Рулца от тиквички с кайма на фурна - нереална вкусотия
Цялата пикантност на рецептата се крие в оригиналното използване на зеленчука
В сезона на тиквичките днес ви предлагаме да си приготвите едно вкусно ястие, което е подходящо както за бързо хапване, така и за празничната трапеза, а именно - рулца от тиквички с кайма, запечени в нежно сосче.
Цялата пикантност на рецептата се крие в оригиналното използване на зеленчука. Едно е, когато месната плънка се слага в обичайните "чашки" или "лодки" и съвсем, когато тиквичките се нарязват на дълги тънки ленти, които трябва да се навият заедно с каймата на руло.
Технологията за приготвяне е малко по-сложна и пипкава, но крайният резултат изглежда невероятно, а вкусът му е повече от неустоим. Всъщност, ще се убедите сами в това, гледайки празните чинии и доволните физиономии на любимите си хора.
Ето от какво се нуждаете за тази лятна вкусотия:
Списък с продукти за 6 порции:
Тиквички - 4 бр.
Кайма от свинско месо - 300 гр.
Бял ориз - 50 гр.
Лук - 1 бр.
Доматено пюре - 2 с.л.
Сметана 15% (нискомаслена) - 100 мл
Пшенично брашно - 2 с.л.
Чесън - 3 скилидки
Сол на вкус
Смлян черен пипер на вкус
Копър - 3 стръка
Вода - 1 чаша
Рафинирано растително масло на вкус
Начин на приготвяне:
Изплакнете ориза със студена вода, сварете до полуготовност, след което го изплакнете още веднъж. Оставете го да се охлади.
Прехвърлете ориза в купа с готовата охладена кайма. Добавете сол и смлян черен пипер на вкус.
Обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно или настържете. Добавете ги в купата с каймата и ориза и омесете добре всички съставки.
За приготвянето на рулцата се нуждаете от млади, дълги и гладки тиквички, без големи семки вътре. Измийте тиквичките и ги подсушете. Отрежете горната и долната част, обелете ги и след това ги нарежете на тънки ленти с остър нож.
Покрийте тава за печене с хартия за печене и наредете нарязаните тиквички. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути, след като ги оставете да се охладят.
Прехвърлете ориза в купа с готовата охладена кайма. Добавете сол и смлян черен пипер на вкус.
Обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно или настържете. Добавете ги в купата с каймата и ориза и омесете добре всички съставки.
За приготвянето на рулцата се нуждаете от млади, дълги и гладки тиквички, без големи семки вътре. Измийте тиквичките и ги подсушете. Отрежете горната и долната част, обелете ги и след това ги нарежете на тънки ленти с остър нож.
Покрийте тава за печене с хартия за печене и наредете нарязаните тиквички. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути, след като ги оставете да се охладят.
Разбъркайте сгъстения сос и добавете сметаната. Гответе още 2-3 минути. Сосът е готов.
Залейте рулцата с готовия сос. Сложете ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете около 45 минути, до златистокафяво.
Сервирайте готовото ястие, гарнирано с пресни подправки. Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg





















