×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът Димитър Николов към правителството: Не оставяйте Бургас без високотехнологична спешна помощ!


Кметът Димитър Николов към правителството: Не оставяйте Бургас без високотехнологична спешна помощ!
Бургаският кмет призовава депутатите от всички партии да настояват кабинета да се съобрази с нуждата от инвестиция в бургаското здравеопазване
28 Ноември 2013, Четвъртък, 11:52 ч.

Кабинетът остави морския град извън списъка с населените места, където ще бъдат разкрити такива комплекси

Кметът Димитър Николов изпрати до правителството категорично искане в Бургас да има високотехнологичен спешен болничен комплекс. Писмото му е адресирано до премиера Пламен Орешарски, здравния министър д-р Таня Андреева и д-р Нигяр Джафер – председател на ПК по здравеопазване в Народното събрание.

 

Притесненията на кмета Николов и бургаската общественост са предизвикани от информация в медиите за изграждане на шест броя високотехнологични спешни болнични комплекси в България. Парадоксално е, че Бургас не фигурира в правителствения списък, съобщиха от Общината.

Според кмета Николов обслужването на спешно болните в региона не може да бъде прехвърлено в нито един от споменатите в публичното пространство градове, поради тяхната отдалеченост и липса на възможност за спешно транспортиране. Разстоянието между най-близкия университетски град Стара Загора и Малко Търново, например, е 200 км.

“В областите Бургас, Сливен и Ямбол живеят над 750 000 души, на които трябва да се гарантира спешна помощ”, твърди кметът Николов.

Създаването на високотехнологичен спешен болничен комплекс в Бургас, който би обслужвал жителите и гостите на трите области, ще гарантира качествена, спешна и адекватна помощ за над 12 % от българските граждани. В този смисъл създаването на подобен Комплекс в тази част на България има не само медицинско значение, но и ще гарантира цялостното икономическо и социално развитие на регион, който формира значителна част от брутните приходи в националния бюджет.

В писмото до правителството кметът Николов аргументира своето искане със следните факти:

* Не бива да се забравя, че всяка година в региона на Бургас се обслужват около 3 млн. граждани в рамките на активния туристически сезон, което води до рязко повишаване на необходимостта от спешна помощ в месеците май – октомври. Към това трябва да се добави и организирането на традиционни културни и фестивални прояви (през 2012 г. фестивалът Spirit of Burgas в Бургас беше посетен от  около 20 000 фенове), събиращи на едно място много граждани, което предполага гарантиране на отлично ниво на спешната помощ.

* Тежката картина на заболеваемостта от онкологични и други социолнозначими заболявания, както и високата смъртност (13.3 % спрямо 14.7 % за страната за 2011 г.) в региона, които според медицинските статистики са с едни от най-сериозните показатели в България, също предполагат необходимостта от изграждането на СБК.

* Стратегическото положение на региона, близостта му до военни бази на НАТО, както и функционирането на най-големия нефтопреработващ комбинат в Югоизточна Европа – Нефтохим, правят региона потенциална цел на терористични нападения и заплахи и налага в още по-голяма степен изграждането на Спешен комплекс, който да осигури комплексни спешни грижи за нуждаещите се от тях.

* Сравнително добрата налична болнична инфраструктура и изградената мрежа от здравни заведения, която включва: 14 МБАЛ (Многопрофилни болници за активно лечение), 14 СБАЛ (Специализирани болници за активно лечение), 1 КОЦ (Комплексен онкологичен център), 11 ЦСМП (Център за спешна мед.помощ) и 1 ФСМП в Община Приморско (Филиал за спешна мед.помощ), са добра основа за надграждане на цялостната система за спешна помощ в региона ни, която да има своя завършен вид със създаването на Спешен болничен комплекс. Не без значение е и фактът, че от 2009 г. МБАЛ-Бургас АД изпълнява договор за безвъзмездна помощ с Министерство на здравеопазването за реконструкция и дооборудване на високотехнологична болница, поради стратегическото и положение в Югоизточна България.

* Община Бургас доказва постоянно намерението си за трайни инвестиции на ресурси в развитие на здравеопазването. През последните години полагаме сериозни усилия да отговорим на очакванията на гражданите и на гостите на общината за подобряване на здравните грижи. През последните пет години са направени инвестиции в апаратура за диагностика и лечение на онкологично болни пациенти със средства от Община Бургас, със средства на ЕС и на МБАЛ. Общината има разработен план за цялостно подобряване на системата на здравеопазване чрез създаване на максимални условия за разкриване на филиал на Медицински университет. В момента са в ход преговори с отговорните институции за реализиране на тази цел. Убедени сме, че с тази крачка ще успеем да гарантираме професионални грижи, предоставяни във високотехнологична и приветлива за пациентите, среда за лечение.

* Разкриване на Факултет „Обществено здраве и здравни грижи” в структурата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”–Бургас. В дългосрочната стратегия за развитие на град Бургас в различните сфери на обществения живот е заложена и идеята за създаване на Факултет по медицински науки към съществуващия, единствен в Бургас, държавен университет, с цел да се отговори на широките обществени потребности от създаването на нов тип професионалисти по здравни грижи и медико-социални дейности, грижи и медицински услуги, които да притежават висока професионална компетентност и мотивация за пълноценна бъдеща реализация във вече съществуващите и новосъздадените лечебни заведения, домове за медико-социални грижи, профилакториуми и други социални институции, свързани тясно със здравната и социалната сфера. Община Бургас е един от инициаторите за осъществяването на този проект, като съществува пълен консенсус между всички институции, имащи отношение към този въпрос и в резултат на това в капиталовата програма на Община Бургас за 2012 г. бе заложена сумата от 200 000 лв. /двеста хиляди лева/ за осъществяване на строително-монтажни дейности по построяването на сградата на факултета.

Кметът Димитър Николов призовава правителството да се съобрази с необходимостта от инвестиция в бургаското здравеопазване и призовава бургаските депутати да настояват за това.




4
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
4
Коментара по темата
4.
az
28.11.2013 15:13:13
0
6
АЗ КАТО ВИ КАЗВАМ, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ СА РЕШИЛИ ДА ЗАТРИЯТ БУРГАС.....
3.
лвб
28.11.2013 12:57:15
0
1
блв, ти както казваш "дружно", предполагам,че включваш всички от министър надолу,та чак до шеф на отделение и н държавните болници,щото ,не знам точно частните как крадат,освен позволението на държавата,ама в държавните се краде,въпреки непозволението на държавата.
2.
блв
28.11.2013 12:40:31
12
2
Спокойно би Мите . Твоя другар Абумелих ще ни спаси . Нали за това дружно докарахте здравеопазването до тук . Обаче онзи горе си знае работата . И ти и Семир имате деца -и на вас ще ви потрябва лекар .
1.
XXX
28.11.2013 12:16:03
5
17
Гнусна червена пасмина. За няколко месеца управление ще направят поразии за десетилетия напред. Бургаските червени медузи винаги са били путьовци работили против интересите на региона от който са избрани.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори