×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тюркоазеният пръстен на Людмила като панихида за мъртвото ни време


Тюркоазеният пръстен на Людмила като панихида за мъртвото ни време
Живкова с Индира Ганди в Индия
20 Март 2012, Вторник, 20:25 ч.
Автор: Любомир ЛЕВЧЕВ, писател и поет, родолюбец
Източник: в.Десант

Разгадана е смъртта на дъщерята на бившия първи в книга на Любомир Левчев, която обаче си остана непрочетена

България е в траур след неочакваната смърт на Людмила Живкова – дъщерята на първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков. Председателят на Съюза на българските писатели и минаващ за един от доверените хора на сем Живкови – Любомир Левчев, е натоварен от ЦК на БКП да напише биографичен очерк за починалата. Срокът е съвсем кратък – трябва да е готова за годишнината от смъртта й. Левчев започва да търси материали в архива. Там обаче се оказва, че всички данни за Людмила вече са скрити. Липсват справочници, документи, лични вещи. Партията му възлага задача да пише за дъщерята на Първия, но не му предоставя никакви официални документи, никакви официални оценки. Нищо, освен една автобиография на Людмила, с която навремето тя е кандидатствала за член на БКП. Отчаян, че няма да може да свърши партийното поръчение, Левчев се принуждава като разследващ журналист да започне да събира факти и впечатления от нейни близки и познати, наместо от политическата върхушка. Той разговаря с обслужващия персонал на двореца “Бистрица” в Боровец, където Живкова прекарва последните дни от живота си, търси съдействие и от Ванга.


Левчев е един от приближените на дъщерята на Тодор Живков


 

 Перипетиите си Левчев описва в книгата “Панихида за мъртвото време”, която се появи на бял свят миналото лято. При премиерата й писателят бе поканен в почти всички национални медии, където го караха да говори по какви ли не философски теми за живота.

Дори в “Панорама” Бойко Василев използва случая, за да изпадне в други пространства

с отвлечени разсъждения за българите и националните им черти. Левчев бе принуден да прави странни анализи на националния ни дух в момент, когато уж трябваше да представя книгата си. Никой обаче не го попита нищо конкретно по онова, което е написал в нея. Обяснимо е – просто никой не я беше чел. У нас в масовия случай журналистите обичат да четат предимно собствените си творения.

Докато обикаля обикновените хора в търсене на истории за Людмила, Левчев се натъква на такава, която би му коствала главата, ако й даде гласност. В “Бистрица” той разговаря с една от прислужниците (нарича я точно така, макар в началото на 80-те в социалистическа България подобна длъжностна характеристика да е липсвала – б.а.). Наред с много други историйки от всекидневието на Живкова, тя му разказва и случка, разиграла се месец преди смъртта й.

Людмила обичала да носи пръстен с тюркоаз. В началото на лятото на 1981 година тя забелязала, че синьото камъче на пръстена започнало да избелява. Изпаднала в ужас, макар и да не обяснила на околните защо. “Прислужницата ми разказа това, без да разбира какво точно говори”, пише Левчев.  Свойството на тюркоаза да открива отрова в човешкия организъм, ако има допир с кожата, е известно още от Античността. В книгата си Левчев споделя

още няколко доказателства, че Людмила най-вероятно е отровена.

 Той описва няколко инцидента с нея в Индия и Мексико, както и среща с Ванга. Левчев посещава пророчицата често, двамата са приятели. Малко след смъртта на Живкова му съобщават, че Ванга е получила удар, който е парализирал част от лицето й. Когато се озовал в Рупите и прекрачил нейния “прост и страшен като истина праг”, я заварил да лежи на миндера в приемната стая, а върху лицето й била спусната шамия. Скимтяла като бито дете: “Любчо, Любчо, много са лоши хората. Така ми плиснаха в лицето новината, че Людмила е умряла, като че ли ме удари камшик. Бузата ми остана неподвижна”.

“Царска Бистрица”, където Живкова прекарва последните дни от живота си



 



Авторът признава, че в напрегнати мигове губи самообладание и говори грубо. Затова се троснал на Ванга: “А ти защо чакаш някой да ти съобщава, вместо да ни предупредиш да вземем мерки?”. Отговорът й бил – “Защото нямаше писана смърт. Нищо не ми беше казано и на мен”. Левчев споделил сред най-близките си, че

 думите на Ванга са индикация за неестествения край на Живкова.

 Само няколко дни след този разговор при него се появил непознат човек. Представил му се като голям почитател на поезията и дори за негов приятел. Предупредил го да престане да разказва какво е чул от Ванга. По същото време в дома на пророчицата се изсипали няколко цивилни агенти на ДС, които я заплашили да млъкне по темата за Людмила.

Кой е отровил дъщерята на Тодор Живков?

Първи съмненията си, че Людмила е била убита, прави съветският, а после руски дисидент Аркадий Ваксберг. В началото на 90-те години, когато при Елцин архивите на СССР са отворени, той започва да изучава стотици мистериозни убийства и необясними смъртни случаи, маскирани като естествена кончина, на партийци и врагове, извършени в Съветския съюз и зад граница, зад които винаги е имало съмнения, че стои ръката на КГБ. Така

Ваксберг стига да голямата тайна,

 че съветското разузнаване още във времената на Ленин и Сталин създава опитна лаборатория, където най-големи учени са ангажирани да творят невидими за медицината отрови. Успехите им са зашеметяващи. В най-общия случай никакви аутопсии не могат да открият в тялото на мъртвите, третирани с кремълските препарати, дори микроскопична следа от отрова. Ваксберг е толкова шашнат от откритието си, че започва да разчовърква един по един най-интересните случаи от съветската история. След тях решава да се заеме и със смъртта на изявени дейци и от чужбина. Той започва проучвания за начина, по който са си отишли Георги Димитров и Людмила Живкова, но времето не му достига. На власт вече идва Путин, творение на КГБ, който отново затваря архивите. Така Ваксберг не успява да довърши работата си. Своите съмнения, че Людмила е отровена, той споделя в книгата “Отровите на Кремъл”, със забележката, че времето не му е стигнало да прерови съветските документи и по нейния случай. При положение, че Путин се гласи да управлява още много години, то вероятността архивите на КГБ скоро да се отворят отново, клони към нула.

 

Тодор Живков на погребението на Людмила



Дали обаче “случаят Людмила” е типичното дело на КГБ?

Тя е била нестандартен деец. Използвала е максимално възможностите си на дъщеря на българския диктатор, за да прави мащабни проекти за времето си в България, които малцина други са се осмелявали и да помислят. Позволявала си е да говори по начин, който е бил смъртно опасен за останалите. В един от разговорите им, пише Левчев, Живкова му споделила: “Трябва да сме готови един ден да работим без баща ми, дори срещу него”. Много от постъпките й сигурно са дразнели стопаните на Кремъл. Няма начин там да не са били в ужас от вероятността точно Живкова, която проявява пристрастия към всякакви мистични учения, но не и към комунизма, да наследи възрастния си баща. Възможно е да са взели мерки това никога да не стане. Левчев обаче описва и още една история, която хвърля друга светлина към смъртта на Людмила.

Малко преди смъртта си тя посещава последователно Индия и Мексико.

 В Индия я съпровожда и Левчев. Там Людмила получава странен припадък, който авторът по никакъв начин не свързва с нашумялата автомобилна катастрофа, която много биографи приписват като причина и за смъртта на Живкова. Левчев разказва, че в самолета на връщане в България го повикала при себе си.

“Това, което ще ти дам, не представлява никаква материална скъпоценност. Ще ти дам един вечен символ”. Людмила извадила от чантичката си обикновена бяла носна кърпичка, подобна на тези, които подаряват на сватба. А понякога и на раздяла. “Пази я внимателно и не я развявай, защото вътре има посипан сребрист прашец, който не трябва да се разпилее. Даде ми го Сей Баба (един от многото жреци, които срещат при посещението си в Индия – б.а.) Казват, че превръщал една материя в друга”. По дългия обратен път към софия Людмила викала при себе си на разговор и други приятели. Дала такава кърпичка и на Вера Ганчева (в онези години директор на издателство “Народна култура” – б.а.), на Александър Бешков. Левчев скрил своята и не я докосвал цели 30 години. Когато започнал да пише “Панихида за мъртвото време” му хрумнала идеята да провери какъв е химичният състав на белия прашец, омагьосан от Сей Баба. Разказал на своя приятел генерал Стоян Тонев (началник на Военномедицинска академия – б.а.) цялата история и го помолил да уреди в някоя от неговите лаборатории. Когато отишъл да получи резултатите, човекът от лабораторията му казал: “Нашата химия, с която изследвахме пробите, не даде никакъв отговор. Прашецът не реагира на нищо”.

Левчев поискал да си вземе праха обратно, но му отказали – бил останал в епруветката.

“Странно е, че българите сами не проявяват интерес да разследват смъртта на своите ръководители, независимо от коя епоха и партия са те”, пише Аркадий Ваксберг. И е прав. Нито към смъртта на Георги Димитров, нито към тази на Людмила Живкова някой днес проявява интерес. И двамата са възприемани като комунистически лидери, следователно истината за това как са си отишли от този свят като че ли не ни засяга.




Флагман.БГ Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка 23/04/2024, Вторник 17:20 9
Флагман.БГ Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! 23/04/2024, Вторник 17:00 2
2
Коментара по темата
2.
Бесния
21.03.2012 21:13:41
0
0
Калигула, що не си такова таковата?
1.
Kaligula
21.03.2012 00:59:40
0
0
Levchev ??? Bezdarnik , Plagiat , Lizach , Mazen Komunisticheski Parcal . Niamam Dumi ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! Внесени са промени в закона за здравето
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори