Искате да направите курбан за здраве? Добре, но подгответе няколко хиляди
Ще са ви нужни минимум 2 хил.лева
Да приготвиш курбан за здраве в днешно време вече струва толкова организиране на малко събитие – над 2000 лева. С наближаването на Голяма Богородица (15 август), а съвсем наскоро и Илинден, стана ясно, че традицията се оценява, но с цената на солидни разходи. Това разкриват организатори от различни населени места, цитирани от "Телеграф".
В някои села се налага въвеждането на символични такси от 20 до 25 лева за кофичка с няколко порции осветена чорба. Така се покриват разходите за месо, зеленчуци, калайдисване на казани и транспорт. Повечето хора обаче продължават да даряват според възможностите си – обичайно между 5 и 15 лв.
Георги Страшников от Бобошево обяснява, че един среден курбан достига разходи над 2000 лв. – за около 500-600 литра храна. Само освежаването на големи медни съдове струва над 1000 лв. на няколко години. Овцата за курбан вече минава 400 лв., казва той и представя, че "за курбан не се пазарува – даваш, колкото търсиш, защото е за здраве".
Пропорциите са впечатляващи – на казан от 200 литра се влага поне 60 кг месо, а един овца едва ли дава повече от 30 кг чист продукт. Заедно с това се добавят около 60 кг лук и между 30 и 40 кг чушки и домати.
В село Говедарци, курбанът за Илинден край параклиса „Св. Илия“ се превърна в вечегоден обет. Йорданка Крушарска, която е сред главните организатори, споделя, че традицията започна след като съпругът преживя тежък инцидент в близост до параклиса. Оцелял по чудо, той обеща всяка година да дава курбан. Днес, вместо един малък казан, жителите приготвят над 350 литра курбан чорба за всички, които идват от близо и далеч.
Цената на овцете също расте – тази година по думите на Крушарска едно животно струвало 320 лв., докато преди десетилетието цената е била едва 170 лв. Събраните средства за дарения и продажба на свещи се използват както за поддържане на параклиса, така и за набавяне на продукти за следващата година.
Традицията с курбана е строго обвързана с повода. За Малка Богородица (8 септември) обичайно се приготвя курбан за здравето на децата. На Петковден (14 октомври) се прави при строеж на нов дом, а на деня на Свети Иван Рилски (19 октомври) – с молба за изцеление и отстраняване на болестите.
Скопирайте продуктите, увеличете цените на животните и подготовката не спира хората от това да продължат обичая. Напротив – сплотяват ги. Макар и с такси и дарения, духовната стойност на курбана остава непроменена






















