×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всеки трети българин има проблеми със секса, тичайте на лекар


Всеки трети българин има проблеми със секса, тичайте на лекар
Дори младите мъже имат сериозни проблеми понякога в леглото
20 Януари 2014, Понеделник, 18:54 ч.
Източник: вестник Доктор

По соца му викали импотентност, а сега е еректилна дисфункция
Импотентност. Тази дума е била толкова популярна, че дори има и едноименен комедиен филм, който се гледаше от много хора, но не всички се смяха на шегите в него. Днес понятието импотентност вече не се използва, защото тази дума е доста обидна за мъжете и не отразява обективно същността на самото заболяване. Сега медицинската общност нарича това заболяване еректилна дисфункция. Но какво друго се е променило, освен името? Какво може да предложи съвременната медицина на човек, който все още се чувства мъж, но е загубил някои свои мъжки функции? По тези въпроси разговарям с д-р Костдин Карачоров, уролог-хирург, консултант на"Доктор"
- Д-р Карачоров, по-рано се смяташе, че всички проблеми с потентността идват изключително от главата, но съвременната наука е доказала, че 90 на сто от случаите на еректилна дисфункция са органични, т.е. свързани със заболявания на органите и на техните кръвоносни съдове.
- Класическото определение на еректилната дисфункция е постоянна или временна неспособност да се постигне и поддържа ерекция, достатъчна за осъществяването на полов акт. В този случай най-често тя не е самостоятелно заболяване, а е една от проявите на някои други болести. Механизмът на ерекцията е породен от много сложна хидродинамична, или по-скоро хемодинамична система, а за да работи всичко добре, трябва да има прецизен баланс между притока и оттока на кръв. Поради това почти всички съдови заболявания неизбежно водят до развитието на еректилна дисфункция. Атеросклероза, диабет, високо кръвно налягане - всички те са убийци на мъжките възможности. Понякога и самите лекари са виновни за това, че пациентът не може да има нормален сексуален живот. Мъжете много по-рядко ходят на лекар, макар че не боледуват по-рядко от жените. И ако пациентът е решил да отиде в ДКЦ-то, там докторите го лекуват абсолютно по същия начин, както и жените, което понякога води до трагични последици. Мъжкият организъм си има своите характерни особености, които не могат да бъдат пренебрегнати. Много болести и лекарства оказват значителен отрицателен ефект върху ерекцията. Например някои лекарства, като атенолол, който се предписва при високо кръвно налягане, при повечето от мъжете води до значително намаляване на потентността. Честите неуспехи в леглото и свързаните с тях душевни страдания след това още повече повишават кръвното налягане, което от своя страна води до увеличаване на дозата на атенолола. Получава се един омагьосан кръг!
- И все пак, много ли са мъжете с еректилна проблеми и къде се лекуват?
- Еректилната дисфункция, по статистиката на Световната здравна организация, е проблем на всеки десети мъж над 21 години, а при тези над 60-годишна възраст данните сочат, че една трета не могат да извършват полов акт. Ако сравним тези данни с населението на страната ни, ще се окаже, че милиони хора имат такъв проблем! При решаването му младите мъже започват да търсят съвет в интернет или от доверени приятели, а по-възрастните хора само махат с ръка. С мъжките проблеми се занимават и уролози, и ендокринолози, и сексолози - всички по малко и никой не изцяло. В същото време те просто няма къде да се обърнат за помощ. В ДКЦ-тата урологът, който е най-близо до проблемите на пациента, често не го разбира. Човек споделя, че има проблеми с потентността, а го лекуват от хроничен простатит - това може да лекува всеки един уролог, не и без полза. Нещастните пациенти са принудени да отидат в някоя от частните структури, чийто девиз е: Лекуваме всичко, и то тук, зад ъгъла. Това, че частните медицински центрове разполагат с най-различни специалисти, е и плюс донякъде, но и нож с две остиета. Ако лекарите в ДКЦ-то не обръщат голямо внимание на оплакванията на мъжете, в частните клиники е точно обратното - всеки пациент е гост, скъп и богат спонсор. Частните клиники не искат да изпуснат нито един пациент, който се е обърнал към тях за помощ. И идва ред на магията, вълшебството и специалните ефекти! Не са рядкост и измислените диагнози, плашенето с несъществуващи заболявания, наличието на чудотворни и изключителни методики, при които се налагат постоянни посещения и, естествено, разходи. Предписва се лечение, което отнема няколко месеца и най-важното - не помага! И накрая, съжалявайки болния човек, му предписват виагра и го пускат да си ходи напълно опустошен.
- Споменахте лекарството, за което всеки вече знае и дори има вицове за него. Има ли и други начини за лечение при проблеми с ерекцията?
 -Тази терапия има два стадия: преди и след медикацията. Спомням си много добре каква масова еуфория предизвика появата на това лекарство... Чудотворно хапче, единственият рационален метод на лечение - какво ли не се изговори и написа тогава. Времето сложи всичко на мястото му. Днес силденафилът и неговите аналози са наистина лекарства от първа линия. С тези лекарствени препарати започва всяко лечение заради еректилни проблеми. Друг е въпросът, че когато прахта, повдигната от победоносните реклами на новото лекарство, се изпари, стана ясно, че то не е подходящо за всички. Дори и да води до ерекция, от половия живот изчезва най-важното - спонтанността, а оттам и романтиката! Представете си, че между първия романтичен порив и непосредствената му реализация трябва да мине около един час, като през това време трябва да се приеме и още едно хапче. Това означава, че е необходимо да бъдат купени предварително, така че всичко трябва да е добре премислено и подготвено. Тогава за каква романтика можем да говорим? А сега си представете как може да се почувства човек, който в една такава романтична вечер си е изпил хапчето предварително, не е прекалил с алкохола в ресторанта, но не може да осъществи полов акт по независещи от него причини. Тъжно е и неудобно, защото след като сте приели виагра и при наличието на сексуална възбуда ерекцията продължава до 2 часа! Не са нужни много такива вечери, и една ще бъде достатъчна, за да се откажете от опитите си да имате нормален полов живот. Не може да не споменем и за страничните ефекти, а те не са никак малко. Именно заради тях много от пациентите се отказват да използват такива лекарства. За съжаление всички препарати от тази серия - силденафил (виагра), тадалафил (сиалис), варденафил (левитра), също не са лишени от недостатъци. Следователно, започвайки лечението с един от тях, често се налага да се сменя или да се търси нов метод на лечение. - Много търговски центрове рекламират чудо инжекции, които обещават на всички гарантиран успех. Какъв вид лечение е това?
- Този метод се базира на възможността на някои лекарства да ускоряват кръвообращението в тъканите на пениса. За тази цел се поставя инжекция директно в кавернозните тела и буквално след 10 минути се постига пълна ерекция. Този начин за справяне с еректилната дисфункция е ефикасен, но поражда много неясноти. Да започнем с това, че не всеки човек е в състояние да се инжектира с игла сам, а инжекциите са и без това доста болезнени. Мисля, че по принцип това може да убие всяко желание. Достигайки до най-интересната част, трябва да скачате от леглото и да тичате в банята, за да си направите инжекцията - това е ужасно! Освен това, с разпространението на този метод са се ангажирали единствено частните клиники, защото е много доходоносен бизнес. Купуват се от аптеката най-обикновени лекарства, смесват се във варели, след което лекарството се разпределя на дози в спринцовки и се продава. На всеки отделен клиент може да се поставят около сто дози, а след това, когато пенисът е надупчен като сито, се развива фиброза и вече никакви инжекции не могат да помогнат. При това в рекламата не се споменава, че много често продължителната ерекция преминава в непрекъсната и от източник на безкрайно удоволствие се превръща в причина да се потърси спешно "Бърза помощ". Но не във всички болници лекарите знаят как се лекува приапизъм (ерекция, която продължава повече от 4 часа). Обикновено драмата се развива вечерта и през нощта. Около два часа пациентът се надява, че всичко ще си отзвучи от само себе си, още два часа търси да се свърже с квалифициран специалист, един час чака идването на линейката, а след това лекарите се опитват да го излекуват дълго време. В резултат този приапизъм с продължителност повече от 8 часа води до тромбоза на кавернозните тела и завършва с пълна загуба на мъжките възможности.
- Има ли хирургично лечение на този проблем?
- Разбира се, оперативното лечение на еректилната дисфункция е една от най-бързо развиващите се посоки в андрологията. Най-ефикасният метод е да се постави имплантант в пениса. Проблемът със замяната на органи и функции сега е най-актуален. Днес имплантацията е първата стъпка към тъканното инженерство и отглеждането на собствени тъкани и органи. Броят на пациентите, живеещи с различни импланти, непрекъснато нараства и вече обхваща около 15% от населението. Съвременните импланти на пениса са достатъчно ефикасни и надеждни, срокът на експлоатация на по-голямата част от тях е неограничен. В страната ни съществуват предубеждения спрямо имплантирането, но все пак трябва да кажа, че никой не превръща хората в киборги. Имплантът е невидим за външни лица, той се поставя в дълбоките тъкани на пениса и в пълно съответствие с анатомията му. Много от жените или любовниците на нашите пациенти дори не подозират, че има поставен имплант. Но въпреки всичките си предимства, не трябва да се забравя, че имплантирането е еднопосочен билет. След протезирането не може да се приложи друго лечение. Много от мъжете се отказват от този метод именно поради тази причина, а за други имплантирането е много скъпо, въпреки че цената му е приемлива за всеки мъж, който работи.
- Съществуват ли нелекарствени методи на лечение, например, природни средства, чрез които може да се подобри качеството на ерекцията?
- Разбира се, има и те не са толкова малко. Съвременната концепция за лечение на еректилната дисфункция е на основата на комплексния подход. Тъй като някои лекарства усилват действието на други, това ни позволява да предписваме по-малки дози и да се избегне развитието на странични ефекти. Разработва се и методика за използването на лекарства-помощници - препарати за начин на живот. Знаете ли как живее 60-годишният американец или европеец? Сутрин лек антидепресант за по-лесно справяне със стреса, бета-блокери за контрол на кръвното налягане, препарат, който понижава холестерола, а-адреноблокер за по-добро уриниране и още едно хапче за подобряване на ерекцията. Постоянният им прием подобрява качеството и продължителността на живота. В нашата страна, този подход не е развит, а това не е добре! Големи надежди се възлагат на билковите лекарства, те са се използвали винаги, въпреки че не е ясно кога помагат и кога - не. През последните години се появиха достоверни научни разработки, чрез които се доказва. Има и полза от женшен, гинко и други билки при лечението на мъжките проблеми. Ние се опитахме да използваме тези билки в лечението на заболяването. Често се оказва, че ерекцията не е нарушена в толкова голяма степен и при пациентите няма данни за противопоказания към този начин на терапия. В такива случаи лечението с лекарствените препарати от растителен произход е оптимално.
- А ролята на тестостерона каква е в този случай?
- На централно ниво той увеличава половото желание - оказва се, че немалка част от мъжете страдат от проблема намалено сексуално желание.
- В аптеките вече има и медикаменти, и хранителни добавки, за действието на които се разказват чудеса? -
В хранителните добавки има някои активни съставки, но те не са достатъчно добре стандартизирани за момента и до голяма степен при тях се разчита на това, което ние наричаме плацебо ефект. Ако на един мъж му дадете нещо и му кажете, че от това ще се подобри еректилната му функция, той добива известна увереност в себе си. Това най-вероятно води и до известно подобрение в неговото можене - тук се повлиява повече върху психогенния компонент. А що се отнася до медикаментите, те задължително трябва да се назначават от лекар и в никакъв случай да не си ги купувате сами от аптеката. Те наистина имат доказан мощен ефект. Така че, ако един мъж има еректилна дисфункция, то по-добре да се обърне към медикаментите, отколкото към хранителните добавки. Силната им страна е доказаният им ефект, сигурност и надеждност на действието. Слаба страна им е все още високата цена - не всички могат да си ги позволят, а много мъже имат нужда от тях.
- А алкохолът? Как влияе той?
- Алкохолът преди секс в малки дози има благоприятен ефект,защото намалява напрежението, отпуска и също влияе основно на психогенния компонент. Но в големи дози блокира еректилната функция и тогава се получава разминаване между повдигнатото полово желание от алкохола и по-малката реална възможност за осъществяване на такъв контакт. Така че малко алкохол - една-две чаши, преди очаквания контакт, е добре. Ние, лекарите, променихме вижданията си, свързани с употребата на алкохол. Оказа се, че тези, които пият малко, една-две чаши на ден, живеят малко по-дълго от тези, които въобще не пият, и от тези, които прекаляват. В този смисъл алкохолът е нещо като профилактика за сърдечносъдовата система. Сто грама ракия, две чаши вино, две-три чаши бира или две-три бири... Все пак има едно но. И то е в разликата във всеки организъм. Един по-голям, по-едър мъж естествено ще носи повече. Жените обаче носят много малко, защото имат по-малко вода в организма си, отколкото мъжете.
- Вие си имате лични наблюдения и даже статистика - кои и какви са мъжете, които използват стимулиращи медикаменти за ерекция?
- Съвсем естествено е мъжете около 45-50, 55-60 години да посягат повече към синьото или оранжевото хапче, защото те първо страдат по-често от еректилна дисфункция, отколкото мъжете на 25-30-40. Второ, имат средства, за да си осигурят тези медикаменти, и трето - при тях сексът е все още на една от водещите позиции в ценностната им ориентация. Един мъж на 70 години като че ли вече не обръща толкова голямо внимание на този род отношения.
- Това, че еректилната дисфункция обхваща все повече и повече мъже, означава ли, че мъжът става все по-болен?
- Означава, че причините за еректилната дисфункция се разкриват. По-рано, когато не можехме да си обясним защо се получава еректилна дисфункция, ние, лекарите, казвахме, че има психогенна причина. Сега вече установяваме, че този човек има висок холестерол, че има артериална хипертония, че има диабет и съответно класифицираме неговата еректилна дисфункция в някои от тези групи. В момента имаме постоянно увеличаващ се процент на наднорменото тегло и затлъстяването - това е епидемия. 60% от мъжете са с наднормено тегло и затлъстяване. Същото е и в САЩ, както и в цяла Западна Европа. Това са вече струпани на едно място рискови фактори
. - А млади мъже страдат ли от такъв проблем?
- Има и при тях, но тя е повече на психогенна основа. Но все пак един млад мъж трябва да бъде изследван от специалист за всички останали рискови фактори, защото може да има и други причини, които не се виждат от пръв поглед.
- Българинът продължава ли да се срамува и да се страхува от поставената му диагноза еректилна дисфункция?
- За съжаление, този балкански комплекс си го има в българина. Затова задачата на лекарите и на всички, които се занимават с тази сфера от отношения, е да обяснят на пациента, че не се касае за нещо изключително, че този проблем го имат около 50-60 % от мъжете над 60 години и ако има подходящ медикамент, всичко отново си идва на мястото. Ако нещата тръгнат и мъжът добие увереност в себе си, проблемът се преодолява.
- Жената до него може ли да подпомогне този процес?
- Ако жената подходи с такт и разбиране към засечката, ако двамата се консултират и мъжът започне да приема съответния медикамент, това може да доведе до възстановяване. Тогава и психологичният елемент може да бъде елиминиран. Трябва да знаете четири важни неща, които могат да спасят здравето ви (вкл.слуха и зрението) и да ви спестят много излишни разходи. Смущенията на ерекцията са нещо повече от нощен проблем. Тялото ви се опитва да привлече вниманието ви сега, преди да стане твърде късно. Артериите ви все повече и повече се запушват с плака (от неправилното хранене, тютюнопушенето, гените). И това се случва навсякъде из организма ви, но го наблюдавате непосредствено при еректилната тъкан. Дори да си мислите, че с вземането на едно хапче сте решили проблема, това няма да промени обстоятелството, че сте се запътили към преждевременна смърт. Един факт: през първата година от пускането в продажба на едно популярно лекарство срещу импотентност над 1000 потребители починаха от сърдечен удар.
- Какво ще кажете накрая обезнадеждените мъже?
- Целият проблем при еректилната дисфункция е в нарушената циркулация на кръвта. А хапчетата за ерекция само ще увеличат притока на кръв към пениса за 2-3 часа. Ако обаче лекувате това състояние по натурален начин, ще можете да подобрите трайно кръвообращението си, да излекувате импотентността и дори да прибавите 10 или 20 години към живота си - и при това цялото ви тяло ще бъде в много по-добра форма. Правете всичко с мярка, а за някои неща изобщо забравете. Ако страдате от еректилна дисфункция, трябва да спрете цигарите, да намалите алкохола (не повече от едно питие за цялата вечер) и да ограничите кофеина (който се съдържа в безалкохолните напитки, шоколада и кафето). Вашата диета с една дума, е всичко. Трябва да започнете да намалявате въглехидратите, като проверявате количествата им върху етикетите. Един добър съвет е да не консумирате повече от 300 г въглехидрати дневно. Внимавайте с пържените, обработените, мазните и готовите храни

В категории: Здраве


2
Коментара по темата
2.
*********
09.03.2022 11:26:46
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
1.
Бояна
21.01.2014 07:49:11
1
3
Няма да си правя труда да чета статията. Отговарям на заглавието. Българинът има проблем с любовта. Сексуалната разюзданост е съвременната мода, чийто стремеж е да се превърне в традиция и норма. Оскотяването на съвременния човек започва от онази интимна сфера на нагона за създаване на потомство. Безмерното използване не по предназначение на половия нагон води да охлаждане и пренебрегване на любовта. А секса по никакъв начин не може да замести любовта, която е душевно единение, а не физическо. Любовта е ценността, тя е постоянно необходима на човека в неговото съществуване. Не влюбването, не искрата, а огъня - непреходната и вечна любов!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден В много предприятия ограничението от 18 минимални заплати за шефовете отпадна миналата година Затворник осъди държавата за 16 лева Затворник осъди държавата за 16 лева Пандизчията поискал общо 20 бона обезщетение за теснотия и дървеници Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета При младите тя може да е в резултат на психологически проблем Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Няма ранени, има само материални щети Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори