×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Апелативният съд окончателно "бракува" обвинителния акт за аферата "Костинброд"


Апелативният съд окончателно "бракува" обвинителния акт за аферата "Костинброд"
Бюлетините бяха показани в уникално риалити през лятото
13 Февруари 2014, Четвъртък, 18:00 ч.
Източник: Правен свят

Доказателствата са недостатъчни, смята Апелативният съд
Аферата с бюлетините в Костинброд окончателно се връща в прокуратурата. Софийският апелативен съд (САС) потвърди разпореждането на съдия Ани Захариева от Софийския градски съд (СГС), с което обвинителният акт срещу бившия главен секретар на Министерския съвет в служебното правителство Росен Желязков, бе върнат на прокуратурата.

От определението на САС става ясно, че прокуратурата не само не е била права да протестира разпореждането на градския съд за констатираните недостатъци, ами и те са повече от описаните.

Росен Желязков се оказа единственият обвиняем след незапомнения скандал от деня за размисъл преди последните парламентарни избори, когато бе съобщено за мащабна изборна манипулация в печатницата "Мултипринт" в Костинброд и намерените там 480 000 бюлетини. В хода на разследването обаче, обвинения, които да насочват към изборна манипулация, нямаше. Прокуратурата обвини Росен Желязков за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение. Според обвинението, в периода от 27 април до 12 май т.г. Желязков не изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД.

В края на м.г. прокуратурата внесе в съда обвинителния акт, но на 21 януари съдия Захариева от СГС върна делото, защото не е описано в какво се изразява неизпълнението на служебните задължения на Желязков, чрез което се твърди, че той е осъществил престъплението по служба (чл. 282 ал.2 пр.2 вр. ал.1 от НК). Не била описана и целта, с която бившият главен секретар на МС е действал и насоките на целената от него облага, доколкото основният състав на престъплението по чл. 282 НК предвижда и това. Отделно бяха описани и други противоречия, но с всичко това прокуратурата не бе съгласна и протестира пред САС връщането на делото.

"Констатираните от съдията-докладчик недостатъци в съдържанието на обвинителния акт съществуват, но не изчерпват всички, от които страда този акт. Обвинителната теза е поднесена в абстрактно-обобщен вид, в който не би могла да получи одобрение от съда. Налице е липса на конкретика на обвинението по почти всички признаци от състава по чл. 282, ал. 1 НК, а именно по отношение на съдържанието на претендираното недлъжностносъобразно поведение, преследваната цел и получената облага", се казва в определението на състав на САС с председател съдия Петя Шишкова, докладчик Милена Панева и Карамфила Тодорова.

Апелативният съд подчертава, че в обвинителния акт не е обоснована каквато и да е облага за "Мултипринт", а според прокуратурата Желязков е целял да набави облага тъкмо на фирмата, а тя се изразявала в спестени организационни и производствени дейности. Според обвинението, Росен Желязков знаел, че сроковете по договора са изключително кратки и целенасочено не осъществил контрол върху изпълнението му по отношение на задълженията на "Мултипринт".

В определението на САС обаче се казва, че използването на думата "целенасочено", върху която прокурорът е поставил акцент в протеста, не дава указания в необходимата насока. "От друга страна, прочитът на цитирания фрагмент от обвинителния акт навежда на друг извод, различен от направения от протестиралия прокурор, а именно, че обвиняемият е спестил контрола върху изпълнението на договора заради кратките срокове за изпълнение. Ако концепцията на прокурора е друга, очевидна е необходимостта от формулирането й по по-удачен и преди всичко по ясен и недвусмислен начин", пише в определението на съда.

Относно тезата на прокуратурата, че Желязков е трябвало да контролира служителите Веска Янева и Иво Цонков като ги командирова в печатницата, за да следят процеса, съдът вижда и тук явно противоречие.

От една страна, в обстоятелствената част на обвинителния акт се казвало, че Желязков не е изпълнил служебните си задължения като не е изискал от Янева и Цонков да контролират процеса, а от друга, в заключителната част на акта било вменено неизпълнение на служебни задължения от страна на Желязков, защото не е организирал, не е контролирал дейността на администрацията и не е осъществил контрол върху дейността на служителите.

"Дали се касае за противоречие между двете части на обвинителния акт е трудно, дори невъзможно да се прецени, тъй като в нито един момент от изложението си прокурорът не се е ангажирал с мнение относно конкретното съдържание на правомощието на обвиняемия да организира и да контролира дейността на администрацията. Това, което може да се каже за двете части на обвинителния акт – обстоятелствена и диспозитив е, че е невъзможно те да бъдат определени като взаимно обуславящи се, като такива в отношение на причина и следствие, каквито би трябвало да бъдат", пишат апелативните съдии.

Друг порок на внесения обвинителен акт е, че в обстоятелствената му част се твърди, че на място в производствената база на фирмата не е бил осъществен контрол от служителите на МС по отношение на това дали и как се отчита технологичния брак, а според диспозитива обвиняемият не е осигурил строг контрол върху съхраняването в печатницата на технологичния брак.

По този повод в протеста на прокуратурата се казваше, че съдия Захариева е видяла противоречие между изразите "производствена база на "Мултипринт" и "печатницата", каквото нямало. Според държавното обвинение, от изложените в обстоятелствената част на обвинителния акт факти става ясно по безспорен начин, че производствена база на "Мултипринт" е именно печатницата на дружеството, т.е. няма нов факт или противоречие, а използване на синоними.

Апелативният съд приема обаче, че изобщо не такова противоречие е визирала съдия Захариева.

"Очевидно е, че проблемът, констатиран в разпореждането не произтича от неспособност на съдията-докладчик да прозре идентичността на "печатница" и "производствена база", както е счел прокурорът, а е свързан с определянето на лицето/лицата, които са имали задължение за осъществяване на контрол по отношение на съхраняването и отчитането на технологичния брак, както и с обхвата на този контрол – дали се касае за контрол върху отчитането на брака или за контрол върху съхранението на брака", пише в определението на съда.

По важно според САС обаче е, че в обвинителния акт отсъстват констатации на прокурора за конкретното правомощие на Желязков за упражняване на контрол - дали е трябвало да изисква сведения, писмени справки, обяснения, проверки, разпореждания и т.н.

"Липсата на такава конкретика представлява особено съществен недостатък на обвинителния акт, който изисква преодоляването му чрез изготвянето на нов обвинителен акт, съобразно с дадените и в оспореното разпореждане и в настоящото определение указания. Само така ще бъде обезпечена възможност на обвиняемия да се защити пълноценно не само срещу правото, но и срещу фактите. Липсата на прецизност в обвинението създава проблем и в друга насока. Разглеждайки делото по същество, съдът е по правило е длъжен да извърши дейност по проверка на фактическите основания на обвинението. За тях той не би могъл нито да гадае, нито може сам да извежда обвинителни обстоятелства. Противното би означавало съдът да изземе компетенции на прокурора и да се самосезира, което е недопустима според съвременните правни стандарти техника", се казва още в определението на съда.

В категории: Темида


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Smith
14.02.2014 12:47:32
0
2
Няма значение какво е казал съдът! Цацата, Пеевски и Манолова си свършиха работата и са си на работните места в момента (демек цоцат си мангизки) а на простия електорат, който се върза на простащините им тази свинщина дори му е малко :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Каквото и да кажа – хората ще си вадят изводи, но не ми е повлияла, кълне се Алек Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя 
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори