×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

София не е България, ама натам е тръгнало


София не е България, ама натам е тръгнало
Зелената зона в Бургас ще обхване и жилищни райони, в които хората само се прибират, а не отиват да си свършат работата. И няма никакво разумно обяснение за облагането с този нов данък
20 Септември 2012, Четвъртък, 16:16 ч.
Автор: Огнян МАРКОВ

Каква децентрализация бе, когато Дянков тръби, че митницата се мести в Русе, служителите обявяват стачка, а премиерът-цар отсича, че такъв филм още не е сниман


Ама само така се говори. И с това преди време се самоуспокояваше провинциалният патриотизъм, като, право да си кажем, имаше всички основания. Не само защото, че в столицата не се отглеждат овце, кози и крави, макар това да не важи за периферните квартали и присъединени селища към така наречената Голяма София.

Основанията за високото някога провинциално самочувствие всъщност се коренеше и в специфичната атмосфера на всеки по-голям град в България, и в етнокултурните традиции, но основната причина всеки провинциалист да се чувства като камък на мястото си, а града си – като есенция на картата на България, беше тази, че всички чисто местни проблеми се решаваха на местно ниво и с местния интелектуален капацитет. От което доскоро никой не пострада особено.

Три години обаче след идването на власт на изживяващия се като абсолютен монарх Бойко Борисов, възприемащ всички нас – простия народ, единствено като верноподаници, а своите съратници с няколко малки изключения – като слуги, положението е вече съвсем друго. Цели областни и – което е още по-зле – общински институции, не смеят гък да кажат преди от София да са им продиктували точните изречения и да са ги накарали поне три пъти да ги повторят по телефона, факса и електронната поща.

Така беше с обявяването на резултатите за класирането на учениците след седми клас, когато в местният инспекторат по образованието обясняваха с приглушени гласове, че при тях всичко отдавна е сметнато и класирано, ама – на!, от София още не им давали разрешение да обявят резултатите. Така става и в общинската администрация, и в Общинския съвет, където винаги се намира някой, който да “посъветва” останалите да не кършат на две понякога още не казаната дума на София, за да не ни орежат, не дай си, Боже, субсидиите или пък да вземат да ни пратят за кмет някой, който разбира от обществено самоуправление толкова, колкото тиквата от дипломация, и тогава, както казваше Чудомир, съвсем да я сгепсаме!

Може животът в София да е по-скъп, но и ние като софиянци не ядем доматите с колците, не гледаме кокошки по балконите на апартаментите си, за да можем да си опържим едно яйце за вечеря, нито пък си варим ракията в радиаторите на парното и я пием за здравето на целокупния Европейски съюз. И точно там е проблемът.

Някой може ли да обясни как за една и съща длъжностна характеристика в Бургас се вземат 500 лева заплата, и то при късмет с най-малко двумесечно закъснение и хиляди заклинания и вайкания, а в София – 1500? Някой може ли да обясни как така една и съща стока в София струва по-евтино, отколкото тук, при нас? Сигурно за това има някаква икономическа логика, която обаче не се наемам да ви кажа, тъй като има много обяснители по всички телевизии, които мазно ще ви убедят в несъвместимото иначе със здравия разум твърдение, че когато плащате по-скъпо, всъщност си спестявате много пари.

Но това не всичко. Ето в София след синята, въведоха сега и зелена зона. В която паркиращите пак трябва да си плащат. Тук, в Бургас, като видяха, че подковават коня, и те вдигнаха крак, макар после да се взе соломоновското решение позеленяването на следващата градска зона да се отложи с поне шест месеца.

Още древните мислители са ни казали да търсим истината не само в сравнение, но и в корените на нещата. Тези платени зони по белите световни градове се създават с една-единствена цел – да се освободи центърът от паркирани хиляди там коли, за да могат хората да си свършат работата. Защото там са управленията на обществените институции, там човек превива гръб през всевластния чиновник, там плаща такси в несвяст, за да получи в крайна сметка така нужната за материалната и душевната му хармония хартийка с печати по нея.

Да, ама, както се вижда с просто око, зелената зона в Бургас ще обхване вече и жилищни райони, в които хората само се прибират, а не отиват да си свършат работата. И при това положение вече няма никакво разумно обяснение за облагането на този нов данък. Всъщност, какъв разум търсим ние в управляващите ни сега, когато те първо говорят, после мислят, а накрая плащат като попове?...

В София иначе се вземали отговорните и смислени държавни решения. Така поне твърдят, не че с вас през последните три години сме били свидетели на този деликатен процес. Добре, ама какви ги орешаваха там, като всяка година от 1989 насам е кризисна и в началото на всяка зима се чудим кой ще пукне пръв – пролетта или ние?

Ето сега някои медии твърдят, че децентрализацията и даването на повече права на общините вървели с пълен ход и всичко било много радостно и светло. Каква децентрализация бе, какви пет лева, когато финансовият министър дни наред тръби по медиите, че митницата до месец време се мести в Русе, служителите в централното й управление се изприщват и се появяват по националните телевизии в прединфарктно състояние, а час по-късно премиерът-цар отсича, че такъв филм още не е сниман.

София не е България, но както е тръгнало – ще стане. Русия ще вземе част от територията ни като компенсация за пожеланите от нас, но нереализирани енергийни проекти, Турция ще прибере родноговорящите си братя, Македония само чака удобния момент, за да приобщи към богатото наследство на Филип и Александър Македонски своите съплеменници от Пиринско, а Северозападът пък, поради пълната липса на грижа към него от страна на държавата, със сигурност ще пожелае да стане поредния американски щат. За да рахатясат най-сетне хората там и да не се обръщат от мъка предците им в гробовете си.


В категории: Бургас


4
Коментара по темата
4.
до 3
24.09.2012 14:32:48
0
0
Как така без провинция? Къде ще ходи царя господ ББ да реже лентички?
3.
Идея
20.09.2012 19:26:58
1
9
Всички да се преместим да живеем в София. Защо не, така ще се решат много проблеми на управляващите, 7 000 000 човека сме, Истанбул е 14 000 000. София ще стане град -държава с прилежаща територия ("разпъната агнешка кожа"). Няма да има нужда от пътища и магистрали, ще се задоволят претенциите на природозащитниците, няма да има нужда от местни администрации, енергийна, водна, морска инфраструктура и ред още предимства!
2.
xaxax
20.09.2012 19:16:35
1
1
пълни глупости 1500 лв, никъде не дават нормални заплати!
1.
критичен
20.09.2012 16:41:42
1
8
правя ви чест за много добрата статия просто такава е действителността след 89 година се случват само абсурдни неща в тази държавица тя е пред фалит от 89 год, насам само се разпродава сега е наред земята и после ---///////
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори