×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ужас! Българските деца най-неграмотни в ЕС!


Ужас! Българските деца най-неграмотни в ЕС!
Над 20 процента от децата пък направо отпадат от училище
30 Октомври 2013, Сряда, 18:43 ч.

Най-слаби учениците ни са по четене и математика

 

Българските ученици са показали най-слаби резултати по четене и математика в целия Европейски съюз. Това показват сравнителни данни на Европейската комисия, която отново призова за реформи в сферата на образованието у нас. Според резултатите България отделя най-малко пари за образование като в последните години България е намалила размера на средствата, които отделя за образование. През 2011-а те са спаднали до 3,6 на сто от брутния вътрешен продукт. Това е най-малко в целия Европейски съюз, където средният процент е бил 5,3. Учениците у нас са на последно място по математика и четене – тези, които се провалят на специализираните тестове, са съответно 47 и 41 на сто, или над два пъти повече от средното за 28-те страни-членки.

България е изправена пред предизвикателството да подобри цялостното качество и ефективност на образователната си система, обобщава Европейската комисия, пише БЛИЦ. В доклада за нашата страна е отбелязано, че до края на годината се очаква нов закон за средното образование, с който да бъдат въведени нужните промени. Записано е още, че реформите във висшето образование са довели до много ограничен напредък, и че там основен проблем остава несъответствието между предлаганите специалности и нуждите на пазара на труда. Това според Еврокомисията увеличава структурната безработица и пречи на развитието на високостойностни, иновативни сектори на икономиката. В доклада е отбелязано още, че страната ни е под средното за Европейския съюз ниво на владеене на чужди езици, и че е предпоследна по дял на хората с добри компютърни умения.


В категории: Просвета


Михаил ДИМИТРОВ Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка 16/06/2024, Неделя 10:30 0
Стойте далеч от тези хора!
Стойте далеч от тези хора! 15/06/2024, Събота 21:20 0
7
Коментара по темата
7.
razsajdenia
03.11.2013 18:37:13
0
1
triabva da se pitat prepodavatelite v universitetite i sastavitelite na ucebnite im programi dali sa gramotni da obucavat pedagozi. vsicko zapocva ot avtoriteta i pedagogiceskite umenia na daskalite. UCITEL- PEDAGOG E EDNO, SAMO UCITEL E DRUGO I REZULTATA E NA LICE.
6.
....
31.10.2013 10:14:27
0
7
Какво излиза от всички искат да се върне старото, всички сме недоволни от новото, но не си го признаваме на глас! Ред, дисциплина, а защо не и малко диктатура?! Народът ни не може да живее в демокрация, защото опошлихме думата! Свободата я превърнахме в свободия! Циганите, които не работят, не учат и не си чистят - в някой лагер; бежанците - вън от България; нашите си хора да се приберат от чужбина; ясни и категорични закони без хиляди вратички и портички; национализация на част от богатството на богатите, защото не може и не трябва да се допуска, например един Банев да тъне в разкош и да се плоди като за световно, а в същото време работник от завода му вТроян да се самоубива от безизходица! Не на грозния, животински капитализъм, в който живеем!!!!!
5.
4
31.10.2013 09:00:30
0
5
Прав сте № 3. Нито учителите изискват, нито пък родителите са заинтересовани за децата си. Всяка сутрин срещам ученици без чанти, само една тетрадка стърчи от джоба им. Много плюеха образованието при социализма, но тогава излизаха грамотни хора, още помня стихотворенията, които сме учили наизуст, а сега какво - вижте Златка, сега и Пламен от Вип брадър - срамота - да не знаят името на Васил Левски, цар Симеон. Не срамота, а ужас направо. Трябва да има реформа в образованието, трябва да се облекат в униформи и да се вижда, че са ученици, трябва родителите им да ги прибират до 20 часа, а не да не знаят къде са децата им и да се бият и колят
4.
4
31.10.2013 08:58:31
0
5
Прав сте № 3. Нито учителите изискват, нито пък родителите са заинтересовани за децата си. Всяка сутрин срещам ученици без чанти, само една тетрадка стърчи от джоба им. Много плюеха образованието при социализма, но тогава излизаха грамотни хора, още помня стихотворенията, които сме учили наизуст, а сега какво - виште Златка, сега и Пламен от Вип брадър - срамота - да не знаят името на Васил Левски, цар Симеон. Не срамота, а ужас направо. Трябва да има реформа в образованието, трябва да се облекат в униформи и да се вижда, че са ученици, трябва родителите им да ги прибират до 20 часа, а не да не знаят къде са децата им и да се бият и колят.
3.
Данито
30.10.2013 21:23:15
0
9
Абе я оставете учителите! Колко от децата ви ходят на училище? Знаете ли ги влизат ли в час изобщо? Колко от децата ви след пети клас имат учебници? Кой ученик от девети клас нагоре отива на училище с чанта, в която има поне тетадка и химикал? Вижте си децата.
2.
Данито
30.10.2013 21:23:14
1
10
Абе я оставете учителите! Колко от децата ви ходят на училище? Знаете ли ги влизат ли в час изобщо? Колко от децата ви след пети клас имат учебници? Кой ученик от девети клас нагоре отива на училище с чанта, в която има поне тетадка и химикал? Вижте си децата.
1.
rom
30.10.2013 20:16:25
4
4
Такава ни е държавата ,такива са ни министрите,такива са ни началниците на инспекторати и такива са ни директорите и учителите - затова сме и на този хал! Правителства се сменят,министри се сменят,началници се сменят , а директори и учители нехаят - ето това е ,как да имаме образователен ценз равен на този в Европейския съюз???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Бургас и президентът поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам Кметът на Бургас и президентът поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам Бъдете здрави, прощавайте си и се уважавайте, пожела им Димитър Николов Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка Прот. Емилиан Михайлов благодари на дарителите Царят стана на 87 години и призова да не го засипват с цветя и подаръци Царят стана на 87 години и призова да не го засипват с цветя и подаръци Използвайте средствата за благотворителност, каза Симеон II Добра новина за бургаския плаж! Водата е чиста от Ешерихия коли и енетерококи Добра новина за бургаския плаж! Водата е чиста от Ешерихия коли и енетерококи Хората може да се къпят спокойно, каза д-р Мариана Кофинова от РЗИ – Бургас Голям празник за мюсюлманите! Искат прошка, раздават подаръци и колят животни Голям празник за мюсюлманите! Искат прошка, раздават подаръци и колят животни Нека Курбан Байрам да донесе мир и разбирателство на всички, пожела им Делян Пеевски Жега и днес, но синоптик предупреждава за буря Жега и днес, но синоптик предупреждава за буря Вижте къде ще вали и гърми! Бизнесмен загуби Ягуара си, седна да го кара надрусан с кокаин Бизнесмен загуби Ягуара си, седна да го кара надрусан с кокаин Общо с най-малко три коли е „забогатял“ автопаркът на бургаската полиция през последните няколко дни, предстои да бъдат пуснати на търг Автокъщи са на ръба на фалита след тежките градушки в последните дни, разпродават колите на безценица Автокъщи са на ръба на фалита след тежките градушки в последните дни, разпродават колите на безценица Най-тежка изглежда е ситуацията във великотърновското село Шереметя Д-р Ненков: Според политиците здравеопазването е добро, с едно обаждане те получават качествено обслужване Д-р Ненков: Според политиците здравеопазването е добро, с едно обаждане те получават качествено обслужване Негласуващите не наказват политическия език, а всички нас с това, че не заявяват своята позиция, смята той Тайната любов на Георги Парцалев, която го оставя опустошен Тайната любов на Георги Парцалев, която го оставя опустошен Георги Парцалев бил стеснителен, дискретен и сдържан човек, доста различен от образите си на екрана
Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Издирват стрелец в германската столица Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция 21 000 полицаи мобилизирани, за да спрат размириците Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир, каза председателката на Европейската комисия  Зеленски ще отправи предложения за мир на Русия. Зоват Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ Зеленски ще отправи предложения за мир на Русия. Зоват Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ  Омиротворителите в Швейцария настояват и за достъп до пристанищата на Азовско море, но в Москва няма кой да ги чуе Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО По-късно двойката, която купила имота през 2020 г., узнала, че няколко от съседите й също имат подобни тунели под домовете си 60-годишният Брад Пит иска още деца 60-годишният Брад Пит иска още деца Въпреки нарастващия разрив с децата му от Анджелина Джоли „Г-7“ размаха пръст на Изток „Г-7“ размаха пръст на Изток „Великолепната седморка“ поиска с декларация примирие за Олимпиадата в Париж Голяма трагедия разтърси футбола! Внезапно почина 26-годишен талант Голяма трагедия разтърси футбола! Внезапно почина 26-годишен талант Отиде си вратарят на черногорския национален отбор „Ел Ниньо” приключи, ред е на „Ла Ниня” „Ел Ниньо” приключи, ред е на „Ла Ниня” През изминалата година бяха регистрирани рекордни температури Тази световноизвестна звезда е на ръба, животът й се превърна в ад Тази световноизвестна звезда е на ръба, животът й се превърна в ад Джей Ло се хваща за всяка възможност, която би й позволила да поправи отношенията си с любимия
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори