Боите за яйца опасни, повишат риска от тумори?

Жълтото багрило Е 102 предизвиква алергии, предупреди проф. Байкова. То е забранено в Англия, но у нас намира голямо приложение.
02 Май 2013, Четвъртък, 09:31 ч.
Проф. Донка Байкова: Жълтото багрило Е 102 предизвиква алергии
Боите за яйца и за сладкиши могат да са опасни за здравето, предупреждава проф. Донка Байкова. Пред камерата на Нова телевизия диетологът предупреди, че жълтата боя, позната още като тартразин (Е 102), предизвиква алергии. Тя е разрешена от организацията за безопасност на храните, но никой досега не е изпитвал, когато комбинираме много добавки и ги приемаме в свръхколичество, какво ще се случи в човешкия организъм, уточнява проф. Байкова.
Багрилото предизвиква най-алергичните реакции и непоносимост. Други реакции, които могат да се прояват от тартразин са мигрена, замъглено зрение, сърбеж, хрема и лилави петна по кожата. В комбинация с Бензоена киселина (E210) Е 102 предразполага към хиперактивно разстройство в поведението. Според специалистите по здравословно хранене, тартразинът повишава риска от появата на тумори и затова е забранен в Норвегия и Австрия. У нас обаче той намира широко приложение. Е 102 се съдържа в газираните напитки, в яйчения крем на прах, в сладоледа и в ледените близалки.
Диетологът проф. Донка Байкова съветва постещите да не се нахвърлят след Великден на храните, от които са се въздържали по време на постите, защото ензимните системи са били изключени продължително време и ако минат в режим на свръхработа, има риск от възпаление на храносмилателните органи.






Мъж почина при мистериозни обстоятелства във Велико Търново
16/09/2025, Вторник 22:03
0



Бургазлията от "Ергенът" посочи на какво разчита най-много при първа среща с жена
16/09/2025, Вторник 20:57
3





Започват яки ремонти на АМ Тракия, вижте къде ще са
16/09/2025, Вторник 19:41
0











