Диетологът д-р Георева: Спрете да броите калориите!
Специалистката ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 26 януари от 10:00 часа
Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „Пълмед“ ще проведе платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „Бургасмед“ на 26 януари, неделя, от 10:00 часа. Предварителното записване на час става на регистратурата на лечебното заведение, на телефони 0892 22 28 00 или 0892 22 25 25, или онлайн в системата Супердок на: https://superdoc.bg/lekar/tihomira-georeva.
В работата си тя акцентира върху борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се „забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити.
Диетологът оборва преобладаващото сред хората схващане, че трябва да броим калориите, да следваме нискомаслена, нисковъглехидратна и нискокалорична диета, като твърди, че нито едно от тези неща не е вярно. Според нея най-важното е видът на консумираните мазнини, въглехидрати и протеини.
„Ако метаболизмът е в ред, организмът естествено ще регулира количеството на консумираните калории и няма да е нужно да ги броите“, изтъква специалистката и категорично призовава да спрем да броим калориите. Ето нейните доводи по отношение на калориите: Две хранения, състоящи се от едни и същи храни и следователно от едни и същи калории, могат да имат значително различно въздействие върху организма ни в зависимост от начина, по който консумираме компонентите им.
Хората, които се фокусират върху изравняването на глюкозните си криви могат да приемат повече калории и да свалят повече мазнини по-лесно от онези, които приемат по-малко калории, но не изравняват глюкозните си криви, сочат последните научни изследвания. Когато запасите от гликоген започват да намаляват, тялото ни черпи енергия от мастните запаси, ние преминаваме в режим на изгаряне на мазнини и отслабваме. Но това се случва ако нивата на инсулин са ниски. Излишъкът на глюкоза в организма ни и предизвиканите от него скокове и спадове ни променят на клетъчно ниво, включително и влияят на това как се чувстваме - лошо настроение, тревожност, сърцебиене, замайване, гадене, повишен апетит, постоянен глад и стрес.
Постоянният глад е симптом на високи нива на инсулина и преддиабет, поради продължителни глюкозни скокове през годините, което води до объркване на хормоните. Лептинът, хормонът който казва, че сме сити и трябва да спрем да се храним, блокира сигнала си, а грелинът, хормонът, който ни съобщава, че сме гладни, взема връх. Съответно инсулинът се втурва да складира излишната глюкоза под формата на мазнини, което засилва действието на грелина.
Колкото повече напълняваме, толкова по-гладни ставаме. Това е един порочен кръг. И отговорът е не да се опитаме да ядем по-малко, а да намалим нивата на инсулин, като изравним кривата на глюкозата, а това всъщност означава да се храним повече. Трябва да ядем истинска храна, да ядем по-малки порции, да ядем по-бавно, с удоволствие, да се разхождаме след ядене. Така ще се чувствате по-доволни, ще спрете да броите калориите и ще отслабнете подобрявайки метаболизма си, обобщава д-р Георева.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
