×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С писане чистя напрежението - загубих брат си, грижих се за сестра наркоманка


С писане чистя напрежението - загубих брат си, грижих се за сестра наркоманка
Прозренията на ученичката впечатлиха с дълбочината си и с мирогледа на зрял човек авторитетното жури, в което бяха писателите Бойко Ламбовски и Калин Терзийски и журналистът Христо Кьосев
02 Октомври 2013, Сряда, 12:54 ч.
Автор: в. "24часа"

Редом до победителката по време на награждаването й бе и прототипът на героинята Лилия - сляпата Катя, която е вдъхновила Бианка-Мария да напише разказа си “Лехата, където Бог чува молитвите”


Разказът на 17-годишната Бианка-Мария Желязкова, дванадесетокласничка в СОУ “Хр. Ботев” в Карнобат, спечели първа награда в Седмия национален ученически конкурс “Бодлите на таралежите” на фондация “Братя Мормареви”.

На церемонията по награждаването в София тя отиде с класния си ръководител Денка Димитрова, която по регламент също бе отличена с парична награда. Димитрова, която преподава химия, е първият нелитератор, който получава награда в литературния конкурс.

В столицата редом до победителката бе и прототипът на героинята Лилия - сляпата Катя, която е вдъхновила Бианка-Мария да напише разказа си“Лехата, където Бог чува молитвите”.

Прозренията на ученичката впечатлиха с дълбочината си и с мирогледа на зрял човек авторитетното жури, в което бяха писателите Бойко Ламбовски и Калин Терзийски и журналистът Христо Кьосев. Наградите връчи известният социолог Кънчо Стойчев - син на Марко Стойчев, единият “брат” от прочутия тандем Братя Мормареви.

Бианка-Мария е родена във Варна на 8 май 1996 г. “Нямам голямо семейство. Живея само с майка си. Но имам двама братя и три сестри, които са от двама бащи и четири майки. Родена съм в два града. Гражданин съм на два континента. И нямам постоянен дом...” Така започва един още недописан разказ на тийнейджърката, озаглавен “Бащи за осиновяване”. Живяла е в САЩ, където е осиновена от втория съпруг на майка си, после двете се връщат у нас. Казва, че може да е навсякъде, стига да има книги за четене. Печелила е много конкурси.

- Бианка-Мария, откога пишеш разкази?

- Тръгнах на училище на 5-годишна възраст в САЩ, научих се да чета и пиша на английски, а след две години и на български. Първият ми опит да творя бе песен за България, в която се пееше за Бургас, за приятелите и за това, че USA са само три букви. После на 8 писах писмо до сенатор от Флорида, повече есе, отколкото писмо, бях го озаглавила “Американски таратор за моите бащи”. Не знам дали пазя някъде “мъдростите” си като малка.

В пети клас се върнах в България и в училище трябваше да напишем есе за родината. Написах го спонтанно, което почти винаги правя, като седна пред белия лист. Почнаха моите съученици да четат един след друг - за красотите на България, за исторически забележителности... Когато дойде моят ред, се разплаках и отказах да го чета. Бях писала за мръсните улици и паркове, осеяни с бутилки и боклуци, за термометъра, открит в хляба на една жена, за това, че е пълно с бездомни кучета. Тогава бях на 10 години.

Живяла съм и на село и дори учих две години в училището в Екзарх Антимово.  Мога да живея навсякъде, стига да имам книги за четене. В селското училище съучениците ми бяха от ромски произход, сега в класа ми в Карнобат има много от турски. Това нито ме притеснява, нито ме прави различна от тях. Все пак съм учила с деца от всякакви раси и цвят на кожата в Америка.

- Вярваш ли в Бог, защото много често го споменаваш?

- Не ходя на църква често, даже почти не ходя. Но пък и не се появявам само на великденски и коледни празници, което правят много хора. Иначе пращам молитви. За първи път внезапно се помолих за една чернокожа жена, хаитянка, да оздравее. Беше оперирана от рак. Помолих се от цялото си сърце, бях на 7-8 години. После разбрах, че жената се възстановила бързо и бях доволна, че Бог е чул молитвата ми.

Бог се появява в моите разкази и есета, когато реши. И сигурно така трябва. Не го търся, той просто идва в редовете. Така се получи и с есето ми “Обичам те, како”, с което взех трето място в конкурса “Изкуство против дрогата” тази година. Има го и в едно есе на английски език, което изпратих в Япония, там обаче резултатите не са излезли.

- Как се запозна с прототипа на героинята си Лилия?

- С Катето се запознахме в читалището в Карнобат. Тя и другите млади хора от защитеното жилище в село Искра редовно посещават театрални постановки. Аз също. Тези, които живеят в защитеното жилище, са младежи с различни недъзи и увреждания.  Отстрани изглеждат странна група от болни хора. А всъщност са най-чистият кръг, в който може човек да се почувства добър. И чист като тях.

Не само Катя, всички се усмихват сърдечно, всеки иска да ми стисне ръката, да ме прегърне, повтаря името ми и ме кани на гости, иска да се видим непременно пак. Не се сещам други хора да са се отнасяли така с мен - без лицемерие, без преструвка.
Запознанството ми с Катето ме върна назад в американските ми години, когато много исках, като порасна, да се занимавам със слепи деца, да ги уча да четат. Помня как се учех да разпознавам какво пише на опаковките на Брайл в супермаркетите. Защото в Щатите продуктите са изписани и на езика на слепите.

Според мен независимо дали ходим на църква, или не, във всеки от нас Бог си го има. И когато общуваме с чисти хора, каквито са тези от защитеното жилище, този Бог надделява над всичко друго. Телевизията и интернет млъкват и угасват, небето става синьо, а слънцето - жълто като в рисунка на малко дете. Така попаднах в лехата на Лилия. Лилия, леха, лалета... И историята ми тръгна.

Мисля, че дълбоко в себе си съм искала да напиша и за онези, които странят от хората с недъзи. Не само в града, където уча, навсякъде отношението към слепите и тези с умствена изостаналост се свежда до “Пази, Боже”, малко съжаление, много неразбиране и още повече неприязън. Катето не иска да я съжаляват, както не иска да я заобикалят майките със здрави бебета в количките. Или да я анатемосват старите баби. Това го мисля аз, съмнявам се, че сляпото момиче мисли като мен. И по-добре, нали...

- Откъде ти хрумна заглавието на есето?

- Лехата с лалета си я измислих спонтанно, може би защото писах разказа си през пролетта. Наскоро разбрах, че в защитеното жилище Катя наистина се грижи за градинката със зеленчуци и цветя. Изтръпнах. И плаках. Необяснимо е...

- Защо пишеш? Разказите ти звучат като писани от човек с голям житейски опит, а ти си само на 17 г.

- Пиша, защото само чрез писане чистя напрежението в мен. Загубих брат си, когато бях на седем, грижила съм се за голямата си сестра, която бе наркоман. Живяла съм в Америка в пълна къща с пълен хладилник, живяла съм на село с баба и дядо, които преди година погребах.

Имам още една двойка баба и дядо - биологичните ми. С тях се виждам рядко, но много ги обичам, те са и единствената връзка между мен и баща ми. Всъщност имам двама бащи, но не съм живяла с никого от тях, имам две родни места, гражданин съм на два континента.

Сега живеем по квартири с майка ми, не е лесно, но не сме нещастни. Наричаме куфарите ни на колела “Home, sweet home”. Вярвам, че един ден, когато имам свой дом, ще ги окача на стената вместо картини.

Живяла съм незащитена и крехка като лалетата на Лилия от моята история. Затова съм пораснала по-бързо, затова съм понякога по-силна от връстниците си. И може би затова пиша така, както пиша.

- Броиш ли разказите и есетата, които си написала досега? Казват, че са стотици...

- Нямам идея колко са, пиша много, събирам драсканиците си в торби, някои стихове изгарям, някои разкази изхвърлям дни след като съм написала.

- Как така се реши да участваш в конкурса на “Братя Мормареви”?

- Агитира ме класната ми Денка Димитрова. Написах едно есе за водата за екоконкурс в последния момент и спечелих второто място. Участвах и в конкурс за есе на Корпуса на мира на английски език. Бях сред 15-те финалисти, но едва не се успах, просто влязох в класната стая в последния момент, излях си душата на два листа и се представих много добре. Така става с мен - непланирано, внезапно, на един дъх.

- Повечето от връстниците ти се интересуват от други неща - дискотеки, интернет, мечтаят за участия в риалити формати...

- Не гледам риалити, не мога да понасям български сериали, не слушам чалга. Не мога обаче без новини, книги и музика.

- Какво искаш да работиш?

- Искам да уча журналистика. Въобще работата ми да е свързана с писане, с творчество, със свобода, доколкото това е възможно.


В категории: Карнобат


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
Иван Илонков
04.10.2013 10:54:17
0
5
Егати тъпата Карнобашка овца е тая Нела , братче ... ! Коментар #10 и # 11 ! Отдалеч смърди на злоба ! А що човешки живота е съсипала тая скапанячкааа ... не ти е работа батка ! Явно Трапера знае доста неща за нея ама ... мълчи ! Сега и детето е тръгнала да дърпа на долу !
11.
Б
03.10.2013 16:30:16
4
3
Селски пръчки сте от най-дребнавите и завистливи. Вървете да целувате ръката на черния кмет да ви даде на изборите по 20 лв. и 2 кюфтета с изтекъл срок на годност!!!
10.
Б
03.10.2013 16:26:21
5
5
В коментарите се вижда доста завист на разни селски тъпаци и клюкарници, които са стигали най-далеч през живота си до село глумче. Вземете се скрийте някъде в селските си хралупи и се наливайте с ракия както правите всеки ден.
9.
Doko-Doko
03.10.2013 11:49:36
0
4
Chetoh ,,proizvedenieto" na Bianka ! Mnogo obarkana rabota ! Sbor ot silni dumi samo I chuvstva , nooo ... ! Nishto stilistichno ! Obarkano e deteto ! Ne e lesno da se jive s takava maika !
8.
Гочо
03.10.2013 11:35:03
0
4
Тя , Бианка и Браян е изгледала даже ! Знаем ги ние тия работи !
7.
Иван Илонков
03.10.2013 11:32:05
0
6
Тука ми мирише на болни майчини амбиции ! Едно време Нела ( майката на Бианка ) , и тя се изживяваше нещо като журналистка , писателка , поетеса ... Пишела уж текстове за чалга песни ! Та сега и щерката натиква в попрището ! Нелооо , Нело ... ! От всяко дърво - свирка не става !
6.
*********
02.10.2013 18:32:11
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
До Трапера
02.10.2013 14:24:44
1
1
Не само, че се е грижила за сестра си в Америка, макар да е 14 години по- малка, но й гледа и детето- Ения Джой, една година тук в България, докато Мери се лекуваше в САЩ. Подробности има много, Трапер, те обаче не са за вестник и сайт. И го знаем. Погледни нещата от добрата страна, и особено от страната на Бианка- Мария!
4.
trapera
02.10.2013 14:04:04
1
3
Браво на детето ! Порасна и то ! Но редакцията на сайта - не преписвайте на сляпо от другите , а се по-интересувайте за подробностите когато пишете за някого , за да имате стойност ! Биянка наистина има сестра-наркоманка ( Мери ) , но никога не се е грижила за нея тъй като възрастовата им разлика е много голяма и просто нямаше как да стане ! Брат и Стенли (Станислав) загина с мотора си във Флорида , а те са близнаци с Мери . Биологичният им баща ( на Мери и Стенли )осинови Биянка във Флорида , а майка и просто беше се омъжила за втори път за него . Та ... има и още подробности ама ... нейсе ! Просто питайте преди да преписвате на сляпо !
3.
trapera
02.10.2013 14:04:04
1
3
Браво на детето ! Порасна и то ! Но редакцията на сайта - не преписвайте на сляпо от другите , а се по-интересувайте за подробностите когато пишете за някого , за да имате стойност ! Биянка наистина има сестра-наркоманка ( Мери ) , но никога не се е грижила за нея тъй като възрастовата им разлика е много голяма и просто нямаше как да стане ! Брат и Стенли (Станислав) загина с мотора си във Флорида , а те са близнаци с Мери . Биологичният им баща ( на Мери и Стенли )осинови Биянка във Флорида , а майка и просто беше се омъжила за втори път за него . Та ... има и още подробности ама ... нейсе ! Просто питайте преди да преписвате на сляпо !
2.
дд
02.10.2013 13:22:17
0
0
Дайте линк да прочетем текста де ;)
1.
дд
02.10.2013 13:22:17
0
0
Дайте линк да прочетем текста де ;)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори