×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бунт в Бургаския затвор след видеозапис на Кела с услужлив надзирател


Бунт в Бургаския затвор след видеозапис на Кела с услужлив надзирател
Зам.министър Пламен Георгиев открива „внезапно“ на 11 май залепения за пружината на леглото с тиксо таблет и петте телефона на Кела, но не знае какво се е случило ден по-рано
07 Юни 2012, Четвъртък, 14:55 ч.
Автор: Бесове.бг Снимки архив

Подготвял се преврат, в който хванат с дрога служител трябвало да поеме ръководен пост

55-минутен видеозапис в кабинката на постовия в Бургаския затвор, заснет между 11 часа и 13 часа тази неделя, е довел до огромен скандал сред надзорния състав, узна Бесове.бг.  „Филмът“ е бил излъчен във вторник следобед по разпореждане на директора Деян Костов - на мултимедиен екран в голямата зала за събрания, където били свикани почти 100 % от служителите на затвора. Главни действащи лица от видеото са вип-затворникът Пламен Дишков-Кела, неговият съкилийник Стоян Тенекеджиев – не по-малко известен персонаж от бургаския ъндърграунд, както и един от старшите надзиратели, чието място по това време не би трябвало да е в кабинката на постовия.

„Видяхме как този надзирател, наш колега, който иначе отдавна иска да бъде повишен в длъжност, показва стол в кабинката и там се настанява Кела, с когото си говорят близо час - като първи приятели. По някое време от килията на Кела, където има още 7 затворници, излиза Тенекеджиев и влиза при постовия. Тенекеджиев поема 4 огромни торби, които пренася на 4-ия етаж в корпуса, но получател на пратката е трети затворник – Диян Друмев Друмев“, преразказаха група надзиратели, които повикаха Бесове.бг, за да направят още потресаващи разкрития.

„И всичко това се случва в период, в който знаем, че тече сериозна проверка от Инспектората на правосъдното министерство, инспекторите в момента търсят под вола теле след скандала с открития таблет и петте джиесема в килията на Кела. Имаме опасения, че се подготвя някакъв вътрешен преврат от наши колеги, който обаче няма да ни доведе до нищо добро“, съобщиха за Бесове.бг присъствалите на прожекцията надзиратели. В залата директорът Костов събрал почти всичките 125 униформени от надзорния състав, за да им покаже какво се случва.

Източниците на Бесове.бг разказаха, че Кела по принцип не докосвал пандизчийската храна и затова му доставяли пратки с деликатеси отвън. Тъй като лишените от свобода имали право само на един колет с храна месечно,  странно защо, същият този надзирател поел риска точно сега да вписва доставките за Кела на имената на други затворници, на които никой не се сещал да прати нещо за хапване. Само и само Кела да се чувства добре.

Нещата били особено притеснителни, защото на всички било известно, че този  надзирател бил хванат преди време да вкарва джиесем с дрога в зарядното и е бил предаден от ръководството на затвора за разследване на сектора за оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода, който е на директно подчинение на Главна дирекция „Криминална полиция“.

 

Тук има 1 187 пандизчии при капацитет 540, повечето са опасни рецидивисти, условията са тежки - за 5 етажа отговарят 7 надзиратели

„Срещу този колега обаче разследването се разсъхна и няма никакво движение, напротив – сега той се оказва в центъра на групичка, която подготвя преврат в ръководството на затвора, искат да свалят началника Костов – търсят му цаката, за да го изхвърлят и да поемат те цялото ръководство“, казват източниците ни. Бесове.бг разполага и с магнетофонни записи на твърденията им. Затова Костов бил принуден да излъчи филма пред подчинените си в опит, вероятно, да се изясни кой с кого в какъв заговор участва.

Тази група била подготвила и „почвата“ за внезапната проверка на зам.правосъдния министър Пламен Георгиев, при която в присъствието на медии, в килията на Кела бяха намерени таблетът и джиесемите.

„Беше такова кокошкарско изпълнение, че ни стана обидно. Таблетът беше залепен с тиксо за пружината на леглото от втория етаж, под което е леглото на Кела. Когато проверяващият реши да размести завивките на леглото на Кела – таблетът се изсули и го удари по главата. От друга страна, всеки уважаващ себе си вожд от подземния сят, какъвто е Кела, никога не би си позволил да държи флашката за интернета между бързоварчетата за кафе, а джиесемите си разпределени така, че всеки надзирател да може да ги види и даже да се самообслужи – един под одеалото, три в  шкафче и един в чекмедже. Принципът е джиесемът да ти го държи някоя шматка и да ти го подава при нужда, така че да „изгори“ шматката“, довериха още източниците ни.

 
Не коментирам, напрежение има, надявам се проверяващите да са обективни, казва директорът Костов
Зад това прозирала предварителна подготовка на този вътрешен кръг от служители. Проверяващите, начело със зам.министъра, дошли на 11 май. Ден по-рано, Костов и целият сектор „Социални дейности“,  били на семинар във Варна. След като зам.министър Георгиев обявил пред медиите виновния за наличието на забранените вещи зам.директор на затвора Кирил Христов и скоропостижно го пратил в пенсия, излязло наяве нещо доста интересно. При разговори с всичките 7 съкилийници на Кела, те твърдели, че  випсъквартирантът им бил извеждан извън килията на 10 май от оперативните работници към ГД“Криминална полиция“ цели 4 пъти – за един ден. Което миришело на зле скроена постановка.

Проверката в затвора е започнала от експерти на Инспектората  този понеделник и трябвало да докаже, че Костов е корумпиран, да бъде предаден на прокуратурата и уволнен. Злите езици даже спрягат името на новия шеф –  полицай от сектора за оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода. Името му не било случайно в системата на МВР, бил син на известен бургаски висш полицай от близкото минало. Същият имал и готов екип – за заместник-началник той си харесал доскорошния инспектор по режима – Стефан Лазов, който от днес наобед е със връчена заповед за временно назначение на тази длъжност.

Ситуацията в затвора е взривоопасна, тъй като тече натиск върху  надзирателите да пишат доноси срещу настоящия си шеф.

Стигнало се е дотам да бъде привлечен в заговора уволнен и предаден на Сливенската прокуратура надзирател. Това е Димитър Гюров, който бе хванат с подкуп на Петолъчката м.г. и уволнен дисциплинарно. Имало телефонен разговор, пуснат на спикерфон пред свидетели, проведен между 18,17 и 18,35 часа вчера вечерта (сряда – 6 юни), от който става ясно, че Гюров трябва да участва в пъклен план, чрез който да натопи бившия си началник Костов. На Гюров му било обещано да излезе сух от съдебното дело, ако даде писмени показания, че Костов е крайният получател на подкупа, а самият той е само приносител на парите, изпратен да ги получи. Човекът, който убеждава Гюров да съдейства, е от същата групичка, подготвяща свалянето на началника. 

„Костов е пътник, само трябва да му  намерим нещо по-сериозно за пред проверяващите, колкото да му се повдигне обвинение“, казва един от идеолозите на активното мероприятие при среща с Гюров на тайно място в местността Отманлий във вторник вечерта, непосредствено след огромния скандал с прожекцията на филма, показващ странните отношения между надзирателя и Кела. Даже Гюров получил гаранции, че ако посочи Костов като получател на подкупа, МВР ще остави на мира изкупвателния пункт за метали, собственост на съпругата му, който досега непрекъснато бил проверяван  за нелегални суровини.

Това, с което инспекторите пристигнали в понеделик като сигнали за нарушения, не било достатъчно, за да бъде свален Костов. Те дошли тук с цели папки срещу него, които трябвало да съпоставят. 

Снощи, в извънработно време, към 18,30 часа, инспекторката Мая Донова се срещнала със затворника Недялко Димитров Мушев от затворническото общежитие „Строител“. Тя му показала дебела папка и писмо, от което ставало ясно, че той е подател до правосъдния министър на обемист материал, разкриващ корупция, ръководена от Костов. Мушев видял плика и папката и се заклел, че това не е неговия почерк, било сбъркано и бащиното му име, защото фигурирал в писмото като Недялко Мушев Мушев. И други надзиратели днес съобщават на проверяващите, че върху тях се оказва натиск да пишат лъжи, за да разчистят пътя на групичката да овладее затвора.

„Това е налудничаво, защото тези млади мъже не знаят до какво могат да доведат с подобни подмолни действия – тук има  1 187 затворници, повечето опасни рецидивисти, а капацитетът на целия затвор е 540. Само в корпуса са 940 при капацитет 370. На смяна сме 7 надзиратели на пететажна сграда, заплатите ни са между 550 и 700 лв. Не ни стига стреса от тежката служба, ами сега ни набутват в някакви мероприятия, от който не знаем как ще се излезе“, казаха ни източниците.

„Разбирам за какво ме питате, аз съм предал своето писмено обяснение на проверяващите. Още в понеделник. В системата работя от 23 години, директор на Затвора Бургас съм от 10 години. Продължавам да изпълнявам своите задължения, но съм силно обезпокоен, защото у личния състав действително има напрежение“, каза днес Деян Костов. Той отказа да коментира нашата информация, но и не я опроверга. „Надявам се  констатациите на проверяващите да бъдат обективни“, заключи Костов.


В категории: Разследване


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
20
Коментара по темата
20.
Hameleon
01.08.2012 07:09:38
0
0
Aide stiga be ,tq strashna rabota.Ami daite sega da go obesim choveka.Kakvato darjavate to i vsichko v neq takova.Taq gladna glytnica v tozi zatvor na chelo s nai gladniq valk e oporochena oshte ot vremeto kogato Dean Kostov grabna kormiloto na tozi potanal korab O.Zto.Vseki varshi po nqkoq yslyga ot vreme na vreme.Ami to kak se kara s po 500-600 stotin lv daiteim na horata po 1000 evro kakto e v Evropai nqma da varshatyslygi.Obrasgtam se kam kolegite na tozi chovek Dalgiq....Aide stiga ste se pravili na primer za toq vashiq ,koito vi donese samo zaemite kam bankite i dalboko v sebe si pluete na negona nego vseki den.Badete po tolerantni kam choveka ili vashata rabota otiva kam onaq prikazka za KRADECA I KRADECA aide stiga .......znaem se!!!!!!!!!
19.
postovi
18.06.2012 18:36:15
5
4
malko sme tezi koito pomnim snimkata na dalgiq v spalnite na zatvora oplyuta, dago zaplyuem vsi4ki zaedno ,takiva kato nego sramqt pagona,da hodi dasi snima za ''nova'' ot burgas semeystvo alexovi
18.
надзиратели
18.06.2012 18:24:50
5
5
min4o,bokluk korumpiran,kak moje dasi tolkova dolen pomiqr,mnogo te iztraeha 4e nete izgoniha...kolegi dago sma4kame tozi predatel
17.
???
17.06.2012 22:47:31
1
3
Mnogo ste zle be hora, za6to mislite 4e iskat da mahnat Kostov? Za6toto ne vzima pari ei zaradi tova, za6toto na al4nite nadzirateli ne i im iznasq taka. Mnogo si e to4en 4ovaka na 100% sam siguren 4e pari ne vzima.
16.
police
16.06.2012 19:15:44
0
3
tezi operativni da vzemat da se sprat,s mizeriite i postanovkitesi 4e ve4e stanaha sme6ni,i neznam kolko trqbva dasi prost daim se varje6 na praznite shemi...ineka kajat kolko pari sa izduili kela,sigurno samu kazali 4esa za operativni celi da svalqt kostov
15.
popa
15.06.2012 17:57:51
1
0
vsi4ki koito naru6avat spokoinata atmosfera i vsiavat smut v tajnoto zatvorni4esko ejednevie trebe da badat nakazani jestoko ,za6toto pandiza e kato hram boji -4istili6te za gre6nici..........
14.
drago
14.06.2012 10:14:18
2
3
vsi4ko e s cel da se maxne Kostov i da se nastanqt nqkoi ot slojitelite vsi4ko 6te bade nared ako toi iz4isti korumpiranite si slojiteli koito pravqt vsi4ko vazmojno zada mu navredqt i dori predlagat na zatvornicite predsro4ni i drugi takiva da govorqt lo6o protiv direktora 4oveka si e mnogo svesten no e zaobikolen ot gadnqri 6tom 10 godini e direktor zna4i si e kadaren dane bi v drugite zatvori da e po dobre
13.
modernia
09.06.2012 00:20:29
0
3
v dne6noto visoko razvito demokrati4no i psihi4no bolno ob6testvo se nujdaem ot novi nisko iteligentni i ednakvo tapi slujiteli za da ne se slu4vat podobni izcepki
12.
htyty
08.06.2012 21:06:55
2
2
TAKA E,VALIO EN4EV BE6E SUPER,KATO NA4QLNIK,KATO ORGANIZACIQ,TIQ PLAHOVE,NI6TO NE STAVA OT TQH,OT KOSTOV PEDERUGATA,MANOLOV-ORANGUTANA I DEMIREV -QLOVIQ
11.
друг надзирател
08.06.2012 21:02:54
2
4
10 години бащиния стига костов и неговите хора ни докараха до тоя хал искаме си Вальо Енчев
10.
Надзирател
08.06.2012 17:23:28
1
8
Само можете да се радвате ,че го няма Енчев, защото тогава само ще се нааквате.
9.
NADZIRATELQ
08.06.2012 12:36:50
3
6
КОСТОВ,ПЕДЕРУГА МРЪСНА,ДОЛЕН МИНЕТЧИЯ,ЛАПАЙ БИБЕРОНА,ТИ И ОНАЯ ДЪРТА МАСТИЯ ВЪЛЕВА,И ОНЯ ОРАНГУТАН МАНОЛЧО,ДЕТО КОЛКО ПЪТИ НЕ МОЖА ДА ВЗЕМЕ ПСИХО ТЕСТА.ПЕНДЕЛСТОНИ ТАКИВА.МИШКИ.ЕЙ ЩЯХ ДА ЗАБРАВЯ-ВАНКАТА ДЕМИРЕВ БЕ,ЯЛОВЕЦА И ПОЛИЦАЙ НОМЕР ЕДНО ЗА БУРГАС И ОКОЛОЛИЯТА
8.
някой си
08.06.2012 12:34:28
5
0
TOZI PALZMOD-KOSTOV MNOGO OTDAVNA TRQBVA6E DA GO NQMA TAM,PALEN NEKADARNIK,I SMOTANQK,TOI I ,MANOLOV-ORANGUTANA,DEMIREV -QLOVIQ,TIA PALQCI,TRQBVA DA GI NQMA,OBARNAHA ZATVORA NA BA6TINIQ.MISHOCI TAKIVA,KOMPLEKSARI SMOTANI.
7.
Rasist
08.06.2012 00:03:55
11
3
Тая свиня Костов трябва да го опекат за на шиш. Гнусна, алчна, корумпирана, миризлива лоена топка. Има къси дебели пръстчета, с които брои паричките от рушвети. Той иска затваряне доживот!!!
6.
proroka
07.06.2012 17:11:24
3
20
toz kel ot kravta i ne6tastieto na averite si deto mu poviarvaha biznes napravi.................alah vsi4ko vijda........
5.
kirkor
07.06.2012 17:06:37
4
9
na varha na edna ela ,sred stara planina orelat sazrial gadinka ni6tojna kak se izka4i tai na visoko ti jalko tvorenie zapital orelat-s pazenie otvarnal kelat
4.
mohamed
07.06.2012 16:55:14
4
8
samo ivan kiriakov-bemkata 6i gu uprai toz retro kele6
3.
bai mangu
07.06.2012 16:52:12
0
5
i sega toz glaen kel iska da zeme biznesa na o4ite 6toto hazni4kata mu mama i tati ga uprazniha, a tapite fatmaci vervat na vreli nekipeli i sa ebavat pomejdu si za jalti stinki
2.
svinaria
07.06.2012 16:45:56
0
9
kvato darjavata takav i pandiza
1.
Мирро
07.06.2012 15:27:37
0
12
Килърите трябва да се пазят от Бургаското ОДМВР, подчинено на София
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори