Най-добрият пекар в града ми даде рецепта за болярска баница със спанак, тайната е...
Не пестим от материал, за да се получи вкусна и пухкава
Баницата е съществена част от балканската кухня, а този вариант с праз и спанак предлага перфектната комбинация от свежи вкусове и хрупкава текстура.
Пригответе тази вкусна баница по рецепта на най-добрия пекар в града - за семейни събирания или ѝ се насладете като обилно ястие по всяко време на деня.
С лесно приготвяне и достъпни съставки, това ястие ще зарадва всички любители на домашно приготвената храна. Ето какво ви е необходимо за нашата Болярска баница с праз, спанак, яйца и сирене:Най-добрите ресторанти близо до мен
Болярска баница с праз, спанак, яйца и сирене
Продукти:
500 г готови кори за баница (може от по-дебелите)
4 яйца
200 мл газирана вода или кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат или бакпулвер
100-200 г сирене (по ваш избор, извара или фета)
100-200 г праз (почистен и ситно нарязан)
100-200 г спанак (почистен и ситно нарязан)
2 супени лъжици олио (за пържене на праза и спанака)
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка червен пипер на прах
И също:
100 мл разтопено масло или олио (или комбинация от двете)
100 мл газирана вода (за поръсване)
Приготвяне:
1. Пригответе плънката: Загрейте 2 супени лъжици олио в тиган на среден огън.
Добавете нарязания праз и спанак, посолете и подправете с червен пипер на прах. Пържете 5-7 минути, докато зеленчуците омекнат. Оставете сместа да се охлади.
2. Приготвяне на яйчената смес: Разбийте яйцата в дълбока купа. Добавете газираната вода (или киселото мляко), содата за хляб и настърганото сирене.
Разбъркайте добре. Добавете охладените праз и спанак към тази смес, след което разбъркайте, докато всички съставки се смесят.
3. Сглобяване на баницата: Загрейте фурната до 180°C. Вземете тава за печене и я намажете с малко масло или олио.
Отделете едната кора, намажете я с разтопено масло или олио и разпределете равномерно част от сместа от яйца и зеленчуци по цялата повърхност.
Увийте кората на руло и я поставете в тавата за печене. Повторете процеса с останалите кори, като подредите корите в тавата за печене.
4. Окончателно приготвяне: След като подредите всички рулца, залейте баницата с останалата смес от яйца и зеленчуци.
Разпределете равномерно разтопено масло отгоре или поръсете с олио, след което поръсете със 100 мл газирана вода за допълнителна сочност.
5. Печене: Печете баницата в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 минути или докато стане златистокафява и хрупкава.
6. Сервиране: Оставете да се охлади леко преди нарязване. Сервирайте баницата топла, с кисело мляко или прясна салата, ако желаете.
Насладете се на този традиционен специалитет и споделете вкуса с любимите си хора!


















