×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов е премиер за предпочитане пред алтернативата БСП и ДПС


02 Март 2013, Събота, 14:57 ч.
Източник: Агенция Фокус

Борисов няма образованието и шлифовката на Симеон, но безспорно има много по-точен политически усет и талант

- Г-н Алексиев, предполагам, че следите събитията в България. Какво според Вас става тук - революция, метеж или някаква „българска пролет”?

-  Може би е рано да се каже какво точно става на улиците, но погледнато повърхностно, като че ли има елементи и от трите феномена, които изброявате. Но когато говорим за такива радикални явления, нека да не забравяме, че България от двадесет и четири години насам с всичките й очебийни недостатъци и проблеми, е демократична държава и сравнения с бруталните и репресивни режими в Арабския свят, които предизвикаха Арабската пролет, са неуместни. Както и сравнения с държави, в които стават успешни преврати. Ако ми позволите да бъда оптимист, ние сме осъдени на демокрация. И това, което става на площадите, едва ли ще промени тази добра орисия.

- Това значи ли, че причините са най-вече икономически и не застрашават политическото статукво?

- Разбира се, че не значи това, тъй като икономическото недоволство, ако е достатъчно масово, неминуемо се превръща в политическо предизвикателство за статуквото. А нашето политическо статукво има голяма нужда от предизвикателство и промяна.

- Какво точно не е наред със статуквото?

- Може би трябва да попитате какво е в ред. Дайте набързо да го погледнем това фамозно статукво. Във всяка нормална европейска държава има една партия на дясно от центъра и една - на ляво от него. Какво има в България? Има една вождистка партия - ГЕРБ, която претендира да е дясна, но няма истински десни разбирания. По принцип, вождистки партии имат някаква политическа идеология само дотолкова, доколкото вождът има такава. Ако при него тя липсва, липсва и при партията. Помните ли една партия, която се казваше НДСВ? Къде е сега? Симеон беше един посредствен политик без идеологически компас, за когото народът си внуши, че идва на бял кон да спасява нацията. Слава богу, той си отиде така, както дойде, тихомълком, без да забележим, че го няма.

Не искам да сравнявам тук Борисов със Симеон. Борисов няма образованието и шлифовката на Симеон, но безспорно има много по-точен политически усет и талант и досега е постигнал много повече като политик. В сегашната суматоха някак си се забравя, че България има много стабилна макроикономическа рамка, че банковата ни система е между най-стабилните в Европа и че данъчният ни режим е предмет на завист и то не само в Европа. Вярно е, че това е най-вече работа на Дянков, който според мен е най-качественият финансов министър след прехода, но Бойко го назначи и му даде възможност да осъществи тази програма. Казвам всичко това, за да напомня на тези, които могат да мислят, че нещата могат значително да се влошат. Питайте египтяните дали са по-добре при ислямистите отколкото при „фараона” Мубарак.

- Искате да кажете, че ако Борисов дойде отново на власт, това не е краят на света?

- Не само, че не е краят на света, а определено е за предпочитане пред алтернативите. Главната алтернатива, разбира се, е правителство на БСП и ДПС. За съжаление, и в двете партии текат процеси, които са смущаващи. БСП отново се профилира като партия, напълно сервилна на руско-мафиотските интереси във връзка с „Белене” и цялата енергийна политика и, което е още по-опасно, започна да обещава да увеличи данъците. Това ще торпилира шансовете ни да излезем от кризата за години напред. В ДПС също се наблюдават опасни тенденции. Със своята публична защита за подсъдимите ислямисти в Пазарджик, преди съда да се е произнесъл, Доган демонстрира открито неуважение към законите на страната. Да сравняваш законите на България днес с комунистическото правосъдие е не само абсурдно, но и може да се изтълкува като подстрекателство те да не се спазват. Доган не е ислямист и не мога да си обясня това негово поведение освен като реверанс към управляващите ислямисти в Турция във връзка с неговите вътрешнопартийни боричкания с Касим Дал. С две думи, идването на власт на БСП И ДПС спокойно може да доведе до нова катастрофа за България.

- А десните партии?

- Кои десни партии? Двете партийки, представени в парламента, отдавна са загубили доверието на дясномислещите хора в България и единствената им цел като че ли е да запазят топлите си местенца. Познавам високо интелигентни и свестни хора между тях, но ръководството им отдавна е минало давност. На един от митингите видях плакат със стара българска поговорка, която изцяло отразява моето отношение спрямо официалната десница: „Със стари курви, нов бардак не се прави”. Ако по някаква случайност се появи нова принципна дясна партия, от която според мен има крещяща нужда, аз ще гласувам за нея с две ръце. Страхувам се, че това е малко вероятно.

- От казаното досега изглежда, че Вие безрезервно ще подкрепите Борисов при новите избори.

- Това, което казах, е, че Борисов има заслуги за стабилната макроикономическа и фискална политика на страната и че е за предпочитане пред алтернативата на БСП и Доган. Той обаче също има заслуга и то доста голяма за влошената енергийна конюнктура, която извади хората на улицата. Както съм Ви казвал и при предишни разговори, Борисов направи два огромни гафа, които могат да му струват властта. Първо, наложи абсолютно неоправданият шистов мораториум без никакви смислени доводи и след това подписа заробващия страната ни договор за „Южен поток”. Между другото, един проект, които беше подписан, когато Европейският съюз официално започна да разследва незаконните монополистични практики на „Газпром” и който открито противоречи на Европейското законодателство за Третия енергетичен пакет. Тези две колосални грешки решително допринесоха за влошаването на енергийния сектор и поскъпването на цените за ток и парно. Ако той не обещае незабавно да отмени мораториума и да спре Южен поток, докато Европа не го одобри, той не заслужава да бъде преизбран.

Българите трябва да разберат веднъж и завинаги, че ние трябва да разчитаме само на себе си и че без спешното разработване на нашите шистови и черноморски газови ресурси и без еманципация от руската енергийна мафия и нейните местни лакеи, България никога няма да има прилични цени за ток и парно.

Погледнете за минута какво става по света, за да разберете до каква степен българите са жертва на тази неразумна политика. Днес в Щатите обявиха едно дълго изследване на потенциала на Барнет Шейл в Тексас, първото разработено шистово находище. Оказва се, че там има газ за още 30 години. Очаква се, че и другите шистови находища имат подобен потенциал, което значи, че американците в продължение на десетилетия ще се ползват на евтин газ, които сега струва 4-5 пъти по-малко от това, което „Газпром” ни изнудва да му плащаме.

- Интересно защо протестиращите като че ли не обръщат внимание на цените на парното.

- И аз си задавам този въпрос, защото цените на газта в България са несъразмерно по-високи от тези на електричеството, но не виждам никой да протестира срещу това. Напротив, улицата иска да се национализират ЕРП-тата, което е безумие, а не обръща никакво внимание на трагичната ни зависимост от Русия. Може би това е един от отговорите на въпроса кой дърпа конците отзад.

- Вие засегнахте може би най-важният въпрос, по който все още няма яснота - кои са протестиращите, какво искат те и имат ли те някакво политическо бъдеще.

- Аз съм в чужбина в момента и не мога добре да преценя какво точно става. Ясно е, че има много хора, които изнемогват от непосилните сметки за ток и им е дошло до гуша. Тези хора имат доста разумни искания както от икономическо, така и от политическо същество. Но има и други, които преследват други цели. Безспорно е едно и то е, че българската енергетика е свръхрегулирана, което дава възможност на ръководството да играе всякакви игри. „Ройтерс” напоследък изнесе, че българските ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове получават от регулатора по-големи цени на едро за мегават/час, отколкото тези в много по-богати ЕС държави. Как се получава това в най-бедната страна в съюза? Аз нямам особено доверие на бюрократите от ДКЕВР и енергийния холдинг и мисля, че исканията те да бъдат разследвани обстойно заслужават внимание. Защо в България, например, все още няма енергийна борса? Кой пречи, в чия полза е това? Ето това са въпроси, на които протестиращите би трябвало да искат отговори. А не да искат национализации, които ще гарантират, че никой чужденец не би инвестирал един цент в България в бъдеще.

Що се отнася до политическото бъдеще на демонстраторите, ако са ербап и мислят, че народът е зад тях, защо не се организират в партия и не участват в изборите? Вместо това, чувам, че щели да формират правителство в сянка, искали граждански квоти в управлението и прочие налудничави идеи целящи да получат власт, без да участват в демократичният процес. Това не може и няма да стане.

-И последен въпрос. Кои от политическите проблеми на България бихте искали да видите дискутирани през изборната кампания, която започва?

- Зависимостта на правосъдието от властта, която го корумпира, е един от най-болните въпроси на българската демокрация в момента. Бих искал да видя дискусия за преки избори на съдии като алтернатива на сегашния бардак в правосъдието. Въвеждане на мажоритарна система на избиране в бъдеще е също тема, заслужаваща обстойно обсъждане.


В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
ionstorm
05.03.2013 07:31:24
0
1
От месеци не бях чел толкова глупости на едно място.
"А не да искат национализации, които ще гарантират, че никой чужденец не би инвестирал един цент в България в бъдеще."
Аз искам много сини гаранции, че подобни "инвеститори" няма повече да "инвестират" в България никога.
Изобщо, я най-добре си стой в чужбината и си давай акъли там, ако ти ги иска някой.
7.
трапера
04.03.2013 10:58:44
0
2
Другарююю ... , А.Алексиев ... ! Или не сте в час с времето и исканията на ,,улицата" , или сте си чисто и просто (ченге след баня) - провокатор ! А ние вече не искаме партий , като тези оп последните 23 години - ченгета , комунета , турчета и т.н. и т.н. ,ръйш ли ?! Така че , не се оптвайте да ни съветвате КОЕ ЧЕНГЕ е по-добро ! Ние си знаем - МЪРТВОТО !
6.
АМАН БЕ
03.03.2013 13:48:53
0
0
АМАН ОТ РАЗБИРАЧИ--КОЙ СИ ТИ БЕ ДРУГАРЮ
5.
do aleks
03.03.2013 13:21:30
0
0
Абе изрод я скрий някъде и не си подавай главата.нали те видяхме колко струваш вече?
4.
OHO BOHO
02.03.2013 22:05:30
1
1
УЖ НЕДОВОЛНИ ОТ ПРЕХОДА И СТАРИТЕ ПАРТИИ А ПАК ЗА ТЯХ СЕ КАНЯТ ДА ГЛАСУВАТ.-МАЗОХИСТИ.
3.
Някой
02.03.2013 21:35:25
2
5
Абе как е за предпочитане, я си спомнете, че преди 4 години хората имаха работа, а сега са ни докарали до просешка тояга! Хиляди пъти съжалих, че гласувах за тоя прост пожарникар! Не съм почитател на БСП, но при тях бях по-добре, имах фирма с 80 човека персонал, а сега живея извън България, за да си издържам семейството
2.
ггггггг
02.03.2013 16:52:03
7
1
Борисов наистина е по малкото зло от Станишев и Доган
1.
ИЗБИРАТЕЛ
02.03.2013 16:08:18
1
7
Г-Н АЛЕКСИЕВ, А КЪДЕ СЛАГАТЕ НФСБ, РАЗБИРАЙ ТЕЛЕВИЗИЯ СКАТ, ИЛИ ВИЕ ИЗОБЩО НЕ СТЕ ЧУВАЛИ ЗА НЕЯ. ПИТАМ ЗАЩОТО ТЕ МНОГО СЕ НАДЯВАТ, ЧЕ ЩЕ ИМАТ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ДА АМА, НЕ, КАКТО КАЗВА ПЕТКО БОЧАРОВ!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори