×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Писмо до бургазлии по Гергьовден - да се преборим за граждански контрол върху ламята на безконтролната власт


Писмо до бургазлии по Гергьовден - да се преборим за граждански контрол върху ламята на безконтролната власт
1,2 милиарда лева годишно изтичат от обществените поръчки в корупционни схеми, от ДДС и акцизи се крадат 1, 7 милиарда годишно. Затова "Модерна България" организира и подписка за отзоваване на политици
06 Май 2013, Понеделник, 10:57 ч.
Автор: Здравка Кръстева

Трябва да се прекъсне хранителната верига от партийни субсидии и гигантски бюджети за подслушване и силов контрол върху гражданите, за което през последните години са изхарчени над 600 милиона лева

Скъпи съграждани, днес честваме Св. Георги – светец и воин, символ за победата на силата на доброто над злото. На този ден се питам как се използва силата в днешна България. И отговорът няма да ви изненада. Нито ще ви хареса. Използва се за контрол върху хората! С 200 милиона за партийни субсидии и с по 100 милиона годишно за подслушване си купиха безконтролна власт над нас. Няколко поредни правителства упражняват тази власт над обществото много системно. Ту перфидно - с моркова на безкритични медии, захаросани новини, платени „говорещи глави” на социолози, анализатори и коментатори и купен вот. Ту по мутренски - с тоягата на подслушването и административния рекет върху този, който смее да надигне глас и няма политически гръб в някоя от големите партии.

Знаете ли от колко съмишленици с малък бизнес, магазин или заведение чухме, че ще гласуват и агитират за идеите ни за граждански контрол, но се страхуват да сложат на витрината плаката с деветката на „Модерна България” за да не им изпратят данъчна или друга проверка? Страх в нашия Бургас? В най-добрия град за живеене в България? Градът с успешния кмет на ГЕРБ? Да, явно дори в градовете, където разчита на подкрепа, властта не оставя нищо на случайността – където не успява „со кротце”, се кани да задържи властта „со малко кютек.”

Бургазлии, не трябва да се свиваме и плашим! Имаме нужда да се вдъхновим от днешния голям празник, от силата на доброто и от вярата, че то винаги побеждава ламята! Да се преборим за граждански контрол върху ламята на безконтролната власт. Не на думи, не като пожелание, а с много конретни действия, които ще променят баланса на силите между хората и властта. С контрол върху политиците чрез отзоваване на депутати, общински съветници и кметове, за което ние от „Модерна България” събрахме вече повече от 160 хиляди подписа.

И не е вярно, че е популистко или недемократично. Напротив, отзоваване има в Латвия, Германия, САЩ, Канада и други демокрации и е оръжие в ръцете на техните граждани за контрол върху самозабравили се политици. С контрол върху законите чрез конституционна жалба при нарушени права на гражданите, за което също инициирахме подписка за национален референдум. С реален контрол върху монополите чрез премахване на всичките им законови привилегии при събиране на сметките и право на гражданско вето върху решенията на ДКЕВР за повишване на цените, което да се преодолява трудно с квалифицирано мнозинство.

Като спрем да вярваме на хора, които обещават, че ще се борят с корупцията, откъдето изтичат милиарди годишно, а после само разнасят папки до прокуратурата. Вместо това ние от „Модерна България” предлагаме няколко бързи промени, които ще направят много по-трудно за хората във властта да крадат и пилеят ресурсите на страната. Публичност на всеки бюджетен разход в общодостъпен сайт на всяко министерство, агенция и община, в който обществото да следи как се разпределя публичния ресурс. Сайтовете да позволяват търсене, така че лесно да се сумира коя фирма и организация колко пари общо е усвоила.

Пак там - списък със задълженията на държавата и общините към бизнеса, за да се види дали не погасяват приоритетно задълженията към приближените си олигарси, докато обричат други на финансов колабс заради невърнат навреме ДДС или друго задължение. Единно звено за обществените поръчки под много строг управленски и обществен контрол, а не слободията на министерства, общини и други администрации с нагласените конкурси, за които чухме да си говорят доскорошния премиер, министър и градски прокурор. Не можело да стане? Напротив, може – нямат интерес да го направят, защото така ще пресъхне потокът към черните партийни каси и офшорните сметки. Знаете ли, че по данни на БОРКОР 1,2 милиарда лева годишно изтичат от обществените поръчки в корупционни схеми. От ДДС и акцизи се крадат 1, 7 милиарда годишно. Представете си какъв можеше да е ефектът от тези пари, ако се насочваха към общественополезни цели.

И нещо много важно – трябва да се прекъсне хранителната верига от партийни субсидии и гигантски бюджети за подслушване и силов контрол върху гражданите – общо 600 милиона за последните четири години. „Модерна България” не само сме единствените, които при регистрацията си за изборите в ЦИК официално се отказахме от партийни субсидии, но ще се борим за тяхната пълна отмяна. Субсидиите явно не работят България, в системата на безконтролна власт. Те не спряха партийната корупция и нагласените обществени поръчки, а вместо това превърнаха партиите в рентиери с милиони на влог и още повече развързаха ръцете им за манипулации на обществото!

Ако се върна към математиката, с която ме възпита Бургаската математическа гимназия, сега е нужно да обърнем двете страни на уравнението: не контрол на властта върху нас, а граждански контрол върху властта! За това се борим ние от Гражданската листа „Модерна България”. Ако искате тази промяна, подкрепете ни с номер 9!

*Здравка Кръстева е водач на Гражданска листа „Модерна България” за Бургас и София 24-МИР




Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
2
Коментара по темата
2.
Do N1
06.05.2013 17:24:11
0
0
Е как кой? Ами част от олигархията разбира се, че от къде иначе толкова много кинти за реклама?
1.
бургазлия
06.05.2013 14:02:58
0
1
Интересно с какви пари плащат тази сериозна кампания- билбордове навсякъде, медийни клипове.Искаме да знаем кой стои зад вас- оповестете публично спонсорите си .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори