×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Неочаквана нова жертва на атентата в Сарафово


Неочаквана нова жертва на атентата в Сарафово
България още дълго време ще се спотайва и ще следи има ли вече знак от Големия брат, та да се задвижи разследването на атентата по посока на Хизбула и Иран, или не, та да продължи да си трае в храсталака, снишена докато отмине бурята
11 Януари 2013, Петък, 09:29 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ, BG VOICE

Следователка бе наказана, защото каза откъде идват терористите

Началото на 2013 г. стартира ударно за българското правораздаване. Вече половин година то не е в състояние да залови и накаже виновниците за зрелищния терористичен акт на аерогарата в Сарафово, при който загинаха петима израелци, български шофьор на автобус и самият атентатор. Но му бяха нужни само пет дни, за да се справи на бърза ръка с единствения човек, който надигна леко завесата над дълбоко пазената тайна в България - кой именно е организатор на престъплението. На 2 януари шефката на Окръжния следствен отдел в Бургас Станелия Караджова в интервю за "24 часа" заяви, че единият от организаторите на атентата е известен. Нещо повече - той е обявен за издирване. Информацията прозвуча, меко казано, изненадващо. Месеци наред властите в страната се опитваха да убеждават всички, че няма никакви данни за извършителите, понеже са се подвизавали в България с фалшиви документи за самоличност. Следваше да се разбира, че разследването едва се движи с крачките на костенурка и по него не е постигнато нищо съществено. И изведнъж се появява това признание на Караджова, в което тя наистина не уточнява името на разкрития терорист, нито що за човек е, но казва нещо много важно - че е от държава, в която не се е появявал в последните 6 години и че е ползвал сим-карта на мобилен оператор в Мароко. Ако в България журналистиката е на такова ниво, че тези две подробности на никого да не са направили впечатление, то по света има репортери, които само от тях могат да задействат информаторите си в съответните специализирани служби и да разкрият името на атентатора. Това би могло да се случи в Израел или Великобритания, или пък Швеция. А оттам още по-лесната крачка е да свържат това име със съответна терористична организация или правителство на държава, занимаващо се с износ на тероризъм.

 

Вероятно подгонени от подобни опасения да не би случайно името да цъфне в медиите, всички нива на властта в България се задействаха експресно въпреки махмурливото следпразнично време и още в деня на интервюто върху Караджова се стовари цялата мощ, на която е способна съдебно-полицейската машина. Първи тон за песен даде главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той нарече изявлението й "опасно". Чули това, в Инспектората на Върховната касационна прокуратура побързаха да образуват проверка срещу следователката. Подобна вече бе започнал и апелативният прокурор на Бургас Емил Христов. Не стана ясно какво точно ще й проверяват, но ден по-късно Караджова вече изглеждаше солидно обработена. Пребледняла и сериозно уплашена, тя вече повтаряше само едно и също: "Не съм прецизирала думите си. Трябва да прецизираме нещата." А на 7 януари прокуратурата директно я отстрани от разследването на терористичния акт. Вероятно няма да я уволнят от работа, но дори и при това положение устата на следователката вече ще стои здраво затворена. С което над разследването на атентата отново се настанява тишина и мрак.

Караджова, разбира се, сама е виновна за това, което я постигна. Като повечето българи и тя не се вълнува от нищо извън региончето и градските керемидки. Не е чувала за конфликтите между Израел и ливанската ислямистка организация Хизбулла, която дори спечели последните избори в страната и състави правителство, макар и експертно. Нито че Хизбула се финансира от Иран. Още по-малко, че за Израел е много важно българските власти да обявят, че атентаторите са наети точно от Хизбула, което ще развърже ръцете на редица правителства в Европа и по света да я впишат в списъците на терористичните организации и така да приближат деня, в който ще започне войната срещу Иран. Караджова едва ли е следяла дописките от посещението в началото на декември на  вътрешния министър Цветан Цветанов във Вашингтон и изненадващото му кацане в Лондон веднага след това. Поради което няма как да е била наясно, че и в двете столици основна тема на разговорите с Цветанов е била кога най-сетне ще назове Хизбулла като организатор. Следовател Караджова сигурно не е изучавала задълбочено и българска история. Иначе щеше да знае, че от десетилетия насам българската външна политика се ръководи от принципа: да се снишим и да изчакаме. Което означава, че България винаги се е спотайвала при вземане на подобни сериозни решения, като например да рискува отношенията си с Ливан и Иран при разкриването на данни от разследването на атентата в Сарафово. И ако го е правила, то е ставало едва когато Големият политически брат, в миналото Берлин, после Москва, а сега Брюксел, е давал съответния знак. Ако Караджова знаеше всичко това, тя би мълчала като комунист на разпит. Жената обаче не се вълнува от събития, извън родния й Бургас и вероятно родната й България. Поради което нямаше как да знае, че с едно интервю за миг ще се намърда в голямата политика, макар на най-високо ниво в МВР да се кълнат, че разплитат атентата като криминално, а не политическо деяние.

От друга страна чиновниците в Брюксел мудно вземат каквито и да е решения. Затова, ако чака тях да обявят Хизбула за терористична организация, Израел бая ще има да почака. Следователно пък България още дълго време ще се спотайва и ще следи има ли вече знак от Големия брат, та да се задвижи разследването на атентата по посока на Хизбула и Иран, или не, та да продължи да си трае в храсталака, снишена докато отмине бурята.


В категории: Бургас


В Черноморец отключиха морето
В Черноморец отключиха морето 09/05/2024, Четвъртък 12:23 0
Той оцени себе си на 150 хил.лева
Той оцени себе си на 150 хил.лева 09/05/2024, Четвъртък 11:30 0
10
Коментара по темата
10.
Дернев
15.01.2013 15:15:29
0
0
Глобализацията не води до разпадане, а до окрупняване. НАТО няма да бъде и вече не е това за което го създадоха, но няма да се разпадне, а ще се разшири включително и с Русия, рано или късно. Старите конфронтации ще изчезнат и от едната страна на линията заедно ще стоят САЩ,Русия,ЕС, Япония. От другата страна е ясно.
Но това не означава, че ние трябва да бъдем жертвани докато се пренареждат силите. А този атентат показа, че точно такава роля ни се готви.
9.
LA
13.01.2013 16:02:32
0
1
Има много знаци от големите братя да посочим Хизбула за организатор на атентата, но нашите се страхуват да го кажат. Нашите просто се опитват да намерят физическия извършител и толкоз. Само че няма да успеят.
8.
yhjnf
12.01.2013 22:35:15
1
2
БОЖИДАР БОЖКОВ --РЯДКО ЛАИНО
7.
trapera
12.01.2013 13:22:35
1
5
Днес, често се питам дали в родината ми още пеят „Жив е той жив е” или „Тих бял Дунав се вълнува”, дали рецитират „На прощаване” и „Хайдути”, или всичко това сега е отживелица

„Не виждам никаква особена промяна в България, в нейната външна и вътрешна политика, никаква бърза промяна в икономическата криза която я сковава сега. Все повече българи ще търсят изход в чужбина, където има не по-малка криза.Близката или далечна катастрофа ще бъде много по-опасна и съдбоносна от тази през 1393-96 г. Както през 1941 и 1944 г., така и в 1989 г., политиката и бъдещата съдба на България се решават от събития на по-голямата европейска и световна сцена. България не можеше да избира между своята независимост и акулите, които посегнаха да я заробят - Германия, Съветския съюз, Америка. Цар Борис III поне успя да предотврати изпращането на стотици хиляди наши войници на Източния фронт. Тодор Живков обаче изпрати нашите момчета да помагат на Брежнев срещу Пражката пролет на Дубчек. Новите управници, преходчиците, пък изпратиха наши момчета да защитават „интересите” на България в Ирак и Афганистан.

Докато нашите момчета оправят работите на Ирак и Афганистан, чужди проповедници се разпореждат в България. В попски раса или цивилни дрехи, въоръжени с библии, микрофони и американски химикалки, под европейски шапки или турски фесове, тези проповедници се опитват да заличат от съзнанието на българина спомените за неговите герои - Паисий, Раковски, Левски, Ботев, от плеадата наши народни будители. Подкупват с торби злато нашата интелигенция, за

да се откаже тя от своето национално съзнание

и национална гордост, от българското, родното, непрежалимото.

Никой не знае докога ще трае днешната конфигурация на силите в света, но всеки знае, че такива конифигурации не са вечни. Империята на Александър Македонски се разпадна веднага след смъртта му, Римската империя бе заграбена от германски нашественици, колониалните империи се сгромолясаха във втората световна война, империите на Хитлер и Сталин бяхя отнесени от вятъра. Сега е ред на новите конфигурации на НАТО и ЕС. Земетръсът под основите им вече се усеща. А когато дойде денят на техния разпад, какво ще се случи с България?
6.
111
12.01.2013 00:56:00
0
2
Участта или по-точно трагедията на малките народи трябва да ни е научила,че дипломатичността и тактичността би трябвало да е най-развитото ни качество за да отцелеем !Хитростта трябва да се развива от раждането на детето в нашата страна!,,Когато не достига лъвска кожа,тогава се пришива лисича!,,-се казва в един афоризъм!В една друга мъдрост пък се казва,,На гол тумбак пищови!,,Мисля,че ние не трябва да се правим на важни и самонадеяни,а да ,,мерим ако трябва хиляда пъти,,,преди да пристъпим към грубо казано ,,самоунищожаването ,,си!!!
5.
Трапер 2
11.01.2013 14:52:34
2
6
В подкрепа на Трапера: подобен случай се разиграва сега относно АЕЦ Белене! Може ли,аджеба,страна от ЕС ,да има за такъв важен за нея обект и скъп,инвеститор от Русия? И щом той е от Русия,ние автоматично ли ставаме "троянски кон" на тази страна в ЕС ? А щом реално няма инвеститор от ЕС за този проект,то означава ли,че автоматично няма да има никъде по света такъв инвеститор?
Тъпа,тесногръда,мишошка психологоия на управление на една мишошка държавица.Или по-скоро,вйпросът е - кой колко ще оглозга тая държавица,прибирайки комисионите на неин гръб.
4.
421
11.01.2013 12:23:00
0
7
"Още по-малко, че за Израел е много важно българските власти да обявят, че атентаторите са наети точно от Хизбула, което ще развърже ръцете на редица правителства в Европа и по света да я впишат в списъците на терористичните организации и така да приближат деня, в който ще започне войната срещу Иран."
те в този цитат може да се каже абсолютно всичко само 1 изречение е достатъчно !
3.
trapera
11.01.2013 10:57:21
6
11
Трябва да разберете, че силата на САЩ намалява. Силата на Европейският съюз също намалява. Но всеки път, когато говоря с хора от Балканите, получавам впечатление, че те продължават да смятат, че САЩ и ЕС трябва да бъдат слушани във всичко, а това не е така.Начина на гледане към ЕС от страна на Балканите е толкова остарял, че вече е митологичен. Начинът, по който се представят нещата е, че трябва да има или сътрудничество с ЕС, или с Русия, или с ЕС или с Иран, но по никакъв начин и с двете. А това не е вярно. Вие трябва да гледате навсякъде, включително и към Русия, и към Иран, и към Китай. В този днешен свят не трябва да имате само един фокус. Всъщност, за една малка държава е по-добре да има широк фокус.
2.
trapera
11.01.2013 10:51:07
5
7
На Балканите винаги другите са ви контролирали и може би затова много балкански лидери се страхуват сами да контролират нещата. Винаги сте били най-бедните краища на Европа, може би сравними само с някои от селските райони на Испания и Португалия.

За съжаление така и не можете да излезете от този манталитет, че винаги някой ви е контролирал, седял над вас, че сте били част от някаква империя… Много е лесно и удобно да слушаш другите, вместо да се занимаваш с доста по-трудната задача да рисуваш сам бъдещето си.

И когато им предавам на моите студенти често им казвам, че много се разочаровам, когато слушам бълканските лидери да говорят патетично за своето бъдеще. Мисля, че това вече е психологически проблем.
1.
караджов
11.01.2013 10:39:26
1
6
Само една забележка - не съдебно полицейска машина, а прокурорско - полицейска.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лили и Йорданка заровиха томахавките след 50-годишна вражда Лили и Йорданка заровиха томахавките след 50-годишна вражда Данчето поздрави официално примата за 85-тия й рожден ден Страхотна новина! Премиерът свика министри, иска бързо разширяване на ГКПП "Малко Търново" Страхотна новина! Премиерът свика министри, иска бързо разширяване на ГКПП "Малко Търново" До няколко дни предстои агенция "Митници" да изготви техническа спецификация на проекта за разширяването на пункт "Малко Търново" и процедурата да бъде задвижена приоритетно по ресорните институции "Арена Бургас" ще е домакин на световната купа по спортна акробатика "Арена Бургас" ще е домакин на световната купа по спортна акробатика От десетилетия градът ни не е бил домакин на толкова силен турнир по акробатика В Черноморец отключиха морето В Черноморец отключиха морето През шпалир от военнослужещи, водено от отец Стилиян от храма „Свети Никола“ в 10.00ч. тръгна шествие с иконите на светеца - покровител на града, на Богородица и Исус Христос до пристанището Зрителите шашнати как се е разхубавила тази актриса Зрителите шашнати как се е разхубавила тази актриса Някогашната беквокалистка в „Шоуто на Слави“ изглежда по-добре, отколкото на 20 години Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Ученици поеха управлението на Община Царево, вижте кой е кметът и кои влизат в екипа му Ученици поеха управлението на Община Царево, вижте кой е кметът и кои влизат в екипа му В лицето на възпитаниците на СУ „Н.Й.Вапцаров“ – гр. Царево служителите в общинска администрация имаха достойни заместници, които се справиха отлично с поставените им задачи и показаха силна амбиция и мотивация за работа Защо Алек изгони единствената сравнително умна жена от "Ергенът" Защо Алек изгони единствената сравнително умна жена от "Ергенът" Останаха само празноглави кифли  Мис България се набоцка с опасните спринцовки Мис България се набоцка с опасните спринцовки Стана като морков Той оцени себе си на 150 хил.лева Той оцени себе си на 150 хил.лева Едва ли някой формат ще му ги плати
Европа вече се дави в китайски коли Европа вече се дави в китайски коли Впрочем ситуацията с фотоволтаичните панели е подобна - складовете в Европа са пълни, а корабите от Китай не спират да прииждат Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Ако го очаквате от тях по-добре забравете. Те са инати, твърдоглави и могат да ви изпилят нервите Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Това е музикантът Николай Тошев, който е на свободна практика и в последните години е свирил на турнета с популярните „СкандаУ“ Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов В живота на човек често се случват промени, понякога големи, понякога - по-малки. При мен, при нас с Венко се случи голяма промяна, призна Невена Цонева Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази фолкаджийка напира да стане депутат Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина За последните три десетилетия компанията се превърна в символ на стабилност, прозрачност, иновации и добро обслужване на своите клиенти Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Според кадрите ѝ в Инстаграм всяка вечер Барби се подвизава в различен клуб, а компания ѝ правят както дами, така и мъже Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Нам почина поради напреднала възраст и "мултиорганна дисфункция", за която е получавал лечение от 2022 г., съобщи официалната агенция KCNA Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Барабанистът Венелин Венков празнува напускането си с Гъмзата и Краси Радков Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Проф. Гордана Силяновска-Давкова е против договора за приятелство с България
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори