×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хизбул(гари)а


08 Февруари 2013, Петък, 12:28 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ, BG VOICE

България бе подложена на разнопосочен натиск около атентата в Сарафово

Два месеца след изненадващото посещение на българския министър-председател Бойко Борисов във Вашингтон и от последвалата веднага след това още по-непланирана визита на вицепремиера Цветан Цветанов в Лондон България призна: зад атентата на летище Сарафово стои „Хизбула". Че ливанската ислямистка организация има пръст в касапницата край Бургас от миналото лято се предполагаше отдавна. Това, което свързва посочването й сега с двете споменати по-горе столици, е фактът, че и САЩ, и Великобритания още през 90-те години на миналия век я обявиха за терористична структура. Съвсем логично бе именно тези две държави да окуражават българското правителство да бъде по-смело по отношение на „Хизбула".

Причината властите в София досега да действат по-скоро предпазливо бе, че много други важни за България държави, сред които някои от влиятелните членки на Европейския съюз, отказват да последват примера на Лондон и Вашингтон. Франция, която е една от тях, защитава своите бизнес интереси. Много френски фирми развиват дейност в Ливан, много французи живеят в тази страна, която наричат Перлата на Близкия изток, дори Арабската Швейцария. И не малко ливанци, част от които привърженици на „Хизбула", пък обитават самата Франция. Ливанската групировка е много повече от обикновена партия. Тя разполага с тежко въоръжени отряди, от които се страхува дори редовната ливанска армия. Нейна собственост са десетки болници, действащи в кварталите, населени предимно с мюсюлмани. „Хизбула" притежава заводи, развива и благотворителна дейност, има свой вестник, свое радио. Една от националните телевизии в Ливан е също нейна и бълва денонощно радикален ислям. Към днешна дата тя контролира и правителството в Бейрут. „Хизбула" спечели последните избори, но не се реши да състави чисто партийно-религиозен кабинет, понеже немалък процент от ливанците са християни и това можеше да доведе до огромно напрежение в страната. Затова обяви експертно правителство с министри, които иначе изкъсо контролира. Едно от перата в бюджета на „Хизбула" са пари, постъпващи от емигранти във Франция. Всичко това са причините, поради които дори някога лидерът на организацията шейх Хасан Насрала сам да обяви публично: „Ние сме терористи", в Париж да се направят, че не са го чули. Но Франция съвсем не е пасивен страничен наблюдател, охраняващ само личните си нужди. Колчем някой в Европа се занимае по-изкъсо със странната ливанска военизирана религиозно-политико-бизнес партия, властите в Париж прилагат всякакви хватки да я бранят. Макар тези дни да е модерно да се говори, че Борисов е бил подложен на огромен натиск от Лондон и Вашингтон по отношение на „Хизбула", истината е, че такъв бе приложен от Франция, и то пред очите на всички.

Увеличаване

В края на януари в големите столици узнаха, че в София най-накрая са получили необходимите доказателства или пък съответната доза мотивация да се изправят срещу „Хизбула". Точно тогава в отчаян опит да „вразумят" българското правителство французите използваха последния си коз - заплаха от Брюксел. Знае се, че единственото плашило за премиера Борисов и министрите му е някой от Европейския съюз да им размаха пръст. В ролята на лошия чичко от Париж извадиха своя човек в ЕС Жил дьо Кершоф. В момента той е координатор на ЕС по въпросите на тероризма, но въпреки гръмкото наименование на поста му всъщност е обикновен чиновник. Без никой да го е питал, г-н Кершоф обяви на 28 януари, че ако София признае „Хизбула" за организатор на атентата, това няма да накара ЕС да я включи в списъка на терористичните организации. Преведено от бюрократичен брюкселски, посланието звучеше така:

Борисов, ако работиш срещу интересите на Франция, ще пострадаш

защото ЕС няма да застане зад теб и да ти пази гърба.

Работата е там, че българското правителство в случая няма полезен ход. То не е в позицията да си мълчи, защото разследването не е локализирано само в България. В него участват полицейски структури от няколко държави и дори да искат, в София няма как да прикрият следите към „Хизбула", ако такива изскочат. От друга страна, съобщавайки кой стои зад атентата, властите в малка България автоматично се подреждат в лагера на създаващата се коалиция за все по-вероятната бъдеща война срещу Иран. „Хизбула" само на пръв поглед изглежда ливанска организация. Практически е творение на ултрарелигиозните молли, които от 1978 година до днес управляват в Техеран и е част от стратегията им за износ на ислямска революция и за борба с Израел. Те са като скачени съдове. Появи ли се проблем с Иран, това е вече проблем и за „Хизбула", и обратно.

Но вайканията в София, че - видите ли - отношенията с Иран вече са усложнени и това ще докара нови нападения, са силно пресилени. Иран в момента е опрян о стената. Санкциите, които почти целият свят му наложи, сериозно обезсилиха икономиката му и той дори затвори кранчето за финансиране на „Хизбула". Моллите прекрасно знаят, че ако САЩ и Израел ги нападнат, това ще е краят на ислямската им революция. Затова към днешна дата управляващите в Иран предпочитат да се спотайват и са насочили усилията си в единственото спасение, което виждат пред себе си - създаване, по примера на Северна Корея, на ядрена бомба, която да играе ролята на възпиращ фактор за всеки, който би помислил да ги напада. Така че от посочването на атентатора в Сарафово с пръст няма да последва засега нищо. А при една бъдеща война срещу Иран България и без това ще участва под някаква форма, и то именно с основния обект от цялата тази история - същото това летище, без значение дали иска това или не. Така бе и при нападението над Ирак, така ще е и занапред, поне докато светът се движи в сегашната геополитическа орбита.




Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
2
Коментара по темата
2.
sdfghjk
09.02.2013 21:47:51
3
1
ГОЛЯМ СПЕЦИАЛИСТ СИ БОЖКО--ПО ЛАЙНАТА
1.
trapera
08.02.2013 13:16:59
2
3
Външният ни министър Младенов вече трета година демонстрира, че главният принцип, от който се ръководи са не българските национални интереси, а интересите на Израел и САЩ.
Затова е и представян като " основен фактор за сигурността на Израел,, (като например, в края на април 2011 г. на заседание на Глобалния форум на Американския еврейски комитет във Вашингтон, където е един от основните докладчици). Депутат от българския парламент понякога разказва в тесен кръг как звъннал преди години на Младенов и когато се свързал с него, оня му обяснил, че в момента се намира на военно обучение на Голанските възвишения. Даже после показвал снимка оттам - изтипосан в израелска униформа. Срамна работа. За съжаление, няма никакви знаци, които да подсказват поне, че момчето може да се промени.
Тъкмо обратното - проблемите с него и налаганата от него външна политика водят до все повече проблеми, преки и потенциални - на страната и нацията ни, които в един момент ще достигнат критична точка, от която връщане назад няма да има. Най-смущаващото обаче е, че по въпросите на външната политика в това правителство Младенов има статут на последна инстанция. Затова и точно неговата оставка е единственото смислено нещо, за което може да се настоява като най-належаща перспектива. След това трябва да се започне и с денонсиране на всички споразумения с Израел.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори