×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутатите, избрани в Бургас, ще са огледало на обстановката в страната


13 Март 2013, Сряда, 15:21 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Подготовката за вота чисто технически закъснява, независими кандидати е почти невъзможно да се появят

- Г-н Мосинов, вие имате сериозен опит при провеждането на избори, тъй като сте бил многократно председател на Районната избирателна комисия (РИК). Предстоящите предсрочни избори ще се различават ли организационно от провежданите до сега, кой ще води консултациите за състава на новата РИК?

- Консултациите за РИК отново ще бъдат проведени от областния управител, съставът ще бъде назначен от ЦИК. Общо взето процедурата е същата, това ще бъдат първите парламентарни избори по сегашния Изборен кодекс. По него извъртяхме президентски и местни избори. На предходните избори за Народно събрание имаше и мажоритарни кандидати, а сега вотът ще е чисто порпорционален. На Бургас се дават 2 мандата повече от преди. Районът е интересен именно с това, че има разпределение на много мандати.

- Има ли в други райони на страната толкова много депутатски мандати, досега Бургас имаше 13 народни представители?

- Един район в София и във Варна. На практика намалени са мандатите в Габрово например. Бургас е един район, който показва каква е картината в страната, за разлика от София и Варна, където нямат влияние на ДПС. Докато тук имат влияние всички партии и сме най-огледалния район, в който се вижда обстановката на национално равнище.

- Ще има ли съществени разлики в гласуването?

- На практика няма сериозни изменения. Логиката е, че това са порпорционални и партийни избори, с хипотетична възможност за независими кандидати, което е много трудно. Това е достижимо при местни избори, например Тодор Батилов преди години стана независим общински съветник. Но сега предстоят национални избори и има национална квота.

- Широко се коментира как може гражданите да имат по-силно влияние върху състава на Народното събрание. Приложими ли са идеите за префернциално гласуване или за напълно мажоритарни избори?

- Преференциалното гласуване е трудно приложимо. В България няма условия и за тях. Това би означавало да се раздели страната на 240 избирателни района. Бургас примерно ще има 3 района, Руен - два, ще бъде трудно да се определят коя община в кой район ще е. Мажоритарни избори бяха първите – през 1990 година. В Бургас например се знае, че „Славейков” гласува в червено заради НХК, а центърът - в синьо, то така е било и винаги. В чист смисъл мажоритарни са английските избори.

- Кога трябва да започне техническата подготовка за вота, има ли достатъчно време?

- Веднага след официалното насрочване за изборите. Мисля, че малко изоставаме за датата 12 май. Иначе кампанията отново е 1 месец.

- Вие готвите ли се нея като кандидат-депутат?

- Харесвам си работата в Общинския съвет. Искам да има мнозинство, което да ни чува какво говорим. Харесвам си града, искам да работим за него.


В категории: Политика


Флагман.БГ Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит 29/05/2024, Сряда 12:00 0
15
Коментара по темата
15.
ДО ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО-ВАЖНО !!
16.03.2013 23:06:07
0
0
г.Лапчев с вдигането на данаците какво мислите че постигате освен гнева на хората.Георги Костадинов умишлено ве тласка към пропаста тои същия иска да седне на кметското място.Сега и чистотата искате да преватизирате което хората ще изригнат в тази малка община.Циголаря купи по 2 лв земята по пътя за с.Изгрев там ли ще е чистотата сега.Кмете ти си проигра шанса целя град те мрази високомерен си и надменен горски чиновник.
14.
ДО ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО-ВАЖНО !!
16.03.2013 23:05:22
0
0
г.Лапчев с вдигането на данаците какво мислите че постигате освен гнева на хората.Георги Костадинов умишлено ве тласка към пропаста тои същия иска да седне на кметското място.Сега и чистотата искате да преватизирате което хората ще изригнат в тази малка община.Циголаря купи по 2 лв земята по пътя за с.Изгрев там ли ще е чистотата сега.Кмете ти си проигра шанса целя град те мрази високомерен си и надменен горски чиновник
13.
Smenihte zaglavieto
16.03.2013 16:20:13
0
1
ааааааааааааа сменихте заглавието, малоумника прочете във форума, че мандатите ще бъдат 14, а не 15. Баси специалиста - стана за смях на кучетата - хахахахаха
12.
kirqza
16.03.2013 05:30:44
1
2
mazno razplyto kopele si Mocinov
11.
приятел
14.03.2013 12:17:28
2
8
Успех, приятелю ! Познавам те като знаещ и можещ човек. Хората,които те познават ценят възможностите ти винаги да си на висота във всичко.Подмини дребните душици - завиждат,защото никога няма да достигнат твоята класа. Успех !
10.
do AANALLIZATOR
14.03.2013 11:24:03
2
2
Виж сега приателю или другарко, аз колкото и да съм далеч ви знам всичките, нормалное от младежки глас да сте настъпани или пък възрастното крило на БСП да искате да си поживеете още малкко на върха. Но времето освен, че е раздело, вече ви е изчерпано, от която и прослойка да сте.
Никой не е дал награда на Мосинов, а изразяваме мнение, че той е достойният човек за промяна. Дали тя ще се случи е въпрос на време, нагласа, гледна точка и много работа в правилната посока. Началото е като се демонстрира готовност, готовност щафетата да се даде на хора като него. А не на хора като вас от МГ и от ОЛД БКП...
Член на партия е равно на представител на определена гражданска група с дадени социални или пазарни възгледи. Демокрация. Конституционализъм. Съвремие. Приеми го и го наричай както си искаш.
9.
куку
14.03.2013 11:08:24
1
5
някой май се е уплашил от Мосинов, сериозно го притеснява адвоката и неговата позиция против синята зона, против субсидията за Младежки глас, против високите данъци. хора да ругаят все ще се намерят, никой не обича адвокатите, но хора, които имат смелост да имат свое виждане и ценности все по трудно се намират, а иначе е много е лесно да викаш че всички са мошеници
8.
АНАЛИЗАТОР
14.03.2013 09:42:59
5
2
Коментатори, не бързайте с наградата за Мосинов, защото последната дума имат гражданите от избирателния район, а не подмазвачите и блидолизците. Член на БСП (БКП) е равно на мошеник!
7.
S7
14.03.2013 07:21:08
3
5
Да,да,да! На готина статия с интелигентено интервю активността от глупци коментатори е видна. Сега на бързо ще се активизират всякакви хора с пуловери, такива без особени ангажиементи, някои дето допиват сутрин от вечерта, други дето не могат да ползват компютър ще се обадят на такива дето мога, да плюят.
Статията е от Мосинов, а той на времето бе силно демонизиран от враговете и приятелите си, не случайно.
Успех. Коментарът на депутатството е на място. Всъщност депутат е просто едно стъпало, но не и най високото, което може да заеме човек като теб. Успех.
6.
do mitko Kirov
14.03.2013 07:13:10
3
1
Глупаво момче, надявай се да не ти се налага да опреш до услугите на ония Кожудеров и до човекът, който обиждаш.Знаеш, че са най добрите.
А ти просто си едно петно, леке му викат на това като теб. Платен, безплатен. Глупчо, седнал да реве тука.
Ший си гоблените.Те са по-евтини.
5.
Киров
14.03.2013 07:09:37
1
4
Съгласен! Даже повече, според мен няма нужда от независима квота и кандидати, защото те винаги попадат в зависимост. Няма как един независим в общински съвет или в Народно събрание да формрира решения , мнения, той може да бъде само един говорител без чуваемост. Политическата система изисква мнозинства. Само че темата е много чувствителна и доскоро управляващата парламентарна партия фиктивно въведе възможността за независими политици.
Относно коментарите, дали ще има 13-14 или 15 мандата, Мосинов е сериозен умник, за разлика от комплексираните коментаторчета - лелички, чичовци и млади безхаберници.
И аз харесвам работата ти в общински съвет, но съм убеден и в успешността на друго поприще-следващо стъпало.
Бургазлията сигурно е фен на колегите си от герб или МЛагеджки глас. Лошо няма. Разни хора, разни идеали.
Ред е на социално мислещите и прогресивни личности.
Успех!
4.
mitko
14.03.2013 07:05:28
3
1
ti ebano my6kano v gaza s nojove kopele ti si nai golemiq mo6enik pomiqr .li4no men izlaga ne6tasnik s 1500 lv no ne zabravqi vsi4ko se vra6ta ne6tasnik mazen mirizliv ti i oniq kojyderov 6te vi doide vremeto
3.
До Иван Р
13.03.2013 21:53:52
2
0
Дори да се объркал в броя на мандатите, не е малоумник, бъди сигурен, а ти си комплексар, щото се заяждаш на дребно и нали знаеш Бургас се пише с главна буквичка.
2.
бургазлия
13.03.2013 20:16:30
4
1
Абе като няма да го огрее за депутат, харесвал общинския съвет. Нещо гроздето е кисело.
1.
Ivan P
13.03.2013 16:19:58
4
3
абе малоумник - най-много 14 мандата ще има за бургас...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Йоана завърши гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски“ в Бургас Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма В рамките на 3 семестъра студентите ще научат историята на класическата и модерната фотография и как тя може да е част от съвременното изобразително изкуство Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Управители на крайбрежни заведения в Северния плаж споделиха, че цените на напитките остават без промяна от миналото лято
Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори