×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Отбелязваме Деня на бащата
  • Великобритания призова жителите: Запасете се със стоки от първа необходимост
  • 3,7 по Рихтер разлюля Южна Италия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българска журналистка осъди държавата в Страсбург


03 Октомври 2012, Сряда, 16:23 ч.
Източник: в. "24 часа"

Българското правителство трябва да плати обезщетение за това, че е било нарушено правото на свободно, в размер на 4500 евро

Пирова победа на справедливостта и свободата на словото извоюва българската журналистика пред съда в Страсбург. Той се произнесе в полза на Светлана Йорданова, която сега е редактор в "24 часа".

Съдебните битки продължиха 13 години. Сега българското правителство трябва да плати обезщетение за това, че е било нарушено правото на свободно изразяване на журналистката, гарантирано в чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека.
 Делото в Страсбург е заведено, след като Софийският апелативен съд осъжда Йорданова и вестника й да платят обезщетение на бившия служител на МВР и Националната следствена служба Николай Тодоров. Те обжалват пред Върховния касационен съд, но той отказа да разгледа делото. По-рано други два съда отхвърлят претенциите на Тодоров с мотива, че в статиите си за него Йорданова е свършила своята работа професионално и в съответствие с журналистическата етика.

През май и август 1996 г. излизат две статии. Едната е на Йорданова под заглавие "Бивш МВР офицер арестуван заради чувалче със секретни документи".
В нея добросъвестно се цитират официално съобщение на пресцентъра на МВР и изявления на висш военен прокурор за образувано следствено дело. Тези изявления са направени в присъствието на много журналисти.

В информацията няма квалификации, а само факти и твърдения на служители на правораздаването. Следствието срещу Тодоров е за злоупотреба със служебно положение (присвояване, укриване и използване на секретни документи). След години то е прекратено. Военната прокуратура на няколко пъти внася обвинителен акт срещу него в съда. Той обаче всеки път връща делото за доразследване заради процесуални нарушения. Например, че в акта не са били посочени вредни последици. Чак през октомври 2003 г. делото е прекратено от съда. Причината - прокуратурата изпуска срок за внасянето му в съда и така то не е разгледано.

Тодоров завежда граждански дела срещу държавата и срещу Йорданова и в. "Труд". Софийският градски съд отхвърля иска, а Апелативният потвърждава, че журналистите са действали добросъвестно. Делото отива във ВКС и той го връща. През 2004 г. нов състав на апелативния съд се произнася в полза на Тодоров. Следва силен обществен отзвук. Журналистите са подкрепени от юристи, политици и международни организации.
Съдът в Страсбург се произнася категорично в полза на исковата молба на Йорданова, с която се солидаризира и тогавашният главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, без да иска обезщетение. Съдът в Страсбург казва, че медиите не могат да носят отговорност за действията на прокуратурата. Не приема и становището на българския съд, че журналистите са длъжни да проверяват дали са верни официални изявления на държавната власт. Той има предвид твърденията на МВР и прокуратурата, цитирани от Йорданова и разпространени от БТА и др.

"Не може да има никакво съмнение, че статиите са от голям обществен интерес особено с оглед на това, че точно по това време в България се извършва преход от държавна и планова икономика към частна и пазарна", пише в решението на съда в Страсбург.
"Това е най-доброто решение на съда, визиращо свободата на словото в България. То дава стандарт за границите на допустима намеса на държавата в дейността на медиите", заяви адвокат Михаил Екимджиев. Той успешно защити Йорданова в Страсбург. Тя трябва да получи обезщетение от 4500 евро.




Флагман.БГ Ще уволни ли Гала пияната си репортерка Ще уволни ли Гала пияната си репортерка 08/06/2024, Събота 10:20 0
1
Коментара по темата
1.
За да стане по ясно
03.10.2012 20:01:07
0
0
02.10.12
Страсбург защити "Труд" за свободата на словото
автор(и): Труд, прочитания: 640, коментари: 0
Статията на Светлана Йорданова, публикувана на 31 май 1996 г.
Седем години след като журналистка от "Труд" несправедливо беше обявена за клеветница, а свободата на словото - погазена от българските съдилища, Европейският съд за правата на човека осъди държавата.

Магистратите в Страсбург присъдиха обезщетение от 4500 евро на журналистката Светлана Йорданова, която сега работи във в. "24 часа". Тя осъди България заедно с бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев (сега на в. "Преса"). В решението си Евросъдът прави важни коментари за стандартите в журналистиката.

Случаят, по който вчера се произнесе Страсбург, е от 1996 г. и започна от съобщение на пресцентъра на МВР. В него се сочеше, че бившият офицер от министерството Николай Тодоров е обвинен за злоупотреба със служебно положение. Случаят е разследван от военната прокуратура и журналисти от всички медии, включително и Йорданова, отиват при обвинителите, за да научат повече подробности. Военен прокурор съобщава, че Тодоров е разполагал със секретни материали за "Кремиковци" и благодарение на тях неговата съпруга развива успешен бизнес с метали. На другия ден в "Труд" излезе публикацията на Йорданова със заглавие "Бивш МВР офицер арестуван заради чувалче със секретни документи". Разследването срещу Тодоров обаче е прекратено през 2003 г. А през 1999 г. той завежда дело за клевета срещу фирмата издател на "Труд" - "Медиа холдинг", Тошев и Йорданова.

Две съдебни инстанции отказаха да осъдят Йорданова, обяснявайки, че тя е използвала официална информация за материала си. Върховният съд обаче даде указания по делото да се прецени не дали тя е свършила качествено работата си като журналист, което е очевидно, а дали написаното от нея е вярно. Следвайки тези указания, Софийският апелативен съд реши, че Йорданова, Тошев и "Медиа холдинг" трябва да платят обезщетение от 5000 лв. на Тодоров, който бил наклеветен. Решението предизвика скандал, защото изкара клеветник журналист, цитирал официална информация.

Вчера Страсбург прие, че българският съд е нарушил правото на изразяване на журналистката. Евромагистратите подчертават, че медиите имат право да се доверяват на официалната информация - от МВР и прокуратурата, и да не я подлагат на допълнителна проверка. От решението става ясно, че фактът, че Йорданова не цитира името на военния прокурор, който е съобщил факти от разследването, не прави източника по-малко официален.

Страсбург напомня, че медиите са кучето пазач на демокрацията, а обществото има право на информация за текущи разследвания. Властите обаче трябва внимателно да подбират думите си, когато изнасят данни от тях, заявяват евросъдиите.
Те не присъждат обезщетение за морални вреди на Тошо Тошев, защото той не е претендирал за такова.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще уволни ли Гала пияната си репортерка Ще уволни ли Гала пияната си репортерка По всяка вероятност, за да не се наруша имиджът на телевизията, Енева ще бъде освободена от работа CZ 600 във ВИП Оръжейни Комплекси CZ 600 във ВИП Оръжейни Комплекси Три от карабините CZ 600 - ALPHA, LUX и ERGO гарантират sub 0.75 MOA група от 5 куршума на 100 м със заводски мач патрони Каква IT-специалност е подходяща за вашата зодия Каква IT-специалност е подходяща за вашата зодия Вниманието на Девата към детайлите и педантичността ви правят отлични анализатори, те са подходящи за системен администратор Кола удари бус в Стара Загора, бусът се заби в къща Кола удари бус в Стара Загора, бусът се заби в къща Отнето предимство е причина за катастрофата Пристигнаха машините за гласуване в Бургас, разпределят ги по секциите Пристигнаха машините за гласуване в Бургас, разпределят ги по секциите Секциите са 731 в област Бургас Перфектната закусна - Палачинки с орехи Перфектната закусна - Палачинки с орехи Рецептата е много лесна Заради влага и горещини: Мъчат ни тежки тропични нощи Заради влага и горещини: Мъчат ни тежки тропични нощи Чудно време за море, водата вече е топла ГЕРБ проведе кампания по учебник в Бургас, очаква най-добрия си резултат от 7 години ГЕРБ проведе кампания по учебник в Бургас, очаква най-добрия си резултат от 7 години Ще се борят за поне 5 мандата от 2 МИР Бургас 3 конкретни начина да го накарате да се обвърже 3 конкретни начина да го накарате да се обвърже Вижте ги  5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите 5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите Ето кои са те 
Арестуваха мъж с двойно гражданство, подготвял атентат във Франция Арестуваха мъж с двойно гражданство, подготвял атентат във Франция Не е ясно дали предполагаемият заговор е свързан с войната в Украйна 166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция 166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция Подготовката за изборите е протекла без трудности, заяви генералният ни консул Васил Вълчев Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Това стана на събитието по случай 80-ата годишнината от десанта в Нормандия Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Разрешили сме употребата на оръжията в близост до границата и то тогава, когато срещу страната се извършват нападения, каза американският президент  Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Хороскоп за деня – 7 юни 2024, петък Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ Почина естрадна легенда Почина естрадна легенда Изпълнената от нея песен „Бяло крило“ печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1978 г. Тази певица отрече слуховете, че е бременна Тази певица отрече слуховете, че е бременна Ето какво каза Лейди Гага Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Съвсем скоро ще има огромен дефицит на педиатри, каза Мими Виткова
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - По зъбите познавам, кое пиле е младо и кое старо.
- Но, те нямат зъби!
- Те, да, но аз ИМАМ!...
Виц на деня Виц на деня - Добре, бе... Само ми обясни защо ми изневери?
- Виж, скъпа - ти си имаш мен, аз си имам теб... А тя, горката, никого си няма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена написала на надгробната плоча на мъжа си:
"Почивай в мир, че като дойда..."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори