×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ердоган изумен от бургазлийче, изпяло по блестящ начин незабравима турска песен


Ердоган изумен от бургазлийче, изпяло по блестящ начин незабравима турска песен
Адвокат Богдан Йорданов се гордее с упорития си син Мартин, който спечели с песента си турската публика
25 Юни 2013, Вторник, 17:38 ч.
Автор: вестник Труд

Малкият Мартин спечели сърцата на всички с пленителното си изпълнение на "Дели Гьонлюм"

Изненадващо за мнозина 12-годишният Мартин Йорданов от Бургас стана победител в категорията за песен на 11-ата олимпиада по турски език в Истанбул. Новината дойде насред ожесточените протести и сблъсъци в южната ни съседка.

С парчето "Дели Гьонлюм" (в превод "Лудо сърце") на турския поп изпълнител Мустафа Джеджели Мартин взриви публиката и спечели журито, което го определи за безспорен фаворит в категорията. Българчето изпя песента на перфектен турски език.

Мартин получи наградата си от "турската Лили Иванова" Ажда Пеккан. На концерта по закриването на събитието на олимпийския стадион в Истанбул премиерът на южната ни съседка Реджеп Ердоган станал на крака при изпълнението на Мартин.

" Премиерът Ердоган не е страшен, нормален човек си е, аз съм го виждал и преди", каза пред "Труд" Мартин, който вече се завърна в Бургас. "Покрай нас протест не мина, но тъй като до хотела ни имаше протестиращи, ни заведоха в пансион. Там спяхме на дивани. А на концерта по закриването Ердоган даже ме спомена в речта си", разказа гордо Мартин.

Той е част от компания съученици, с които редовно е в скайп, а след всеки концерт звъни да разкаже на приятелите си как се е представил. Кореняк бургазлия е, живее в емблематичния за града блок "Краставицата". Момчето има много фенки, но все още си няма гадже. "За какво ми е, особено през лятото?", философства Марти.

Започнал кариерата си съвсем малък - едва на 4 години

Тогава ходел в детската градина "Ханс Кристиян Андерсен". Един ден диригентката Светла Стоева влязла да си подбере дечица за хора, харесала го и го поканила. Така го открили като солист и първата му изява била на фестивала "Сладкопойна чучулига". Като истинска бъдеща звезда още с първото си явяване взел първа награда.

Марти е много упорит, защото е роден на 10 април, зодия "Овен", разказа баща му - известният бургаски адвокат Богдан Йорданов. На видеозона, преди да се появи на бял свят, казали на родителите му да чакат момиче. Родило се момче за пълна изненада на всички. Майката Изабел Йорданова е шампион по латиноамерикански танци.

И така, след като спечелил "Сладкопойна чучулига", започнали да канят Мартин по конкурси в страната. Забелязват таланта му Маргарита Хранова като шеф на жури, Йорданка Христова, после Краси Гюлмезов, Хайгашот Агасян...

Мартин има харизма, която върви с него. Във Велико Търново го слуша директорът на фестивала "Маленкие звьоздочки" в Санкт Петербург. Той го кани да участва и българската звезда заминава. Спонсор е баща му, който винаги го придружава. В Санкт Петербург Мартин печели още от първия път. Много го харесва международното жури. Оттам получава покана и за други фестивали. Например за детския Сан Ремо и за Болоня. Мартин споделя, че винаги отива на конкурс с увереността, че ще спечели и никога не се притеснява от сцената. Бил е на фестивали в Русия, Полша, Литва, Латвия, Румъния, Молдова, Украйна...

Навсякъде печели или първо място, или "гран при".
Черешката на тортата за славянските страни е фестът "Славянски базар" в Беларус. Там Мартин печели трето място, но и наградата на 8-хилядната публика.

На два пъти канят Мартин да участва в детската "Евровизия", но той още не е решил. С Драгомир Драганов момчето бе водещ на предишната голяма "Евровизия", когато от българска страна участва Миро. Като водещ го канят и в чужбина, защото владее перфектно и английски език.

Но сензацията е огромната победа в Турция сред деца от пет континента и 140 държави. Участниците са 2000. Поканата за турската олимпиада идва, след като преди година и половина Мартин пее на националния празник на Турция в консулството в Бургас.

В първия момент Марти и родителите му не приемат много сериозно поканата за олимпиадата, но ги канят в Турция да гледат 10-я юбилеен финал, за да видят за какво става дума. Мартин е впечатлен от красотата и грандиозността на събитието и отсича: "Искам да пея на тази сцена!" Връща се в България и веднага започва курсове по турски език.

Отделно му изпращат човек, с когото да упражнява произношението си. Детето работи упорито цяла година. Според регламента олимпиадата изисква на първо място отлично владеене на езика.

Марти избира две песни - на Мустафа Джеджели и на Таркан. И двете са любовни и в тях се пее за тъга по любимата. Затова изпълнението започва с един стол, на който Мартин стои, плаче и тъгува. В Турция толкова харесват първата песен и клипа към нея, че втората въобще не се налага да я пее. В музикалната категория има 150 изпълнители, които са се записали предварително. Мартин преминава теста успешно и отива на финал.  Следва втори тест на турски език, пресяващ кандидатите за големия финал. Мартин го издържа успешно и се появява на сцената блестящ, така както си знае. Грабва голямата награда.

Наред с паричния приз българчето получава и стипендия за безплатно обучение в истанбулския университет "Фатих". Може още сега да започне, тъй като обучението е за даровити деца, но ако реши да довърши образованието си в България, стипендията има 10-годишна давност.

"Мечтата ми е да стана актьор", издава Мартин. Той има по голям брат - Драгомир, който в момента учи "Сценарий и режисура" в Лондон. Не иска да наследи адвокатската професия на баща си. "Да си бяха родили момиче", отсича той.

 


В категории: Лайфстайл


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Намерих я,
27.06.2013 19:33:43
1
0
чалга си е но готина,не като нашите простотии(българин съм)!Ето - http://www.vbox7.com/play:ac1d784b8f
6.
Благодаря,
26.06.2013 19:20:32
1
0
все пак някой знаещ турски и с поетически наклонности да опита на български!
5.
@Ako
26.06.2013 07:00:42
1
0
Засега на руски ...

Когда-то моя душа...

Когда-то моя неугомонная душа не умещалась в руках,
Эхх, где она была тогда, и где сейчас...
Хочешь - стань моим солнцем и сожги меня,
Стань моим дождем и заставь меня плакать,
Мой разум - в другом месте, не там, где мои чувства

Это какой-то сумасшедший ветер так меня отбросил,
Если бы можно было удержать счастье в моей золотой клетке

Хочешь - стань моим солнцем и сожги меня,
Стань моим дождем и заставь меня плакать,
Оковы моего сердца отныне у тебя.

Нет, разлука никогда не заставит меня плакать,
Мое сожаление не станет ненавистью или обидой,
Потому что не существует тоски более болезненной чем по тебе.

Хочешь - стань моим солнцем и сожги меня,
Стань моим дождем и заставь меня плакать,
Дай мне жить в страданиях и радостях.
4.
do2
25.06.2013 19:49:07
0
0
Mitko,stiskai zubi i dube da ti e qko.
P.S. Teksta e pravilen.
3.
Ako
25.06.2013 19:18:39
1
1
може някой да преведе текста от турски.Благодаря! Иначе го вижте : http://www.youtube.com/watch?v=yFAhfsEI2pY
2.
Митко до 1
25.06.2013 18:45:26
1
1
гугъла не ти е помогнал особенно мой поне думите си ги написал вярно :)
1.
M.Kirov
25.06.2013 18:01:23
2
0
Bir silah oğlu. Biz, Martin gurur duyuyoruz. Hayatta ve iyi olun.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Секс скандал с ексминистър, изнудват Асен Личев с порно Секс скандал с ексминистър, изнудват Асен Личев с порно В аферата е замесен изкуствения интелект, ръководен от хомосапиенс-изроди, разкри бившият шеф на екологичното министерство Три наши салати в топ 10 на света, бихме италианската "Капрезе" Три наши салати в топ 10 на света, бихме италианската "Капрезе" Класацията е на кулинарния пътеводител "Тейст Атлас" Полицаи откриха пребито 19-годишно момиче, издирват нападателя Полицаи откриха пребито 19-годишно момиче, издирват нападателя Тя е била отвлечена Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Млади надежди от „Акро Джъмп“ завоюваха златните медали, със сребро пък се окичиха представители на „Черноморец“ и „Орел“ -Айтос Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Ето кои са ТОП 10-те града най-гъсто населени с паралии... 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" Петима са пострадали в пътния инцидент Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Георги Чиликов и голмайсторът на А група за всички времена Мартин Камбуров продължават напред в VS Sport Open 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Не уточняват броя и състоянието на пострадалите. Районът е отцепен от полицейски екипи
Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори