×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За безплатен нет на основните обществени места в ЕС


26 Юни 2012, Вторник, 08:18 ч.

През септември София ще бъде домакин на втората среща на Съвета на цифровите шампиони на ЕС

През септември София ще бъде домакин на втората среща на Съвета на цифровите шампиони на ЕС.

Това съобщи снощи след първото заседание на Съвета председателят на организацията "ПанЕвропа-България" Гергана Паси пред български журналисти в Брюксел, предаде Вести.бг.

Тя бе номинирана от българското правителство за цифров шампион на България и участва в първата среща с колеги от Великобритания, Румъния, Холандия, Франция, Малта, Литва, Италия, Словения, Унгария, Швеция, Люксембург и Полша в централата на Европейската комисия.

Очаква се зам.-председателят на ЕК и комисар по цифровизацията Нели Крус да направи своето първо посещение у нас на 20 септември, за да открие заедно с българския премиер регионална конференция по цифровия дневен ред

По повод идеята на Гергана и Соломон Паси за осигуряването на безплатен безжичен интернет до основните обществени места в ЕС е изпратено писмо до ЕК.

Гергана Паси коментира, че Комисията винаги проучва дълго едно предложение, както е било с единния стандарт за входа на зарядните устройства за мобилни телефони.

Първите отговори (за въвеждането на такъв стандарт) бяха отрицателни или дори липсваше отговор от комисарите, до които предложението бе насочено, но днес стандартът е въведен в ЕС, посочи тя.

Според информации на американската телевизия Си Ен Ен от последните дни се очаква стандартът най-после да бъде приложен за първи път и в бъдещия модел на айФон, чието представяне предстои наесен

Допускам, че в началото (на обмислянето на предложението за безплатен достъп на обществени места) ще има много аргументи защо това не може да се случи, но тази идея работи в България и ако у нас сме намерили работещ бизнес модел, значи няма никаква пречка той да бъде разширен на европейско ниво, коментира Гергана Паси.

В отговор на въпрос как тази идея се осъществява у нас тя отбеляза, че са се състояли няколко срещи в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По думите й на дневен ред стои въпросът с финансовите ограничения, но има теми, които не са свързани с отделянето на бюджетни средства.

Според Паси в тази посока има големи възможности в областта на публично-частното партньорство. Ако у нас има дружества, които са готови да подкрепят осигуряването на високоскоростен интернет между две точки, тогава ще има бизнес модел, който може да бъде използван и на европейско равнище, убедена е тя.

България е в дъното на всички класации, когато става дума за цифровия дневен ред на Европа, включително по дял на българите, които например са създатели на информационни програми - под 5%, отбеляза още Гергана Паси.

Българите, които се определят като компетентни в тази област в резултат на полученото образование, също са много малък брой на фона на средните данни в ЕС.

По думите й има държави, в които хората, които не ползват интернет, са под 10%, докато у нас 46 на сто от гражданите никога не са ползвали Мрежата - нито за да четат вестници, нито да си търсят работа, нито да участват в социалните платформи.

В държави като Дания едва 6% от хората не ползват интернет, отбеляза Паси. Очаква се към 2015 г. в Дания със закон да бъде въведено задължението всички услуги да бъдат предоставяни единствено в интернет

Така след тази дата няма да бъде възможно плащането на данъци, нито промяната на адресна регистрация, нито записването на децата в училища и детски градини, освен по електронен път.

Целта е в един момент всеки европеец да бъде "цифровизиран", уточни Гергана Паси по повод намеренията на ЕК в обозримо бъдеще.

Ако днес в училищата материалът се преподава по начина, по който това се е правило преди 30 години, има проблем, смята тя.



0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор Бургас почете паметта на Христо Ботев Бургас почете паметта на Христо Ботев На поклонението присъстваха кметът Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, общински съветници, представители на държавната и местната власт Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Трябва да се обединим за високи цели, те ще ни диктуват и друго поведение, и друг диалог в парламента, посочи тя БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ Поднесоха венци и цветя на мемориала в Топчийско Кога най-после ще се оженят тези двамата Кога най-после ще се оженят тези двамата Появата на дъщеря им Амая през 2019 г. даде нов фокус на известните родители и плановете им за сватба минаха на заден план Демони живеят в това българско село Демони живеят в това българско село Става въпрос за родопското Югово  Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Вижте церемонията по посрещането на главата на Сливенска епархия в морския град Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо
Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Загина един човек, а осем души са ранени Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате От дискусията за Ергенът Алек става ясно не само, че той е бил наясно със ситуацията и с девойките в шоуто от самото начало, но и това при коя искал да бъде точно Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер 
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори