Тюрлюгювеч на скара със сос тартар по монополистически
Лято е. Бургас е набъбнал двойно. Пука се по шевовете. Оборотът на хирепмаркетите пък е набъбнал тройно. Защото народът трябва да яде. Курортисти с тънки джобове се надяват, че ще минат по-евтино, ако напълнят колички с храна от поредния маркет, отколкото ако изсипят цялото семейство на ресторант. Сметката обаче е направена без кръчмаря. Количките се напълват догоре, цената е повече от солена, а накрая домочадието остава гладно или се тъпче с вафли за успокоение. Невероятно хитра практика има в момента във всички големи вериги, които уж са в конкуренция, но когато стане дума за печалба, се съюзяват в негласен картел. Гладните туристи и уморените домакини се скупчват пред топлите витрини, защото как да готвиш в тази жега – теория на туземците и къде да готвиш – теория на туристите. А на витрините от пиле мляко. Без пилето и без млякото, естествено, но на цената на суперделикатес.
Една печена скумрийка, която няма как да бъде повдигната в чин скумрия, понеже е много дребна, е точно на цената на един килограм от същата риба. С тази разлика, че се продава не замразена, а печена. Порция агнешка дроб-сърма върви около три лева. Ако искаш да нахраниш семейство – даваш 12. Но вкъщи или в квартирата откриваш, че в ястието преобладават оризът и заливката. Агнешкият дроб се е изпарил някъде и се среща с честотата на късмет в коледна баница. На другия ден ядосано поръчваш пилешки хапки със сос. Те поне се виждат. Виждат се, но при опитване на ястието установяваш, че някой хитро е нарязал на парчета останалите от вчера пилешки пържоли, задушил ги е и ги е полял със сос. Съвсем видно е, че месото първо е печено. А по рецепта то за задушава. Няма логика първо да печеш, после да задушаваш, освен тарикатската – да оползотворим всичко, което не сме успели да пробутаме предния ден. Същото се случва и с пилешкото филе с ориз. Цена бомбастична, а днешното филе е бивша вчерашна, некупена заради солената цена пържола. И пак си я купуваш на същата цена, но вече с бонус ориз, който плува в олио. Още по-странно е при постните ястия. Под гръмкото название чушки, пълнени със сирене, получаваш истинска чушка, обаче с извара. Защото това, което е вътре, е всичко друго, но не и сирене. Всяка домакиня го знае от опит. Под още по-екзотичното название – миш-маш, но на по-висока цена, получаваш същата чушка, но нарязана, малко полусуров лук за разнообразие и прозрачно кръгче домат запечено върху порцията. Останалото е познатата ни вече извара, или оная каша от палмовото масло, наречена сирене. И докато сме на тема чушки, виждаме салата от печени червени чушки. Е, това вече е деликатес, че и цената за учудване е приемлива. Едва вкъщи лъсва горчивата истина. Това не са пресни печени чушки, а парени и мариновани от консерви, чиято трайност сигурно е на ръба на допустимата. И за да не стават зян, се нарязват, заливат се с малко олио, слага се чесън за вкус и ето ти лятна салата, нищо че е правена миналото лято.
Тогава някои от почиващите в пристъп на отчаяние решават сами да си сготвят. Купуват си пържоли, свински бут и наденички и запалват барбекюто. Голяма грешка! Пържолите в хипермаркетите са на двойна цена в сравнение с тези на „Карснодар“ например. Не стига това, ами и са размразявани, за да изглеждат пресни, пак замразявани, обработвани в специален разтвор, за да са свежи на щанда и на всичкото отгоре са от бабите и дядовците на прасетата. Месото е твърдо, жилаво и след изпичане става на подметка. Наденичките и колбасите след изпичане имат един и същ вкус, независимо от вида и наименованието си. Вкус на соя, трици и хиляди подправки. Вкус на безвкусие.
И накрая минаваш на мазни банички, тънки пици, ГМО царевица, докато парите, спестявани цяла година за почивка свършат и безславно се върнеш към сивото ежедневие и надеждата, че догодина ще отидеш на море и ще е много по-добре.
В цял свят уважаващите се фирми и вериги се грижи за клиентите си да не избягат и да се върнат пак. Те са готови да бракуват и най-скъпата стока, ако клиентът се намръщи. У нас обаче не им пука, та ако ще клиентът да вие от нерви и безсилие. Той няма къде да отиде и пак ще се върне. Монополистите превзеха целия град, малките магазинчета продължават да фалират, а народът се вре като стадо в поредния маркет, защото има промоция и олиото е с 20 стотинки по-евтино. А това, че покрай евтиното олио се набутва с цяла количка двойно по-скъпи стоки е просто психика на стадото. И докато се чувстваме като стадо и не се обиждаме, че сме стадо и продължаваме да се държим като тъпо и не можещо да мисли с главата си стадо, никой не може да ни помогне.
Елегантно мезе с яйца, хайвер и шпроти за празничната трапеза
Германия въведе радар за 230 000 евро срещу джигити – глобите вече летят
Балъков откри "Каса Бала" в София с послание към болните герои от САЩ'94
Булка в болница след масов бой на сватба в Германия – 30 участници, арести и напрежение
Банките с практични съвети, за да се подготвим за еврото
Бурното минало на Габриела Цонева от „Ергенът“ и защо любовта й не е оцеля
Камбоджанските власти твърдят, че Тайланд е пръскал токсичен газ от дрон
Ако Фанка спечели голямата награда в "България търси талант" - ще дари всичките пари
Санираха още един блок в Камено, сградата вече е с енергиен клас „А“
Над 10 хил. души чакат да се чипират, мислят, че ще живеят вечно
Танкерът KAIROS успешно провлачен от Ахтопол до Бургаския залив
Предупреждаваха я, но тя не чу - крахът на Джан-Микеле и Габриела

От службата ходехме всяка обед на ресторант от една известна верига в Бургас, но спряхме, когато започнаха да правят пиле с ориз - с пържолите от предната вечер(най-вероятно поръчани и останали неизядени в нечия чиния), по същия начин пилешка супа с месо печено на скара? преди това, кюфтета с доматен или бял сос пак пекани на скара? и т.н и т.н. Сега си нося от къщи кутия салата и сандвич с ръжен хляб - евтино и здравословно!
А за месото и каймата които купуваш от хипермаркет май само името е месо и кайма...