×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шпиони в чужбина или биячи в България?


Шпиони в чужбина или биячи в България?
Бригаден генерал Драгомир Димитров в член 61 от новия закон е направо брутален: приравнява разузнавача с бияча, полицая и катаджията и го превръща в униформена мутра на всяка власт
28 Октомври 2012, Неделя, 12:19 ч.
Автор: Велизар ЕНЧЕВ
Източник: в.Десант

Скандалният проектозакон за Държавна агенция „Разузнаване“ превръща НРС в КАТ, полиция и жандармерия, ще се внедрява агентура и в частни фирми

Преди месец коментирах във в. „Десант“ проектозакона за Националната служба за охрана, превръщащ гавазите на елита в убийци и екзекутори както на пътя, така и в домовете ни. Предусещайки поредна полицейщина на ГЕРБ, внимателно прочетох предоставения за обществено обсъждане проект на закона за Държавна агенция „Разузнаване“. И бях шокиран. В него има текстове, повече подхождащи на ДАНС, полицията и жандармерията, отколкото на външното разузнаване, нямащо правото да работи на родна земя.

Въпреки че в чл. 3, ал. 2, пише, че „разузнавателна информация е всяка придобита от Агенцията информация за чужди страни“, в законопроекта не се уточнява изрично, че службата не оперира на българска територия.
В чл. 5 се прави застраховката, че „на Държавна агенция “Разузнаване” не се възлагат задачи от вътрешнополитически характер“. Но ако законодателят иска да гарантира, че български граждани няма да са обект на разработка на наша територия от разузнаването, това трябва да се запише, като се допълни и „забрана за възлагане на задачи от вътрешноикономически характер“.

В противен случай продажни ченгета в шпионската агенция, носеща многозначителното име ДАР, ще ни сервират данайски дарове, като следене на бизнес контактите ни с чужди граждани.
Нима в последните 20 години нямахме десетки афери на продажни ченгета, които снасяха на мутрите и така почнаха свой бизнес, приватизирайки тайните на държавата?
Първата новина в закона е, че разузнаването е подчинено не на държавния глава, а на министър-председателя.  За утеха на Плевнелиев, НСО остава под неговата шапка. Но понеже шефът на охранителите ген. Коджейков е личният бодигард на Борисов, контролът на президента ще е бутафорен, какъвто е и самият той.

Не искам да изпадам в площаден патриотизъм, но очите ми боде член 1, ал 3, възраждащ болшевишкия синдром. Комично имитирайки времената на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) и Варшавския договор, герберите са написали тази клетвена декларация: „Държавна агенция “Разузнаване” е част от разузнавателната общност на ЕС и разузнавателната общност на НАТО“.
Сякаш, ако не бяха сложили унизителното уточнение, някой щеше да се усъмни в евроатлантическата им лоялност и ще сбърка СИВ с ЕС и Варшавския пакт с НАТО. Но какво друго да очакваш от милиционери, прикриващи червени биографии, мутренско минало и мизерно образование?

В сферата на комичното е и член 3, ал.2, където се мъдри изискването към външното разузнаване да брани „морала и културното наследство на всички българи“. Вероятно ДАР става и морална полиция, следяща за извънбрачни забежки в посолствата.
Като знаем, че всеки трети в МвНР е от разузнаването, следенето за подозрителни сексуални контакти също ще е в длъжностната характеристика на шпионите с дипломатически фракове.
В момента сержанти от НРС охраняват вътрешния периметър на посолствата - нещо непривично за сериозно външно разузнаване. С новия закон сержантите вероятно ще охраняват и морала на дипломатите.

Следвайки либерализма към еднополовите бракове в ЕС и САЩ, например мисията в ООН, оглавявана от Стефан Тафров, няма да се следи за хомосексуализъм, както никой не порицава за подобно увлечение германския външен министър Гидо Вестервеле.
Тези дни зам. вътрешният министър Вучков поиска девоенизирането на НРС и окрупняване на подслушвателните служби. Искането е справедливо, но е закъсняло.
Публична тайна е, че НРС има собствена подслушвателна централа. Следвайки старите порочни практики, в  чл. 10, ал.1, беззаконието се узаконява така: „Изпълнението на дейностите на Агенцията се осигурява чрез: Използване на специални разузнавателни средства...“

Изречението изобщо не уточнява на коя територия ще се използват тези средства. И за да няма съмнение, че алинея 1 се отнася само за български граждани и ще се прилага на българска територия, алинея 2 визира задграничното следене, регламентирайки „използване на разузнавателни средства и способи извън страната“.   
Коментирайки член 10, стигаме до прикритията на разузнаването, заради които  се изляха тонове мастило срещу служители на ПГУ-ДС в МВнР, Министерството на външната търговия, БТА, БНТ, БНР, ползващи тези ведомства за работа зад граница преди 1989 г.

Сега ал. 5 позволява разузнаването да използва за прикрития не само държавната администрация, но и „юридически лица, граждански дружества и организации и лица, упражняващи свободни професии“.
Както отдавна предупреждавам, собствениците на фирми с външнотърговска насоченост трябва да си отварят очите на четири, защото законът за външното разузнаване позволява на ДАР да им инсталира агенти на прикритие, без да ги уведоми.
Последното беше задължително преди 1989 г., когато министри и шефове на медии знаеха за прикритията на ПГУ в техните институции и дори понякога налагаха вето на неудачни назначения на ДС.

Опасностите от тайно внедряване  на агентура в частни фирми са много – от изтичане на финансово-данъчна информация към НАП и конкуренти, до компрометиране на прикритието в чужбина, ако агентът бъде разкрит.
Също така законът позволява промяна на самоличността на внедрения агент и така никога няма да узнаеш с кого всъщност си имаш работа, назначавайки служител с пагони.
Говорим ли за новите ченгета в свободните професии, ясно е като бял ден –  БТА, БНТ, БНР и сега изпращат кореспонденти-офицери от разузнаването, но вече и частни медии ще бъдат прикрития на ДАР. Нищо ново под слънцето.

Само се питам защо се изля толкова кал върху кореспондентите-шпиони в Турция, Гърция и Югославия, след като НРС продължава да ползва техните прикрития и връзки?
А, да, щях да забравя. Тогава балканското разузнаване служеше на тоталитаризма, а днес пази новия справедлив световен ред. Пък и при демокрацията турци, сърби и македонци са ни евроатлантически приятели, там вече няма неоосманизъм, великосърбизъм и македонизъм и българските малцинства имат в излишък права и свободи.

Ако дотук законът за ДАР е пълен с абсурди, сега следват извращенията.
Чл. 26 позволява на външното разузнаване да обработва личните ни данни, „без да се иска съгласието на физическото лице“. В разрез с човешките права, ДАР има право „да не информира физическото лице“ преди, по време на обработването на личните му данни и след това.
След като НРС ще се девоенизира, искам да попитам и това: защо чл. 60 позволява на служителите на Агенцията да носят оръжие и да го използват при необходимост? И защо не се уточни: в България или в чужбина ще ходят с кобур на кръста демократичните шпиони?

С този многозначителен член външното ни разузнаване ще е единственото в света, официално даващо оръжие на дипломати-ченгета в чужбина.
Милитаристичният член 60 е скандален, но член 61 е направо брутален, защото приравнява разузнавача с бияча, полицая и катаджията и така го превръща в униформена мутра на всяка власт. Ето какво четем в този уникален текст:

„Служителите на Агенцията могат да използват физическа сила и помощни средства, само ако те не могат да бъдат осъществени по друг начин при задържане на лице по чл. 59, ако лицето оказва съпротива или се опитва да избяга. Помощните средства са: белезници; каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори; патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства...“


В категории: Опозиция , Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори