×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поклонически туризъм ли? С тайна договорка Созопол остава битак


Поклонически туризъм ли? С тайна договорка Созопол остава битак
Срещу тези витрини, в църквата „Св.Георги“, са мощите на Св.Йоан. „Имаме си негласно разбиране - хората трябва да изкарат някой лев“, казва кметът Панайот Рейзи
13 Април 2012, Петък, 13:32 ч.
Автор: Бесове..бг

Панайот Рейзи няма да разчиства улици от циганските сергии и не му пука колко милиона наля държавата за развитие на културен и религиозен туризъм, даже готви кметски бунт срещу закон

Созополският кмет Панайот Рейзи, който този мандат управлява от името на ГЕРБ, се скара  на общинските съветници, които искат да забрани витрините, стативите със закачалки и дрехи, както и хладилниците по калдаръмените улички на Стария град, задръстващи движението на туристите. От това лято градът става столица на религиозния и културен туризъм, но гостите ще продължат да пъплят между циганските сергии и да не виждат нищо от древната архитектура, защото се оказа, че кметът имал негласно споразумение.

„В Стария град магазините са превзели тротоарите и пречат на културния туризъм, не се вижда нищо, даже и табелите с маршрутите за гостите на града – трябва да разчистим“, предложи съветникът Христо Бардуков, който смяташе поне да започне дебат за слагане на някакъв ред.
„Имаме си негласно разбиране, и без това нашите тротоари тука са улици – казали сме където има магазин да си вадят витрините и хладилниците. Който има магазин няма да му е приятно да е вкаран само вътре. Криза е – хората трябва да изкарат някой лев. То и главният архитект разсъждава като вас, ама аз не разсъждавам така – да я приключваме тая тема“, отсече Рейзи в залата, независимо че вътре имаше журналисти. Той отхвърли и искането да се регламентира часова зона за зареждане на магазини и заведения, за да се избегнат сблъсъци по тесните улици. Рейзи припомни, че такава зона имало навремето и когато той станал председател на Общинския съвет преди три мандата, първото нещо, което свършил, било да върне старото безконтролно положение.
Само през 2011 г. държавата наля над 1 млн.лева собствени пари за превръщането на Созопол в българския Йерусалим. Разкопките продължават, парите от МС също продължавмат да текат, тъй като градът е любима дестинация на министър Симеон Дянков – той смята да го дава за пример как се печели от туризъм – културен и религиозен.
Като истински кмет за пример от управляващата партия, Панайот Рейзи показа мускули и на Народното събрание, което готви изменение на закона за устройство на Черноморското крайбрежие – за още по-строгото ограничаване на строителството в т.нар. Зона А. Според Рейзи Созопол, погледнат отгоре, попадал изцяло в тая зона и това щяло да съсипе общината. Рейзи дори повежда черноморските кметове на бунт срещу предстоящите законови промени и ги вика на среща на  17 април от 11.00 ч.в х-л „Приморец”в Бургас.
На срещата той щял да представи  аргументите си против чл.10, ал.З, т.2, 3 и новосъздадена т. 6 от  Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.
Ето и аргументите на Панайот Рейзи: Разрешаването на строителството в охранителна зона „А" е регламентирано с поправка в Закона за устройство на черноморското крайбрежие от януари месец 2008 г., с която на практика строителството в тази зона се ограничава, а параметрите на застрояване значително се занижават. С тази поправка проблемът с презастрояването на т.нар. „първа линия„ от черноморското крайбрежие се разреши.


На съветника Георги Янев хич не му пука, че улици и тротоари са превърнати в битак, по време на дебатите той си търгува в интернет

Запазването на параметрите на застрояване в охранителна зона „А" за общини с влязъл в сила Общ устройствен план и пълната забрана за строителство в същата зона на териториите на общини, за които не е налице влязъл в сила общ устройствен план, поставя отделни общини в изключително неравностойно положение спрямо други, макар за много от тях, както и за Созопол, общия устройствен план да е отдавна изготвен, но процедурите по съгласуване се проточват необосновано дълго във времето.

Забраната за строителство в охранителна зона „А" ще доведе до отлив на инвеститори, туристи и купувачи на обектите, построени на „първа линия„.
Нарастващата тенденция за търсене и покупка на имоти на „първа линия„ от руски граждани ще спре. Това ще доведе до увеличаване на безработицата, съответно общините ще се лишат от приходи от административни такси, а местното население ще се лиши от възможността да обслужва една платежоспособна група туристи и инвеститори.

Направените инвестиции за закупуване на терени, проектиране и строителство на хотели и комплекси тип „ апартаменти „, базирани на разрешеното строителство в охранителна зона „А" при разрешените параметри на застрояване в тази зона ще се окажат изключително нерентабилни, което като цяло ще доведе до ликвидиране на строителния отрасъл в зоната на черноморското крайбрежие, който въпреки всичко имаше шанс да бъде стабилизиран.

На база гореизложеното сме категорично против внесените промени със Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие и по специално промяната в чл.10, ал.З, т.2,3 и новосъздадена т. 6.

Предлагаме да останат текстовете относно тази материя, регламентирани с изменението на Закона за устройство на черноморското крайбрежие от 2008 г., определящи параметри на застрояване в зона „ А „ и за селищните образувания и територии с невлязъл в сила общ устройствен план, както следва: 20% плътност, кинт 0,5, кота корниз 7.50 м., озеленяване 70%.

Убедени сме, че запазването на досегашния ред за застрояване в охранителна зона „ А „ ще доведе до стабилизиране на българската икономика и плавно излизане от дълго продължаващата финансова криза.
На първо място следва да отбележим, че с настоящата редакция на Закона (с последна редакция извършена едва преди 2 години) достатъчно детайлно и с нужните рестрикции се уреждат специфичните обществени отношения свързани с Черноморското крайбрежие.
По съществото на предлаганите изменения отправяме следните коментари и предложения:

1. Правилно се създава детайлна уредба на реда за отдаване на морските плажове под концесия.

2. Сред обектите забранени за изграждане в Зона „А” следва да бъдат включени автомагистрали и пътища от републиканската пътна мрежа 1 и 2 клас. По отношение на вече изградени и съществуващи такива, същите следва да бъдат приети за граница на охранителна зона „А” съгласно ЗУЧК. В този смисъл следва да се помисли за съответно изменение на чл. 10, ал. 1 ЗУЧК, като освен чисто геодезическия подход (ивица с широчина 100 м, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове) да бъдат отчетени и измененията, резултат от човешка дейност – изградени и въведени в експлоатация автомагистрали и пътища от републиканската или местната пътна мрежа до 4 клас. В случай, че последните отстоят на разстояние по-малко от 100 м. от границите на морския бряг, същите се приемат за граница на охранителна зона „А”.

3. В Преходните и заключителните разпоредби на ЗУЧК предлагаме следния текст:
„Изискването на чл. 17 за наличие на влязъл в сила общ устройствен план не се прилага до влизане в сила на такъв ако подробните устройствени планове за съответните имоти не противоречат на действащите териториални устройствени планове или предвижданията на общите устройствени планове, или за части от тях, на общините, в които се намират имотите.”

Във връзка с предходното предложение и отново в преходните и заключителните разпоредби на ЗУЧК предлагаме и съответно изменение в Закона за горите:
„Изискването на чл. 73, ал. 1 т. 3 и 4 и ал. 4 за наличие на влязъл в сила общ устройствен план не се прилага до влизане в сила на такъв ако подробните устройствени планове за съответните имоти не противоречат на действащите териториални устройствени планове или предвижданията на общите устройствени планове, или за части от тях, на общините, в които се намират имотите.”

В категории: Созопол


Путин пристигна в Китай
Путин пристигна в Китай 16/05/2024, Четвъртък 07:03 0
15
Коментара по темата
15.
проба
19.04.2012 14:04:57
0
1
1 2 3, 1 2 3
14.
проба
19.04.2012 14:04:57
0
1
1 2 3, 1 2 3
13.
проба
19.04.2012 14:04:42
0
1
1 2 3, 1 2 3
12.
Ромчо
17.04.2012 09:52:37
6
7
Тъмна, дива страна. Страна на психопати, садисти и фашизирани типове. Страна, останала нейне из вековете, далече от Европа, от света и от човешкото съществуване. Страна на ловки мошеници, безкрупулни управници и отявлени айдуци.Страна на взаимно мразещи се простаци, на малки човечета без цел и смисъл, на тълпи цигани, крадливи катуни и ножари. Отвратителна, безсмислена и опасна.
11.
gogi
16.04.2012 11:16:44
5
6
Ремзито е боклук и дупедавците около него също .Ей хора не остана булка в общината дето не си е поискал от нея и чистачките взе да унажда . Похотлив боклук барем да се криеше .
10.
лефер
15.04.2012 22:04:43
2
5
Ааааа и несебърския не разкешва при Касабова .Тая като го види и се посира :)))))хихихи...
9.
skif
15.04.2012 07:40:32
8
13
Рейзи е пич и мъжкар, защото му стиска да се опъне на държавата и нейните безумия и освен това много ме кефи, май е единствения кмет който не кеши на Касабова.
8.
Apolo13
14.04.2012 18:29:03
4
8
Луд маниак поръсил със силна отрова купчина пари и ги дарил на домовете за сираци в България. В резултат са загинали 20 депутати, 3 кмета и 12 общински съветници. Пострадали деца няма.
7.
Жител
14.04.2012 12:28:21
2
2
No comment!
6.
от Созопол
14.04.2012 11:51:49
12
11
Браво на нашия кмет, той защитава жителите си. Никога не сме имали по-добър кмет.
5.
морски
14.04.2012 10:48:56
8
8
Много тенденциозна статия, но това се дължи на факта ,че Рейзи не плаща на Касабова.
По отношение на несъгласието му с готвените промени,кметът е прав. Става въпрос за бизнеса, за развитието на региона и поне веднъж управляващите да се съобразят с туристическите общини,защото оттам идват милиардите приходи в държавната хазна.
4.
Реалист
14.04.2012 09:03:29
3
9
Какво управата на Созопол трябва да направи? Да налага забрани!? Няма как да стане, без да ограничава правата на гражданите! Единствено, може да се стане чрез икономически и пазарни механизми.
Например: Да увеличат драстично цената на така нареченото "тратоарно право" и контрол, тогава вероятно ще отпаднат циганските сергии, без да се забравя, че трябва да има и собствени приходи в бюджета!
3.
аполониец
14.04.2012 00:22:46
12
12
Браво на Бесовете, на снимката е показан един от най- фрапантните случаи на беззаконието в Созопол.Точно на това място не могат да се разминат двама души.Така е още от времето на Златко Николов.Защо има пет витрини? Плаща ли се реалното заето тротоарно право ?
2.
Анджи
13.04.2012 19:20:06
8
10
Бесовете ги яд ги е на Рейзи ,в Стария град магазините са превзели тротоарите и пречат на културния туризъм - хахахах, вие в Созопол ходили ли сте ? Автор - Бесове.бг , напишете поне името на този който е писал фалшивата ви статия!
1.
Никола
13.04.2012 19:15:34
5
7
Само глупости пишете в този сайт! Вместо да се ядосвам , просто спирам да влизам в него!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори