Солен кекс с паста - толкова е вкусен, че не остава нито трошичка
Тази рецепта ще ви изненада
Когато чуем думата „кекс“, автоматично си представяме нещо сладко, залято с глазура или поръсено с пудра захар. Има обаче една специална „категория“ кексове, които са по-подходящи за закуска – да, става дума за солените кексове.
Днес ще ви изненадаме с рецепта за солен кекс, в чиято основа са… макароните!
Вкусният Макаронен кекс е перфектната комбинация от хрупкава коричка и кремообразна вътрешност. Идеален е за всяко хранене, а по-долу ще разберете как да го приготвите.
Независимо дали го приготвяте за семеен обяд или като забавно предястие, този солен кекс със сигурност ще зарадва всички на масата. Ето необходимите продукти:
Солен макаронен кекс
Продукти:
400 гр макарони фусили
150 г топено сирене за мазане
100 гр кашкавал
100 г заквасена сметана
200 г прясно сирене
5 яйца
2 чаени лъжички сол
½ чаена лъжичка бял пипер
2 чаени лъжички сушен босилек
½ чаена лъжичка чесън на прах
70 грама пушено сирене
2 супени лъжици масло
2 супени лъжици галета
1 супена лъжица грис
Приготвяне:
Сварете пастата в подсолена вода, отцедете я и охладете.
В дълбока купа смесете яйцата, сиренето, заквасената сметана, прясното сирене, солта, пипера и сушения босилек.
След това добавете сварените макарони и грис и разбъркайте всичко внимателно, след което изсипете в предварително намазнена форма и поръсете с галета. Печете приготвената паста в тава за печене на 180 градуса за около 40 минути.
След като кексът е изпечен, оставете го леко да се охлади и след това го извадете от формата. Поръсете с настъргано пушено сирене и сервирайте с прясна салата, сос песто или нещо подобно.




















