×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В посока юг развиваме нов град Обзор, ще има повече поминък, бизнес и блага за моите съграждани


В посока юг развиваме нов град Обзор, ще има повече поминък, бизнес и блага за моите съграждани
Кметът на Обзор Христо Янев: Имаме пясъчна ивица с дължина 8 км, част от нея са девствени плажове. През лятото ставаме около 50 хил. души, но за всички ще бъде комфортно
02 Април 2013, Вторник, 15:26 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА Снимки автора

В Плана има много зелени площи и зони за паркиране, няма да допуснем презастрояване

38-годишният Христо Янев е кмет на кметство Обзор първи мандат. На местните избори през 2011 г. взе вота в Обзор с бюлетината на ГЕРБ и стана единственият кандидат на партията, който успя да спечели избори в Общината. Това не му пречи да работи еднакво добре с общинската администрация, ръководена от кмета Николай Димитров и с вече бившето правителство на ГЕРБ. Споделя, че среща подкрепата и на съгражданите си. А всеки, който посети Обзор ще разбере, че определено има защо.

След периода на забвение, в който бе изпаднал града през последните години на уморено управление, постепенно започва да придобива нов вид –модерен и европейски. Голямото предимство на курортното градче е, че се спаси от презастрояването, характерно за другите райски кътчета по Черноморието, нещо, което му позволява да се утвърди като един от атрактивните морски курорти.

Христо Янев е семеен с едно дете – момиченце в трети клас. С усмивка разкрива, че винаги се е чувствал местен шовинист и въпреки възможностите, които е имал, е решил да остане в родния си град. Ядосвал се е за много неща, с които всеки ден се е сблъсквал като жител на Обзор. Затова решил да се пробва в местната политика: „Най-добрият начин да направиш нещата така, както искаш е да ги контролираш – тогава няма кой да ти бъде виновен”, обича да казва Христо Янев.

-Г-н Янев, първото впечатление от вашия град на всеки външен човек е изрядната чистота по улиците. На кого дължите?

- Имаме си собствено БКС – на Несебърска община. То отговаря за седем съставни селища – Емине, Баня, Приселци, Раковсково, Паницово, Козница и Обзор. Но сега няма как да изглеждаме чисти. Елате след 15 май, когато влиза в сила забраната за строителството по Черноморието, всичко се нормализира и тогава наистина всяка улица ще изглежда изрядна.

- Колко души живеят в Обзор и какви данъци внасяте в бюджета на общината ?

- В Обзор живеят около 2400 жители. Спорно е да се каже какво внасяме като средства от данъци и такси в бюджета на Община Несебър, защото парите се разхвърлят по параграфи и е трудно да се прецени с точност. При всички положения обаче получаваме повече отколкото внасяме.

- Виждаме сериозни инвестиции в общия облик на града – църквата е в много добро състояние, училището също, кметството е ремонтирано. Доскоро Обзор имаше облик на обикновено село. Как го постигнахте?

- Заслугите са комплексни – на държава, на общината и на кметството. Всеки има своя принос за развитието на едно населено място. Няма такъв бум на строителството, както бе допреди няколко години, но като цяло продължава да се строи. Сега пускаме Южен плаж. По този ПУП се работи от няколко години. Налице е голям инвеститорски интерес. На практика един нов град се развива в посока Юг. Терените там влизат в регулация, изгражда се инфраструктурата.


За чистотата в Обзор отговаря общинско БКС, затова градът спокойно може да посреща първите туристи след 15-ти май

-Този нов град с рамките на Обзор ли ще е ?

-На всички ни очакванията са такива. Това означава, че ще има повече хора, поминък, бизнес и блага за моите съграждани. Опитваме и да не допуснем презастрояване, което виждаме на много места край морето. Заради това и планът е съобразен изцяло с новите изисквания. Има много зелени площи, зони за паркиране, каквито липсват в сегашния план на Обзор и това е много голям проблем, с който се сблъскваме всяко лято. Сега го заложихме като приоритет и дай Боже до края на годината планът да стане факт и да подтикне инвеститорския интерес

- Изтича срокът за подаване на молби за преместваемите обекти този сезон. Има ли интерес?

-Винаги е имало голям интерес по отношение на тротоарните права за поставянето на преместваеми обекти. Но като цяло посоката на моето управление е за намалянето на тези терени. От миналата година наложихме промяна във визията на града. Настоявахме всички търговски обекти да имат по-добър визуален начин. Така че да бъде приятно на хората, както да се разхождат, така и да пазаруват. Забранили сме търговията по тротоари, на които има повече пешеходци. Забранихме също дървените бараки и метални конструкции. Направихме всички павлиони еднакви – с една и съща квадратура и ролетни щори. Ограничихме зоната за търговия с 50 %. В последните години Обзор се бе превърнал в Капълъ чарши. Но за да не ощетяваме бизнеса устроихме едно ново пазарче на ул. „Козяк”, която преди бе затворена и пустееща. Обновихме я и я превърнахме в търговска локация. Изчистихме центъра от абсолютно всичко, което бе кич. Единствено лятото разчитаме на атракциони, като питони, камили и групи, които искат да пеят.

-Какво е положението с плажната ивица, в Приморско бурите отнеха големи площи, в Бургас също?

-Тази година за късмет нямаше голяма буря, но притесненията ни относно намалянето на плажната ивица са сериозни. Извиках експерти от „Геозащита“- Варна, те изказаха становище, че ивицата наистина се „топи”. Препоръчаха да се направят брегоукрепителни съоръжения. Проблемът съм го споделял, както с местната власт, така и с държавната. По тази тема преди месец с депутата от ГЕРБ Иван Вълков бяхме организирали среща в Обзор, на която нашите народни представители се ангажираха да се приеме законодателство за строителство в акваторията на Република България, защото за жалост такъв закон нямаше. Той бе приет на първо и второ четене от 41-ото Народно събрание и чакаме обнародването в Държавен вестник. Веднага след това започване проектиране на тези съоръжения, за да можем да съхраним морската ивица.


За кмета укрепването на реката ще е най-голямото постижение, заради огромните щети, които тя нанася след всяка зима

- Плажната ви ивица може ли да поеме всички туристи, предвид факта, че на юг вече има плажове, които не могат да задоволят нуждите на туристопотока ?

-В Обзор има пясъчната ивица от около 8 км. Тя започва от река Бойница и свършва след Иракли. Зоните, които се отдават за плажуване са до т.нар. местност „Смриките”. Голяма част от тази зона е с девствени плажове. За Южния плаж пък вече имаме концесионер, който много прилежно го поддържа – с бани, тоалетни. Плажът придоби по-добра визия, но през изминалата година бе празен. Като цяло плажна ивица в Обзор има достатъчно въпреки потока от туристи. През лятото ние ставаме 40-50 хиляди души.

- Кои са концесионерите на трите плажа ?

-На Южния е фирма на бизнесмена Петър Първанов, Централният се държи от Рали Пенков, а на Север – концесията изтече и очакваме да обявят новия наемател. Нямаме проблеми с концесионерите. Проведохме няколко срещи с тях, те имат интерес да инвестират, дори Рали Пенков пое ангажимент да изгради още една тоалетна на Централния плаж.

- Кога ще приключите с ремонтите на уличната инфраструктура, видяхме пред кабинета ви едно семейство, което има магазин, а достъп до него няма?

-В момента тече изпълнение на инфраструктурните ни проекти. Знам за неудобството, но не мога да направя чудо. Това бе един от основните ми ангажименти, когато се кандидатирах за кмет. В четиригодишния мандат заложихме на развитието на инфраструктурата и популяризирането на Обзор като традиции и история, и си спазваме обещанието. Миналата година направихме ремонт на три улици – с тротоарни и подземи комуникации, с вертикална планировка. Сега също правим около 2 км. улици. Това е посоката, с която можем да променим облика на града. Донякъде разбирам, че хората недоволстват, защото когато изкопните работи се извършват през зимните месеци разнасянето на калта е неизбежно. За да стане нещо хубаво трябва да се мине през този етап.

-Разбират ли ви местните хора като цяло?

- Настроенията са смесени. Едни казват, че няма да успеем да се оправим за сезона, други пък отбелязват, че става много хубаво и трябва да се изтърпи. Надявам се до 15 май всичко да си влезе в нормите и цялата инфраструктура да бъде заменена с нова.



В категории: Несебър


8
Коментара по темата
8.
YORGA
18.04.2013 12:01:13
0
0
MNOGO MI HARESVA OBZOR I REDOVNO GO POSESHTAVAME I MI STAVA PRIATNO CE GRADA STAVA VSE PO HUBAV, BRAVO NA KMETA, LICI SI CE SE GRIJI DOBRE ZA KURORTA. NOVIA GRAD SHTE SE STROI NE NA BREGA NA MORETO A OBHVASHTA CIALATA ZEMEDELSKA ZEMIA POD PATIA BURGAS-VATNA I STIGA NIAKOLKO KILOMETRA PREDI IRAKLI. NE E LI PO-DOBRE VMESTO DA SE TAPCAT EDNI V DRUGI VISOKI SGRADI,GRADA DA SE RAZSHIRI V NISKO STROITELSTVO S MNOGO ZELININA. TOVA E ZA POCIVKA,A NE KATO SARDELI V KONSERVA.
7.
Кой го направи кмет?
06.04.2013 10:21:57
0
0
Този кмет не беше ли протеже на Валентин Кръстев?
6.
7479
04.04.2013 22:03:29
0
3
neznam koi kakvo pravi no obzor e mnogo chisto i hubavo gradche
5.
ангел стоименов
03.04.2013 10:45:31
0
2
Аз съм от Сливен и обичам да ходим в Обзор, хубаво е като чета подобни амбициозни проекти на кмета, градът трябва да се развива, за да бъде още по-привлекателен. Успех!
4.
Гринго за Гришата
03.04.2013 10:44:26
0
0
Нов град строим и много мангизи ще дойдат - благо ще има за всички нас, а ти и ти грозната ти женка ще си дъвчете мандрахулите от яд и нянките от яд.
3.
Гришата
02.04.2013 18:46:47
2
3
Явно добре е платил г-н Янев. При подобно намерение за строителство от някой друг кмет, тоя сайт щеше да квичи кански, пък сега едно благо,благо. Нов град на южния плаж, пък няма да бъде презастроено, това само с платена статия може да стане.
2.
недостъпен
02.04.2013 18:32:32
0
1
Поздравление на кмета за започнатите ремонтни дейности,но някой търпят загуби заради това и трябва да бъдат обезщетени по някакъв начин.Освен магазина,който е напълно фалирал на улица Черноморска има стоматологичен кабинет,очен кабинет,козметичен салон и оптика,които плащат наеми на община Несебър,а достъп до тях няма.
1.
spermin
02.04.2013 15:54:46
0
2
kradeca kak sa upulil vse edno mu puka za grajdanite.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори