×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преди да догори последната ни свещ, една жена от Бургас ни спаси


Преди да догори последната ни свещ, една жена от Бургас ни спаси
Грузинците Валентин Демиронов и Диасамидзе Гела очакват да получат парите си, за да се приберат у дома
19 Януари 2013, Събота, 07:51 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ако не беше помощта на хората от вашия град, нямаше да издържим, разказват изоставените грузински моряци


Това е дълга история, а лошото е, че стотици други моряци са излъгани като нас, казва 41-годишният грузинец Валентин Демиронов, когато се срещаме пред входа на бургаското пристанище. С него е и другият моряк – Диасамидзе Гела (36 г.). От началото на декември двамата живеят в нечовешки условия на товарния кораб Barika, задържан от няколко месеца в порта. В най-големите студове остават без ток и с последните пари си купуват печка и дърва, за да не умрат от студ. Те идват в Бургас от Истамбул заедно с още един свой колега. Обещали са им, че ще бъдат част от новия екипаж на Barika, който тръгва на рейс, както и добри заплати. Истината обаче се оказва съвсем друга.

„Ние сме от Батуми, където живеят стотици моряци като нас. След разпада на Съветския съюз огромният флот на Грузия беше ликвидиран и много останаха без работа. Затова търсим препитание в Турция. С Валентин и другото момче пристигнахме в Истамбул, защото там има много посредници, които набират екипажи. Един от тях – Емин – каза, че има нещо за нас – товарен кораб, който ще тръгва от Бургас. Подписахме договори, аз му платих аванс от 500 долара, а Валентин имаше само 400. Уговорихме се след първата заплата да му изпратим останалите пари – общо по 1000 долара на човек. След това се качихме на автобуса и тръгнахме за Бургас, беше 3 декември“, обяснява Гела.

Тук грузинците заварват на кораба само един моряк – Фарук. Той им казва, че скоро дълговете на кораба към пристанището ще бъдат платени, ще се събере новият екипаж и ще отплават. На другия ден Фарук се прибира в Турция.

В началото нещата не изглеждат зле – Barika е зареден с нафта, има ток, отопление, храна. Но след десетина дни горивото свършва и започва ужасът. Стана студено, тъмно, започнахме да замръзваме, а нямахме и пари, казва Гела.

Те търсят помощ от посолството на Грузияи от транспортния синдикат ITF. „Тези синдикалисти трябва да защитават моряците не само срещу подобни измами, те са длъжни да следят и за условията на труд, за безопасността. А те не си мръднаха пръста за нас. Казаха ни само, че корабът няма да тръгне скоро, има дългове и е най-добре да се приберем в Грузия. Гледаха просто да им се махнем от главата“, възмущава се Валентин Демиронов.

В средата на декември, изтощен от недояждането и студа, третият грузинец решава да се прибере. „Той е само на 20 години, не издържа и на стреса, рухна психически. Агентът на кораба - Валентин Шопов, с който се свързахме още с пристигането, му плати обратния билет и момчето се прибра“, обяснява Гела.

На двамата Шопов дал 500 лева, за да има с какво да живеят. Именно с тези пари те си купили печка, дърва и свещи.

„Бяхме на ръба на отчаянието, стояхме край печката в каютата и имахме една-единствена свещ, когато стана чудо. Една жена, една българка от Бургас, която работи на пристанището и видяла тежкото ни положение, спря колата си до кораба, отвори багажника и започна да изважда храна, напитки, плодове. Бяхме трогнати, не очаквахме такава подкрепа от един съвършено непознат човек. После и един мъж започна да ни помага. Поканиха ни на гости,  Нова година посрещнахме в домашна обстановка“, казва Гела. Поради някакви свои съображения обаче не иска да каже имената на благодетелите си, но допълва, че от техния случай се заинтересувал и един влиятелен човек от Бургас. По-късно става ясно, че това е кметът Димитър Николов.

„Той заповяда да се погрижат за нас. Пуснаха ни електричество на кораба, донесоха ни храна, хора от „Червения кръст“ всеки ден ни носят продукти. Всичко се обърна на 180 градуса. Преди дни корабният агент Валентин Шопов ни изплати и аванс от 1100 долара и каза, че има голяма вероятност корабът да тръгне на рейс“, продължава Гела.

Двамата с Валентин обаче са решили да прекратят трудовите си договори. Искат само работодателят да им плати за времето, което са прекарали на кораба и да се приберат в Грузия.

„Очакваме хепи енд и много настоявам да напишете едно нещо – добрината на хората от Бургас ни беше най-голямата опора в трудните моменти. Ако не бяха, нямаше да издържим“, казва на тръгване Гела.


В категории: Животът


Флагман.БГ Никой не може да устои на тези бабини сиренки Никой не може да устои на тези бабини сиренки 13/05/2024, Понеделник 11:59 0
Флагман.БГ Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал 13/05/2024, Понеделник 10:37 3
3
Коментара по темата
3.
Сиса
20.01.2013 17:10:14
0
0
Един път е позволено да объркаш името на града ,ама два пъти в една и съща статия .Поне си правете проверки Истанбул се пише с Н - не с М
2.
един от благодеятелите
20.01.2013 12:07:48
0
3
Когато журналистическите измислици идват в повече, за да може да се получат съответните хонорари, става твърде жалко, защото изнесените факти не отговарят на истината. Истината е, че не кмета на Бургас - Димитър Николов направи нещо за тези бедстващи моряци, а именно д-р Лорис Мануелян бе този, който сигнализира ръководството на Пристанище - Бургас за да им пуснат електричество, позвъни в БЧК и задели от собствения си бюджет за да им помогне. Именно д-р Мануелян е представителя на Община - Бургас, интересуващ се ежедневно за съдбата на грузинските моряци.
Благодарности за всички, които помогнаха и продължават да помагат, който с каквото може.
1.
Граничен полицай
19.01.2013 10:09:40
0
2
Благодарности и на екипа от тв СКАТ които идваха на пристанището и дето се казва дадоха гласност на проблема и съдействаха тези двамата да получат нужната помощ.Ние от Гранична също помагахме и помагаме с каквото можем.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София То е оперирано успешно, следва възстановяване Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Винаги можете да разчитате на мен, обърна се към завършващите Марин Киров Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Има счупване на таза Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Рейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час Чудовищно:  Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Чудовищно: Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред десетки хиляди души Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „Бургасмед” Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал Оказва се, че разходите за момичетата са почти два пъти по-големи от тези за момчетата 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията Иззети са списъци с имена, като жителите на квартала са принуждавани да гласуват за определен кандидат и определена партия, каза прокурор Маркова Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Една от схемите е за опрощаване на дългове срещу гласуване за определена политическа сила или кандидат
Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори