×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Виваком се изгаври с абонатите си, накара ги да плащат промоция със задна дата


Виваком се изгаври с абонатите си, накара ги да плащат промоция със задна дата
Виваком, Мтел, Глобул, където и да сте абонати, все ще се нахлузите на някоя промоция...
18 Юли 2013, Четвъртък, 15:43 ч.
Автор: Илонка ИВАНОВА

Скандали в бургаските офиси, клиенти ще плащат и ДДС върху услуга, която са /или не са/ ползвали безплатно

Летен сюрприз приготви Виваком на дългогодишните си абонати и ги изправи на нокти точно в средата на лятото. Всеки българин, който се възползва от примамливия пакет "Трио", който беше широко рекламиран преди Коледа, сега изрева на умряло. "Трио" съдържа интернет, мобилен и домашен телефон и може да се прибави телевизия по избор. Или пък мобилен без домашен телефон - пълна демокрация.
Договорът се подписва през декември, цената е твърда и на никого не му минава през ума, че след шест месеца част от промоцията се изпарява във въздуха и трябва да си плащаш. Както си му е редът, с малки буквички някъде в средата на договора пише, че получаваш безплатно и промоционално вод пакет "Макси" и ТВ - рекордер. Две трети от потребителите нямат и идея какво е това, но нали е безплатно - подписват се. С още по-малки буквички, подобни на интимни въшки, някъде между задълженията и общите условия е написано, че след половин година, ако клиентът не заяви  писмено или устно, че се отказва от промоционалните пакети, започва да ги плаща, което пък прави допълнителна сума от 8 лева на месец. С хептен никакви буквички не е отбелязано, че ако клиентът не се е сетил да се откаже от нещо, което нито знае, че има, нито използва, ще трябва да даде на доставчика си още пет лева ДДС за целия период от време. Забележете, ДДС върху нещо, което не си плащал. Данък въздух, данък гледка през прозореца, както искате, така го наречете. Вероятно това е вързано законно с някакъв счетоводен трик, който не е незаконен, но е на ръба на закона. Така операторът си вързва гащите, за да не го съдят, а потребителят пие една студена вода.
От началото на месеца във всички офиси на "Виваком" се вихрят скандали, абонати вдигат панаири и питат защо са ги излъгали, на тел 123 учтиво им обясняват да си прочетат договора, служителите в офиса също и успокояват разбеснелите се граждани и с усмивка им казват, че имат право да се откажат от услугата, която изобщо не са ползвали. Да си платят 8 лева за пакета "Макси", който не знаят, че притежават, още 5 лева ДДС и другия месец се връщат на старата такса. Така почти мирно и почти тихо "Виваком" си прибира по 13 лева от своите над един милион абонати, вкарва едни над десет милиона в сметката си и започва да изготвя нова промоция, защото Коледа наближава, а балъците пак ще се хванат. Всичко това прилича на някаква зле скроена шега или хитра манипулация. Ако не подпишеш този договор с всичките му промоции в него, нямаш право да ползваш услугата „Трио“. Ако го подпишеш, дори да си го чел буква по буква, а на места и с лупа, шансът да се сетиш след половин година, че някаква си промоция свършва е почти минимален. Освен това съответната промоция на онова, което почти никой на възраст над 40 години не е ползвал е неразделна част от основния договор и няма как да се махне още в началото. А после се забравя, на което разчита и съответният монополист – един от трите, между които разликата може да се нарече никаква. Освен в имената и начините, по които събират пари.
Думата промоция лови клиенти както на трите мобилни оператора, които са различни, но действат по един и същ начин, така и на някои кабелни оператори. Схемата е една и съща. Промоцията е за няколко месеца, а договорът най-малко едногодишен. Народът пада като гнила круша в капана, а после плаща двойно. Промоцията се оказва само кукичка за шарани и като рибката я налапа, отърване няма. Промоция няма, само капан. Лошото е, че и да избягаш от един оператор, другият също предлага промоции и следва същата одисея и същите нерви и разправии. И въпреки че всякакви оператори бяха задължени със закон да правят договорите си четивни и с по-голям шрифт, буквите стават все по-малки, а условията все по-заробващи. За да не могат хората да прочетат под какво се подписват. Или да ходят навсякъде с адвоката си, който да ги предупреди за възможните капани. С тази мода на зарибаване като нищо утре може да си купите пиле от някой хипермаркет, а други ден да почукат на вратата ви да дадете още два лева, защото промоцията вече е свършила. А ако вече сте го изяли, да платите и ДДС за използваната тоалетна. Независимо дали е в маркета или в собствения ви дом и назависимо дали сте я ползвали, или не.



Автор
18
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
18
Коментара по темата
18.
Една Българка
11.10.2022 22:45:12
0
0
Възмутена съм! Техник дойде да ми премести кабела, защото ще сменям външната врата на апартамента, и ме остави без интернет вечерно време, когато няма дужурни за повреди. За услугата ще платя 20 лв, и няма да имам интернет, когато ми трябва. Благодаря на Виваком, затова, че съм клиент от 2006 година и "" имам"" интернет.
17.
Клиентка
18.12.2018 14:40:46
0
0
Виваком е оператора с най-некомпетентни и мързеливи служители, питаш го то ти върти едни и същи простотии и преживя насреща ти като овца.Останах много изненадана когато в офиса който посещавам видях да работи и циганин.А бе хора циганина си е циганин ако ще и космонавт да стани.,толкова ли сте закъсал и за служители?
16.
StevenToine
31.03.2017 14:47:26
0
0
КЛИЕНТСКИЕ БАЗЫ для всех кто много продает (для юрлиц и физлиц)! Узнайте подробнее! Skype: prodawez390 Email: [email protected] Whatsapp: +79139230330 Viber: +79139230330 Telegram: +79139230330
15.
атанас иванов
08.02.2015 13:34:31
0
1
Тия керкенези от виваком са големи измамници. Не се лъжете, услугите им са боклук
14.
Михаил Дончев
25.07.2014 22:13:21
0
2
Виваком имат и много сериозен проблем с гаранционната поддръжка на телефоните,който продават.На практика поне за апаратите SONY Xperia нямат никакъв сервиз протакат обслужването,не спазват сроковете и в крайна сметка се оказва,че апаратите закупени от тях са без абсолютно никаква гаранционна поддръжка!!!Друг немаловажен проблем е сключване на услуга през 123,оказва се,че отказ след известно време на ползване не може по същия лесен начин през 123 и започва едно малко ходене по-мъките.Впечатлението ми е много усилия за привличане на клиенти,колосални средства инвестирани в реклама и същевременно голям недостиг на персонал с много грубо и неуважително отношение към настоящите клиенти на компанията приемани като неотменима даденост.Пълно незачитане на законите и цялостно пренебрегване на ЗЗП.
13.
пострадала
31.01.2014 14:31:42
0
7
най некоректния оператор, лъже пенсионерите в преподписване на договорите, подписва ги без тяхно съгласие-моята майка е една от излъганите,надписва изговорени минути, не дава конкретна и ясна информация при запитване, пълни крадци и измамници,
12.
пострадал
21.07.2013 19:13:21
0
7
виваком измамници
11.
M
20.07.2013 12:11:08
2
6
Била съм клиент на всички оператори. За сега съм сравн доволна от Виваком, макар че смятам, че доста от служителите в офисите не са обучени.
10.
Фен
19.07.2013 21:08:56
9
3
VIVACOM FOREVER!
НАЙ - ДОБРИТЕ!
9.
огорчен
19.07.2013 12:45:54
1
7
Някой би казал "Да бе чел ! " , но не е точно така. Новото поколение от части са наясно с тези мръсни търговски приоми но има и много абонати , които дори и да прочетат условията , няма да разберат нищо. Примерно ... баба ми или ... майка ми ... Това е легален рекет и пълна липса на морал и управленченски дълг. Вече не се ядосвам на такива неща. Отчаян съм.
Уважаеми господа , закрилници на нашите интереси ... далеч съм от мисълта , че Вие не ползвате интернет и не сте информирано за случилото се. Когато няма адекватен механизъм за борба с нещо , което е в ущърб на народа , включително и Вас , моля , постарайте се да измислите нещо , което в последствие да се гласува в парламента ... примерно ... Бъдете градивни и честни и отговорни.
Не е луд този дето яде баницата , луд е този дето му позволява/дава.
8.
До Дани
19.07.2013 12:19:45
3
1
Единствено Мобилтел уведомява абонатите си, че им изтича договора, даже и датат споменава във фактурата.А ще се сетите, че "най-евтиния привидно"оператор е най-големия мошеник на пазара
7.
Дани
18.07.2013 21:12:30
0
15
Нормално за мен е следното: След като за всяка сметка ни уведомяват с СМС, за да не си изтърват парите, след като за всяка промоция също ни пращат не един, а по пет СМС-а, съвсем логично е, ако си уважават абонатите, да им изпращат и СМС, когато настъпва промяна в договорените условия. Например: Изтича ви договорът. Изтича ви промоцията. Изтичат ви договорените минути. И така нататък. Защото излиза, че за едно ни непомнят непрекъснато, а друго грижливо крият. Например ако изтече едногодишен договор и се разсееш, автоматично го подновяват, без да те уведомят. Лоялност трябва просто и всичко ще е наред.
6.
Rik
18.07.2013 19:08:53
1
23
Браво на авторката! Такова дебелоочие трябва да се наказва. Всеки бил длъжен да си чете договора. Ами ако всеки седне да чете договора си в офиса на Виваком, то ще им трябват много дни, за да обслужат клиентите си. Трябва преди да подпишеш договора да ти дадат примерен договор, да си го прочетеш на спокойствие в къщи и после да подписваш ако искаш. Иначе е много непочтено. После преди да изтече дадена промоция, Виваком са длъжни да уведомят клиента, а не да го карат да плаща нещо, което не е ползвал, само защото не бил прочел малките буквички на договора, които и с лупа не можеш да видиш.
5.
JIJOMAMA
18.07.2013 17:32:26
0
13
За жалост това е масова практика при всички оператори и доставчици на услуги. Ако имахме действащи регулатори то това нямаше да се случва и ако се случи то същия ще бъде санкциониран.
4.
И
18.07.2013 17:10:51
2
10
Виваком са най-големите измамници. Бягайте от там докато е време.
3.
poncho
18.07.2013 16:58:36
16
7
пак някаква платена публикация, автора ( защо ли не му виждаме името?) не знае ли че ДДС е данък който се внася в държавата, а не остава във фирмата, която го събира. Освен това откъде авторът разбра колко са клиентите на този пакет, че да направи аритметиката. Ясно е че фирмата за която пише не е любимата на автора, ама такава жалка история си е обида за нас читателите.
2.
Xaxo
18.07.2013 16:49:14
7
7
Не си прав freakybs .
Ти като си купуваш хляб от супермаркета четеш ли си подробно касовата бележка.Там може да пише че, 24 часа след като си купил хляба си длъжен да се върнеш в магазина и да платиш още 100 лева.
1.
freakybs
18.07.2013 16:04:57
6
13
Ами научете се най-накрая да четете - докато има балъци ще има и тарикати. Никой не ви кара насила да подписвате каквото и да е. Народа го е казал: кьорав карти не играе ;)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори