивата икономика. В БСК сме за постепенно изсветляване на икономиката, което означава и съществено намаляване на търговията с влияние.
Божидар Кънчев, секретар на община Бургас: Ситуацията около Наредбата за преместваемите обекти е повече политика, отколкото бизнес
За мен ситуацията около Наредбата е повече политика, отколкото бизнес. В момента сме спрели издаването на разрешения, изчакваме развоя на съдебното дело. Тези, които са получили разрешителни преди решението на съда,  влизат в сила и павилионите ще бъдат поставени. Знам, че от Асоциацията на разпространителите на вестници имат намерение да влязат като страна по делото.

В категории: Бизнес


17
Коментара по темата
17.
*********
31.01.2021 14:51:09
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
16.
*********
31.01.2021 14:31:20
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
15.
лъжливо герберче
07.03.2014 17:57:00
0
1
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ВСИЧКИ ДА СЕ СЪБЕРЕМ ПРЕД ОБЩИНАТА И ДА ОТСВИРИМ ЛЪЖЛИВОТО КМЕТЧЕ. СТИГА НИ Е ПРАВИЛ НА ГЛУПАЦИ. ЛЪЖИТЕ МУ НЯМАТ КРАЙ.
14.
Vesela ILIEVA
07.03.2014 10:27:40
0
0
Перспективна работа от дома!!!!http://www.clixsense.com/?4852529 Здравейте,
Ще ви предоставя информация, как и по какъв начин можете да печелите допълнителни доходи от интернет без никаква финансова инвестиция. Става въпрос за рекламни, PTC сайтове, които плащат на хора за да гледат реклами в тях, а те съответно да правят печалби от тези, които рекламират. Седейки вкъщи Вие може да печелите пари. Това е един вид надомна работа защото ви позволява да работите от вкъщи пред компютъра и сами да определяте кога и по колко време да отделяте. Разликата обаче е, че парите не са толкова лесни и ще трябва да се потрудите малко преди да успеете да правите един приличен доход.

Или ще ви го обясня по-разбераемо по следния начин:
Дадена компания рекламира в такъв PTC сайт и дава по 2 цента на сайта когато някой човек разгледа рекламата. Следователно PTC сайта дава на хората, които са се регистрирали в него и разглеждат реклами по 1 цент. От което рекламодатеря, ПТЦ сайта и Вие сте в изгодна позиция. ПРЕДСТАВЕНИТЕ САЙТОВЕ СА АБСОЛЮТНО НАДЕЖДНИ И СЪС СИГУРНОСТ ПЛАЩАТ, НО ЗА ДА ЗАРАБОТИТЕ ПАРИ ВИ ТРЯБВА ПОСТОЯНСТВО и задължително да отделяте 10-15 мин. на ден. TOВА Е ЕДИН СРАВНИТЕЛНО НОВ БИЗНЕС ЗА БЪЛГАРИЯ, НО ВЪПРЕКИ ТОВА МНОГО БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА ТОЧНО ТОЗИ БИЗНЕС ИМ Е ОСНОВНИЯТ ДОХОД.
Работила съм с доста сайтове и съм отсяла най-добрите!
Копирайте линка в браузера.http://michaelbety.wordpress.com/
13.
ДО КМЕТА
07.03.2014 08:06:04
0
2
КМЕТЕ. ЗАЩО НЕ СПАЗВАТЕ НАРЕДБИТЕ, КОИТО ВИЕ САМИТЕ СТЕ ПРИЕЛИ, ЗА БРОЯ НА ОБЕКТИТЕ, КОИТО МОЩЕ ДА ИМА ЕДНА ФИРМА. ЕДИН ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН НА БУРГАС МОЖЕ ДА ИМА ЕДИН ОБЕКТ, А ФИРМА БОБИ ПРЕС, КОЯТО Е КУПЕНА ОТ ПЕЕВСКИ, НАД 20 ЛАФКИ. НА ТОВА СЕ КАЗВА ТОТАЛНО ПОГАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ.
12.
HMMM
07.03.2014 05:28:30
0
1
До тях обаче точно зад заслона незнайно как съществува и друг - за цигари и пакетирани стоки, който през годините е започнал да предлага и вестници, и списания. На павилиона ни обслужва продавач, купуваме си бонбони за левче, собственикът ни подава стоката без задължителната касова бележка. За сведение на данъчните инспектори в НАП –Бургас редакцията разполага със снимките и при желание ще им ги предостави. Разбираме, че собственикът притежава павилиони и на няколко места в „Меден рудник”, все атрактивни.SOBSTVENIKA E MANGAL,IMA O6TE 2 PAVILIONA V M.RUDNIK.EDINIQ E DO 446 BL. A DRUGIQ E SRE6TU 457 BL. MANGALA NIKOGA NE IZDAVA KASOVI BELEJKI,ZA6TOTO IMA SOLIDEN GRAB V OB6TINATA.MOLQ KOMPETENTNITE ORGANI SE SAMOSEZIRAT I SI SVAR6AT RABOTATA ZA KOQTO POLU4AVAT SOLIDNI ZAPLATI VSEKI MESEC OT NA6ITE DJOBOVE.VIZIRAM NAP.
11.
Да ви е честито!
07.03.2014 01:30:12
1
4
В момента монтират първата Лафка на кръстовището на Републиканска и Самуил. Свинята все паак се намърда!!!
10.
ха ха
06.03.2014 18:45:38
2
6
ТЕЗИ ПРОДАВАЧКИ АКО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ В ЛАФКИТЕ ЩЕ ВЗИМАТ ПОВЕЧЕ, МНОГА СЕ ЛЪЖАТ.
9.
боклуци
06.03.2014 17:52:16
5
8
гррб е наи-мафиотска партия. всичко ще им се върне тъпкано.
8.
tintirimintiri
06.03.2014 17:50:02
1
8
Дебелака Пеевски опитва да промие общественото мнение относно прохождащия му нов монопол с Лафките. Това, че долния изрод пише подобни поръчкови статии в собствения си вестник го разбирам, ама защо Флагман трябва да се набърква и в тази помия?
7.
гербомафия
06.03.2014 17:49:29
2
7
АЛО, ЗАЩО НЕ ОБЯСНИТЕ КОИ СА ТОЧНО ТЕЗИ ПРОДАВАЧИ НА ВЕСТНИЦИ. ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ИЗКУПИ ВСИЧКИ РАЗПРОСТРАНИТЕЛСКИ ФИРМИ.
6.
МАФИЯ
06.03.2014 17:45:22
1
8
ТОВА ПРАСЕ ДЕБЕЛО НЕНАЯДЕНО ПЕЕВСКИ, НЕ МУ СТИГАТ ВСИЧКИ ВЕСТНИЦИ, БТК, БУЛГАРТАБАК, АМИ ИСКА ДА ВЗЕМЕ ХЛЯБА И НА ДРЕБНИТЕ ТЪРГОВЦИ. МАЙ СКОРО ЩЕ ХВАЩАМЕ СОПИТЕ.
5.
запознат
06.03.2014 17:11:28
3
8
"Черноморски фар" е собственост на Цветан Василев чрез Дебелян и мама Праска. Нищо чудно, че публикуват такъв смешен плач в него. А Вие госпожо Касабова как осребрихте препечатването във "Флагман" на тази простотия?
4.
запознат
06.03.2014 17:11:28
2
7
"Черноморски фар" е собственост на Цветан Василев чрез Дебелян и мама Праска. Нищо чудно, че публикуват такъв смешен плач в него. А Вие госпожо Касабова как осребрихте препечатването във "Флагман" на тази простотия?
3.
ААА
06.03.2014 17:06:02
4
4
За да продаваш цигария трябва да си регистриран по ДДС. Тези павилиончета за вестници дали отговарят на това? В Париж и Лондон не продават цигари и вестници на едно място. Нали искаме да сме европейци, а все павилиончета и циганийка да има на улицата.
2.
Бургазлия
06.03.2014 15:54:37
2
14
Абе вижте договорите на продавачите в Лафка и тогава говорете кой мизерства и кой не(договора е качен в фейсбук).И редно ли е един "Бизнесмен" да има по 50 и 100 обекта а всички други само по един.И не заблуждавайте хората че продавачите ще взимат повече пари, парите ще отиват в ТЪРБУХА на Прасчо ПЕЕВСКИ.
1.
бургазлия
06.03.2014 15:54:01
4
7
да го таковам на подкупните тъпи съдии. дайде на хората възможност да печелят, а пазара ще определи кой ще оцелее и кой не.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори