×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Празнична сесия в Малко Търново в чест на 100 години от освобождението на града


Празнична сесия в Малко Търново в чест на 100 години от освобождението на града
Кметът на Малко Търново Илиян Янчев (в средата )и председателят на Общинския съвет Тодор Браяновски слушат прави националния химн, прозвучал на тържествената сесия
25 Октомври 2013, Петък, 15:56 ч.
Автор: Флагман

Това е бил неописуем празник за странджанци заради окончателното им преминаване от пределите на Османската империя към ласкавата прегръдка на Отечеството ни, каза кметът Илиян Янчев

Празнична сесия, посветена на 100 години от освобождението на Малко Търново и Странджанския край, проведе днес Общинският съвет. На нея дойдоха и много хора от града и гости, които изпълниха до краен предел заседателната зала.

На 25 октомври 1913 година е подписан Актът за окончателно предаване на Малко Търново и околните села от турските на българските власти. От турска страна присъстват околийският началник Мехмед Али, пограничният дежурен командир Осман и пограничният ротен командир капитан Саали. Приемането на града става от новоназначения малкотърновски началник Желю Бурилков, началника на пограничния участък майор Сотиров, майорите от 24-ти пехотен черноморски Н.В.Ц. Елеонора полк Витанов и Гърдев, командирите Табаков и Багиев. В акта е отбелязано, че "държавните, благотворителните и частните здания са в цялост".

„Освобождаването на града и съставните села от района се превръща в неописуем празник за странджанци и то не за друго, а за окончателното им преминаване от пределите на Османската империя към ласкавата прегръдка на Отечеството ни, трогателно записано навремето от Петко Бурилков върху табелата на хотела му „Нова България“, каза в словото си кметът на Малко Търново Янчев. Той призова съгражданите си да си спомнят още за първия малкотърновски кмет Райко Петров, за поручик Венедикт Василев, влязъл първи в града със своята рота от опълченци и загинал геройски в битката при Пардюм.

„Почтено е да не забравим и имената на двете доброволки – самарянки Тодорка Янкова и Калица Берберова, спасили живота на стотици ранени бойци и болни от холера. Пак в този порядък на мисли е и нашето признание към съзидателното държавническо дело на Димо Янков, Лефтер Мечев, Георги поп Добрев, Иван Дяков, Иван Берберов, Георги Мешков, юриста Стоян Шивачев, свещеник Сава Шаренков и отец Изидор, униат и разбира се едно име, това на отец Иван Гаруфалов, по късно Апостолически Екзарх на католическата черква от източен обряд, проявил завидни дипломатически умения за спасяването на 150 българи в обсадения от турците Одрин“, продължи речта си кметът.

Поздравително писмо до жителите на града изпрати и кметът на Бургас Димитър Николов.

В началото на сесията прозвуча националният химн на България и всички станаха на крака.

 
 

При влизането в залата всички получаваха по един екземпляр от юбилейния сборник „Освобождението на Малко Търново“ на изтъкнатия местен краевед Янко Керемедчиев, чийто съставител е Георги Цъгов. В залата бяха дошли синът и съпругата на автора, който почина преди няколко години. Семейството му обаче предостави целия му архив, за да бъде изготвена книгата, чието издаване бе финансирано от Община Малко Търново.

След края на сесията кметът Илиян Янчев и председателят на Общинския съвет Тодор Браяновски поднесоха венци пред православната църква „Успение Богородично“.

Кметът Илиян Янчев и секретарят на общината Гергана Костова отдават почит на героите на освобождението 


В категории: Малко Търново


20
Коментара по темата
20.
tis
01.11.2013 23:10:26
0
2
Чета и не вярвам на ушите си.
Значи- вярно е че:
В селото на въртоглавите всеки ден и панаир.
19.
България без правила или защо ми дреме на шапката
01.11.2013 09:46:33
0
3
Бре, аман от тия догми и предразсъдъци.

Кой въобще реши, че свят, изпълнен с норми и правила е по-добро място за живот от свят без такива?!

Това не бива да правиш, онова не бива да правиш, обществото тъй, обществото онъй.. Че кой ги е измислил тия глупости?! Платон и Аристотел или някой, дето така му изнася?!

Я си помислете колко по-добре щеше да е, да си бяхме останали едни непораснали лапета, дето им дреме на шапката (аз една такава бяла, с козирка имах, пазеше ми от слънцето) за това какво трябва и какво не трябва. Ей го, например, не си харесваме управляващите. Ми като бях в детската, като не харесвах някой, какво правех? Ако беше момче, му отвъртя един шамар, ако е момиче, му дърпах плитката. И после тичат при другарката - ама, другарко Костова (туй беше мойта, да не я объркате с вашата), той ме бие! И айде, стоя наказан в ъгъла.

Да, ама я да видим тая ситуация в днешна светлина. Ще ида при Станишев и шат, един шамар (уф, поне два ми се иска да са), сетне при Манолова да й дръпна плитката (малко ме е страх, да не вземе тя после една реч да ми дръпне, от туй най й се плаша) - ще се разреват и да идат да се оплачат, ама на кого?!

Щото преди отговаряхме пред Големия брат, ама той напоследък няма думата. Нали се водим "демокрация" - свобода на словото, а покрай него и на шамарите. Като не ти харесва, бегай другаде. И като заговорихме за това, ей го, тя България така намаля, че ако вървим с тия темпове, до десетина година ще трябва да се преквалифицираме на град, не на държава. Щото няма възпроизвеждане вече.

Вместо на глава от населението да се падат по три глави на поколение, май се получи обратното - на три глави, един наследник (че и с тоя нечетен брой, сега, ще се изпокарат кой е бащата, малкият ще го хванат нервите и айде и той нейде по белия свят, та с още един по-малко). Както и да е.

Ама и с възпроизвеждането зор. Харесаш някоя булка и като се почне - ти кой си, що си, що имаш, що нямаш?! Че какво ти дреме бе, булка?! Ти за благото на държавата не мислиш ли?! (уж патриоти били, грънци). Като бях малък, таквиз проблеми нямах. Тичам по голо дупе на пясъка, харесам оназ русата мацка, дето строи пясъчен замък и директно при нея. "Какво правиш, искаш ли да си играем заедно?!". И тя рече: "Искам, искам".

Хванем се за ръчичка (добре де, не сме се хващали, какво да направя, просто от малък съм си романтик) и построим замъка на мечтите си. Ни ме пита кой съм, ни дали съм строил замъци досега, ни имам ли архитектурна диплома и достоен ли съм да й съграждам палати и бъдеще. Тъй, я, какво й дреме на шапката (виж на нейната шапка не обърнах внимание каква беше), нали не страда от глупавите предразсъдъци.

Въобще, вече ще се боря за държава без догми, предразсъдъци и правила. А после нека Орешарски и Манолова (и оная кака, дето продава бензин на петрол, ех....) ми разправят че свят, изпълнен с норми и правила е по-добро място за живот от свят без такива...
18.
баба торбалана
30.10.2013 09:50:32
0
1
Ей ма тоя на снимката с бръдичката отпред не е ли нашия съфорумник анонимчу бе?? Доста съм сигурна, че е той.ИЗВИНИ СЕ БЕ.
17.
бай Иван
30.10.2013 09:40:06
0
1
Aвторката красиво го е написала и много неща изглеждат логични,но реалностите са други!Курвите по света са съсипали много таланти . Нашите не са по-долу от средното световно равнище и с гордост го доказват.Давам го като пример защото ми писна да слушам соц мечти,Cкъпа Камелия Кънчева , може ли координатите на учителката ви в трети клас?
16.
ox,Мария
30.10.2013 09:13:46
0
0
С един приятел навремето решавахме кръстословица. Определение: \"Полуостров в Индокитай\". Той вика: \"..ба му мамата! Къде е Индия, пък къде е Китай!?\" Та и бесове май така...
15.
Камелия Кънчева
29.10.2013 10:14:44
0
0
Те са наши момчета", беше казалa една другарка от БСП... Еми то се вижда,чак живи да ги оплачеш горките.Айде бързо в църквата за пречистване..Всички проблеми ми се решиха, след тази голяма новина.
14.
Мария Пухалес
29.10.2013 09:43:57
0
1
Ъндърграунд или не,Сега разбирам какво неудобство са изпитвали гъзолизците и подмазвачите на Високата Порта по време на априлското въстание. Иван Хаджийски пише, че българския фермер е предпочитал ТУРЧИН да му събира десятъка пред българин, защото турчинът преценява нивата на око, а българинът БРОИ ВСЕКИ СТРЪК. Срамувам се от паспорта си заради тези МАЛОУМНИЦИ, които предпочитат да живеят като впрегатен добитък пред живота като човек. Бах ти идиотите !!! Шуробаджанащината ,наложена от селската номенклатура тотално е обхванала града! Изразните композиции са проблем на някои.
13.
Хасковския каун
28.10.2013 14:50:45
0
1
Всичко в България е мъка и тъга...за жалост!!!Хубаво написано и много точно. Но, толкова. Ако някой си въобразява, че ще се промени нещо, значи е непоправим наивник.Поне като пускате новини с тези, не им показвайте снимката. E... нeма такава ДЪРЖАВА - ПРАВ СИ БАТE СЛАВИ!
12.
Доктор Машинков
28.10.2013 14:28:04
0
0
Ох на Батя, те тия работи... и в чужбина се научават.... ама се пак.... от тук.... перспективите са повече... Що бре!??...та къде другаде ще се научат да пият,псуват и мързелуват!...все убави качества на бУлгарино!
11.
ийвсдропинг
28.10.2013 14:11:38
0
3
А довечера знаете мястото и времето.Или, както казва Вуте на Пена: "Ако беше друго, да им го вкарам, а то акъл!...
10.
ийвсдропинг
28.10.2013 14:11:30
0
1
А довечера знаете мястото и времето.Или, както казва Вуте на Пена: "Ако беше друго, да им го вкарам, а то акъл!...
9.
вАнчето
28.10.2013 13:48:49
0
1
Мария,погледни ми окото, да виждаш корабче да плава....Типична мангалска черта. Ти го питаш нещо,той се прави на луд и играе театри.Единственото което остава е, И някой да му повярва.
8.
Ах Мария,
27.10.2013 19:07:31
1
1
Мария, как можа да напишеш такава сърцераздирателна простотия.
Сълзи капят от монитора върху клавиатурата.
7.
Джери ефенди
27.10.2013 09:47:26
0
1
Добро утро цигани ,ДС другари и магистралки!Ноо... както се каза в началото, спрете телевизора, особено ако сте на цифрова - с пет гелосани и униформени канала.Сега другарите от терористичната и нагла партийка БСП ,способна само на провокации,ком.пропаганда,демагогия,популизъм,лъжи,кражби,престъпления....ще се активизират..
6.
`````````````````````
26.10.2013 11:18:29
0
1
еййй платеняцииииии предателиииииииииии
5.
toto 3
26.10.2013 10:33:43
0
1
Тия дни имам чувството, че благотворително правите реклама на такива .Няма драма - на фона на всички изтрещялки - тези са фаворитите.
4.
порнокакичката анни
26.10.2013 09:10:47
0
1
Много интересно!Може пък и под прикритие да работят...Живеем в 21-ви век,изключително прозрение!
3.
порнокакичката анни
26.10.2013 09:10:47
0
1
Много интересно!Може пък и под прикритие да работят...Живеем в 21-ви век,изключително прозрение!
2.
порнокакичката анни
26.10.2013 09:10:43
0
1
Много интересно!Може пък и под прикритие да работят...Живеем в 21-ви век,изключително прозрение!
1.
мария
25.10.2013 19:03:15
2
3
Г-н Янчев, апела ми към вас е да станете отново същия човек, какъвто бяхте преди изборите, човечен, добър, уважаващ всекиго, а не унижаващ, върнете предишния си характер, защото всички ние ви гласувахме доверие и вярвахме, че ще бъдете различен от останалите. Колкото и трудно да ви е, не се отчайвайте, не сте виновен вие.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори