Не слагайте тези храни в пластмасови кутии
Някои храни, при взаимодействието с пластмаса, се развалят по-бързо и могат да доведат до отделянето на нежелани съединения, които са потенциално опасни за здравето
Пластмасовите контейнери за съхранение на храна отдавна са част от ежедневието ни. Те са не само удобни, но и леки и достъпни.
Токсиколозите обаче предупреждават, че не всички продукти са подходящи за съхранение в подобни кутии.
Някои храни, при взаимодействието с пластмаса, се развалят по-бързо и могат да доведат до отделянето на нежелани съединения, които са потенциално опасни за здравето.
По думите на токсиколога Брад Ламп има пет категории продукти, чието съхранение в пластмасови кутии е особено нежелателно.
Какви храни не трябва да се съхраняват в пластмасови контейнери?
1. Сурово месо и птици
Пластмасовите контейнери не предпазват от натрупване на влага и често се превръщат в развъдник на опасни бактерии като салмонела и ешерихия коли.
Правилно съхранение: използвайте стъклени контейнери с херметически затворени капаци или увийте месото в хартия за печене.
Съхранявайте само на долния рафт на хладилника, за да предотвратите разливане върху други храни.
2. Млечни продукти
Меките сирена, заквасената сметана и други млечни продукти са чувствителни към влажност и въздухообмен.
В пластмасата се създава анаеробна среда, ускоряваща развитието на мухъл и неприятни миризми.
Правилно съхранение: съхранявайте в стъклени или керамични съдове или се опитайте да използвате продукта в оригиналната му опаковка, без да го прехвърляте в пластмаса.
3. Плодове, отделящи етилен (ябълки, банани, домати)
Тези продукти отделят етилен, който ускорява процеса на зреене. В пластмасови контейнери газът се натрупва, което води до презряване и по-бързо разваляне на плодовете.
Правилно съхранение: съхранявайте ябълките и доматите в дишащи контейнери или на открити рафтове.
Бананите трябва да се съхраняват отделно, а не в торбички.
4. Листни зеленчуци и пресни билки
Магданозът, копърът, марулята и спанакът бързо увяхват в пластмаса, а излишната влага провокира растежа на бактерии.
Как да съхранявате: увийте листата във влажна кърпа и ги поставете в отворен контейнер или мрежеста торбичка, като осигурите циркулация на въздуха.
5. Остатъци от гореща храна
Поставянето на гореща храна в пластмаса създава парен капан, в който бактериите активно се размножават. Освен това, високите температури могат да доведат до отделяне на химикали от пластмасата.
Правилният метод за съхранение е първо да охладите храната до стайна температура, след което да я сложите в стъклени или керамични съдове. /jenata.blitz.bg
Трик: Тайната рецепта за идеално печено пиле
Броени дни до Коледа: Ето как празниците могат да продължат 12 дни
През зимата вечеряйте в този час, категорични са учени
Удар на полицията: Нелегален тютюн за наргиле за над 100 хил. лв. открит в София, двама братя са задържани
Нови светски двойки изгряха на родния небосклон
Подправката, която хитрите домакини слагат в казанчето в тоалетната
Ако искате идеалния тиквеник, спазвайте това правило
Най-добрите кухни в света: Италия първа, Гърция втора – къде е България?
"Влачене и кръв по улицата": Съседска свада завърши с убийство в Разградско
Ако се отоплявате с печка, важно е да знаете това
За тези 3 зодии 2026 ще бъде година на сбъднатите „да“
Не слагайте тези храни в пластмасови кутии
