×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чистят скалите край Созопол от басейна на Долорес Арсенова


Чистят скалите край Созопол от басейна на Долорес Арсенова
Вероятно бившата екоминистърка е имала намерение, да се крие от хорските погледи зад зида. След общинската забрана обаче тя ще се вижда от съседните вили
01 Ноември 2013, Петък, 10:09 ч.
Автор: в. "24часа" Снимка Радостина ГЕОРГИЕВА

За басейна има издадено строително разрешение от 11 април, като негов възложител е фирма “Екокарс”


Тонове пръст разбуниха духовете в Созопол, след като бяха изсипани в една от най-живописните местности край града върху скатовете над залива Свети Стефан в кв. “Буджака”. /повече виж тук/

Земната маса се оказа, че е от изкопа на басейн пред къщата на бившия екоминистър от НДСВ Долорес Арсенова. Заради огромното количество пръст общината издаде акт с
предписание да я почисти.

Преди дни местната администрация реагира светкавично на обажданията на разтревожени жители на Созопол, че се унищожава природата около къщата на Арсенова. Основните им притеснения бяха, че се копае направо в скалите в нарушение на Закона за черноморското крайбрежие.

“Беше екоминистър, поне тя да не върши такива нередности”, мълвяха местните при вида на багера пред 2-етажната къща край морето.

“Няма такова нещо. Вижте, че всичко наоколо е пръст. Не сме мръднали и на милиметър от границите на имота”, обясни техническият ръководител от софийската фирма строител “М.Б.М. строй” Михаил Михайлов.

Купчината черна маса е насипана върху смесен терен, включително и скали. Вчера багер я разстилаше. Строителите обясниха, че няма смисъл да я извозват на друго място, защото после пак ще я използват да засипят около басейна.

“Освен това сме я стоварили върху частен имот на руснак, който ни разреши”, твърди инж. Михайлов. От строителната фирма обаче са спрели изграждането на масивна ограда около имота, защото за нея не е имало издадено разрешение и общината нареди да бъде премахната.

Вероятно бившата министърка е имала намерение, да се крие от хорските погледи зад зида. След общинската забрана обаче тя ще се вижда от съседните вили, които се намират на по-високата част от склона. Проверка показа, че от започнатия зид вчера бяха останали да стърчат само арматурните железа.

Басейнът на Арсенова се намира в границите на имота  от 1,3 дка, закупен през 2002 г. и застроен, след като вече не бе министър. Сега е решила пред вилата да построи басейн, от който се разкрива невероятна гледка към залива.

Местни припомнят, че Арсенова хареса имота при едно от първите си посещения в Созопол. Тогава домакините  я разведоха до даляна в съседство. Прехласната от гледката и чистата вода, тя хвърли въдица да лови риба. Снимката  с дъждобран над скалите тогава обиколи вестниците, които после с почуда разбраха, че точно на това място си е вдигнала къща.

За басейна към нея има издадено строително разрешение от 11 април, като негов възложител е фирма “Екокарс”, чрез която Арсенова строи на “Буджака”. Той вече е излят на бетон и в момента се монтират водните помпи. Дължината му е 11 м, широчината - 4. Трябва да бъде завършен до идния май. По проекта е разчетен за вместимост 100 куб. м.

Румен Александров, главен архитект на Созопол: Незаконното строителство трябва да се премахне

- Арх. Александров, законно ли е всичко около строежа на Долорес Арсенова?

- Получихме информация, че там се извършват някакви строителни дейности и веднага изпратихме колегите от “Незаконно строителство” да проверят. Констатирахме частично засипване на скалите с пръст и започнат строеж на ограда, за която няма разрешение. Това, което е в начална фаза като незаконно строителство, ще бъде премахнато в закония срок. Скалите също ще бъдат почистени.

- Дълбае ли се върху скали?

- В никакъв случай.

- Нормално ли е да се строи в 100-метровата зона “А” от морето към брега?

- Нормално е, защото това е урбанизирана територия. Цялата процедура е съгласувана с РИОСВ и няма проблем. А в 100-метровата зона няма абсолютна забрана за строителство, а има параметри, с които инвеститорите трябва да се съобразяват. В случая не става дума за голяма сграда, а за басейн. Според мен проблемът дойде от това, че инвеститорът не е знаел, че за вдигането на ограда също трябва да има строително разрешение, каквото в случая няма.


В категории: Созопол


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
fdt4w
02.11.2013 12:20:54
0
1
Всичко това е трябвало да бъде направено много по-рано. Отново "каруцата е поставена пред коня". Парите за тези изследвания и замервания пак ще се дадат, но няма да се върнат. Това са днешните капиталисти. А това, че са български, има поне двоен негативен ефект. Народе, събуди се!
4.
ЛКЛК
01.11.2013 17:35:22
0
8
Созополчани се нагушкаха с ЕВРА , а сега им е много свидно и мило за морето и скалите! Да не бяхте продавали бе палячовци ... искахте едно време по-високи параметри повече пари да се взимат ... ЕЙ ВИ СЕГА! ЩЕ МЪЛЧИТЕ! ОЛИГОФРЕНИ!
3.
KRUM
01.11.2013 15:48:07
0
4
Това със скалите е нарочно............. Всички да си мислим,че общината си върши работата.......... а на края басейн пак ще има.....и тези 100м да ги спазват други,ДРУГИ ,който да се вдигнат като на война и да заграбят от башибозуците.
2.
отвратен
01.11.2013 11:37:44
1
8
кой продаде морето, кой разреши да се застрои всеки един метър от черноморието и обикновения човек да няма как да стигне до него. не се наядохте! няма сини, няма червени, няма жълти! всички сте едно - алчна паплач! ще плащате и вие, и децата ви за гадостите, които причинявате на майката - природа! отвратен съм!
1.
отвратен
01.11.2013 11:37:43
1
7
кой продаде морето, кой разреши да се застрои всеки един метър от черноморието и обикновения човек да няма как да стигне до него. не се наядохте! няма сини, няма червени, няма жълти! всички сте едно - алчна паплач! ще плащате и вие, и децата ви за гадостите, които причинявате на майката - природа! отвратен съм!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори