×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Общината оставя на улицата 35-годишната Грета, прикована за инвалидна количка


Общината оставя на улицата 35-годишната Грета, прикована за инвалидна количка
Грета Аспарухова е образован млад човек, въпреки че е прикована в инвалидна количка, тя не се е отчаяла, изхвърлянето й на улицата обаче ще я съсипе
27 Юни 2012, Сряда, 10:52 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

„Никога не съм мислила за самоубийство, но този път вече нямам изход”, плаче жената

До края на седмицата ще ми вземат общинското жилище от 36 кв.м.  в ж.к. „Меден рудник”, в което живея от 2 години. Ако Общината ме остави без дом – ще ми вземе живота. Никога досега, през каквито и трудности да съм минала, не съм мислила за самоубийство, но този път ще трябва да умра. Пречупват ми всички надежди, въпреки че съм борбена”. Това са емоционалните думи на 35 –годишната Грета Аспарухова, която трогна със своята драматична история не само приятелите си, но и непознати бургазлии. Въпреки опитите си да преглътне болката, Грета избухна в сълзи, защото до края на седмицата очаква известието от Община Бургас за извеждането.

Младата жена е от Монтана, красива и лъчезарна, на която обаче животът се преобръща зловещо, когато преди 23 години пада от деветия етаж на блок заради детска щуротия. Грета остава неподвижна от кръста надолу, но не загубва вярата си и продължава да се бори и да живее като нормално момиче, доколкото това й се позволява от институции, достъп до сгради, отношение на работодатели и ред други неуредици, които буквално парализират живота на инвалидите. Грета успява да завърши Американски колеж, записва се студентка в Бургаски свободен унивеститет и през 2007 година идва в Бургас да учи „Бизнесадминистрация”, настаняват я в общежитията на държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров”.  Момичето работи, не се поддава на отчаяние от положението си, бори се с живота, има приятели и колеги, които я обичат. През 2010 година е била настанена в общинско жилище от общинския фонд „Резервен”, което се намира в бл. 403 в най-големия бургаски комплекс и представлява стая с малка кухня. Грета сама е правила рампите пред жилището си, за да може да влиза във входа.

„Договорът ми за този апратамент изтича в края на юни 2012 и комисията по настаняване в общински жилища в Бургас ми отказа пренастаняване поради 2 причини: защото имам висок доход и защото не съм регистрирана по постоянен адрес.

При срещата ми с въпросната комисия опровергах и двете точки: доказах, че не съм получавала трудово възнаграждение повече от 6 месеца, т.е. доходът ми не само, че не е висок, а е почти никакъв. А адвокат Росиана Василева - моя приятелка и бивша колежка във фирмата, в която работех, доказа на комисията, че точката с постоянния адрес може да бъде четена в моя полза и част от комисията се съгласиха с нея, което означава, че мога да бъда пренастанена, без да се нарушават правилата и нормите, описани в наредбата.

Уча от 2006 г., в Бургас съм от 2007 г., имам регистрация по постоянен адрес от 28 май 2007 г., а по настоящ от 19 юли 2010 г. Доказах, че съм живяла постоянно в Бургас през последните 5 години.

След като бъда принудена да освободя това жилище, аз нямам къде да отида - буквално съм на улицата”, казва Грета.

За нея като млад, образован човек, това ще бъде край на пребиваването й в Бургас, сочен за най-добрия град живеене. Тя в момента е безработна, тъй като фирмата, в която е работила като административен секретар е била засегната от кризата и престанала да й плаща заплата.

„Ще трябва да се върна в Монтана, имам възрастни родители, които живеят в селска къща в с. Крапчене. Къщата е недостъпна за мен - банята и тоалетната са външни, за да вляза или изляза от къщата трябва да бъдат изкачени 7 стръмни стъпала. Баща ми претърпя операция и след нея не може да вдига нищо, по-тежко от 2 кг, а майка ми има проблем с кръста и също не би могла да ме предвижва. Най – елементарното, за да отида до тоалетна, аз трябва да мина през тези стълби поне 5 пъти на ден.”, разказва младата жена.

Грета каза, че е имала сблъсък с шефа на „Жилищна политика” Радослав Овчаров, който през цялото време я уверявал, че въпреки изтичащия й договор за жилището – няма никакъв проблем тя да бъде пренастанена в друг дом, дори по-оборудван за живот на човек в инвалидна количка. В писмо до кмета на Община Бургас Димитър Николов, Грета се оплаква от условията на живот в настоящата си гарсониера и нейното местоположение и според нея това е повратна точка в позицията на Овчаров, който вика втората комисия по жилищно настаняване, която отхвърля възможността Грета да обитава общинско жилище.

Днес Грета със сълзи очаква края на седмицата и се надява да има някакъв лъч в тунела през останалите два дни.

Радослав Овчаров категорично отказа да вземе отношение по темата.

Потърсихме мнението на Илияна Гъбева – общински съветник в комисията по жилищно настаняване. „Решението е взето въз основа на действащата Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани и настаняване под наем, която е от 2009 година. Грета Аспарухова може да остане в резервно жилище само две години, а този срок изтече. Не може да бъде пренастанена, защото не отговаря на условията като едно от тях е, че няма постоянен адрес в Бургас от 5 години. Не можем да направим един компромис, защото това ще се отнася после за всички”, коментира тя.


В категории: Бургас


14
Коментара по темата
14.
Милен Атанасов
21.07.2013 13:58:16
0
2
Доообре, значи за ЦИГАНИТЕ има жилища, а за интелигентните хора с образование - не????

Така ли?!

А вие долни подлизурковци, които мразите всичко на този свят, си заврете думите отзад, защото не сте прави!!
13.
мда
03.07.2012 08:18:57
0
2
Какво ще им стане? Ще направят прецедент и въз основа на прецедента ще трябва да прескачат наредбата и за други нуждаещи се, което ще обезсмисли наредбата. А жилищата не са толкова много. Ето, като четете тази статия, се сетете за оня социален блок, дето не искахте да го строят преди 3-4 месеца!
12.
Пламен Радински
28.06.2012 08:19:07
0
2
Какво ще им стане, ако я оставят?
Хора, каде сте, свършихте ли се?
Животът не е само наредби и бюрокрация, трябва да има и човещина.
Как така ще я изхвърлят на улицата, тези нормални ли са? Ама господ вижда и ще им го върне.
11.
На всяка манджа...
28.06.2012 07:17:29
0
1
Уф, милата, егати казусът... Хем не е човешко да се изгони от жилището, хем не я ли изгонят ще направят прецедент и ще се наложи да не гонят и други, а желаещите ще растат... Дано да се намери решение за момичето. Добре поне, че има образование- американски колеж, частен университет... Ще се справи!
10.
АТАКА
27.06.2012 22:59:55
0
1
Чакаме реакция от Бургаския кмет!
9.
бургазлийка
27.06.2012 20:34:22
0
5
сигурно не е лесно нито на журналистите да вземат страна,нито на общината при подобни лични драми, но ми се струва, че тук става дума за качествен млад човек, който може и да работи качествено, ако му се даде шанс, а не на мухльо, който да употреби общинско жилище. Така че дано се намери изход за момичето. Иначе няма да е честно
8.
бг
27.06.2012 14:27:39
5
6
Не отговаря на условията, толкова не разбрахте, вижда се че е неприятна ситуацията, но това е наредбата и трябва да се спазва.
7.
....
27.06.2012 13:11:44
1
1
kak moje takova neshto be hubavo momiche obrazovano i da q ostavqt sramota za kmeta ako go pozvoli...... a nie shte sledim !!!
6.
....
27.06.2012 13:11:38
1
1
kak moje takova neshto be hubavo momiche obrazovano i da q ostavqt sramota za kmeta ako go pozvoli...... a nie shte sledim !!!
5.
XXX
27.06.2012 12:45:33
1
2
Неграмотнико, къде видя злоба? Ти не само не можеш да пишеш, явно не можеш и да четеш!
4.
ba ba
27.06.2012 12:28:06
3
3
nie balgarite sme nai dolnata naciq kak moje taka da govorite za tova momi4e ami ako vie ste na neinoto mqsto kakvo 6tqxte da pravite bastuni takiva pone malko sram imaite i stiga s zlobeeli
3.
кала
27.06.2012 11:52:11
2
10
Преди в този апартамент в продължение на 30 г. живееше възрастна жена,която след като почина,общината извърши цялостен ремонт.Рампите отвън пред входа ,бяха направени от ф-ма "Трейс",платени от общ. Бургас.Жилището е пригодено за инвалид,както и подстъпите към входа,включително и место за паркиране на инвалид,обозначено със знак и маркировка.Не мога да разбера що за идиотия е да лишиш човек ,като Грета от такова жилище? Явно трябва се намести ,някой наш човек в апартамента и дълбоко се съмнявам,че този човек няма да е инвалид.
2.
asd
27.06.2012 11:39:24
5
12
Съчувствам на жената, надявам се да и помогнат и съм сигурен, че ще се намери решение за нейния проблем, но е изключително долно от ваша стана да злоупотребявате така и да настройвате хората. Представяте ситуацията така че общината е длъжна да предостави жилище на всеки, който е в нужда, дори да не е от града. Ако беше така то целия общински бюджет нямаше да стигне за да се купуват жилища и дават под наем. Хиляди са хората в нужда, няма как това да се случи където и да е по света.
Както казах сигурен съм, че ще се намери решение, предполагам че може да и намерят и работа, което пък сигурно ще е причина да се тупате в гърдите, че заслугата за това е ваша.
Вече ми се гади, когато прочета "най-добрия град за живеене", по какъвто и да е повод.
1.
skif
27.06.2012 11:35:05
4
7
Кметът Николов да вземе да си направи малко пиар и да я покани на среща в кабинета си и там да прояви съчувствие и да й реши квартирния проблем. Знае му реда, не му е за първи път.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Училището страда от най-големия дефицит – спазване на правила Училището страда от най-големия дефицит – спазване на правила Днес е все по-трудно за учителите и все по-лесно за учениците Готова ли е България за еврозоната - очерта се основен проблем Готова ли е България за еврозоната - очерта се основен проблем Инфлацията се оказва основната пречка пред влизането на България в еврозоната Двама тийнейджъри са с алкохолно отравяне след абитуриентски купон, единият е в кома Двама тийнейджъри са с алкохолно отравяне след абитуриентски купон, единият е в кома Не е ясно какво е състоянието им Шофьори са бесни на новата организация на движение край НДК, но промяна няма да има Шофьори са бесни на новата организация на движение край НДК, но промяна няма да има Поставянето на колчета и на друга маркировка в района на НДК продължи Тя не иска да чуе за партньора си от "Денсинг старс" Тя не иска да чуе за партньора си от "Денсинг старс" С Димитър дори стигнали до безкрайно критичен момент, когато русокоската вече била на косъм да си тръгне Той събра 800 гости за юбилея си, а сега разпродават имотите му в Бургас за милионни дългове Той събра 800 гости за юбилея си, а сега разпродават имотите му в Бургас за милионни дългове Разпродажбата на активите е предприета заради дългове за десетки милиони към НАП и банки на дружеството и други свързани фирми, които се ръководят от Димитър Бичев Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Валерия е категорична, че ѝ е било много трудно да се впише сред останалите участнички Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Инж. Тодор Христов от училище „Н.Й.Вапцаров“ е сред най-добрите преподаватели от региона  Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Много е опасно изказването й, защото става въпрос за един чужд геополитически проект, коментира Любчо Нешков  Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Задигнали му джипа, обрали го в супермаркет...
Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори