×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пеевски внесе в НС предложение за закриване на Антикорупционната комисия
  • Пристигнаха двата самолета за борба с пожарите от Швеция
  • Държавата отпуска 900 хиляди лв. помощи за пострадалите при пожарите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Това са мазнините, с които не трябва да готвите


10 Октомври 2024, Четвъртък, 18:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Може да има вредни последици както за вкуса, така и за хранителната стойност

Готвенето с мазнини е основен аспект на кулинарното изкуство, който оказва влияние върху вкуса, текстурата и цялостната привлекателност на ястието. Не всички мазнини обаче са еднакви и някои от тях може да не издържат на топлината при готвене, което води до вредни последици както за вкуса, така и за хранителната стойност на храната. Разбирането на това кои мазнини не трябва да се използват при готвене е от съществено значение за запазване на целостта както на съставките, така и на крайното кулинарно произведение. 

На първо място, деликатните масла с ниска точка на кипене трябва да се избягват при готвене при високи температури. Точката на кипене се отнася до температурата, при която маслото започва да се разпада и да отделя дим. Зехтинът например е известен със своите здравословни ползи и богат вкус, но има сравнително ниска точка на кипене. Загряването на зехтина не само променя вкуса му, но и води до образуване на вредни съединения. За да се запазят полезните свойства на зехтина, най-добре е той да се използва в дресинги или за сотиране при ниска температура, а не за пържене при висока. 

По подобен начин лененото, ореховото и други масла, богати на омега-3 мастни киселини, трябва да се пазят от готвене при висока температура. Хранителните ползи от тези масла, като например подпомагането на здравето на сърцето, се нарушават, когато са изложени на прекомерна топлина. Препоръчително е тези масла да се използват като финален щрих за салати или други студени ястия, за да се запазят деликатните им аромати и ползите за здравето. 

Маслото, въпреки че е популярна мазнина за готвене, може да е неподходящо, когато се пържи при висока температура. Докато пречистеното масло има по-висока точка на кипене и е по-стабилно при високи температури, обикновеното масло съдържа твърди частици мляко, които могат да загорят и да придадат нежелан вкус на ястието. В ситуации, в които се изисква висока температура, може да е по-разумно да се изберат алтернативи като растителни масла с по-висока точка на кипене. 

Трансмазнините, които често се съдържат в частично хидрогенираните масла, са недвусмислено вредни и трябва да се избягват стриктно при готвене. Тези мазнини не само допринасят за сърдечни заболявания, но и имат ниска точка на кипене, което ги прави неподходящи за готвене при високи температури. През последните години се полагат целенасочени усилия за премахване на трансмазнините от преработените храни, но за домашните готвачи остава изключително важно да проучват внимателно етикетите на съставките и да избират по-здравословни алтернативи. 

Рибеното масло, известно със съдържанието си на омега-3, е друг пример за мазнини, които не трябва да се излагат на висока температура. Крехкото естество на тези масла ги прави податливи на окисляване и гранясване при нагряване, което намалява ползите им за здравето. Препоръчително е да се консумират рибни масла в естественото им състояние, например в сурова риба или като добавка, за да се увеличи положителното им въздействие върху здравето. 

Може да се каже, че изборът на мазнини при готвене играе ключова роля за определянето на качеството и здравословността на храната. Деликатните масла, маслото със сухо мляко, трансмазнините и богатите на омега-3 масла са примери за мазнини, които трябва да се избягват при готвене на висока температура. Чрез избора на подходящи мазнини за различни кулинарни приложения може да се гарантира, че крайното ястие не само ще има вкусен вкус, но и ще запази хранителната си стойност.


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жандармерия пази къщите на евакуираните от Плоски, хората говорят за чудо след пожара Жандармерия пази къщите на евакуираните от Плоски, хората говорят за чудо след пожара Над 300 души са били принудени да напуснат домовете си и още не могат да се върнат в селото Латински, биология и олимпийски амбиции – новата гимназия в Бургас, за която си струва да знаеш Латински, биология и олимпийски амбиции – новата гимназия в Бургас, за която си струва да знаеш Новата частна езикова гимназия „Едмънд Бърк“ в Бургас приема само 26 ученици за новата учебна година Легендата DJ Mascota идва в Бургас! DockTales се готви за гореща вечер под звездите Легендата DJ Mascota идва в Бургас! DockTales се готви за гореща вечер под звездите Очаквайте селекция от качествен хаус, клубни ремикси и заряд, който се усеща още от първия бийт, споделят организаторите Олио или свинска мас: Коя мазнина да изберем за пържене? Олио или свинска мас: Коя мазнина да изберем за пържене? За готвене при високи температури експертите препоръчват да се използват мазнини с висока точка на димене Сексуално насилие над деца в интернат, карат ги и да чистят дворове на съседите Сексуално насилие над деца в интернат, карат ги и да чистят дворове на съседите Почти 40 градуса е температурата в стаите в дома на ужасите, матраците са изтърбушени, а тоалетната чиния - счупена Гетото в бургаския кв. "Горно Езерово" започна да се превръща в джунгла Гетото в бургаския кв. "Горно Езерово" започна да се превръща в джунгла Местните винят кметския наместник в бездействие - виждал бетоновозите, но не предприемал никакви мерки Започват проверки в болници след като дете падна от втория етаж на МБАЛ-Карнобат Започват проверки в болници след като дете падна от втория етаж на МБАЛ-Карнобат ИА ,,Медицински надзор” се самосезира, министърът на здравеопазването доц. д-р Силви Кирилов ще бъде запознат с резултатите Гейминг оборудване за лятото: Как да пътуваш и да не изоставаш от играта Гейминг оборудване за лятото: Как да пътуваш и да не изоставаш от играта Почитателите на електронните спортове - т.нар. eSports, имат верен помощник в залозите Ивелин Михайлов за пожарите: Ситуацията е катастрофална и ще става по-зле Ивелин Михайлов за пожарите: Ситуацията е катастрофална и ще става по-зле Той засегна темата за обезлюдяването на много родни села Загиналият рибар Стоян бил майстор занаятчия на мидените мрежи, утре щял да празнува рожден ден Загиналият рибар Стоян бил майстор занаятчия на мидените мрежи, утре щял да празнува рожден ден Помориецът подготвял за пакетиране черноморски култивирани миди, докато хванал щепсела на машината и ел.ток го убил на място
Камчатка е като филм на ужасите, още се тресе и от събудения вулкан тече лава Камчатка е като филм на ужасите, още се тресе и от събудения вулкан тече лава Пет мощни вторични труса са фиксирани само за 10 минути Отиде си голямата германска спортистка Далмайер Отиде си голямата германска спортистка Далмайер Тя бе едва на 31 години Японската "Баба Ванга" предрекла днешното цунами и коронавируса Японската "Баба Ванга" предрекла днешното цунами и коронавируса Ето подробности Куп комплименти полетяха към Лиз Хърли - фенове не могат да повярват, че е на 60 Куп комплименти полетяха към Лиз Хърли - фенове не могат да повярват, че е на 60 Известната дама се показа по леопардов бански костюм Масово нашествие от скакалци в Украйна Масово нашествие от скакалци в Украйна Ситуацията се усложнява от много фактори Чужденец държа 10 години скелета на майка си в тоалетната Чужденец държа 10 години скелета на майка си в тоалетната Стряскащ случай в Япония Най-силните земетресения, регистрирани някога в света Най-силните земетресения, регистрирани някога в света АП представя справка за някои от най-мощните земетресения Кола летя с 202 км/ч средна скорост по "Тракия", на шофьора ще му се доплаче от глобата Кола летя с 202 км/ч средна скорост по "Тракия", на шофьора ще му се доплаче от глобата Когато те засекат камерите и кантарите на тола, измъкване няма, категоричен е депутат Лекари не прекъснаха операция по време на земетресението в Камчатка Лекари не прекъснаха операция по време на земетресението в Камчатка Видео с лекарския екип в операционна, който запазва хладнокръвие въпреки люлеещата се земя, обиколи света Конкурс за свирки предизвика чутовен скандал Конкурс за свирки предизвика чутовен скандал Клипче от състезанието в нощен клуб на гръцкия остров Закинтос стана вайръл в мрежата
Томислав Дончев Томислав Дончев Президентът се е самоопределил като ярка опозиция Виц на деня Виц на деня - Докторе, помогни да сваля килограми, всички диети пробвах!
- Домати, краставици, зеле, лук.
- Да ги варя, или да ги пека?
- Копай!
Виц на деня Виц на деня Лекар към пациент:
- Как е главоболието, от което се оплаквахте?
- Замина за няколко дни у майка й.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ан*лен с*кс - единственият случай в който я убеждаваш, че не ти е никак голям...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори