×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Острова“, contemporary и рискът да остана недоразбран


„Острова“, contemporary и рискът да остана недоразбран
Шефката по културата в община Бургас Весела Йорданова (вляво) и режисьорът Камен Калев представят европроекта преди да завъртят лентата на острова
27 Март 2012, Вторник, 22:27 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ Снимки и видео автора

Бургаският фестивал „Включи града“ включи като огромна инсталация грохналия о.Света Анастасия, по ирония точно той бе сполучливата му част

Съвременното изкуство и култура не са в старателно написаните текстове, картините в дебели рамки, нито в стилните черно-бели фотографии. Дори вече не са в тежките филмови камери и дисторжъните за китари.

Затова нека първо формулираме, поне донякъде, що е то contemporary art and culture . Кратки, бързи думи, драснати на късове хартия, летящи покрай минувачите. Не можеш да уловиш всичките, но ако си късметлия все някое листче ще те уцели в челото.  Някои имат шанса от такива листчета да си сглобят цял афоризъм.

Съвременно изкуство е откос от машинно масло върху бяло платно във формата на бял дроб. То е в отрязъците от снимки на очи, прожектирани върху фасадата на парламента. Видео с летящи в бутилки хора и анимирани цветя, шофиращи сред болтчета и гайки. Джойстик, с който управляваш гигатски китове, произвеждащи различни звуци. Песен, която задвижва огромни екрани, плуващи  в море от публика. Кутийка от кибрит, пълна с клечки, чийто главички са човешки глави...

Съвременното изкуство и култура винаги са незавършени и обречени на недоразбиране.

 От това извира тяхната красота. Те са два символа от страната на една монета. От другата страна са ежедневието на този, който пише и на тези, които четат тези редове. Разбрахте ли нещо?! Това е съвременното изкуство, поезия, белетристика...

В Бургас имаше тридневен фестивал, който бе определен като „съвременно изкуство“. Думата „култура“ бе пропусната, може би да се спести място на плаката. Така фестивала стана и „еко“. Всъщност фестивалът бе около 1/30 съвременен. Примерно. В тази 1/30 беше прожекцията на филма „Острова“ на остров Св. Анастасия и VJ пърформънсът. Останалото - като забавната кутия, в която пускаш левче и след безкрайна борба с раздрънканите механизми, тя цвъка някаква рисунка, не бе нова. Раздрънкани са, защото поне 5 години обикалят арт фестивали като бургаския. Помня, че преди точно толкова време видях същата кутия на такъв фест в София. И фантоматът оттогава ми е познат.  Огнените танци пък са древен маорски ритуал, който от десетина години се модифицира, а в България бе на гребена на вълната около 2009 г. Брейк, графити и хипхоп културата са американски и вече доста поодъртели - на повече от 30 години. Няма да коментирам уъркшопите, защото те пък не са за масова употреба, а само за отбрана публика.

А то, „contemporary“-то, е именно масово и диша с дробовете на много хора, вижда с очите на случайните минувачи. Думата „интерактивно“ е татуирана за съвременното изкуство до думата „социално“. Някога хората създаваха кумирите си, а днес те са кумирите - с крещящи пълноцветни шамари, чрез които се координира стадото.

В истински новите форми за изява има много „срещу“-та. Срещу корпорациите и глобализацията, срещу екозамърсителите, срещу тайните политически споразумения, срещу полицейското насилие, срещу олигарсите, диктуващи цените на нефта, срещу омразата...

Културата на съвременния човек се създава в движение. Тя живее кратко и умира,

за да натори следващата по-висша идея.  Всеки ден, всяка минута, някой някъде измисля нова технология, която друг  прилага и с която се променя светът. С толкова висока скорост, че новото време е нещо, създадено днес, а утре това нещо вече не съществува. И е въпрос на усещане за момента -  това не е картина, която  си провесил на стената в хола с чувството, че десетилетия наред в нея ще откриваш дребни закодирани детайли. Не е и филм, чиято лента да превърташ до припадък, за да чуеш трептенето в гласа на красивата актриса. Артистът днес използва суровите материали, засилва ги студени към тълпата и наблюдава кой и как ще бъде уцелен от поредното творение.

 Да, през миналия уикенд в Бургас се случи подобен фест, но не от 2012 г., а някъде от далечната 2007 г. Съжалявам, но това е истината за хората, които разбират от съвременно изкуство и култура. Иначе идеята не беше лоша, все някога, в Бургас, трябваше някой да направи първа крачка. 

Иначе разходката с катери до о. Св.Анастасия бе уникално изживяване - виж заснетия за историята видеоматериал, дори за тези, които са свикнали с корабоплаването. Един от видеооператорите, плавал преди доста време с корабите, не спираше да обсъжда с капитана подробности за двигателя и теглото на лодката. Зам.областният управител на Бургас Атанас Терзиев, който е от Несебър, снимаше с айфона си наоколо, сякаш за първи път прекрачваше борда на плавателен съд. Бяхме като първолаци в училищен автобус, поели към първата екскурзия. На острова ни чакаше художник-карикатурист и  цугтромбонист. Всичките 100 посетители, подбрани като късметлии, които ще видят това късче земя в този му вековен вид преди старта на европейския проект, се усмихвахме на песните на Луис Армстронг. Някои се сдобиха с учудващо точни черно-бели шаржове. Режисьорът на филма „Острова“

Камен Калев каза, че лентата му е като дете, което е пуснал по света да расте и да се развива.

И с това синтезира темата за съвременното изкуство и култура като остави без отговори настоятелно неориентираните въпроси на колегите.

 На острова, откъснат от цивилизацията, край грохналия фар и църквата, катарзисът на героя от филма се усещаше толкова близък и разтърсващ - като част от титанична инсталация за разбиване на градска шлака. Островният вятър пронизваше критичността, за да  отстъпи мястото си тя на смирението и простотата. След финалните надписи на филма тръгнах между огнените факли и чувах шепота на споделена тайна, която си остава само за присъстващите 100.  Виждах между пламъка силуетите на древните, изпълнени с духовна красота постройки и опитвах да ги заменя със стерилните им нови копия, представях си модерните тераси и даже навесите от плексиглас над тях, за да не цвъкат гларусите по главите на чуждите туристи. Това бе последното усещане за изкуството под звездното небе - с личната ми безтегловност, край която се върти светът с неговите морски фарове. Предпочитах да мълча, за да не остана неразбран.

Впрочем, наскоро кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че ще  превърне дарената на Бургас сграда на Дома на Нефтохимика  в „център за съвременни изкуства“. „Супер!“, казах си аз. Но после кметът допълни, че Домът ще е сцената на художници, музиканти и танцьори. Дали и доколко ще са съвременни, предстои да видим.




В категории: Просвета


Флагман.БГ Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин 12/05/2024, Неделя 09:20 2
4
Коментара по темата
4.
бръм
28.03.2012 19:19:47
0
0
Красиво написано, материала също е част от модерното градско изкуство. Филмът на Камен Калев, обаче не е изкуство. Може би мисля така, защото за мен не остана недоразбран.
3.
Ивон
28.03.2012 14:56:00
0
0
пълен смях, с толкова пари можеше и нещо по-нормално да измислят
2.
turbopopfolk
28.03.2012 10:04:01
0
3
включи града може да ви включи гъзъ. кви съвременни изкуства, бе човеко. дай им гнусна чалга и тъпи рашпаджии - "напипай гооо" и "ъ,ъ, аз съм генгста и сега ще те гръмна"
ей я съвременната бг култура. останалото са няколко заблудени хорица, още несъбрали кинти да се разкарат от пропадналата ни държава.
1.
скръц
28.03.2012 09:47:34
0
0
наистина фестивала не беше кой знае какво. общинарите винаги са имали големи амбиции, които не изпълняват съвсем както ги тръбят. рок концерта зарадва доста хора, но това съвременно изкуство ли е?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Едно от решенията - достойно заплащане Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София След 4 месеца Миро от "Каризма" и неговата съпруга ще се преместят в новия палат Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Специалистът намира стриктното ваксинирането на децата по сега утвърдения календар за най-ефективно Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Спортисти и треньори не са получавали заплати от декември Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Мила Михова неотдавна успя да се стопи до под 50 кг. Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ако пластмасовите щори са пожълтели или имат упорити петна, използвайте сода бикарбонат Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Повечето плодове и зеленчуци на борсите се продават с увеличение Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 На 17 май е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи По традиция в „Златни пясъци” по-голямата част от гостите са от Румъния Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Прогноза за неделя - 12 май 2024 г. 
Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори