Проф. Байкова: 1990 са Е-тата в храната, носят ни алергии и рак
Все повече хранителни добавки се тъпчат в храната ни. Четете внимателно етикетите, съветва проф. Донка Байкова.
14 Юни 2013, Петък, 09:36 ч.
Бройте добавките от етикетите и ако са повече от три, не купувайте стоката, съветва диетологът
В малко количество хранителните добавки не са опасни, но когато се натрупат в организма последствията са ужасни. Причиняват ни алергии и ракови заболявания, предупреди проф. Донка Байкова. Заместник-председателят на Българското дружество по хранене и диететика коментира в студиото на “Здравей, България” експеримент на Боби Петров. Репортерът на Нова телевизия взе два вида газирани напитки и два сока от столичен хипермаркет, за да ги даде за лабораторни изследвания за аспартам и други вредни хранителни добавки. Установено бе, че подсладителят е в допустимата норма.
Според проф. Байкова обаче, ако едно дете изпие сок и му се даде близалка, концентрацията на аспартама става тревожно висока. Това води до 92 болести, сред които са епилепсия и диабет, предупреди диетологът. Тя съветва да гледаме етикетите и да броим Е-тата на стоките, които консумираме. Много често обаче добавките са записани като подсладители или овкусители и човек трябва да си повиши културата на хранене, за да може да ограничи елементите, които в голямо количество причиняват дори и ракови заболявания. Само в хляба има 5 Е-та, а често в съдържанието на кренвиршите, освен кожата, сланината и нишестето, добавките заемат повече от 20% от консистенцията, уточнява зам.-шефът на Българското дружество по хранене и диететика.
“Одобрените хранителни добавки на българския пазар са вече 1990 на брой. Тези, за които четем на етикета на хранителните продукти, попадат в две основни групи. Едната е на т.нар. „полезни” добавки – обогатители, витамини, минерали, а другата включва технологичните подобрители на храната, като например емулгаторите”, каза още проф. Байкова. Според нея дори и вегетарианците не се хранят здравословно, защото повечето от плодовете и зеленчуците на пазара ни са вносни. Пътували са стотици, а понякога хиляди километри и затова са третирани с химични вещества, за да са по-трайни, добавя диетологът Донка Байкова.
В категории:
Здраве
Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп
Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш
Магдалена след "Ергенът": Проблемът не е в мен
3 урока за любовта, които повечето жени научават късно
Внимание: Обречени сме на бедност заради тези 3 навика
3 урока за любовта, които повечето жени научават късно
19/05/2024, Неделя 22:00
0
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла
19/05/2024, Неделя 21:53
1
Любовен хороскоп за 20 – 26 май
19/05/2024, Неделя 21:39
0
10 начина да възстановите емоционалната интимност с партньора
19/05/2024, Неделя 21:07
0
Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна
19/05/2024, Неделя 20:53
1
Съд касира избора за кмет на Омуртаг
19/05/2024, Неделя 20:26
0
Измама в интернет: Изтеглиха 200 лева от сметката на 20-годишна жена
19/05/2024, Неделя 20:02
2
Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш
19/05/2024, Неделя 19:31
2
Участничка в "Игри на волята" преживя ужасяващ инцидент. Възстановяването ѝ се определя като чудо
19/05/2024, Неделя 19:27
0
Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп
19/05/2024, Неделя 19:20
1
Ергенът бил смотаняк
19/05/2024, Неделя 19:16
6
Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото
19/05/2024, Неделя 19:13
3