Мамят ни с вода и сол вместо със сирене
Потребители и млекопреработватели искат ясни мерки за защита на качествената храна
Проверка установи сирене, което съдържа над 75% вода, продаващо се на пазара. Оказва се, че това не е единственият млечен продукт, който е извън нормите на законодателството. Има ли способ за познаване на качественото сирене от имитиращия продукт коментира Татяна Николова от БАБХ в студиото на НОВА.
"Аз съм страна на контролния орган, но съм и потребител. Аз също чета етикета. На пазара има млечни продукти, одобрени от законодателството', каза Николова и добави: "Отговорност на търговеца е коректно да информира потребителя и да представя информацията, предоставена от производителя".
Тя коментира новината за установено сирене, което съдържа над 75% вода, при съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението „За достъпна и качествена храна”."Нашите изследвания като компетентен орган доказват, че този случай е изключение", каза още Николова. По думите ѝ са изследвани общо 38 сирена, като само 4 от тях са с отклонение от изискванията на законодателството. Другите три проби са около нормата.
Нормативната уредба обаче не позволява името на производителя да бъде обявено публично. "Към настоящия момент няма регистър на фирмите и производителите - в случая отклоненията не са опасни, за да бъдат споделяни имената им", посочи Николова.
„Клечка кибрит“ на дует Paradox не гори, а пламти на върха на БНТ2
Кристиано Роналдо и разбитото Ferrari - инцидентът, който може да промени всичко
Мис Андреа „надебеляла“ за една нощ
Кой поръча Митко Маймуняка и защо убийството още не е разкрито
Цял регион е пред екокатастрофа, голям язовир е на път да пресъхне
Спортно училище „Юрий Гагарин“ отличи своите шампиони за 2025 г.
Вечеряйте между 17 и 19 ч. през зимата, за да сте здрави
Ромина скъса с русото: Вече е фатална брюнетка
Важна новина за тези, които планират да направят инвестиции в имоти
Общински съветник от СДС стана председател на БСП - Видин
Откриха паметник на Левски в Италия
Уникално представление отбелязва 100 години на Георги Парцалев
