×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тюрлюгювеч на скара със сос тартар по монополистически


Тюрлюгювеч на скара със сос тартар по монополистически
Топлите витрини на места са начин да ви изпрязнят джоба и да ви скасът нервите
18 Август 2013, Неделя, 22:19 ч.
Автор: Илонка ИВАНОВА

Летни боклуци на двойна цена и съмнителен вкус мамят наивници в хипермаркетите

 

Лято е. Бургас е набъбнал двойно. Пука се по шевовете. Оборотът на хирепмаркетите пък е набъбнал тройно. Защото народът трябва да яде. Курортисти с тънки джобове се надяват, че ще минат по-евтино, ако напълнят колички с храна от поредния маркет, отколкото ако изсипят цялото семейство на ресторант. Сметката обаче е направена без кръчмаря. Количките се напълват догоре, цената е повече от солена, а накрая домочадието остава гладно или се тъпче с вафли за успокоение. Невероятно хитра практика има в момента във всички големи вериги, които уж са в конкуренция, но когато стане дума за печалба, се съюзяват в негласен картел. Гладните туристи и уморените домакини се скупчват пред топлите витрини, защото как да готвиш в тази жега – теория на туземците и къде да готвиш – теория на туристите. А на витрините от пиле мляко. Без пилето и без млякото, естествено, но на цената на суперделикатес.

 Една печена скумрийка, която няма как да бъде повдигната в чин скумрия, понеже е много дребна, е точно на цената на един килограм от същата риба. С тази разлика, че се продава не замразена, а печена. Порция агнешка дроб-сърма върви около три лева. Ако искаш да нахраниш семейство – даваш 12. Но вкъщи или в квартирата откриваш, че в ястието преобладават оризът и заливката. Агнешкият дроб се е изпарил някъде и се среща с честотата на късмет в коледна баница. На другия ден ядосано поръчваш пилешки хапки със сос. Те поне се виждат. Виждат се, но при опитване на ястието установяваш, че някой хитро е нарязал на парчета останалите от вчера пилешки пържоли, задушил ги е и ги е полял със сос. Съвсем видно е, че месото първо е печено. А по рецепта то за задушава. Няма логика първо да печеш, после да задушаваш, освен тарикатската – да оползотворим всичко, което не сме успели да пробутаме предния ден. Същото се случва и с пилешкото филе с ориз. Цена бомбастична, а днешното филе е бивша вчерашна, некупена заради солената цена пържола. И пак си я купуваш на същата цена, но вече с бонус ориз, който плува в олио. Още по-странно е при постните ястия. Под гръмкото название чушки, пълнени със сирене, получаваш истинска чушка, обаче с извара. Защото това, което е вътре, е всичко друго, но не и сирене. Всяка домакиня го знае от опит. Под още по-екзотичното название – миш-маш, но на по-висока цена, получаваш същата чушка, но нарязана, малко полусуров лук за разнообразие и прозрачно кръгче домат запечено върху порцията. Останалото е познатата ни вече извара, или оная каша от палмовото масло, наречена сирене. И докато сме на тема чушки, виждаме салата от печени червени чушки. Е, това вече е деликатес, че и цената за учудване е приемлива. Едва вкъщи лъсва горчивата истина. Това не са пресни печени чушки, а парени и мариновани от консерви, чиято трайност сигурно е на ръба на допустимата. И за да не стават зян, се нарязват, заливат се с малко олио, слага се чесън за вкус и ето ти лятна салата, нищо че е правена миналото лято.

Тогава някои от почиващите в пристъп на отчаяние решават сами да си сготвят. Купуват си пържоли, свински бут и наденички и запалват барбекюто. Голяма грешка! Пържолите в хипермаркетите са на двойна цена в сравнение с тези на „Карснодар“ например. Не стига това, ами и са размразявани, за да изглеждат пресни, пак замразявани, обработвани в специален разтвор, за да са свежи на щанда и на всичкото отгоре са от бабите и дядовците на прасетата. Месото е твърдо, жилаво и след изпичане става на подметка. Наденичките и колбасите след изпичане имат един и същ вкус, независимо от вида и наименованието си. Вкус на соя, трици и хиляди подправки. Вкус на безвкусие.

И накрая минаваш на мазни банички, тънки пици, ГМО царевица, докато парите, спестявани цяла година за почивка свършат и безславно се върнеш към сивото ежедневие и надеждата, че догодина ще отидеш на море и ще е много по-добре.

 

В цял свят уважаващите се фирми и вериги се грижи за клиентите си да не избягат и да се върнат пак. Те са готови да бракуват и най-скъпата стока, ако клиентът се намръщи. У нас обаче не им пука, та ако ще клиентът да вие от нерви и безсилие. Той няма къде да отиде и пак ще се върне. Монополистите превзеха целия град, малките магазинчета продължават да фалират, а народът се вре като стадо в поредния маркет, защото има промоция и олиото е с 20 стотинки по-евтино. А това, че покрай евтиното олио се набутва с цяла количка двойно по-скъпи стоки е просто психика на стадото. И докато се чувстваме като стадо и не се обиждаме, че сме стадо и продължаваме да се държим като тъпо и не можещо да мисли с главата си стадо, никой не може да ни помогне.




Автор
5
Коментара
Издирват 15-годишно момиче
Издирват 15-годишно момиче 30/10/2025, Четвъртък 19:00 0
5
Коментара по темата
5.
Бургазлия
20.08.2013 13:51:03
0
1
И в заведенията с обедно меню е същото.
От службата ходехме всяка обед на ресторант от една известна верига в Бургас, но спряхме, когато започнаха да правят пиле с ориз - с пържолите от предната вечер(най-вероятно поръчани и останали неизядени в нечия чиния), по същия начин пилешка супа с месо печено на скара? преди това, кюфтета с доматен или бял сос пак пекани на скара? и т.н и т.н. Сега си нося от къщи кутия салата и сандвич с ръжен хляб - евтино и здравословно!
4.
Бай Хой
20.08.2013 10:39:26
1
4
Иване и тенденциозно написана пак си е вярна! По-добре иди на заведение с обедно меню и готвена храна отколкото в магазин с топла витрина и храна замразявана и размразявана...
А за месото и каймата които купуваш от хипермаркет май само името е месо и кайма...
3.
иван
19.08.2013 12:19:52
6
1
Една много тенденциозно написана статия
2.
борко
19.08.2013 12:05:54
1
3
Боже, не се ли свършиха хората, които искат и вярват, че ще намерят качество на ниска цена....Хубаво, че сте наясно, че в ресторанта е по-скъпо, а в магазина по-евтино, но защо за Бога смятате, че качеството ще е еднакво?!?
1.
Жоро
18.08.2013 23:04:04
0
12
Една много вярно написана статия, разкриваща поредната не лицеприятна истина
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пари и любов за Овена  и Везните, а Водолеят ще научи кармичния си урок Пари и любов за Овена и Везните, а Водолеят ще научи кармичния си урок Хороскоп за деня – 31 октомври 2025, петък Бойко Рашков лъсна на снима с Мухарем – Мухата и Пеевски нарече скандала с изборите пърформанс Бойко Рашков лъсна на снима с Мухарем – Мухата и Пеевски нарече скандала с изборите пърформанс Организиран е от пуделите с пачките, коментира лидерът на ДПС-НН Станимир Хасърджиев измамил свои близки за стотици хиляди лева Станимир Хасърджиев измамил свои близки за стотици хиляди лева  В схемата за пари е замесен и баща му “Златен век” за директорката на Държавен куклен театър - Бургас “Златен век” за директорката на Държавен куклен театър - Бургас Заслужено отличие, коментира кметът Димитър Николов „Бургас Инвест“ с отличие от Камарата на строителите и нов визионерски проект „Бургас Инвест“ с отличие от Камарата на строителите и нов визионерски проект Поредната награда е свързана както с реализираните жилищни сгради до момента, така и с изгаждането на впечатляващия с мащаба си комплекс до Mall Galleria От несигурност към спокойствие: PAXMINING показа пътя към стабилни доходи в нестабилни пазари От несигурност към спокойствие: PAXMINING показа пътя към стабилни доходи в нестабилни пазари PAXMINING предлага сигурен начин за печалба от криптовалути чрез облачен майнинг – без техника, без стрес и без нужда от опит Летище Бургас става още по-гостоприемно за товарни полети. А за пътнически? Летище Бургас става още по-гостоприемно за товарни полети. А за пътнически? Логистичен хъб или живо международно летище? Накъде вървим?  Fabric Club посреща Нова година 2026 с грандиозна дискотека и две уникални зони за изживяване! Fabric Club посреща Нова година 2026 с грандиозна дискотека и две уникални зони за изживяване! Fabric Club превръща последната нощ на 2025-а в експлозия от музика, стил и еуфория – с DJ Mascota, MC Mikey и DJ Pokera зад пулта Кораб-фантом изправи на нокти институциите в Бургас Кораб-фантом изправи на нокти институциите в Бургас На борда имало двама украинци Новите будители на бургаските деца получиха своето признание от кмета Димитър Николов Новите будители на бургаските деца получиха своето признание от кмета Димитър Николов Общо 104 млади учители и техните ментори получиха благодарности и признание за своя успешен старт в кариерата
Принц Андрю губи титлите си и дома си заради аферата "Епстийн" Принц Андрю губи титлите си и дома си заради аферата "Епстийн" Крал Чарлз Трети днес започна официалната процедура срещу брат си Фрапираща история с учителка, гаджето й и ученичка, първите двама са в ареста Фрапираща история с учителка, гаджето й и ученичка, първите двама са в ареста Случи се в САЩ Gunvor купува рафинерии на „Лукойл“, но заради руски олигарх санкциите може да останат Gunvor купува рафинерии на „Лукойл“, но заради руски олигарх санкциите може да останат Съоснователят на швейцарската компания Генадий Тимченко, който е приближен до Кремъл, е продал своя дял на партньора си Защо тунелът на император Комод в Колизеума е магнит за туристи, а амфитеатърът в София пустее Защо тунелът на император Комод в Колизеума е магнит за туристи, а амфитеатърът в София пустее Няма друг град в света, притежаващ такава полузаровена забележителност точно в градския център, от която не изкарва и един лев Срутеният блок в Гебзе взе четири жертви: Откриха и родителите мъртви след 19 часа под отломките Срутеният блок в Гебзе взе четири жертви: Откриха и родителите мъртви след 19 часа под отломките Единствено най-голямото дете в семейството - 18-годишната Дилара Билир, оцеля в инцидента Тръмп: Измамата с изменението на климата загуби войната Тръмп: Измамата с изменението на климата загуби войната САЩ спряха парите за фондацията на Бил Гейтс и той заяви, че „глобалното затопляне“ не е толкова страшно Здравна криза налегна цяла Европа Здравна криза налегна цяла Европа Системната липса на инсулин е само част от критичните проблеми Тръмп нареди спешни ядрени тестове, след като Путин се похвали със Статус-6 Тръмп нареди спешни ядрени тестове, след като Путин се похвали със Статус-6 От Вашингтон считат, че Китай настига тях и Русия във въоръжаването Тръмп оцени срещата със Си с 12 по десетобалната скала Тръмп оцени срещата със Си с 12 по десетобалната скала Не е говорено за Тайван. Китай ще започне отново да купува американска соя и ще направи компромис за редкоземни елементи, Вашингтон обмисля да намали мита Изненадващ победител на изборите в Нидерландия Изненадващ победител на изборите в Нидерландия Крайнодесните на Герт Вилдерс получиха шамар във вота
Васил ТЕРЗИЕВ, кмет на София Васил ТЕРЗИЕВ, кмет на София Дали са български вълци, дали са турски, няма да са хора с докторантура по ядрена физика
Виц на деня Виц на деня - Омъжи се за мен! Откакто те познавам, не мога да спя!
- Простак такъв! Искаш да се ожениш за мен само за да се наспиш ли?
Виц на деня Виц на деня - Операцията мина успешно. Днес си на лекарства и системи. За вечерта ще пратя сестрата.
- Докторе, може ли да не е тази вечер, че още ме боли.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Днес шефът толкова дълго вика по мен, че накрая неволно казах: "Да, скъпа!"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори