×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С Кутев мислим бавно, но говорим бързо


С Кутев мислим бавно, но говорим бързо
Владимир Каролев
29 Август 2012, Сряда, 17:14 ч.
Автор: Валерия Йонкова
Източник: Всеки.ден

ГЕРБ няма да иска съюзници преди изборите, Кунева няма да е готова да приеме такива, но останалите могат да си направят нова Тройна коалиция

Владимир Каролев е рядко колоритна фигура и любимец на медиите. Популярен е и като финансист, и като политик. Завършил е УНСС, а по-късно магистратура по бизнес в университета на Алберта, Канада. Той е анализатор по икономически въпроси. Консултант на чуждестранни фирми у нас и в съседни страни. Дългогодишен член на НДСВ, Каролев беше издигнат за кмет на София през 2011 г., но загуби от Йорданка Фандъкова. 9 години той беше общински съветник в София, но през април напусна СОС, недоволен от слабите резултати на НДСВ на последните местни избори. След това напусна и Политическия съвет на НДСВ. Каролев бе привлечен като консултант към британската банка HSBC, която изготви позиция за проекта АЕЦ „Белене“. Потърсихме Владимир Каролев, след като плъзна клюката, че работи по програмата на нова партия.

- Г-н Каролев, появи се информация, че ще правите нова партия – Български патриотичен форум. Вярно ли е?

- Нямам никакво намерение да ходя по форуми. Някой се е майтапил, не съм писал такива работи.

- Нямате нови планове? Та вие не сте човек, който седи кротко и не обича промените?

- Не, нямам нови планове, оставам си в НДСВ.

- А накъде ще върви партията, как ще я подсилите предизборно?

Аз напуснах Политическия съвет на конгреса и макар че ме избраха в Националния съвет на партията, подадох оставка. Така че това не е въпрос към мен. Но мисля, че НДСВ трябва да опита да се яви самостоятелно на избори, макар че има малък шанс да мине парламентарната бариера от 4%. Но това не са последните избори в България и по-важно е да сме последователни и да не изневерим на принципите, отколкото да правим коалиции по конюнктурни съображения с други малки партии, само и само да влезем в парламента.

- Социолозите смятат, че НДСВ няма да има сили да се пребори.

Сигурно няма да има сили, но какво от това?

- Имаше идеи да правите коалиция със СДС, дори заедно с ЛИДЕР?

- Винаги съм казвал и ще казвам, че ЛИДЕР не е подходящ партньор за НДСВ. Не случайно името на тази партия е ЛИДЕР, а и се знае кой е той – Ковачки. Според мен няма нищо общо между НДСВ и бизнес партията на един човек.

- Но с удоволствие приемате партньорството на СДС?

- С тях – да, освен ако нещо не се е променило. За съжаление не знам да правят нещо с нас. Но наистина СДС би бил доста подходящ партньор за НДСВ, както и НДСВ за СДС. Между другото НДСВ беше създадено през 2001 г. само защото СДС се беше плъзнал вляво, клиентелистки. Нямаше да има нужда от създаването на НДСВ, ако СДС не се беше променил към лошо.

- А ако например Костов, който вече остана сам, ви предложи партньорство?

Нещо, което няма да се случи, не си заслужава да се коментира. Не вярвам г-н Костов да предложи нещо на когото и да било друг, освен на СДС. Освен това в НДСВ, когато говорим за Костов, в повечето случаи сме били обективни. Никога не сме казвали на бялото черно и сме казвали, че промените в България започнаха от Костовото правителство. Вярно е, че сме го критикували във втората част от мандата му, но той не е казал една добра дума за безспорно добри неща, които са направили НДСВ. Каквото и да се говори срещу партията ни, безспорно годините, в които НДСВ управляваше, бяха с най-висок ръст на България. Аз не вярвам г-н Костов да се промени. Ако Костов се беше пенсионирал от активната политиката, СДС и ДСБ щяха да се съюзят, нямаше да има две партии и щеше да има по-силна десница.

- Какво ще последва от разделянето на двете партии?

Според мен, когато останат няколко месеца до следващите избори и когато и двете партии видят, че няма да влязат отделно в парламента, предполагам, че ще помислят отново за някакво съюзяване. Особено ако г-н Костов си преглътне егото. Но ако той си подаде оставката, СДС отново биха поискали да се съюзят с ДСБ.

- СДС имат нов лидер, едва ли той ще одобри подобна стъпка.

Има отворени врати и в двете партии. Но целият проблем, повтарям, е в егото на г-н Костов, който беше много положителна личност в началото на промените в България. В последните години обаче все повече се вглъбява в себе си, което не помага на никого.

- А ГЕРБ дали ще потърсят съюзници вдясно за коалиция преди изборите?

- Не, съмнявам се да искат съюзници.

- Прогнозата засега за следващия парламент е за 4 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и България на гражданите на Кунева.

- Според мен партията на Кунева няма да е готова на коалиции с всички и на всяка цена. Но останалите три партии може да направят една нова Тройна коалиция, въпреки всички закачки за СПИН-а например. Приказките са едно, а делата са друго, а в Библията е казано: По делата ще ги познаете.

- Виждам, че сте наясно със СПИН скандала при социалистите след шеговитата реплика на червения депутат Антон Кутев в интервю за „Всеки ден”, че социализмът се предава по полов път и по наследство.Защо се разрази такъв крупен скандал според вас от една реплика?

- Не мога да коментирам тия неща, макар че видях, че на Бойко Борисов му допадна. Но все пак това беше едно непремерено изказване от страна на Кутев. И при него, както при мен – може би затова го харесвам, мисълта е по-бавна от езика му. Всъщност говори по-бързо, отколкото мисли понякога. (Смее се)

- Защо всяка нова партийна структура гледа да се прицели вдясно?

- По една проста причина. Лявото е заето от БСП, а и от ГЕРБ между другото. Защото те са с десни приказки, но с леви действия. Но за съжаление в лявото има много вожд – малко индианец.

- Очаквате ли нови партии на политическия небосклон?

- Не, не очаквам. То няма и време. Ако погледнете новата история на партиите в България, два пъти се появиха нови. Единият път неочаквано, когато дойде царят, заради личната му харизма. И, разбира се, партията на Иван Костов, която спечели през 1997 г. с най-голямо мнозинство. СДС бяха алтернативата. След това Борисов създаде ГЕРБ, като той самият, докато беше главен секретар на МВР и кмет на София, си създаде много висок личен рейтинг. За него се гласува няколко пъти, но това не може да продължи вечно. На следващите избори хората ще питат какво става с кризата, какво става с безработицата.

- Излизат много страшни данни за безработицата. Появиха се прогнози, че през есента предстои истински бум от незаети хора.

- Чак страшни – не. Но за първи път и в сезонната заетост се наблюдава намаление на работещите. В 21-ви век това не се е случвало. Има и други не много добри индикации. Това обяснение, че светът е в криза и затова България е в криза, е изключително елементарно обяснение и хваща дикиш от хората, които не знаят какво става по света и които нямат икономическа грамотност. Но не бива да се сравняваме с държави, които не са от нашата черга. Но ако почнем да гледаме други държави в Източна Европа, балтийските например, ще видим, че там кризата е била само през 2009-началото на 2010 и оттогава имат висок икономически ръст.

- При криза и безработица избирателите накъде ще погледнат, като са „настъпени по мазола”?

Нямам идея. Но според мен догодина няма да има големи проблеми, освен ако партията на Кунева не изненада едни приятно, други – неприятно. Иначе не очаквам изненади – очаквам БСП, ДПС, ГЕРБ и партията на Кунева в парламента догодина.


В категории: Опозиция , Политика


Fibank отрече: Не се продаваме!
Fibank отрече: Не се продаваме! 21/05/2024, Вторник 16:00 0
Две коли изгоряха пред къща
Две коли изгоряха пред къща 21/05/2024, Вторник 14:59 0
Мъж почина при пожар в Трявна
Мъж почина при пожар в Трявна 21/05/2024, Вторник 13:20 1
2
Коментара по темата
2.
пасуващ
22.09.2012 22:17:31
0
0
Червените и особено тези от ""Бесове", бяс ги хваща като чуят името на единствения доказал се политик и умен държавник, премиер-признат от Европа и света- Иван Костов- пукайте червени скелети!
1.
пасуващ
29.08.2012 18:02:35
1
3
Готин и точен!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Нямало е разговор, в който да е било предлагано на Пеевски да стане премиер, категоричен бе съпредседателят на ПП/ДБ Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Опитвам се да убедя все повече хора да гласуват, защото когато отвратените не отидат до урните, ще управляват отвратителните, каза кандидат-депутатът от ПП-ДБ Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Повечето хора използват гнездото за запалка, която обикновено осигурява 12V Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Изоставената блондинка от "Ергенът" има връзка с мъж на годините на баща й 12 търговци на гласове отиват в ареста 12 търговци на гласове отиват в ареста За друг вид престъпления в рамките на операцията са задържани още 33 лица Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Пеевски посочи още, че предложението на лидера на ДБ е включвало пенсиониране на Бойко Борисов Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Според бизнесмена Крепостната стена и терасата върху бойната кула на Стария Созопол били съвсем различен казус с незаконно строителство, свързан с друг областен управител - Константин Гребенаров Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Голям успех за бургаския ветроходец  Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Гринча е в серия от 3 поредни победи, а в последния си мач печели Интернационалната титла на световната боксова федерация WBF с нокаут в 9-ти рунд, срещу коравия Дауди Мгая „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката
Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори