×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чукането стана опасно, изгониха дама с чук от апартамента й


Чукането стана опасно, изгониха дама с чук от апартамента й
Всеки панелен блок е една малка лудница, в която сме принудени безропотно да живеем
25 Януари 2013, Петък, 14:49 ч.
Автор: Илонка ИВАНОВА

Цяла година дамата правила самодеен ремонт и оргии, изнервените съседи я изхвърлили от дома й

За пръв път Законът за етажната собственост бе приложен в Пловдив и собственици на апартаменти са взели решение с 80 процента на общо събрание да изгонят от апартамента й Ваня Сербезова. Причината е, че миналата пролет Сербезова започнала да прави ремонт в банята си, който не е довършен и до днес. Къртенето и чукането продължили над 10 месеца, като през това време тя всяка вечер си взимала душ в разкъртената баня и наводнявала всички апартаменти под нея. Стигнало се дотам, че на съседите потекла вода и от контактите. Междувременно започнала ремонт и на терасата и на една от стаите. На терасата пробила дупки, а докато миела цимента, хвърляла легени с вода върху сателитните чинии на обитателите около нея. Хората викали полиция, но това не било в компетенцията на униформените. Не помагали нито разговори, нито молби. Нямате представа на какъв денонощен тормоз бяхме подложени близо десет месеца, изжали се жена, която работи на смени и не е мигвала буквално през това време. Спяла на пресекулки между ударите. Друга пък от нерви родила преждевременно. Сербезова междувременно била съкратена от работа, свършила парите за майстори и продължила ремонта сама. Вечер канела компании и се веселила до сред нощите и чукането се заменяло от напевни ритми и накрая и от други работи. Изкараните от кожата си съседи занесли решението на Общото събрание в съда и той постановил, че жената няма право да живее в апартамента си три годни. Тя обаче си наела адвокат и смята да обжалва. Случаят веднага скара българите в социалната мрежа. Част от форумците твърдят, че апартаментът е нейна лична собственост и ще прави в него каквото си поиска. Съседите били злобни и нарушавали правата й на собственик. Другата част, която е съставена все от потърпевши от буйни комшии пък пише, че е крайно време законът да се приложи и да се стреснат вечно правещите ремонти и вдигащи шум и оргии в жилищата си. Те твърдят, че българинът няма нужната култура да живее с други семейства и да се съобразява с общите правила. И след като не може да спазва правилата, съдът е този, който ще го научи да живее цивилизовано, без да пречи на другите.

Тривиална история, но за България първата, в която съседи се вдигат на бунт и бият шута на някого. У нас поговорката „Моят дом е моята крепост“ тълкува превратно понятието частна собственост. Никой не прави разликата, че в панелен блок собствеността, освен частна, е и етажна и хиляди писани и неписани правила те задължават да се съобразяваш с другите, а не да превърнеш крепостта си в нещо средно между ремонтна площадка, кочина и дискотека. Всъщност в България май във всеки блок има по една госпожа Сербезова, която може да е господин, може да е тийнейджър, може и да е поредната откачалка, независимо от пола и възрастта. Този тип съсед, който методично и постоянно тормози другите и ги държи на нокти. Дали ще прави безкрайни ремонти и ще чука по тръбите и стените до полунощ, дали ще превърне жилището си в хан и оттам непрекъснато ще се чуват наздравици, крясъци, пиянски песни и ревове до сутринта, дали студентчета ще преобразуват наетото жилище в наркоманско сборище и метъл клуб с оттенъци на публичен дом, или някой любител на Азис ще реши, че в два през нощта е най-доброто време да надуе тонколоните и да огласи кооперациите наоколо с протяжен вой, няма значение. Винаги има по един или двама, които тормозят всички. А ако извикаш полиция, ти отговарят, че не могат да влязат в чужд дом след 22 часа без прокурорско решение. Освен ако няма трупове...А трупове можеше и да проима. В Бургас наскоро всички скочиха върху човек, който залепил шамар на тийнейджърка, надула тонколоните до дупка. Имаше и случай, когато изнервен от нощните смени мъж, стреля срещу съсед, който беше вдигнал поредната оргия вкъщи. В София пък баба нахлу с газов пистолет, в дома на комшиите си, които си приспивали отрочетата в полунощ, а дотогава те тичали и играели на гоненица с часове, търкаляйки по теракотата капаци от тенджери.

Е, това ли трябва да правим? Да се стреляме, докато някой се научи, че живее с други хора и трябва да се съобразява с тях. Затова аз съм твърдо ЗА наказанието на госпожа Сербезова. Нека си даде апартамента под наем и да отиде в друг, докато се научи как да живее. И винаги ще бъда ЗА, докато гледам – останки от нечия чуждата вечеря на перилата на балкона си, торбичка с боклук, кацнала в градинката, където преди няколко дни младо семейство посади леха с теменужки. Докато избирам с кое ухо да застана към прозореца – от страната, в която разбиват поредния панел, или от другата, откъдето вие Мишо Шамара. Докато майките си приберат най-после вкъщи 12-годишните пикли, които се натискат след полунощ с работници от строежа по близките пейки и пищят като заклани от радост, като си получат наградата за услугата – наркотик, или бутилка водка. Докато собствениците на вносни таратайки се научат как да си управляват алармите и не ги оставят по цяла нощ да вият и да се конкурират с бездомните кучета. И още, и още...С риск да бъда обвинена, че не уважавам частната собственост и нейната неприкосновеност, повече уважавам правото на хората да живеят спокойно в домовете си и не искам повече да чета, че някой някъде в панелен блок е превъртял и е изпозастрелял семейството си, или е стрелял по досадни наркоманчета, които вият като диви животни в малките часове на нощта, или са се опитали за десети път да го ограбят. Или пък, че просто се е хвърлил от терасата, за да намери покой. И едно малко отклонение. Ози Озбърн наел суперскъпарски апартамент в още по-скъпарски комплекс в Лондон. Там имало правило, че в асансьора и по стълбите не се допускат домашни животни. Ози си купил голяма кошница и всеки ден изнасял кучето си на разходка с нея. Не викал: "Знаете ли кой съм аз?" и не оставял животното да ака и припикава градинката. Мой познат, пушач, бе помолен да напусне апартамента си в Торонто и да се премести в къща, защото собствениците решили, че в сградата не може да се пуши. Нищо, че е купил жилището, нищо, че си пуши в стаята и не пречи на никого. Там пък в повечето сгради било абсолютно забранено да се гледа куче или котка. Може, но в къща с двор. И ограда. Друг мой познат, със зелена карта в Чикаго, бил събуден от двама полицаи, докато спял след нощна смяна. В другата стая децата му се сбили за някаква електронна игра, разкрещели се, хванали се за косите и съседите извикали полиция, защото помислили, че ги малтретира. След този случай те вече решавали споровете си тихо и културно, а не по български. А начинът на нашето очовечаване и опит да заживеем цивилизовано започва от наказанието на госпожа Сербезова. И ще има още осъдени след нея. Сигурна съм. Докато малко от малко не излезем от селския ориенталски манталитет и не започнем да се държим като бели хора. А който не може – къщите по селата пустеят. Нежелаещите да зачитат правата на другите спокойно могат да ги заселят. Докато решат къде искат да живеят – в Ориента или в Европа.



Автор
9
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 0
9
Коментара по темата
9.
LA
26.01.2013 12:41:09
0
0
DO PISALIA N 7 ... DA GI VIDIM " STUDENTKITE " ....
8.
112
25.01.2013 18:22:20
0
3
Ами викайте полиция. Те действително не могат да влязат след 22.00 без прокурорска заповед, но налагат парична глоба и то на собственика на жилището. Говоря при нарушения между 14,00 и 16,00 часа и между 22.00 и 06,00.
Иначе ми харесва като в случая - изгонване на диваците от блока.
Обаче Илонка да си редактира текста от грешки, че на някои места не се разбира за що иде реч.
7.
Да попитам
25.01.2013 17:27:59
0
1
В нашия блок собственикът на апартамента замина за Англия и го даде под наем на две студентки. Всяка вечер те събират поне 15 младежи и до 4 сутринта крещят, тропат, танцуват, надуват музиката. Трети месец не спим. Тях може ли да изгоним по закон и как?
6.
Да попитам
25.01.2013 17:27:58
0
0
В нашия блок собственикът на апартамента замина за Англия и го даде под наем на две студентки. Всяка вечер те събират поне 15 младежи и до 4 сутринта крещят, тропат, танцуват, надуват музиката. Трети месец не спим. Тях може ли да изгоним по закон и как?
5.
Законопазител
25.01.2013 16:18:54
0
2
Крайно време е българинът да се отучи от пещерняшките си навици и да се научи да уважава ближния си! Браво на живущите в блока, браво и на автора!
4.
Ружа
25.01.2013 16:12:12
0
1
На сто процента подкрепям! Около нашия блок е пълно с кучешки лайна, а всеки втори си хвърля боклука от терасата. Вечер се чува пльок-пльок и летят торбичка след торбичка. Един да изловим и изхвърлим и ще стане чисто като в аптека.
3.
Ружа
25.01.2013 16:12:11
0
0
На сто процента подкрепям! Около нашия блок е пълно с кучешки лайна, а всеки втори си хвърля боклука от терасата. Вечер се чува пльок-пльок и летят торбичка след торбичка. Един да изловим и изхвърлим и ще стане чисто като в аптека.
2.
.....
25.01.2013 16:08:36
3
2
От де ги мислите тия заглавия ???Уж разумни люде,а заглавията са ви мерило за тъпотия.
1.
gb
25.01.2013 15:43:03
0
3
Браво Илонче,

Една хубава статия и добре мотивирана лична позиция. Поздрави
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори