×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Залива ни опасен популизъм. Политици ни говорят с езика на омразата, опитват се да ни върнат в 19 и 20-ти век


Залива ни опасен популизъм. Политици ни говорят с езика на омразата, опитват се да ни върнат в 19 и 20-ти век
Димитър Димитров е двигател на Общобългаската фондация "ТАНГРА ТанНакРа", издала множество безценни за българската история книги
09 Януари 2014, Четвъртък, 17:35 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимка Авторът

Всеки да носи, каквото иска име, да изповядва, каквато иска религия, но да спазваме законите на нашата държава

 

Димитър Димитров е съпредседател на Общобългарска фондация „ТАНГРА ТанНакРа”, издала множество книги безценни за българската история. Той е и секретар на Сдружение Дружба „Родина“. В дни на множество скандали с изопачаването на българската история и религиозно противопоставяне между българите, раждането на нова политическа сила ПОМАК Димитър Димитров разговаря с репортер на Флагман.бг. по актуалните политически въпроси за опасните тенденции в българското общество


- Г-н Димитров, как виждате ситуацията в обществено-политическия живот към този момент и кому е нужно религиозно противопоставяне между българите за което говорите?

- Има определени хора, които продължават да живеят в миналия и по-миналия век и сега се опитват да се правят на обществено интересни личности с езика на омразата, на противопоставянето. Затова явно не им стигат нещата от нашето обременено минало, което е между исляма и християнството, между българи и османци, българи и турци, в годините на робство и годините след възстановяването на Българската държава от 3 март... Има хора, които живеят с носталгията към Османската империя и тези хора не могат да се примирят с живота, който ни се очертава да живеем – в 21 век, на приятелство и сътрудничество с Турция, с българските граждани от турски произход, с хората от различни вероизповедания и затова спекулират с исторически събития и факти и измислят лъжи.


- Опасно ли е това?

- Изключително опасно е. Тези хора трябва да ги посочим и да изобличим лъжите им, да ги дискредитираме пред обществото – както пред българите, така и пред турците и пред световната общност. Защото тези хора живеят от лъжите и манипулациите. Това е изключително опасно. Трябва по-бързо да направим това като общество - не само българските учени, трябва да го направят и турските учени, както и да информираме нашите европейски партньори.

- Какви са сценариите, които виждате, за развитието на тези процеси в следващите няколко месеца?

- Нашето общество в момента е в криза. Трябва да го успокоим и да започнем съзидателен труд, тъй като голяма част от хората се борят за залъка си, за хляба, за работното място, за сигурността, за децата си. На битово ниво съседите, независимо от какъв етнос са, независимо каква религия изповядват, живеят като приятели. Помагат си в тези трудни времена и жалко е, че има отделни хора, които се появяват, за да извличат дивиденти или да се правят на интересни, ужасното е, че това става с лъжи, с измама.

- Кажете имената на тези хора?

- Доц. Хюсеин Мемишоглу, който е изписал толкова много лъжи в неговата книга за историческото минало на помаците. Друг е самозвания академик – Петър Япов. Също така и г-н Ефрем Моллов от ЕИ ПОМАК в неговата книга, която представи преди 2 години, той спекулира с измислено интервю на Дейвид Камерън пред Би Би Си, което сатанизира България и българската държава. Това са само част от хората, които правят това. Не знам, кой и как ги мотивира.

 - Кой е автор на книгата „Турците в България“ и какво ще кажете за текста, в който се казва, че останките на хилядите турски войници загинали край Плевен, са изровени и са продадени за тор във Великобритания?

- Тази книга е издание на „Вагабонд медиа“, в която на фона на Панорамата в Плевене тиражирана една огромна лъжа, че труповете на турските войници, загинали край Плевен, по-късно са били изровени и продадени на английска фирма за тор. Тази лъжа е публикувана и на английски език, за съжаление книгата бе представена пред Дипломатическия корпус в България и е изпратена по целия свят. Източника, на който се позовават издателите е от Енциклопедия „Ислямика“, по текст на холандския османист проф. Микаел Кил. Със съдействието на БАН бе разкрита тази лъжа. За мен остава открит въпроса защо трябва да се измислят такива неща, които да сатанизират България, които да всяват омраза между българи и турци, между България и Турция.


- Ще сезирате ли прокуратурата?

- Прокуратурата трябва да се самосезира. Ние искахме да направим книга за пътя на труповете от Плевен до Великобритания, тъй като бяхме възмутени как е могло така да се постъпи с тленните останки на турските войници, загинали край Плевен и че някой след това ги е изровил и ги е продал за тор за британското земеделие. И тръгвайки от това, ние разкрихме пътя на една лъжа.


- Какво каза Дипломатическото представителство на английската кралица в София?

- Потърсихме от тях информация за труповете на турските войници. Мълчанието означава, че нищо не знаят. Търсихме съдействие и от Турското посолство и от Руското посолство. Мълчанието беше пълно. Още не сме ги информирали за окончателното становище на БАН по този въпрос, за тази лъжа. Мисля, че това ще стане в най-близко време. Ще видим как ще реагират.


- Разкажете какво представлява Дружба „Родина“ ?

- Дружба „Родина“ е организация, която събира българите с различни вероизповедания. Искаме да живеем в мир, разбирателство и сътрудничество, независимо каква религия изповядва всеки от нас. Организацията е създадена на базата на идеите на Дружба „Родина“ от 1937 г. и това, което са направили нашите сънародници през онези години. За съжаление тази организация е посечена от БКП след 9 септември. Ние я възстановихме през 2009 г. като сдружение с частна полза между християни и мохамедани и работим почти по Устава, който те са имали. Не случайно и първата книга, която издадохме със заглавие Дружба „Родина“ – спомени за бъдещето“. Това, което са казали нашите сънародници тогава, важи с пълна сила днес. Тази организация сега е възстановена. С трима съпредседатели - акад. Георги Марков и двама българи мохамедани – единият от Кърджали, другият – от Рибново. Сдружението работи като културно-просветна организация. Вече сме издали 11 книги. Дейци на Дружба „Родина“, които са съдени и преследвани от комунистическия режим, бяха реабилитирани и станаха почетни граждани на Пловдив, Велинград и Смолян.

- Коректно ли е да говорим за членска маса при вас и ако е така колко членове имате?

- Дружба „Родина“ сега изгражда своите клонове. Ние не държим на масовостта на организациите – в един клон на нас ни стига да има и 5 души, защото организацията е културно-просветна, а не политическа. Информацията за организацията, за българите мохамедани, за нашето добруване през 21 в., желанието ни е тя да стига до повече хора, които да станат нейни симпатизанти.

 - Не е ли нужна по-умерена позиция, според Вас, и навлизането на една партия от подобен тип в българското политическо пространство?

- В България има няколкостотин политически партии. Това е трудна тема, защото „политика“ и „фондация“ стана мръсна дума. Голяма част се правят на умерени партии, но когато започнат изборите, забравят всичко, само и само да вземат повече гласове. Това ни води надолу и назад. Затова Дружба „Родина“ ще остане една патриотична българска организация, която да работи с всички политически партии и с всички законно избрани правителства за добруването между хората, толерантността между религиите. Всеки да носи, каквото иска име, да изповядва, каквато иска религия, но да спазваме законите на нашата държава, да бъдем предсказуеми партньори на ЕС и като държава, която е член на НАТО. Да бъдем почтени в нашите взаимоотношение.

- Имате ли клон в Бургас и кой е неговият лидер?

- В Бургас нямаме клон, но при срещата ни със специалисти, историци, хора от Държавния архив, Регионалната библиотека и музея се породи идеята да се направи клуб на истината, за тези неща, за които говорим, да стигат до повече хора. Дезинформацията в публичното пространство е огромна опитваме с помощта на нашите учени от БАН, в СУ да реагираме. За съжаление обаче в медиите трудно намираме място.

- Трябва ли обществените медии – БНТ и БНР да бъдат основна трибуна на коментарите по тези теми?

- Би трябвало, но засега виждаме, че това не се случва. В тези медии хората трябва да получават всестранна информация от всички гледни точки, а не като сега в случая – на по-кресливите и по-лъжливите.


В категории: Животът


3
Коментара по темата
3.
ВЪЛГАРИНА
17.03.2014 14:44:29
0
1
Хайтов е прав ,изтървем ли България изтърваме всичко тоя део вадеше зъби ,тоя който се прави ма месия и създава пртия помак е са келепираджии в пълният смисъл на думата за кого да гласувам за евро вота и когато бъдат избрани тия наши български избранници ще си носят ли казана и там както е в ада
2.
?
09.01.2014 20:36:21
0
0
Ти ли Д.Д. си Димитър Димитров във Фейсбук? Фен на пчели и кошери?
1.
мито
09.01.2014 19:45:15
0
0
Ти къде си живял бе,,нали тона идва от лидерите---ПОРЪЧАХА МЕ ,БОЛИ ЛИ КАТО ТИ ВАДЯТ ЗЪБИТЕ и тн.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори