×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бонуси за Коледа само в чуждите фирми


13 Декември 2012, Четвъртък, 08:39 ч.

Металурзи и производители дават 13-а заплата на Бъдни вечер

Тази година Дядо Коледа не е много щедър откъм бонуси във фирмите, съобщава в."Стандарт". Масово работодателите признават, че няма пари за премии в края на годината или просто отказват да коментират въпроса.

"Малките и средните предприемачи са притеснени, че годината се оказа по-тежка от миналата. Никой от нашите клиенти не предвижда да раздава бонуси." Това са наблюденията на фирма за управление на човешките ресурси, която обслужва тази дейност в различни малки и средни компании в страната. 

Тринайсета заплата тази година има само там, където предварително е предвидена в бюджетите на фирмите. Подобна практика имат големите компании, и то най-вече международни. Работещите в "Солвей соди - Девня" например ще вземат през декември една заплата отгоре, съобщиха от ръководството. В други фирми размерът на бонусите е в зависимост от представянето на служителя през годината. В кърджалийската "Пневматика Серта" всеки от персонала ще получи премия според приноса си, като таванът е до 400 лв., съобщи Красимир Паскалев, административен директор на машиностроителното предприятие с френски собственици.

По принцип големите износители имат строги правила за бонусните им системи, казват специалистите. Причината е, че за да продават навън, те трябва да са сертифицирани по редица международни стандарти, като към тях са включени и системи за атестиране и поощряване на служителите. Оценките кой как се справя в работата се правят периодично през цялата година и получаването на бонуси в зависимост от представянето не е свързано с наближаване на празници.

Въпреки трудностите и ограничаване на разходите предприятията в металургията се стремят да си запазят политиката на социални придобивки и в това число и коледни добавки, казват от сектора. На много места през годината бизнесът е инвестирал в увеличаване на заплатите, за да запази добрите си специалисти и заради това може сега да не са предвидени коледни бонуси. Данните на НСИ също показват, че през 2012 г. има ръст на възнагражденията. В частния сектор заплатите са се увеличили с над 10% спрямо същия период на 2011 г.

За машиностроенето обаче последните три-четири месеца на годината се оказват много трудни, заявиха от браншовата камара. Ако някъде дават бонуси, това са успели средни фирми. Една от тях е "Монек юг", където обмислят с каква сума да стимулират своите работници. Все пак има сектори, слабо засегнати от кризата, където никога не е прекъсвана практиката в края на годината служителите да бъдат зарадвани с добър бонус. Такива са добивната индустрия и по-специално добивът на метални руди, енергетиката, информационните технологии, финансите и застраховането. По този въпрос обаче компаниите избягват да се хвалят. Със сигурност в пристанище Варна, което и в най-голямата криза излиза на печалба, работещите чакат 13-а заплата. Такава ще има и в банковия сектор, както и в заложните къщи, разкриха служители. "В банките не се дава точно 13 заплата, става дума за обща голяма сума, която даденият офис е заработил през годината. Разпределението на парите пък прави шефът на клона, който има пряко наблюдение над работата на останалите служители в офиса", разказа инспекторка от голяма чужда банка.

В заложните къщи принципът е същият. 10% от печалбата през последните 3 месеца се дава на офиса, а шефът му разпределя премиите на всички.

Десетки транспортни фирми в София тази година няма да зарадват служителите си с бонуси в пличке. Вместо пари работниците ще получат купони за храна от големите търговски вериги. "Нямам пари, за да дам бонуси. Затова реших да сключа договори с два хипермаркета. Ще им разнасям стоката без пари през януари, а за сметка на това те ще ми дадат купони за всичките ми 13 служители. Стойността на ваучерите е по 100 лева, надявам се, че ще си подсигурят коледната трапеза", обясни Иван Трифонов от фирма "КК транспорт".

Пари кеш във Врачанско никой няма да раздава, или поне не си признава. Дори текстилните предприятия, които радваха персонала със спални комплекти по празниците, този път ще пропуснат бонуса. Един от най-известните месари в региона Йордан Вачев обаче няма да се стиска въпреки трудните времена за бизнеса му. Той ще направи блажни трапезите за Коледа и Нова година на 120 работници, технолози и служители. Всеки от тях ще се прибере вкъщи с пълна торбичка. В нея ще има пържолки, български традиционни суджуци, филета и луканки с марката "Майстор Цветко", издаде Йордан Вачев.

"Бонуси няма да има". Така отговарят счетоводителите на всички министерства у нас, показа проверка на "Стандарт". От ведомствата са категорични, че пари за допълнителни заплати за Коледа няма. Въпреки това чиновници разкриха, че още ноември месец в четири ведомства са били раздадени парични награди. Средствата били определени според работата на чиновниците и според новите правила за формиране на възнагражденията им. "Колеги взеха по 500 лева върху заплатата още ноември, други пък събраха едва по 80 отгоре", разкриха от екоминистерството. Служители обаче допълниха, че парите са раздадени по правилата и не става дума за коледни бонуси.

По традиция със сигурност 13-а заплата ще получат служителите на летище София и ДП "Ръководство въздушно движение" (РВД). Шефовете на аеропорта все още умуват какъв да е процентът, който ще получат над 2-те хиляди служители. Досега той винаги е бил между 50 и 100% от редовната заплата, така че и сега летищните служители се надяват на поне половин надница коледен бонус. Що се отнася до РВД - най-богатото предприятие в България няма никакъв проблем да раздаде не само 13-а, но и 14-а заплата на високоплатените си служители.

Бонуси от 50 до 450 лева ще вземат за Коледа общинарите в страната. По-голямата част от кметствата твърдят, че пари за добавки няма. Въпреки това обаче още с ноемврийските си заплати част от съветниците са взели с до 450 лева отгоре. В Русе например отличните в общината са получи точно по толкова миналия месец. От кметството уточниха, че премиите са награда за добра работа и са разпределени според оценката на свършеното от служителите. Затова между 15 и 20 от чиновниците са без допълнително възнаграждение. Раздадените суми са въз основа на наредбата на Министерския съвет, която позволява държавните служители да бъдат допълнително стимулирани четири пъти в годината. На същия принцип ще бъдат дадени премии и в Стара Загора, ако фонд "Работна заплата" го позволи. Във Варна пък кметът Кирил Йорданов категорично поряза служителите за допълнителна заплата. "Парите бяха достатъчно увеличени с новите правила, за повече средства няма", обясни той.

Съюзът на съдиите в България настоя министърът на финансите Симеон Дянков да се извини публично за думите си, казани по повод на исканите 10 млн. лв. за премии за магистратите.

"На Дянков не му се дават пари... това хубаво. Обаче да се оправдава с това, че съдът бил нереформиран, е още един бисер, роден от желанието да оправдае партия ГЕРБ за несвършеното досега. В работата си съдът се ръководи от законите, приемани от парламента", пишат съдиите. На Никулден Висшият съдебен съвет взе решение магистратите и съдебните служители да получат по половин заплата коледни премии. За целта ще бъде изготвено писмо до Министерството на финансите с искане да бъдат отблокирани 10 млн. лева от преходния остатък в бюджета на съдебната власт. Ден по-късно обаче финансовият министър реагира остро, като заяви, че "съдебната система е най-нереформираната и е гнусно и тази година магистратите да вземат бонуси, от което трябва да се засрамят". Магистратите пишат още, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен, държавната субсидия за него е целева и средствата от нея не могат да бъдат пренасочени другаде.

Шапката на премиера вместо коледен бонус ще получат общинарите в Монтана. Подаръка им готви кметът на града Златко Живков, съобщи самият той. И уточни, че има предвид топлата вълнена шапка, с която Бойко Борисов се явява на обекти през студените дни на годината. Шапките, тип унисекс, вече са доставени и върху тях е пришит надпис "Монтана". Подходяща е за мъже, жени и деца. Тъй като артикулът е само в цвят тъмносин, то той става униформа на общинските служители. Освен шапки чиновниците ще получат и по един тефтер и календар за 2013 година. На него са поставени снимки от откриването на топобектите на 2012 година - завода за боклук и строителството на 4 жилища за изоставени деца. Служителите от общината по традиция получават и една празнична вечеря за Коледа. Мешана скара и бутилка вино от близката лопушанска изба са им запазени и за тази година, допълни кметът Живков.


В категории: Бизнес


Полски съдия избяга в Беларус
Полски съдия избяга в Беларус 09/05/2024, Четвъртък 17:00 0
Гала се изложи много
Гала се изложи много 09/05/2024, Четвъртък 16:00 3
1
Коментара по темата
1.
ггггггггггггггг
13.12.2012 12:02:33
0
1
смотаните държавни служители ще кажат ние ще вземем защото сме направили икономии - обаче не казват че 100% от техния бюджет идва от средства събрани от данъци , от хората които няма да получат бонуси
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Компания от ОАЕ иска да купи Виваком и Нова ТВ Компания от ОАЕ иска да купи Виваком и Нова ТВ Юнайтед груп може да поискат около 8 млрд.евро за активите си  Ваня Григорова и Мая Манолова с червен спрей през ПСА: Тук пак ще има паметник Ваня Григорова и Мая Манолова с червен спрей през ПСА: Тук пак ще има паметник Заради загражденията не усхяха да се доближат до паметника Зрители на бунт срещу шеф Ангелов Зрители на бунт срещу шеф Ангелов Фенове на предаването са гневни  Никол разкри за задкулисни игри в Кухнята на ада Никол разкри за задкулисни игри в Кухнята на ада Тя споделя, че от няколко седмици Станислав е най-добрият сред мъжете и вижда него като потенциален победител Вълни до 2,5 метра връхлитат Бургаско утре Вълни до 2,5 метра връхлитат Бургаско утре В шест области е обявен жълт код за силен вятър бТВ трябва да изгони ергенът Алек, заяви риалити звезда бТВ трябва да изгони ергенът Алек, заяви риалити звезда Алек наруши правилата на формата, смята Верислав Туджаров Може ли да го познаете. Той бе най-известният майстор, а днес е пътешественик Може ли да го познаете. Той бе най-известният майстор, а днес е пътешественик Оказа се, че Влади Караджов си живее живота – това личи по снимките, които споделя в социалните мрежи Гала се изложи много Гала се изложи много Тя уж слушаше гостите си с интерес, но по-голямо удоволствие сякаш й доставяше да бърка в купата и да поглъща пуканките, с което показа меко казано неуважение към всички, които гледат предаването й по Нова Тв Издъхна Царят на мечоците Издъхна Царят на мечоците В последните дни Чарли е бил забелязан със силна скованост и накуцване на задните крайници Почина голяма легенда в гимнастиката Почина голяма легенда в гимнастиката На 88-годишна възраст ни напусна Юлия Трашлиева
Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Путин на парада в Москва: Русия няма да позволи на никого да я заплашва Путин на парада в Москва: Русия няма да позволи на никого да я заплашва Западът изкривява истината за Втората световна война, защото пречи на колониалната му политика, обяви президентът Тази участничка от "Ергенът" си призна, че за нея най-важното е мъжът да има пари Тази участничка от "Ергенът" си призна, че за нея най-важното е мъжът да има пари Алек я отхвърли, но тя си намери човек, който може да й осигури желания живот 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори